FJK kaatui retro­helteessä – haastattelussa taka­vuosien maalitykki Mika Kytöviita

24/05/2020
Uutinen

Ennen oli paremmin. 24.5.2014 oli helteinen päivä, aurinko lämmitti Pyynikkiä, jalkapalloa sai pelata, laulu raikui ja Sinipaidat voitti. Tähän nostalgiseen maisemaan retrokausi vei meidät sunnuntai-iltana, kun FJK kaatui Pyynikillä Nelosen ottelussa Mika Kytöviidan maalilla.

TamU-K ja Forssan Jalkapalloklubi kohtasivat varsin yksipuolisissa merkeissä. Kotijoukkue rakensi runsaasti tilanteita, mutta terävyys maalipaikoissa puuttui. Kapealla ringillä Tampereelle matkanneet vierailijat luovuttivat keskikentän suosiolla isännille, ja tyytyivät ottamaan hyökkäyksiä vastaan omalla puoliskolla. Myös poikkeuksellisen korkea lämpötila varmasti näkyi molempien joukkueiden otteissa.

Edellisen kauden maalikuningas Mika Kytöviita pääsi kaudella ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon, ja kiitti heti voittomaalilla

Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma rakentui kauniilla tavalla. Maalia edelsi forssalaisten vaarallinen vastahyökkäys, jossa vierailijoiden kärkipelaaja Benedict Emeka pääsi puolittaiseen läpiajoon. Kalle Heltosen rohkea ja oikein ajoitettu vastaantulo pelasti kuitenkin Sinipaidat takaiskulta. Heltonen avasi lyhyellä ja pallo oli nopeasti vastustajan kenttäpuoliskolla Niko Saarisen jalassa. Saarinen osoitti hienoa näkemystä ja laittoi pallon tyylillä puolustuslinjan selustaan Jan Riikoselle. Tämän jälkeen pallon kanssa edennyt Riikonen tarjoili lähes maaliviivalta kovan ja matalan syötön maalin edustalle, josta Mika Kytöviita siirsi pallon varmasti ohi maalivahdin.

Maali jäi ottelun ainoaksi ja näin TamU-K tarrasi takaisin voittokantaan. Taistelu noususta otti jälleen yhden tärkeän askeleen eteenpäin.

Jan Riikonen antoi nappisyötön Mika Kytöviidan voittomaaliin.

Mika Kytöviita muistelee TamU-aikaansa

”Valehtelisin jos väittäisin”, siteeraa Mika Kytöviita Kolmatta naista kysyttäessä, muistaako hän kyseistä FJK-ottelua kuuden vuoden takaa. Hän kuitenkin tarkastaa kuvatallenteelta kyseisen ottelun koosteen mielensä virkistämiseksi.

”Maali näytti noudattavan tuttua kaavaa. Riikonen tekee kaiken työn laidalla ja itse sai putata millintarkan keskityksen nuottaan. Jollen väärin muista, niin oltiin pitelemätön tutkapari tuolla 2014 kaudella.”

Tässä arviossaan Mika Kytöviita osuu naulan kantaan. Tämä sama kuvio toistui kauden mittaan lukuisia kertoja. Kytöviidalle kirjattiin 18 ottelussa 13 maalia ja Jan Riikoselle 16 ottelussa 7 syöttöä.

Mika Kytöviita haluaa pallon itselleen.

Kun puhutaan TamU-K:n nousun vuosista, tulee nimi Mika Kytöviita väistämättä ensimmäisten nimien joukossa esiin. Kytöviita saapui Sinipaitaan ensimmäisen sarjanousun jälkeen Vitoseen kaudelle 2013. Pelit TamUssa päättyivät neljä kautta myöhemmin Kolmosen sarjanousuun. Hän todisti aitiopaikalta yhden suomalaisen urheilun nopeimmista nousuista. Päätös tulla TamUun kaudelle 2013 ei ollut Kytöviidan mukaan kuitenkaan helppo.

”Olin viimeisiä sotureita, jotka koittivat pitää kiinni TPV:n kakkosjoukkueen raunioista. Tunneside oli vahva TPV:n suuntaan, olihan sieltä harrastus aloitettu ja tähän 2013 kauteen asti pelattu”, Kytöviita taustoittaa omaa ajatusmaailmaansa tuolloin.

