17.9.2017

 
 

FC Viikingit jätti Sinipaidat maaleitta ja pisteittä Ratinan illassaTampere United koki karvaan 0‚Äď2 (0‚Äď1) -tappion, kun edelleen nousutaistelussa mukana oleva FC Viikingit vieraili Ratinan stadionilla. Ongelmaksi ottelussa muodostui se, ett√§ TamU ei kyennyt muuttamaan pallonhallintaa maalipaikoiksi, vaan joissakin aiemmissakin otteluissa ilmennyt ongelma murtautumisvaiheessa nosti p√§√§t√§√§n erityisen voimakkaasti vierailijoiden vet√§ytyess√§ suosiolla puolustusmuotoonsa. FC Viikingit tyytyi hakemaan maaleja vastahy√∂kk√§yksill√§, ja kun k√§rjest√§ l√∂ytyi tuulikuuma maalintekij√§ Joel Paatelainen, k√§viv√§t vieraat tuikkaamassa kotijoukkueen masentaneet kaksi maalia varsin helpon n√§k√∂isesti.

Sinipaidat ottivat pallonhallinnan heti alusta alkaen, mutta muutamasta Mauno Sirénin laidalta pelatusta lupaavasta tilanteesta huolimatta varsinaisia maalintekopaikkoja ei saatu tiiviin Viikinki-puolustuksen keskellä rakennettua. Tästä poikkeuksena oli Matti Saaren kulmapotku ottelun viidennellä minuutilla. Eetu Rahkolan pää löytyi tutusti etutolpalta, mutta kääntö etukulmasta sisään ei aivan onnistunut ja maalivahti Denys Pervov pääsi jalkoineen väliin. Pari minuuttia myöhemmin Verneri Uimonen löysi keskityksellään Tuomas Lehden boksista, mutta tämä ei saanut vaikeaa palloa asettumaan laukaistavaksi ennen kuin toppari Jan Eklund sai jalkansa väliin.

Matti Saari laukoo vapaapotkun niukasti ohi.

Viikingit hakivat alusta alkaen vastahyökkäyksiä, ja ajoittain tilanteet näyttivätkin vaarallisilta. Ottelun kolmannellatoista minuutilla maali oli kuitenkin lähellä toisessa päässä, kun Sinipaitojen näppärä syöttökombinaatio päättyi siihen, että toppari Pierre Nlaten oli pakko rikkoa Matti Saarta keskellä mukavalla vapaapotkuetäisyydellä. Saari itse luonnollisesti laukoi, ja veto viuhui vain niukasti ohi, eikä maalivahti Denys Pervov ollut lähelläkään ehtiä vedon tielle.

Matti Saari tuo palloa.

Viikinkien 0‚Äď1-osuma l√§hti liikkeelle keskialueen pallonriistosta ja nopeasta vastahy√∂kk√§ykest√§. Pallo pelattiin Jere Pulkkisen kautta Nemanja Bigalle kekityspaikkaan vasemmalle laidalle. Maalilla Joel Paatelainen l√∂ysi reilusti tilaa Eetu Rahkolan ja Mauno Sir√©nin v√§list√§, ja kun Bigan keskitys osui nappiin, oli Paatelaisella helppo ty√∂ ohittaa maalivahti Jani Rantala.

Takaiskumaalin jälkeenkin pelin kuva pysyi samana: TamU piti palloa, muttei päässyt varsinaisiin maalintekopaikkoihin, ja samalla Viikinkien vastahyökkäykset olivat alati vaarallisia, vaikkei niistäkään tullut torjuttavaa Jani Rantalalle. TamUn paras piakka syntyi Matti Saaren kulmapotkun jälkitilanteessa, kun maalivahti Pervov nyrkkeili pallon takaisin Saaren ulottuville, ja tämä leikkasi vetopaikkaan rangaistusalueen kulmalle. Pervov onnistui kuitenkin työntämään Saaren viuhuvan vedon kulmapotkuksi.

Mauno Sirén kuljettaa.

Jakson lopulla TamU koki pahan takaiskun, kun Tuomas Lehti loukkaantui ja joutui j√§tt√§m√§√§n kent√§n. Kent√§lle otettiin Valtteri Uimonen, joka otti paikkansa vasempana laitapuolustajana Mauno Sir√©nin noustessa laitahy√∂kk√§√§j√§ksi. Vaihto ei pelin kulkua muuttanut, vaan pallonhallinta pysyi Sinipaidoilla, mutta viimeisi√§ murtavia sy√∂tt√∂j√§ tekopaikkoihin ei saatu perille. Nimenomaan ter√§vyys rangaistusalueella oli se erottava tekij√§, jonka ansiosta Viikingit p√§√§si tauolle 0‚Äď1-johdossa.

