24.5.2020

 
 

FJK kaatui retro­helteess√§ ‚Äď haastattelussa taka­vuosien maalitykki Mika Kyt√∂viitaEnnen oli paremmin. 24.5.2014 oli helteinen päivä, aurinko lämmitti Pyynikkiä, jalkapalloa sai pelata, laulu raikui ja Sinipaidat voitti. Tähän nostalgiseen maisemaan retrokausi vei meidät sunnuntai-iltana, kun FJK kaatui Pyynikillä Nelosen ottelussa Mika Kytöviidan maalilla.

TamU-K ja Forssan Jalkapalloklubi kohtasivat varsin yksipuolisissa merkeissä. Kotijoukkue rakensi runsaasti tilanteita, mutta terävyys maalipaikoissa puuttui. Kapealla ringillä Tampereelle matkanneet vierailijat luovuttivat keskikentän suosiolla isännille, ja tyytyivät ottamaan hyökkäyksiä vastaan omalla puoliskolla. Myös poikkeuksellisen korkea lämpötila varmasti näkyi molempien joukkueiden otteissa.

Edellisen kauden maalikuningas Mika Kytöviita pääsi kaudella ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon, ja kiitti heti voittomaalilla

Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma rakentui kauniilla tavalla. Maalia edelsi forssalaisten vaarallinen vastahyökkäys, jossa vierailijoiden kärkipelaaja Benedict Emeka pääsi puolittaiseen läpiajoon. Kalle Heltosen rohkea ja oikein ajoitettu vastaantulo pelasti kuitenkin Sinipaidat takaiskulta. Heltonen avasi lyhyellä ja pallo oli nopeasti vastustajan kenttäpuoliskolla Niko Saarisen jalassa. Saarinen osoitti hienoa näkemystä ja laittoi pallon tyylillä puolustuslinjan selustaan Jan Riikoselle. Tämän jälkeen pallon kanssa edennyt Riikonen tarjoili lähes maaliviivalta kovan ja matalan syötön maalin edustalle, josta Mika Kytöviita siirsi pallon varmasti ohi maalivahdin.

Maali jäi ottelun ainoaksi ja näin TamU-K tarrasi takaisin voittokantaan. Taistelu noususta otti jälleen yhden tärkeän askeleen eteenpäin.

Jan Riikonen antoi nappisyötön Mika Kytöviidan voittomaaliin.

Mika Kytöviita muistelee TamU-aikaansa

”Valehtelisin jos v√§itt√§isin”, siteeraa Mika Kyt√∂viita Kolmatta naista kysytt√§ess√§, muistaako h√§n kyseist√§ FJK-ottelua kuuden vuoden takaa. H√§n kuitenkin tarkastaa kuvatallenteelta kyseisen ottelun koosteen mielens√§ virkist√§miseksi.

”Maali n√§ytti noudattavan tuttua kaavaa. Riikonen tekee kaiken ty√∂n laidalla ja itse sai putata millintarkan keskityksen nuottaan. Jollen v√§√§rin muista, niin oltiin pitelem√§t√∂n tutkapari tuolla 2014 kaudella.”

Tässä arviossaan Mika Kytöviita osuu naulan kantaan. Tämä sama kuvio toistui kauden mittaan lukuisia kertoja. Kytöviidalle kirjattiin 18 ottelussa 13 maalia ja Jan Riikoselle 16 ottelussa 7 syöttöä.

Mika Kytöviita haluaa pallon itselleen.

Kun puhutaan TamU-K:n nousun vuosista, tulee nimi Mika Kytöviita väistämättä ensimmäisten nimien joukossa esiin. Kytöviita saapui Sinipaitaan ensimmäisen sarjanousun jälkeen Vitoseen kaudelle 2013. Pelit TamUssa päättyivät neljä kautta myöhemmin Kolmosen sarjanousuun. Hän todisti aitiopaikalta yhden suomalaisen urheilun nopeimmista nousuista. Päätös tulla TamUun kaudelle 2013 ei ollut Kytöviidan mukaan kuitenkaan helppo.

”Olin viimeisi√§ sotureita, jotka koittivat pit√§√§ kiinni TPV:n kakkosjoukkueen raunioista. Tunneside oli vahva TPV:n suuntaan, olihan sielt√§ harrastus aloitettu ja t√§h√§n 2013 kauteen asti pelattu”, Kyt√∂viita taustoittaa omaa ajatusmaailmaansa tuolloin.

”Mutta kun √§ij√§ toisensa j√§lkeen loikkasi TamUun, niin ajatus vaihdosta alkoi vahvistua. Otto Kurjanen taisi ratkaisevat myyntipuheet pit√§√§ ja ei aikaakaan kuin oltiin tryoutilla TamUssa. Ja n√§in kun kelaa taaksep√§in, niin se oli ehdottomasti ’urani’ paras ratkaisu.”

