Espoosta kolmas peräkkäinen tasapeli

22/07/2017
Otteluraportti

Tampere United otti Espoon vierailultaan kolmannen peräkkäisen tasapelin heinäkuussa pääkaupunkiseudulla pelatuista otteluista. Ottelun alku oli Sinipaidoilta tahmea, ja FC Espoo siirtyikin johtoon Samuli Heiskan puskumaalilla jo reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Riku Oraksen niinikään kulmapotkusta syntynyt tasoitusmaali näytti vievän TamUn tasatilanteessa tauolle, mutta kolmannella lisäajan minuutilla nähtiin jakson kolmas kulmapotkumaali, jonka viimeisteli TamUn miesvartioinnin pettäessä jälleen Samuli Heiska. Toisella jaksolla TamU petrasi peliään selvästi, mutta terävyys boksissa ei ollut riittävä useamman kuin yhden maalin tekoon. Se syntyi ottelun 89. minuutilla, kun Topias Järvelä ohjasi Leroy Malukan vedon maaliin kulmapotkun jälkitilanteessa. Lopussa voittomaalikin oli tarjolla, mutta kun se jäi tekemättä, joutuivat Sinipaidat tyytymään pistejakoon maalein 2–2 (2–1).


Kakkonen

2 – 2

Heti ottelun ensimmäinen minuutti näytti miten tuleman piti, kun espoolaiset pääsivät löysän puolustamisen seurauksena terävään vastahyökkäykseen. Jasin-Amin Assehnoun ajautui kuitenkin sen verran pieneen kulmaan, että laukaus päätyi sivuverkkoon. Maalivahti Jani Rantalakin oli hyvin peittämässä etukulmaa, joten suurta vaaraa tilanteessa ei loppujen lopuksi ollut.

Jasin-Amin Assehnoun laukoo sivuverkkoon. Jani Rantala peittää etukulman. Kuva: Teemu Levänen.
Jasin-Amin Assehnoun laukoo sivuverkkoon. Jani Rantala peittää etukulman. Kuva: Teemu Levänen.

Unitedin ensimmäinen vaarallinen hyökkäys nähtiin ottelun neljännen minuutin täyttyessä, kun Mauno Sirén syötti Lauri Saaren vasemmalla laidalla täyteen vauhtiin. Komean harhautuksen jälkeen väylä boksiin vetopaikkaan oli auki, mutta lopulta jäi epäselväksi, oliko Saaren suupaisu laukaisun vai syötön yritys. Joka tapauksessa maalivahti Heikki Louhivaara poimi pallon helposti haltuunsa.

Enemmän vaaran paikkoja nähtiin kuitenkin TamU-päädyssä. Ehkä vaarallisimmassa paikassa alkuminuuttien näkyvin pelaaja Jasin-Amin Assehnoun ohitti Mahdi Alin ja oli syöttää pallon varmaan maalintekopaikkaan Samuli Heiskalle. Tuomas Alanen liukui kuitenkin viime hetkellä katkaisemaan syötön.

Katseet kääntyvät kun Samuli Heiska puskee pallon maaliin. Kuva: Teemu Levänen.
Katseet kääntyvät kun Samuli Heiska puskee pallon maaliin. Kuva: Teemu Levänen.

Ottelua oli pelattu kymmenen minuuttia kun FC Espoo sai kulmapotkun, josta syntyi myös ottelun avausmaali. Santtu Toiviaisen nappipotku tavoitti etutolpalta Samuli Heiskan pään, ja tämä puski eleettömästi etukulmasta sisään. Toki tilannetta edesauttoi myös Sinipaitojen merkkauspelin epäonnistuminen.

Ensimmäisen jakson alun peliä vaivasi se, että TamUlta puuttui hyökkäyspäässä terävyys, ja puolustuspäässä pelattiin liian pehmeästi. FC Espoo ei siis hallinnut ottelutapahtumia mitenkään mennen tullen, mutta oli molemmissa päädyissä sen verran niskan päällä, että johtomaali oli aivan oikeutettu.

Avausmaalin jälkeen peli aaltoili ajoittain nopeastikin päädystä toiseen. Vetopaikkoja oli muun muassa Lauri Saarella ja Santtu Toiviaisella, mutta maalia kohti vedot eivät suuntautuneet. Parinkymmenen minuutin kohdalla Lauri Saari tavoitteli maalille kovaa juossutta Roope Kostiaista, mutta tuloksena oli vain raju törmäys maalivahti Heikki Louhivaaran kanssa. Molemmat miehet kuitenkin nousivat ylös jatkamaan peliä lyhyiden huoltotoimien jälkeen.

