FC Viikingit jätti Sinipaidat maaleitta ja pisteittä Ratinan illassa

17/09/2017
Otteluraportti

Tampere United koki karvaan 0–2 (0–1) -tappion, kun edelleen nousutaistelussa mukana oleva FC Viikingit vieraili Ratinan stadionilla. Ongelmaksi ottelussa muodostui se, että TamU ei kyennyt muuttamaan pallonhallintaa maalipaikoiksi, vaan joissakin aiemmissakin otteluissa ilmennyt ongelma murtautumisvaiheessa nosti päätään erityisen voimakkaasti vierailijoiden vetäytyessä suosiolla puolustusmuotoonsa. FC Viikingit tyytyi hakemaan maaleja vastahyökkäyksillä, ja kun kärjestä löytyi tuulikuuma maalintekijä Joel Paatelainen, kävivät vieraat tuikkaamassa kotijoukkueen masentaneet kaksi maalia varsin helpon näköisesti.


Kakkonen

0 – 2

Sinipaidat ottivat pallonhallinnan heti alusta alkaen, mutta muutamasta Mauno Sirénin laidalta pelatusta lupaavasta tilanteesta huolimatta varsinaisia maalintekopaikkoja ei saatu tiiviin Viikinki-puolustuksen keskellä rakennettua. Tästä poikkeuksena oli Matti Saaren kulmapotku ottelun viidennellä minuutilla. Eetu Rahkolan pää löytyi tutusti etutolpalta, mutta kääntö etukulmasta sisään ei aivan onnistunut ja maalivahti Denys Pervov pääsi jalkoineen väliin. Pari minuuttia myöhemmin Verneri Uimonen löysi keskityksellään Tuomas Lehden boksista, mutta tämä ei saanut vaikeaa palloa asettumaan laukaistavaksi ennen kuin toppari Jan Eklund sai jalkansa väliin.

Matti Saari laukoo vapaapotkun niukasti ohi.

Viikingit hakivat alusta alkaen vastahyökkäyksiä, ja ajoittain tilanteet näyttivätkin vaarallisilta. Ottelun kolmannellatoista minuutilla maali oli kuitenkin lähellä toisessa päässä, kun Sinipaitojen näppärä syöttökombinaatio päättyi siihen, että toppari Pierre Nlaten oli pakko rikkoa Matti Saarta keskellä mukavalla vapaapotkuetäisyydellä. Saari itse luonnollisesti laukoi, ja veto viuhui vain niukasti ohi, eikä maalivahti Denys Pervov ollut lähelläkään ehtiä vedon tielle.

Matti Saari tuo palloa.

Viikinkien 0–1-osuma lähti liikkeelle keskialueen pallonriistosta ja nopeasta vastahyökkäykestä. Pallo pelattiin Jere Pulkkisen kautta Nemanja Bigalle kekityspaikkaan vasemmalle laidalle. Maalilla Joel Paatelainen löysi reilusti tilaa Eetu Rahkolan ja Mauno Sirénin välistä, ja kun Bigan keskitys osui nappiin, oli Paatelaisella helppo työ ohittaa maalivahti Jani Rantala.

Takaiskumaalin jälkeenkin pelin kuva pysyi samana: TamU piti palloa, muttei päässyt varsinaisiin maalintekopaikkoihin, ja samalla Viikinkien vastahyökkäykset olivat alati vaarallisia, vaikkei niistäkään tullut torjuttavaa Jani Rantalalle. TamUn paras piakka syntyi Matti Saaren kulmapotkun jälkitilanteessa, kun maalivahti Pervov nyrkkeili pallon takaisin Saaren ulottuville, ja tämä leikkasi vetopaikkaan rangaistusalueen kulmalle. Pervov onnistui kuitenkin työntämään Saaren viuhuvan vedon kulmapotkuksi.

Mauno Sirén kuljettaa.

Jakson lopulla TamU koki pahan takaiskun, kun Tuomas Lehti loukkaantui ja joutui jättämään kentän. Kentälle otettiin Valtteri Uimonen, joka otti paikkansa vasempana laitapuolustajana Mauno Sirénin noustessa laitahyökkääjäksi. Vaihto ei pelin kulkua muuttanut, vaan pallonhallinta pysyi Sinipaidoilla, mutta viimeisiä murtavia syöttöjä tekopaikkoihin ei saatu perille. Nimenomaan terävyys rangaistusalueella oli se erottava tekijä, jonka ansiosta Viikingit pääsi tauolle 0–1-johdossa.