”On ollut etuoikeutettu olo olla mukana kirjoittamassa niin hienoa tarinaa. Kausi toisensa per√§√§n taisteltiin sarjanousuista, ja se jos mik√§ motivoi antamaan kaikkensa kent√§ll√§. Pelaajan silmist√§ katsottuna ’uskomaton’ lienee se sana, mill√§ kuvata n√§it√§ nousukiidon hetki√§”, Kyt√∂viita niputtaa sanoiksi nelj√§ kautta TamUssa.

Yhtä yksittäistä hetkeä paljon nousuja nähneen pelaajan on vaikea nostaa muiden yläpuolelle, mutta monen muun tavoin Kytöviita päätyy Kakkoseen nousuun ja Ilves-Kissat-otteluun, jos yksi peli on pakko valita. Muistoja on kuitenkin paljon.

”Oli todellisia taisteluotteluita. Esimerkiksi peli helteisess√§ Vaasassa Kiiston vieraana, nousukarsinta Rauman iltavaloissa, cupmatsi Turun Palloseuraa vastaan sek√§ useita sarjanousun ratkaisseita matseja. Kaikki omalla tavallaan huikeita hetki√§”, Kyt√∂viita summaa.

Erityisesti Rauman kollektiivinen seurayhteisön yhteinen pettymys on jäänyt syvästi mieleen.

”Ei ehk√§ niin ik√§v√§n, mutta haikean muiston on ehdottomasti j√§tt√§nyt Rauman nousukarsintaottelu ja kirvelev√§ tappio rankkareilla. Tunnelma oli j√§nnittynyt ja odottava heti bussiin astumisesta l√§htien. Oli tiedossa, ett√§ bussilastillinen kannattajia l√§htee antamaan oman tukensa voiton eteen. T√§m√§ ei luonnollisestikaan helpottanut jo muutenkin j√§nnittynytt√§ tunnelmaa”, Kyt√∂viita muistelee.

”Oli vain yksi p√§√§m√§√§r√§√§: sarjanousu ja nousujuhlat paluumatkalla. Ottelu oli odotetun tasainen ja sai kuin sainkin j√§nnitt√§vimm√§n mahdollisen lopun eli rankkarikisan. Kaikkihan valitettavan hyvin muistaa kuinka siin√§ sitten k√§vik√§√§n. Siin√§ uraansa lopetelleen Ilkka Innolan hyv√§stelless√§ kent√§nlaidalla kannattajien laulaessa taustalla tunnelmat olivat kaikkea muutu kuin hyv√§t”, ottelun avausmaalista vastannut Mika Kyt√∂viita kertaa.

Nykyisellään Mika Kytöviita on päässyt käymään peleissä paikan päällä omien sanojensa mukaan valitettavan vähän, mutta TamU-TV:stä pelejä on tullut katseltua sitten senkin edestä. Kytöviita asettaa itselleen tavoitteen, että olisi paikan päällä Pyynikillä, kun sarja käynnistyy lauantaina 13.6.

Vanhan seuran tippuminen sarjaporrasta alaspäin viime syksynä luonnollisesti tuntui myös pitkään seuran paitaa kantaneessa pelimiehessä.

”Huolestuneena seurasin joukkueen rakentumista, kun tukku huippupelaajia vaihtoi maisemaa, eik√§ saatu yht√§ kovaa laatua tilalle. Ja valitettavasti se n√§kyi karusti kauden p√§√§tytty√§. Jukka Listenmaan tuntien vaatimustaso on nyt kovaa luokkaa ja treenattu on laadukkaasti. Se n√§kyy varmasti my√∂s kes√§n otteluissa”, Kyt√∂viita tuumailee.

Mika Kytöviita heittää vielä loppuun Jukka Listenmaalle henkilökohtaisia terveisiä.

”Olen aina k√§ytett√§viss√§!”

Mika Kytöviidan pelit ovat jatkuneet Sinipaidoissa ensin kakkosjoukkueen ja sittemmin kolmosjoukkueen mukana. Vanha tuttu maalitykki voidaan bongata tutussa sinisessä paidassa myös tulevalla kaudella.

Ensi viikolla vietetään retrokauden viimeistä viikkoa ja tuolloin tahti on hurja. Keskiviikosta käynnistyy putki, jonka aikana on tarjolla neljä retroiltaa viidessä päivässä. Putki alkaa keskiviikkona, kun GBK vierailee Pyynikillä. Sarjataso on Kakkonen ja vuosi 2018. Tervetuloa tuolloin jälleen mukaan!