Santeri Salomaa yrittää pitää Samuli Heiskan aisoissa. Kuva: Teemu Levänen.
Santeri Salomaa yrittää pitää Samuli Heiskan aisoissa. Kuva: Teemu Levänen.

Matti Saaren antamat kulmat olivat vaarallisia. Ensimmäistä kertaa oltiin lähellä tasoitusta, kun Mahdi Ali pääsi puskemaan. Pallo kuitenkin päätyi vain maalin katolle. Muutamaa minuuttia myöhemmin napsahti kohdalleen. Matti Saari suuntasi kulman etutolpalle juosseelle Riku Orakselle, joka nikkasi pallon kohti maalia. Maalin edessä espoolaispuolustaja sai vielä päänsä väliin, mutta ei pystynyt estämään pallon matkaa verkon perukoille. Näin ottelu oli tasan 1–1.

Juuri ennen maalia TamU oli myös tehnyt taktisen vaihdon, kun Tuomas Alanen otettiin kolmen toppari linjasta pois, ja kohuhankinta Leroy Maluka tuli keskikentän pohjalle. Uusi ryhmitys toimikin selvästi paremmin, ja peli alkoi kääntyä enemmän ja enemmän TamUn hallintaan. Osansa tähän oli myös Malukalla itsellään, joka näytti heti että pehmeä kosketus ja kyky tehdä nopeita rytminvaihdoksia on edelleen tallella.

Roope Kostiainen rouhi hyvin piikissä. Kuva: Teemu Levänen.
Roope Kostiainen rouhi hyvin piikissä. Kuva: Teemu Levänen.

Neljänkymmenen minuutin täytyttyä TamU sai vapaapotkun Matti Saarelle juuri vielä sopivalta etäisyydeltä keskeltä. Veto olikin laadukas, mutta aivan se ei riittänyt Heikki Louhivaaralle, joka heittäytyi pallon tielle alanurkkaan. Seuranneen kulmapotkun Matti Saari pelasi Mahdi Alin päähän keskelle, mutta myös tämän puskun Louhivaara pelasti komealla reaktiotorjunnalla.

Ensimmäisen jakson lisäajalla huono erikoistilanne kostautui jälleen omassa päässä. Teemu Keisasen kulmapotku löysi toppari Linus Salmisen täysin vapaaksi unohdettuna takatolpalta. Tämän kaaripusku pomppasi yläriman päältä takaisin kentälle, josta Samuli Heiska survoi pallon väkisin sisään. Taukovihellys kuultiin heti maalin jälkeen, ja näin tauolle lähdettiin 2–1-tappiolukemissa.

Parempi toinen jakso palkitaan tasoituksella

Toista jaksoa pelattiin alusta alkaen hienoisessa TamU-hallinnassa, mutta se johti aivan liian harvoin vaarallisiin tekopaikkoihin. Pallo saatiin tuotua hyvin 20–30 metrin etäisyydelle maalista, mutta murtautuminen maalintekopaikkoihin oli vaikeaa, ja silloin kun niihin päästiin, vetoja ei saatu maalia kohti. Toisen jakson alkuminuuttien erikoisin hetki koettiin 50. minuutin juuri täyttyessä, kun Valdrin Rashica liukui rumasti Leroy Malukan jalkoihin. Päätuomarin tulkinta tilanteesta oli kuitenkin eriskummallisesti se että Maluka olisi sukeltanut, ja näin vapaapotku tuomittiin kotijoukkueelle ja Maluka sai katsella keltaista korttia.

Leroy Maluka (maassa) saa keltaisen kortin. Matti Saari ihmettelee tilannetta. Kuva: Teemu Levänen.
Leroy Maluka (maassa) saa keltaisen kortin. Matti Saari ihmettelee tilannetta. Kuva: Teemu Levänen.

FC Espoon hyökkäykset olivat harvassa, mutta tunnin kohdalla Samuli Heiskalla oli hattutempun viimeistely lähellä, kun Jasin-Amin Assehnoun tavoitteli häntä tyhjän maalin edestä. Unitedin onneksi Heiska ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon.

Tunnin kohdalla kentälle vaihdettu Tero Intala oli heti terävä. Ensimmäinen laukaus epäonnistui ja suuntautui karkeasti yli maalin, mutta toiseen laukaukseen maalivahti Heikki Louhivaara sai venyä parhaimpaansa, jotta sai pallon kiinni ennen sen uppoamista maalin taka-alanurkkaan. Jälkimmäiseen tilanteeseen antoi oivan vapauttavan syötön Leroy Maluka, joka pelasi muutoinkin vakuuttavat 60 minuuttia keskikentän pohjalla rakentavassa roolissa.