Vaikea toinen jakso

Toinen jakso lähti käyntiin sikäli vauhdikkaasti, että Riku Oras pääsi kokeilemaan maalia heti ensimmäisellä minuutilla kahdesti peräkkäin, mutta maalivahti Denys Pervov torjui sekä laukauksen että puskun. Hetkeä myöhemmin Mauno SIrén murtautui vetopaikkaan boksin vasemmalla laidalla, mutta laukaus jäi sivuverkkoon. Roope Kostiainen puolestaan pääsi kokeilemaan jatkoa Matti Saaren vapaapotkusta, mutta tämäkin pallo päätyi sivuverkkoon.

Roope Kostiainen jatkaa Matti Saaren vapaapotkun sivuverkkoon.

Ensimm√§isen viisiminuuttisen j√§lkeen TamUn ote hieman lipesi, ja kohtalokkaaksi koitui Viikinkien kolmen per√§kk√§isen kulmapotkun j√§lkeinen tilanne. Simon Thurling teki keskialueella itselleen tyypillisen tempokuljetuksen, jolla h√§n p√§√§si Leroy Malukan ohitse keskityspaikkaan. Luukulle j√§√§nyt toppari Jan Eklund pudotti pallon maalin eteen Joel Paatelaiselle, joka survoi pallon v√§kisin maaliin. N√§in Viikingit johti jo 0‚Äď2.

Valtteri Uimonen keskittää pimenevässä Ratinassa.

Takaiskumaalin jälkeen pelissä seurasi sekavampi ja seesteisempi vaihe. TamU piti edelleen palloa, mutta tekopaikat olivat vähissä. Parhaat yritykset esittivät Leroy Maluka ja Matti Saari, mutta kumpikaan kaukoveto ei tuottanut tulosta. Toisessa päässä paras tekopaikka oli Ville Varilalla, joka pääsi täysin vapaaseen tekopaikkaan leikattuaan keskelle nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Varilan laukaus nousi kuitenkin karkeasti yli maalin.

Ottelun viimeisellä vartilla kotiyleisö odotti turhaan TamUlle tyypillistä loppukiriä ja nousua tappioasemasta rinnalle tai ohi. Viikinkien puolustuspeli pysyi tiiviinä, eivätkä Sinipaidat löytäneet keinoja sen murtamiseksi. Viikinkien kurinalaisuudesta kertoo se, että lähes aina Unitedin hyökätessä kaikki pelaajat kärkimies Joel Paatelaista lukuun ottamatta olivat pallon alla. Viimeinen tilaisuus kavennusmaaliin oli lopussa piikkiin vaihdetulla Sasu Niemisellä, mutta hänenkin vapaa kaukovetonsa viuhui maalin yli.

Matti Saari ei pääse ohi.

Kavennusta haettiin ottelun loppuun asti.

Kommentit ottelun jälkeen

”P√§√§stettiin helppoja maaleja, ja varsinkin ensimm√§inen maali otti p√§√§h√§n. Toinen oli v√§h√§n samanlainen. Kun ei keskity, niin tuollaisia tulee”, harmitteli Mahdi Ali TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun j√§lkeen. ”Me annettiin t√§√§ peli pois. Viikingit puolusti hyvin ja teki pelin meille vaikeaksi.”

Mahdi Alille pelattu ottelu oli viimeinen t√§ll√§ kaudella, ja tie vie ainakin toistaiseksi pois Tampereelta ty√∂kuvioiden takia. ”Kausi oli aika j√§nn√§. Jo talvella n√§ki ett√§ meill√§ on yll√§tt√§v√§nkin taitava joukkue, ja tiesin jo silloin ett√§ tulemme p√§rj√§√§m√§√§n hyvin. Siin√§ alussa oli vain niit√§ kasvukipuja, ja piti tottua t√§h√§n meininkiin, ett√§ ei t√§√§ll√§ helppoja pisteit√§ saa. Sitten kun saatiin peli kulkemaan, pisteit√§ alkoi tulla. On t√§√§ hyv√§ joukkue, ja veikkaan ett√§ menee vain parempaan ja parempaan suuntaan, kunhan vaan saadaan pidetty√§ ydinnippu kasassa”, Ali kertasi.

”Oma kausi oli tosi rikkonainen. En p√§√§ssyt miss√§√§n vaiheessa pelaamaan sataprosenttisena, vaan koko ajan oli jotain vammaa, ja t√§n√§√§nkin sattui joka paikkaan koko ajan. Aina kun p√§√§si pelaamaan niin olihan se tosi kivaa. Olisin toivonut ett√§ olisin enemm√§n p√§√§ssyt pelaamaan ja olemaan joukkueen mukana, mutta nyt oli n√§in”, p√§√§tt√§√§ Ali arvionsa omasta kaudestaan.

Riku Oras tuo palloa punapaitojen keskellä.

”Pallonhallinta saatiin aika hyvin, mutta Viikkarit puolusti hyvin oman boksinsa eik√§ me p√§√§sty murtautumaan huippumaalipaikoille. Peruspeli oli hyvin hallussa, mutta kun h√§visimme pidempi√§ palloja, Viikingit p√§√§si hy√∂kk√§√§m√§√§n kakkospalloista”, arvioi puolestaan Riku Oras.