”Mutta kun äijä toisensa jälkeen loikkasi TamUun, niin ajatus vaihdosta alkoi vahvistua. Otto Kurjanen taisi ratkaisevat myyntipuheet pitää ja ei aikaakaan kuin oltiin tryoutilla TamUssa. Ja näin kun kelaa taaksepäin, niin se oli ehdottomasti ’urani’ paras ratkaisu.”

”On ollut etuoikeutettu olo olla mukana kirjoittamassa niin hienoa tarinaa. Kausi toisensa perään taisteltiin sarjanousuista, ja se jos mikä motivoi antamaan kaikkensa kentällä. Pelaajan silmistä katsottuna ’uskomaton’ lienee se sana, millä kuvata näitä nousukiidon hetkiä”, Kytöviita niputtaa sanoiksi neljä kautta TamUssa.

Yhtä yksittäistä hetkeä paljon nousuja nähneen pelaajan on vaikea nostaa muiden yläpuolelle, mutta monen muun tavoin Kytöviita päätyy Kakkoseen nousuun ja Ilves-Kissat-otteluun, jos yksi peli on pakko valita. Muistoja on kuitenkin paljon.

”Oli todellisia taisteluotteluita. Esimerkiksi peli helteisessä Vaasassa Kiiston vieraana, nousukarsinta Rauman iltavaloissa, cupmatsi Turun Palloseuraa vastaan sekä useita sarjanousun ratkaisseita matseja. Kaikki omalla tavallaan huikeita hetkiä”, Kytöviita summaa.

Erityisesti Rauman kollektiivinen seurayhteisön yhteinen pettymys on jäänyt syvästi mieleen.

”Ei ehkä niin ikävän, mutta haikean muiston on ehdottomasti jättänyt Rauman nousukarsintaottelu ja kirvelevä tappio rankkareilla. Tunnelma oli jännittynyt ja odottava heti bussiin astumisesta lähtien. Oli tiedossa, että bussilastillinen kannattajia lähtee antamaan oman tukensa voiton eteen. Tämä ei luonnollisestikaan helpottanut jo muutenkin jännittynyttä tunnelmaa”, Kytöviita muistelee.

”Oli vain yksi päämäärää: sarjanousu ja nousujuhlat paluumatkalla. Ottelu oli odotetun tasainen ja sai kuin sainkin jännittävimmän mahdollisen lopun eli rankkarikisan. Kaikkihan valitettavan hyvin muistaa kuinka siinä sitten kävikään. Siinä uraansa lopetelleen Ilkka Innolan hyvästellessä kentänlaidalla kannattajien laulaessa taustalla tunnelmat olivat kaikkea muutu kuin hyvät”, ottelun avausmaalista vastannut Mika Kytöviita kertaa.

Nykyisellään Mika Kytöviita on päässyt käymään peleissä paikan päällä omien sanojensa mukaan valitettavan vähän, mutta TamU-TV:stä pelejä on tullut katseltua sitten senkin edestä. Kytöviita asettaa itselleen tavoitteen, että olisi paikan päällä Pyynikillä, kun sarja käynnistyy lauantaina 13.6.

Vanhan seuran tippuminen sarjaporrasta alaspäin viime syksynä luonnollisesti tuntui myös pitkään seuran paitaa kantaneessa pelimiehessä.

”Huolestuneena seurasin joukkueen rakentumista, kun tukku huippupelaajia vaihtoi maisemaa, eikä saatu yhtä kovaa laatua tilalle. Ja valitettavasti se näkyi karusti kauden päätyttyä. Jukka Listenmaan tuntien vaatimustaso on nyt kovaa luokkaa ja treenattu on laadukkaasti. Se näkyy varmasti myös kesän otteluissa”, Kytöviita tuumailee.

Mika Kytöviita heittää vielä loppuun Jukka Listenmaalle henkilökohtaisia terveisiä.

”Olen aina käytettävissä!”

Mika Kytöviidan pelit ovat jatkuneet Sinipaidoissa ensin kakkosjoukkueen ja sittemmin kolmosjoukkueen mukana. Vanha tuttu maalitykki voidaan bongata tutussa sinisessä paidassa myös tulevalla kaudella.

Ensi viikolla vietetään retrokauden viimeistä viikkoa ja tuolloin tahti on hurja. Keskiviikosta käynnistyy putki, jonka aikana on tarjolla neljä retroiltaa viidessä päivässä. Putki alkaa keskiviikkona, kun GBK vierailee Pyynikillä. Sarjataso on Kakkonen ja vuosi 2018. Tervetuloa tuolloin jälleen mukaan!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49