Leroy Maluka hakee läpisyöttöä, Lauri Saari juoksee linjan taakse. Kuva: Teemu Levänen.
Leroy Maluka hakee läpisyöttöä, Lauri Saari juoksee linjan taakse. Kuva: Teemu Levänen.

Jakson puolen välin paikkeilla oli pidempi suvantovaihe, jonka aikana TamU hallitsi kyllä peliä, mutta maalintekopaikoille ei päästy. Lähimpänä tekopaikkaa oli Riku Oras, mutta Leroy Malukan oivaltava syöttö oli hiukan liian voimakas ja kantoi maalivahti Heikki Louhivaaran syliin asti ennen kuin Oras sai jalkaansa väliin.

Noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa FC Espoo oli lähellä ratkaista ottelun edukseen, kun kentälle viimeiseksi parikymppiseksi vaihdettu Janne Paukkonen pelattiin vapaaksi linjan takana. Paukkonen pääsi jo kiertämään vastaan tulleen maalivahti Jani Rantalan, mutta pallo karkasi sen verran pieneen kulmaan, että Paukkonen ei yrittänyt ohittaa etutolppaa peittämään rynnännyttä Santeri Salomaata, vaan yritti syöttää maalin eteen Santtu Toiviaiselle. Tämän syötön kuitenkin tilanteen loppuun asti hienosti pelannut Jani Rantala ehti katkaista.

Hetkeä myöhemmin Jasin-Amin Assehnoun oli päästä läpi, mutta Santeri Salomaa pelasti tämän tilanteen tiukalle juoksulla pallon alle, ja Assehnoun veto jäi köykäiseksi. Myös Santtu Toiviainen kokeili kaukovetoa, mutta se painui ohi maalin, ja maalivahti Jani Rantalakin oli tilanteessa hyvin mukana.

Reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa päävalmentaja Mikko Mäkelä teki kovan ratkaisun. Toppari Santeri Salomaa tuli vaihtoon ja Mehdi Fennane tuli kentälle rouhimaan hyökkäyspään palloja. Alakertaan jäivät siis enää toppari Mahdi Ali ja laitapuolustaja Mauno Sirén ja Verneri Uimonen. Ratkaisu olikin kostautua heti ensimmäisessä FC Espoon hyökkäyksessä, jossa Meysam Hajizadeh oli kaikki tila ja aika katsoa syöttöä boksissa. Hän löysikin Janne Paukkosen takatolpalta ja tämä sai ohjattua pallon maaliin. Unitedin onneksi Paukkonen liputettiin kuitenkin paitsioon.

Uhkapeli sai kuitenkin nopean palkinnon. Nimenomaan Mehdi Fennanen taistelu tuotti kulmapotkun, jonka Matti Saari sijoitti maalille. Espoolaisten purku päätyi Leroy Malukalle kuudentoista rajalle. Tämä pyssytti maata pitkin ja Topias Järvelä ohjasi pallon maalin edestä verkon perukoille.

Topias Järvelä seisoo maalivahti Heikki Louhivaaran edessä hetkeä ennen maalintekoa. Kuva: Teemu Levänen.
Topias Järvelä seisoo maalivahti Heikki Louhivaaran edessä hetkeä ennen maalintekoa. Kuva: Teemu Levänen.
Topias Järvelä juhlii maalia ja Lauri Saari yhtyy ilonpitoon. Kuva: Teemu Levänen.
Topias Järvelä juhlii maalia ja Lauri Saari yhtyy ilonpitoon. Kuva: Teemu Levänen.

Maalia juhliessaan Järvelä sai vaihtopenkiltä ohjeen siirtyä topparin paikalle. Paluu normaalimpaan kenttäryhmitykseen ei kuitenkaan pysäyttänyt TamUn kiriä, vaan voittomaalia haettiin koko pitkä lisäaika. Paras paikka tehdä ratkaisumaali osui Lauri Saarelle, joka sutaisi Mehdi Fennanelta pompanneen keskityspallon vitosen viivalta niukasti maalin ohi. Kun lopun kaksi kulmapotkuakaan eivät tuottaneet tulosta, TamU joutui tyytymään pistejakoon maalein 2–2 (2–1).

Kommentit ottelun jälkeen

”Ei ole aiempaa kokemusta topparina pelaamisesta. Paukkonen jäi ihan kakkoseksi ja takasin sillä pisteen meille”, vitsaili lopussa yllätyskomennuksen topparin paikalle saanut Topias Järvelä TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun jälkeen.