My√∂s Orakselle ottelu oli kauden viimeinen. ”Huomenaamulla kahdeksalta l√§htee lento Englantiin ja l√§hden sinne vaihto-opiskelemaan noin seitsem√§ksi kuukaudeksi. Lukukausi loppuu huhtikuun 6. ja sen j√§lkeen olisi tarkoitus palata opintojen pariin Tampereelle. TamUn kanssa on jo juteltu ensi kaudesta, ja se on t√§ll√§ hetkell√§ paras vaihtoehto, mutta olen luvannut ett√§ palataan asiaan kun tulen joululomalle Suomeen”, Oras kertoo suunnitelmistaan.

”Talvikausi menee Britteinsaarilla. Tarkoituksena olisi alkaa etsi√§ heti ensi viikolla uutta uutta joukkuetta, ja tavoitteena olisi tulla takaisin paremmassa kunnossa kuin l√§hden eli pysty√§ keskittym√§√§n treenaamiseen ja oppia uudesta futiskulttuurista. Pit√§√§ menn√§ katsomaan onko brittifutis viel√§kin sellaista mik√§ se stereotypia on, eli katsotaan onko se myytti vai onko se totta”, suunnittele kaksi viimeist√§ kautta TamUssa pelannut Oras.

”Kyll√§ n√§√§ on olleet uran kaksi parasta vuotta. Gnistanissakin oli hieno pelata, mutta kyll√§ t√§√§ll√§ on pieni ekstralataus”, toteaa Oras viitaten yleis√∂n kiinnostuksen tuomaan lis√§√§n. ”Olen saanut kantaa ison vastuun ja saanut kasvaa siihen vastuuseen. T√§m√§ on ollut iso juttu urallani. Aina olen tyk√§nnyt treenata, mutta kyll√§ se antaa lis√§potkua ett√§ joku tulee katsomaankin.”

Riku Oras laukoo.

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ luonnehtii tappiota kirvelev√§ksi, mutta oli tyytyv√§inen joukkueen yleisilmeeseen. ”Peliss√§ oli paljon hyv√§√§. J√§tkien asenne ja peli-ilme loistava ja nyt n√§kyi se TamU-syd√§n joka j√§tk√§ll√§.”

”Saatiin hyv√§ pelikontrolli alusta saakka p√§√§lle, mutta viimeiset ratkaisut boksissa j√§iv√§t piippuun toisin kun, Viikinkien Paatelaisella, joka n√§ytti hyv√§n hy√∂kk√§√§j√§n t√§rkeimm√§t avut. Pystyttiin pit√§m√§√§n kaveri poissa maalipaikoilta, mutta Paatelainen oli silloin ter√§v√§ kun pitikin, ja iski kaksi hy√∂kk√§√§j√§n maalia”, M√§kel√§ luonnehtii.

”T√§m√§ oli kahdelle hienolle ihmiselle ja pelaajalle ainakin t√§lt√§ er√§√§ viimeinen Sinipaidoissa, kun Riku Oras muuttaa Englantiin ja Mahdi Ali Helsinkiin. Todella suuri kiitos j√§tkille: on ollut ilo ty√∂skennell√§ heid√§n kanssaan!” M√§kel√§ kiittelee.

”J√§ljell√§ on kaksi t√§rke√§√§ peli√§, joista l√§hdet√§√§n hakemaan kuutta pistett√§, eik√§ mit√§√§n muuta. Haasteen tuo hyvin pieneksi k√§ynyt joukkue, kun Tuoppi Lehti viel√§ loukkaantui”, k√§√§nt√§√§ M√§kel√§ katseet tulevaan.

Ensimmäinen näistä kahdesta ottelusta pelataan viikon päästä sunnuntaina Porin stadionilla, jossa isäntänä toimii FC Jazz. Kausi päätetään vajaata viikkoa myöhemmin Ratinssa. Päätöskierroksen ottelu Käpylän Palloa vastaan pelataan lauantaina 30.9. jo klo 14 alkaen. Tervetuloa silloin jälleen mukaan!

Ottelun päätyttyä ilmeet olivat mietteliäitä.

Joukkue kiittää Sinikaartia.

Riku Oras jäi viimeisenä kannattajien eteen.

1 Denys Pervov
7 Biga Nemanja keltainen kortti14’
8 Bob Diasonama vaihtoon 62’
9 Joel Paatelainen
14 Jere Pulkkinen
18 Teemu Honkaniemi
19 Ville Varila
21 Jesse Mutikainen
23 Pierre Nlate
24 Simon Thurling
26 Jan Eklund
10 Samir Bouroussi
20 Joonatan Parpala
22 Benjamin Thurling vaihdosta 62’
30 Jesse Viljanen