GBK:lta nipistettiin retropiste – Elias Alanen kertaa ottelua ja TamU-aikaansa

27/05/2020
Uutinen

Sinipaidat lähtivät kauden 2018 kenties suurinta suosikkia GBK:ta vastaan varsin hankalista lähtökohdista. Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli toimitsijakiellossa, peliä johti Markus Halme ja koonpanon kasaaminen aiheutti päänvaivaa. Tästäkin huolimatta United osoitti sitkeyttä kotiyleisön edessä ja lisäsi pistepussiaan yhdellä arvokkaalla pisteellä.

TamU aloitti ottelun vahvasti ja otti nopeasti kenttätapahtumat hallintaansa. Berat Grabovci laukoi jo kymmenennellä minuutilla vaarallisesti pienestä kulmasta, mutta tämä laukaus nousi maalin yli. GBK puolestaan iski lähinnä vastaan, mutta toista kertaa kauden 2018 sarjaotteluissa yhdessä pelannut topparipari Santeri Salomaa – Antti Haavisto selvitti kaikki tilanteet tyylikkäästi.

Maalittoman avausjakson jälkeen toinen jakso lähti liikkeelle ensimmäisen jakson tapaan: TamU piti palloa ja loi muutamia kertoja pientä painetta GBK-maalille. Tämä trendi kuitenkin katkesi jo reilun kolmen ja puolen minuutin pelin jälkeen, kun GBK iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. David Carlsson jatkoi sivurajaheiton päällään maalin eteen Verneri Uimosen vapaaksi unohtamalle Arjan Goljahanpoorille, joka tykitti pallon yhdellä kosketuksella verkon perukoille.

Tampere Unitedin vaihtoruletti alkoi, kun ottelua oli jäljellä vartin verran. Ensin Valtteri Uimonen tuli piikkiin ja sitten Radwan Moussa keskikentän keskustaan. Samalla siirryttiin kolmen alakertaan, kun Santeri Salomaa jäi pois kentältä.

Nimenomaan Moussa oli vahvassa roolissa tasoitusmaalissa, kun pallo pomppi hänelle onnekkaasti keskikentän pallonriiston jälkeen. Moussa näki heti Berat Grabovcin juoksupaikan linjan taakse, ja tämä pääsi viimeistelemään ensimmäisellä kosketuksella Moussan namupallosta.

Kotijoukkue sai maalista valtaisan lisäbuustin, mutta Lisäajalle tultaessa Sinipaitojen rynnistys kuitenkin laantui, ja kahden ylimääräisen minuutin jälkeen kuultiin loppuvihellys. Näin ottelu päättyi tasalukemiin 1–1.

Elias Alanen näki vaikeuksien vuodet – erityiskiitoksen saa Sinikaarti

Tampere Unitedin maalia vartioi tuossa ottelussa Elias Alanen. Antti Kuusisen loukkaannuttua alkukaudesta Alanen oli GBK-ottelussa jo tottunut vastuunkantaja tolppien välissä.

”Olin ennen GBK-peliä päässyt jo muutaman pelin pelaamaan Kakkosta, joten tiesin jo suurin piirtein millaista peli on sillä tasolla. Meillä alakerran pelaajat taisivat siinä pelissä olla entuudestaan aika vähän tosin pelanneet yhdessä”, taustoittaa Alanen omaa lähtötilannettaan GBK-otteluun Pyynikillä.

”Muistan kuitenkin, että puolustus kokonaisuudessaan pelasi hyvän pelin, eikä GBK hirveästi päässyt maalipaikoille. Maalissa taisi tulla ainut nukahdus siinä pelissä, ja GBK pääsi rankaisemaan aika helposti sivurajasta lähteneestä tilanteesta. Onneksi saatiin kuitenkin peli tasoitettua, ja jälkikäteen 1–1-tulosta voidaan pitää kai ihan kohtuullisena tuloksena sillä kaudella muuten hyvin pelannutta joukkuetta vastaan.”

Moni lähti sinivihreässä yhteisössä suurin odotuksin kauteen 2018. Tuosta kaudesta kuitenkin muodostui lopulta lähes täydellinen pannukakku.

”Olihan kausi odotuksiin nähden pettymys muutamista valonpilkahduksista huolimatta. Otettiin kuitenkin kauden mittaan yksittäisiä voittoja ja pelattiin muutenkin ajoittain hyvää futista, mistä saatiin uskoa koko ajan omaan tekemiseen”, Elias Alanen kertoo.

Esimerkkinä hän nostaa 6–0-kotivoiton iisalmelaisvieraista kesäkuun alussa heti valmentajanvaihdon jälkeen.

”Se voitto toi itseluottamusta koko joukkueelle. En usko tai ainakaan muista, että pelaajilla missään kohtaa usko olisi loppunut täysin. Totta kai jossain kohtaa tajuttiin, ettei kärkisijoista tulla loppukaudesta taistelemaan, mutta se ei tapahtunut ainakaan ihan alkukaudesta.”

Kun puhutaan TamUn uudesta tulemisesta, ja koko päättyneestä viime vuosikymmenestä, ensimmäiset mielleyhtymät osuvat välittömästi nousun vuosiin. Elias Alasen kohdalla tarina on eri. Kaudelle 2018 TamUun siirtynyt maalivahti kantoi Unitedin logoa rinnassaan kahden kauden ajan ja näki sekä koki kasvukivut niiden ytimessä.

”Aika TamUssa oli tuloksista huolimatta hyvää. Joukkuehenki pysyi vastoinkäymisiin nähden hyvänä koko ajan. Erinomaiset taustajoukot ja Sinikaarti takasivat Kakkosen parhaat pelitapahtumat”, jakaa Alanen tunnustusta seurayhteisölle.

”Se mitä hävittiin kentällä, voitettiin aina katsomossa, niin kotona kuin vieraissa. Siitä erityiskiitos Sinikaartille!”

Jalkapallokausi 2020 on Elias Alaselle välivuosi kaikkein aktiivisimmista pelihommista.

”Tulevan kauden tulen ottamaan rauhallisemmin ja jätän aikaa koululle, töille ja muulle elämälle. Pelaan todennäköisesti ensi kaudella divareissa joitain pelejä. En kuitenkaan poissulje kilpailullisemman jalkapallon jatkamista joskus tulevaisuudessa.”

TamUn retropelien ystävien hemmottelu jatkuu heti huomenna. Tuolloin ollaan Euran Pallon vieraana hakemassa täydennystä kauden 2016 pistepussiin.