28.4.2016

 
 

Härmä jäi Sinipaitojen jyrän alleEdellislauantaisen Pallo-Iirot-tappion sisuunnuttamat Sinipaidat eivät antaneet Härmälle mitään mahdollisuuksia keskiviikkoisessa vierasottelussa. Ottelu oli käytännössä ohi jo 20 minuutin pelin jälkeen kun taululla komeilivat 0–3-lukemat. Lopulta Sinipaidat tuplasivat maalimääränsä toisella puoliajalla ja ottelu päättyi 1–6 (0–3).

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli tehnyt avauskokoonpanoon merkittäviä muutoksia, kun Jonne Keränen pelasi keskikentän pohjalla, Sasha Popovitš kärjessä ja Tuomas Lehti oikealla laidalla. Sekä Valtteri Uimonen että Verneri Uimonen aloittivat nyt penkillä.

Ensimmäistä maalia ei kauaa jouduttu odottamaan. Tilanne lähti liikkeelle kuudennella minuutilla pallonriistosta syvällä omalla puoliskolla. Sasha Popovitš, Riku Oras ja Matti Saari käänsivät painopisteen muutamalla syötöllä vastakkaiseen päätyyn. Saaren keskitys löysi boksista Tuomas Lehden, joka puski pallon maaliin kolmen hämeenlinnalaispelaajan keskeltä.

Matti Saari tuo palloa

Matti Saari tuo palloa

Sinipaidat tuplasivat johtonsa heti seuraavasta hyökkäyksestä. Selkä maalia kohti pelannut Sasha Popovitš taisteli pallon keskialueella Niclas Kalatseville, jonka loistosyöttö vapautti Matti Saaren boksin vasemmalle laidalle tekopaikkaan. Komea nosto yli maalivahdin vei pallon maalin takanurkkaan ja tilanteeksi jo 0–2.

Niclas Kalatsev ohittaa puolustajan

Niclas Kalatsev ohittaa puolustajan

Maalien jälkeen ottelu jatkui samoissa merkeissä. TamU piti enemmän palloa, ja Härmän hyökkäysyritykset kilpistyivät tiiviiseen joukkuepuolustamiseen. Sinipaidoilla puolestaan pallo liikkui näyttävästi mieheltä toiselle maata pitkin. Lisäksi piikissä pelannut Sasha Popovitš toi uudenlaisen elementin Sinipaitojen peliin, pystyen pitämään palloa hallussaan selkä maaliin päin pelatessaankin, ja jakamaan palloa tehokkaasti eteenpäin.

Tuomas Alanen tulee iholle

Tuomas Alanen tulee iholle

Kolmatta maaliakaan ei tarvinnut pitkään odottaa, vaan jo 20 minuutin kohdalla heilahti. Matti Saari yritti ensin kaukovetoa, jonka Härmä-maalivahti Heikki Viitanen sai vaivoin torjuttua kulmapotkuksi. Tätä tuli Saaren kanssa juonimaan Niclas Kalatsev, joka pääsi lyhyen kulman jälkeen vetopaikkaan boksin kulmalle. Viuhuva veto upposi hiukan helpon näköisesti maalin takanurkkaan.

Sasha Popvitš pelasi mainion ottelun

Sasha Popvitš pelasi mainion ottelun

Matti Saari otettiin varotoimena vaihtoon 25 minuutin kohdalla, ja tästä alkaen Sinipaitojen peliin tuli pieni suvantovaihe. Toisaalta Härmäkään ei saanut ensimmäisen jakson viimeisellä parikymppisellä ihmeitä aikaiseksi, ja näin taukoa lähdettiin viettämään mukavissa 0–3-lukemissa.

Jonne Keränen sai näyttöpaikan ja käytti sen mainiosti

Jonne Keränen sai näyttöpaikan ja käytti sen mainiosti

TamU tuplaa maalimääränsä toisella jaksolla

Toinen jakso ei tuonut merkittäviä muutoksia pelin kulkuun, eikä neljättä maaliakaan jouduttu kauaa odottamaan. Toisen jakson alussa Tuomas Lehden tilalle vaihdettu Jussi Rasva keskitti, ja Riku oras ohjasi pallon tyylikkäästi verkon perukoille.

Tämän jälkeen maalintekovastuun otti Matti Saaren paikon perinyt Valtteri Uimonen, jonka ensimmäinen maali syntyi noin tunnin pelin kohdalla. Velipoika Verneri Uimonen voitti pallon puolustuspäässä ja pelasi lyhyenä alleen Riku Orakselle. Tämän syöttö löysi ylempää Niclas Kalatsevin, joka näki Valtteri Uimosen juoksun vasemmalla laidalla. Kalatsevin loistosyöttö vapautti Uimosen, jolla oli helppo työ kiertää tilanteeseen rynnännynyt puolustaja ja laukoa pallo maalin takanurkkaan. Tilanne oli näin jo 0–5.