Tekemäänsä tasoitusmaalia Järvelä kuvaili suunnitelluksi kuvioksi: ”Tuli kulma ja mun käsky oli seistä veskarin edessä, ja nousen siitä sitten vähän. En tiedä syöttikö Leroy [Maluka] vai laukoiko, mutta sain jalkani väliin ja siitä sitten pallo reppuun.”

Keskikenttäpelaamista Leroy Malukan kanssa Järvelä kuvaili mukavaksi. ”Leroy tuo siihen rytmiä, varmuutta ja malttia. Pystyimme pitämään palloa pitkiä jaksoja. Leroy auttaa meitä nuorempiakin pelaajia rauhoittumaan pallon kansssa”, Järvelä kehuu.

”Ei oltu oikein hereillä ekaa varttia, mentiin vähän seitkyt lasissa. Siinä oli kaikilla vähän bussijalkoja”, Järvelä kommentoi vaikeaa alkua.

”Aina pitäisi olla tyytyväinen vieraspisteeseen, mutta nyt on vähän kaksijakoiset fiilikset”, pohtii päävalmentaja Mikko Mäkelä. ”Kolmea pistettä tarjottiin, mutta eilen puuttui se viimeinen terävyys pelistä varsinkin molempien boksien edustoilla.”

”Olen joka tapauksessa tyytyväinen jätkien suoritukseen, vaikka pelin ensimmäinen 15 minuuttia ei oltu kyllä tarpeeksi kovalla fokuksella pelissä sisällä. Pelitapa jolla lähdettiin ei toiminut, ja siitä otan syyn täysin itselleni. Aikaisella vaihdolla saatiin pelirytmistä kiinni, ja päästiin pelaamaan omaa pallolista peliä”, Mäkelä ruotii.

Mäkelä toteaakin joukkueen olevan hyvässä tilanteessa: ”Vaikka eilen ei ollut parhaita pelejämme tällä kaudella, pystyimme kuitenkin saamaan tuloksen niin sanotusta kuuden pisteen pelistä, mitä emme saaneet hävitä. Se kertoo paljon tämän hetken tasostamme, että vähän heikommallakin pelillä pystymme taistelemaan voitosta. Tiedän kokemuksesta, että peli ei aina kulje parhaalla tavalla, eikä saada ihan kaikkea irti koneistosta.”

”Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen jätkien suoritukseen ja varsinkin tason nostoon toiselle jaksolle. Tappiottomien otteluiden sarja venyi jo kuuteen peliin ja ensi viikon sunnuntaina Tammelassa tulemme hakemaan jälleen kolmea pistettä”, Mäkelä päättää viitaten 30.7. pelattavaan seuraavaan otteluun. Silloin Tammelaan saadaan vieraaksi BK-46 Karjaalta, ja luvassa on jälleen Tampereen viihdyttävintä jalkapalloa. Tervetuloa nauttimaan Sinipaitojen otteista!

Kakkonen

2 – 2

( 2 – 1 )

34′ Riku Oras
89′ Topias Järvelä

Yleisöä:
141

11' Samuli Heiska
45' Samuli Heiska

Yleisöä:
141

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén 39'
3 Roope Kostiainen 60'
4 Topias Järvelä
8 Riku Oras C
10 Matti Saari
11 Lauri Saari
20 Verneri Uimonen
22 Tuomas Alanen 30'
24 Santeri Salomaa 79' 85'
26 Mahdi Ali
30 Tuomo Hiltunen
9 Tuomas Lehti
16 Mehdi Fennane 85'
19 Valtteri Uimonen
21 Konsta Raittinen
23 Tero Intala 60'
25 Leroy Maluka 51' 30'
2Meysam Hajizadehkeltainen kortti 72’
6Santtu Toiviainen
7Samuli Heiskavaihtoon 69’
8Aaro Vaitomaa
12Heikki Louhivaara
11Teemu Keisanenvaihtoon 68’
14Miikka Leinonen
16Valdrin Rashicakeltainen kortti 64’vaihtoon 78’
17Jasin-Amin Assehnoun
20Linus SalminenCkeltainen kortti 90+1’
26Jaakko Lepola
10Joni Saastamoinen
19Peik Salminenvaihdosta 69’
21Joel Järvelä
27Joel Lahtinen
29Janne Paukkonenvaihdosta 68’
35Viljami Sinisalo
37Kim Louhistokeltainen kortti 85’vaihdosta 78’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

19.6. klo 19 TuTo - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2