Vaikea toinen jakso

Toinen jakso lähti käyntiin sikäli vauhdikkaasti, että Riku Oras pääsi kokeilemaan maalia heti ensimmäisellä minuutilla kahdesti peräkkäin, mutta maalivahti Denys Pervov torjui sekä laukauksen että puskun. Hetkeä myöhemmin Mauno SIrén murtautui vetopaikkaan boksin vasemmalla laidalla, mutta laukaus jäi sivuverkkoon. Roope Kostiainen puolestaan pääsi kokeilemaan jatkoa Matti Saaren vapaapotkusta, mutta tämäkin pallo päätyi sivuverkkoon.

Roope Kostiainen jatkaa Matti Saaren vapaapotkun sivuverkkoon.

Ensimmäisen viisiminuuttisen jälkeen TamUn ote hieman lipesi, ja kohtalokkaaksi koitui Viikinkien kolmen peräkkäisen kulmapotkun jälkeinen tilanne. Simon Thurling teki keskialueella itselleen tyypillisen tempokuljetuksen, jolla hän pääsi Leroy Malukan ohitse keskityspaikkaan. Luukulle jäänyt toppari Jan Eklund pudotti pallon maalin eteen Joel Paatelaiselle, joka survoi pallon väkisin maaliin. Näin Viikingit johti jo 0–2.

Valtteri Uimonen keskittää pimenevässä Ratinassa.

Takaiskumaalin jälkeen pelissä seurasi sekavampi ja seesteisempi vaihe. TamU piti edelleen palloa, mutta tekopaikat olivat vähissä. Parhaat yritykset esittivät Leroy Maluka ja Matti Saari, mutta kumpikaan kaukoveto ei tuottanut tulosta. Toisessa päässä paras tekopaikka oli Ville Varilalla, joka pääsi täysin vapaaseen tekopaikkaan leikattuaan keskelle nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Varilan laukaus nousi kuitenkin karkeasti yli maalin.

Ottelun viimeisellä vartilla kotiyleisö odotti turhaan TamUlle tyypillistä loppukiriä ja nousua tappioasemasta rinnalle tai ohi. Viikinkien puolustuspeli pysyi tiiviinä, eivätkä Sinipaidat löytäneet keinoja sen murtamiseksi. Viikinkien kurinalaisuudesta kertoo se, että lähes aina Unitedin hyökätessä kaikki pelaajat kärkimies Joel Paatelaista lukuun ottamatta olivat pallon alla. Viimeinen tilaisuus kavennusmaaliin oli lopussa piikkiin vaihdetulla Sasu Niemisellä, mutta hänenkin vapaa kaukovetonsa viuhui maalin yli.

Matti Saari ei pääse ohi.
Kavennusta haettiin ottelun loppuun asti.

Kommentit ottelun jälkeen

”Päästettiin helppoja maaleja, ja varsinkin ensimmäinen maali otti päähän. Toinen oli vähän samanlainen. Kun ei keskity, niin tuollaisia tulee”, harmitteli Mahdi Ali TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun jälkeen. ”Me annettiin tää peli pois. Viikingit puolusti hyvin ja teki pelin meille vaikeaksi.”

Mahdi Alille pelattu ottelu oli viimeinen tällä kaudella, ja tie vie ainakin toistaiseksi pois Tampereelta työkuvioiden takia. ”Kausi oli aika jännä. Jo talvella näki että meillä on yllättävänkin taitava joukkue, ja tiesin jo silloin että tulemme pärjäämään hyvin. Siinä alussa oli vain niitä kasvukipuja, ja piti tottua tähän meininkiin, että ei täällä helppoja pisteitä saa. Sitten kun saatiin peli kulkemaan, pisteitä alkoi tulla. On tää hyvä joukkue, ja veikkaan että menee vain parempaan ja parempaan suuntaan, kunhan vaan saadaan pidettyä ydinnippu kasassa”, Ali kertasi.

”Oma kausi oli tosi rikkonainen. En päässyt missään vaiheessa pelaamaan sataprosenttisena, vaan koko ajan oli jotain vammaa, ja tänäänkin sattui joka paikkaan koko ajan. Aina kun pääsi pelaamaan niin olihan se tosi kivaa. Olisin toivonut että olisin enemmän päässyt pelaamaan ja olemaan joukkueen mukana, mutta nyt oli näin”, päättää Ali arvionsa omasta kaudestaan.

Riku Oras tuo palloa punapaitojen keskellä.

”Pallonhallinta saatiin aika hyvin, mutta Viikkarit puolusti hyvin oman boksinsa eikä me päästy murtautumaan huippumaalipaikoille. Peruspeli oli hyvin hallussa, mutta kun hävisimme pidempiä palloja, Viikingit pääsi hyökkäämään kakkospalloista”, arvioi puolestaan Riku Oras.