Katse maalissa: Valtteri Uimonen toteaa palloon menevän verkon perukoille

Katse maalissa: Valtteri Uimonen toteaa palloon menevän verkon perukoille

Hetkeä myöhemmin Niclas Kalatsev tarjoili jälleen maalintekopaikan, tällä kertaa Sasha Popovitšille. Täysin vapaana ollut Popovitš tuhri kuitenkin avoimen paikan laukomalla läheltä ohi maalin. Muutoin mainion ottelun pelanneen Popovitšin maalisaldo näyttää siis TamUssa edelleen puhdasta nollaa.

Valtteri Uimonen sen sijaan onnistui toistamiseen. Riku Oras rynni pallon kanssa kohti maalia, mutta puolustuksen ja maalivahdin puristuksessa pallo karkasi. Uimonen ryntäsi ensimmäisenä palloon ja laukoi varmasti lukemiksi jo 0–6.

Riku Oras maalipaikassa

Riku Oras maalipaikassa

TamU-puolustuksen ainoa nukahdus sattui heti seuraavassa tilanteessa. Pitkä ristisyöttö tavoitti Ahmed Mohammedin täydessä vauhdissa Eemeli Peltosen takana oikealla laidalla. Terävä juoksu boksiin ja napakka laukaus etukulmaan muuttivat lukemiksi 1–6. Näin nuori hyökkääjä on osunut kaikissa Härmän kolmessa ottelussa tällä kaudella.

Valtteri Uimonen keskittää

Valtteri Uimonen keskittää

Mitään varsinaista loppukiriä Härmä ei kuitenkaan kyennyt kehittämään, vaan ottelu pelattiin loppuun 1–6-lukemissa. Koko ottelun ajan Härmä olikin varsin aseeton. Kun se yritti pelata lyhyillä syötöillä alhaalta käsin, TamUn prässi otti heti kiinni, eikä hyökkäyksiä saatu rakenneltua. Kaikki pitkät pallot puolestaan TamU-puolustus poimi kapteeni Eetu Rahkolan johdolla varmasti haltuunsa.

Kommentit ottelun jälkeen

”Tänään pelasimme hyvän ja melko ehjän ysikymppisen”, päävalmentaja Mikko Mäkelä toteaa rauhallisesti. ”Hyvä ja iso kenttä suosi pelaamistamme ja kentällä nähtiinkin hyvää ja liikkuvaa jalkapalloa. Tärkein teema peliin oli sydän: tiesimme että osaamme pelata hyvää futista, mutta jos ei ole sydäntä tehdä hommia 100% joka tilanteissa, niin suoritus jää vajaaksi. Tänään jätkillä oli sydäntä, iloa ja taistelutahtoa, ja hallitsimme peliä mielemme mukaan.”

Yksittäisistä pelaajista päävalmentaja nostaa ensimmäiseksi esiin joukkueen kapteenin: ”Eetu Rahkola näytti omalla esimerkillään, mitä on taistelutahto, voittaen jokaisen kaksinkamppailun täysin. Voisin mainita jokaisen pelaajan, koska tänään kaikki olivat pelin sisällä ja fokus oli itse pelissä”, Mäkelä kiittelee.

Myös uusina miehinä avaukseen tullut kaksikko sai päävalmentajalta kiitosta: ”Jonne Keränen pääsi ensimmäistä kertaa avaukseen ja hoiti tonttinsa hienosti. Samoin Sasha Popovitš, jonka nostin kärkeen tuomaan pelillistä puolta. Sasha pystyy pitämään ja tekemään peliä ylhäällä, mikä meillä on ollut vähän hankalaa kahdessa ensimmäisessä pelissä.”

Ennen kaikkea päävalmentaja Mäkelä kiittelee koko joukkueen esitystä, mutta parannettavaakin jäi: ”Olen todella tyytyväinen jätkien peli-ilmeeseen, mutta aina jää parannettavaa ja tänään se oli viimeistely. Teimme kuusi todella hienoa maalia, mutta hitusen paremmalla viimeistelyllä olisi taululla voinut olla kaksinumeroiset luvut. Tärkeintä kuitenkin on, että loimme jatkuvasti tilanteita, niin keskeltä kuin molemmista laidoistakin.”

Seuraavan kerran Tampere United pelaa lauantaina 7.5. kun Pyynikille saapuu vieraaksi Ilveksen kakkosjoukkue. ”Saamme hyvän tauon seuraavaan peliin, joten pikkuvaivaiset saavat laittaa paikkojaan kuntoon, ja samalla saamme ehjän reeniviikon alle”, päävalmentaja Mäkelä suunnittelee tyytyväisenä.

1 Heikki Viitanen
4 Jonni Thusberg
10 Juuso Lindroos
11 Juho Nordström vaihtoon 34’
13 Ahmed Mohammed vaihtoon 83’
16 Giscard Mosamete vaihtoon 68’
17 Atte Ekholm vaihtoon 60’
21 Ersin Ramadani vaihtoon 46’
23 Aare Turunen
27 Roope Koikkalainen
55 Jussi-Pekka Sorri C vaihtoon 60’
5 Juuso Kemppainen vaihdosta 83’
6 Valtteri Kaarna vaihdosta 60’
7 Vesa Virtanen vaihdosta 60’
12 Roope Vainio
15 Joona Tuunainen vaihdosta 34’
19 Antti Tapola vaihdosta 46’
33 Taneli Kantola vaihdosta 68’