Myös Orakselle ottelu oli kauden viimeinen. ”Huomenaamulla kahdeksalta lähtee lento Englantiin ja lähden sinne vaihto-opiskelemaan noin seitsemäksi kuukaudeksi. Lukukausi loppuu huhtikuun 6. ja sen jälkeen olisi tarkoitus palata opintojen pariin Tampereelle. TamUn kanssa on jo juteltu ensi kaudesta, ja se on tällä hetkellä paras vaihtoehto, mutta olen luvannut että palataan asiaan kun tulen joululomalle Suomeen”, Oras kertoo suunnitelmistaan.

”Talvikausi menee Britteinsaarilla. Tarkoituksena olisi alkaa etsiä heti ensi viikolla uutta uutta joukkuetta, ja tavoitteena olisi tulla takaisin paremmassa kunnossa kuin lähden eli pystyä keskittymään treenaamiseen ja oppia uudesta futiskulttuurista. Pitää mennä katsomaan onko brittifutis vieläkin sellaista mikä se stereotypia on, eli katsotaan onko se myytti vai onko se totta”, suunnittele kaksi viimeistä kautta TamUssa pelannut Oras.

”Kyllä nää on olleet uran kaksi parasta vuotta. Gnistanissakin oli hieno pelata, mutta kyllä täällä on pieni ekstralataus”, toteaa Oras viitaten yleisön kiinnostuksen tuomaan lisään. ”Olen saanut kantaa ison vastuun ja saanut kasvaa siihen vastuuseen. Tämä on ollut iso juttu urallani. Aina olen tykännyt treenata, mutta kyllä se antaa lisäpotkua että joku tulee katsomaankin.”

Riku Oras laukoo.

Päävalmentaja Mikko Mäkelä luonnehtii tappiota kirveleväksi, mutta oli tyytyväinen joukkueen yleisilmeeseen. ”Pelissä oli paljon hyvää. Jätkien asenne ja peli-ilme loistava ja nyt näkyi se TamU-sydän joka jätkällä.”

”Saatiin hyvä pelikontrolli alusta saakka päälle, mutta viimeiset ratkaisut boksissa jäivät piippuun toisin kun, Viikinkien Paatelaisella, joka näytti hyvän hyökkääjän tärkeimmät avut. Pystyttiin pitämään kaveri poissa maalipaikoilta, mutta Paatelainen oli silloin terävä kun pitikin, ja iski kaksi hyökkääjän maalia”, Mäkelä luonnehtii.

”Tämä oli kahdelle hienolle ihmiselle ja pelaajalle ainakin tältä erää viimeinen Sinipaidoissa, kun Riku Oras muuttaa Englantiin ja Mahdi Ali Helsinkiin. Todella suuri kiitos jätkille: on ollut ilo työskennellä heidän kanssaan!” Mäkelä kiittelee.

”Jäljellä on kaksi tärkeää peliä, joista lähdetään hakemaan kuutta pistettä, eikä mitään muuta. Haasteen tuo hyvin pieneksi käynyt joukkue, kun Tuoppi Lehti vielä loukkaantui”, kääntää Mäkelä katseet tulevaan.

Ensimmäinen näistä kahdesta ottelusta pelataan viikon päästä sunnuntaina Porin stadionilla, jossa isäntänä toimii FC Jazz. Kausi päätetään vajaata viikkoa myöhemmin Ratinssa. Päätöskierroksen ottelu Käpylän Palloa vastaan pelataan lauantaina 30.9. jo klo 14 alkaen. Tervetuloa silloin jälleen mukaan!

Ottelun päätyttyä ilmeet olivat mietteliäitä.
Joukkue kiittää Sinikaartia.
Riku Oras jäi viimeisenä kannattajien eteen.
Kakkonen

0 – 2

( 0 – 1 )

Yleisöä:
217

17' Joel Paatelainen
55' Joel Paatelainen

Yleisöä:
217

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 84'
5 Eetu Rahkola C
6 Sampo Ojala
8 Riku Oras
9 Tuomas Lehti 37'
10 Matti Saari 69'
20 Verneri Uimonen
26 Mahdi Ali
52 Leroy Maluka 37'
17 Juuso Auvinen
4 Topias Järvelä 69'
18 Sasu Nieminen 84'
19 Valtteri Uimonen 37'
22 Tuomas Alanen
24 Santeri Salomaa
28 Antti Haavisto
1Denys Pervov
7Biga Nemanjakeltainen kortti14’
8Bob Diasonamavaihtoon 62’
9Joel Paatelainen
14Jere Pulkkinen
18Teemu Honkaniemi
19Ville Varila
21Jesse Mutikainen
23Pierre Nlate
24Simon Thurling
26Jan Eklund
10Samir Bouroussi
20Joonatan Parpala
22Benjamin Thurlingvaihdosta 62’
30Jesse Viljanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa