Espoonlahdelta jäi fyysisestä ottelusta käteen yksi piste

10/07/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin ja EPS:n kohtaamisesta muodostui lauantai-iltana fyysinen ja odotetun vähämaalinen ottelu, jossa pisteet jaettiin lopulta aivan oikeudenmukaisesti lukemin 1–1 (1–0). Ottelussa ei maalipaikoilla mässäilty, mutta sekä TamU:lla että EPS:llä oli tilaisuutensa iskeä ottelun voittomaali toisella jaksolla. Sydäntä tykyttävimmät hetket koettiin lisäajan loppuhetkillä, jolloin muun muassa Severi Kankkusen venytys tyhjän maalin edessä pelasti pisteen Sinipaidoille

Kakkonen

1 – 1

  • Sinipaidoilla oli vaikeuksia pelata omaa pallollista peliään fyysisen vastustajan puristuksissa.
  • Mika Ahosen ja Toni Toijalan yhteinen oivallus vapaapotkussa toi tasoituksen toisen jakson alussa.
  • Tasapeli pitää TamUn hyvissä asemissa sarjan kärkitaistelussa.

Varsinkin ensimmäisellä jaksolla jäätiin koko ajan hiukan telineisiin. Hävittiin kaksinkamppailuja paljon ja vastustajalla oli liikaa tilaa pelata. Siinä oli monta asiaa, eikä oltu ihan valmiita tähän matsiin

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Se oli sellainen hetken oivallus, ja ollaan me Toijalan kanssa aikaisemminkin tehty tuo sama kuvio. Siinä oli sopivasti tilaa, ja Toijala haki hyvin paikan ja laukoi hyvän tatsin jälkeen keskeltä, joten se meni ihan nappiin.

- Mika Ahonen
Tasoitusmaalin syöttäjä

Toisella jaksolla ensimmäisen puolituntia peli oli hyvin hallussa. Sitä lähinnä odoteltiin, koska se johtomaali sieltä tulee. Kun sitä ei tullut, viimeinen vartti meni päästä päähän juoksemiseksi.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelu sai erikoisen alun, kun TamU antoi ottelun avauspotkun keskiympyrästä maalivahti Antti Kuusiselle, jolle tuli yllättävän kova kiire Takeru Nakadan sännättyä kohti. Pallo kimposikin japanilaispelaajan selästä kohti päätyrajaa, jossa kilpajuoksu palloon päättyi Kuusisen ja Nakadan yhteentörmäykseen. Tilanteesta selvittiin onneksi ilman rangiastuspotkuja, kortteja saati maaleja.

Jatkossakaan ensimmäinen jakso ei suuria kohokohtia Sinipaidoille tarjonnut. EPS oli alussa hiukan hallitsevampi osapuoli, ja sai palkintonsa jo ottelun kahdeksannella minuutilla. Tilanteessa EPS pelasi nopean hyökkäyksen, jossa samainen Takeru Nakada työnsi Ardian Kovaqin rumasti käsillään kentän pintaan ja laukoi palloa juuri kun maalivahti Antti Kuusinen oli ottamassa sen käsiinsä lähes boksin rajalla. Paluupallo kimposi Valter Salavuolle, joka pääsi iskemään 1–0-johto-osuman käytännössä tyhjään maaliin.

Roope Kostiainen yrittää päästä palloon väkisin.

Tämän jälkeen maalipaikat olivatkin todella kortilla ensimmäisellä jaksolla. Peli oli hyvin fyysistä, eivätkä hyökkääjät päässeet kummassakaan päässä kunnolla irti. Sinipaidoilla lupaavimpia elkeitä esitti kaksikko Toni Toijala ja Roope Kostiainen, mutta muutamasta näppärästä syötöstä huolimatta kunnon tekopaikoille ei päästy EPS:n sumputtaessa boksinsa odotetun tehokkaasti. Toisaalta laitojen kautta olisi voinut löytyä paremmin tilaa, mutta sitä ei kyetty hyödyntämään juuri ollenkaan, ja ajoittain keskeltä yritettiin puskea läpi vähän turhankin näppärien vippien avulla peruspelaamisen sijaan.

Roope Kostiainen pallossa. Taustalla oikealla myös Sinikaarti.

”Varsinkin ensimmäisellä jaksolla jäätin koko ajan hiukan telineisiin. Hävittiin kaksinkamppailuja paljon ja vastustajalla oli liikaa tilaa pilata. Etäisyydet oli vähän pielessä. Siinä oli monta asiaa, eikä oltu ihan valmiita tähän matsiin”, arvioi päävalmentaja Jukka Listenmaa ensimmäistä jaksoa ottelun jälkeen.

”Vastustaja toki pelasi hyvin, ja tuli kovaa aggressiivisena ja fyysisenä joukkueena. Siinä jäätiin vähän jalkoihin ja alettiin mussuttamaan tuomareille, kun hävittiin kaksinkamppailuja. Siinä ajatukset karkasi pelistä.”

”Sitten taas kun pallo saatiin pelattua laidalle keskityspaikkaan, maalilla ei ollut pelaajia. Aikainen takaiskumaalikin varmaan toi meille kiireen tuntua palloliseen peliin”, Listenmaa pohti.

Toni Toijala seuraa katseella, tavoittaako syöttö Roope Kostiaista..
Roope Kostiainen kurottaa, muttei saa palloa mukaansa.

Espoolaisten parhaat hetket osuivat puolen tunnin kohdalle, mutta parista kohtalaisen vaarallisen oloisesta hyökkäyksestä ei lopulta suurta uhkaa muodostunut.

Sinipaidoilta puolestaan Eino-Veikko Ek näytti vaarallisuuttaan, kun sai kerran ylimääräistä tilaa aivan ensimmäisen jakson loppuhetkillä. Roope Kostiainen voitti kaksi kaksinkamppailua ja sai sysättyä pallon täysin vapaalle Mika Ahoselle keskiympyrään. Ahonen lähetti Ekin hyvään juoksuun oikealla laidalla, josta leikkaus keskelle avasi mahdollisuuden terävään laukaukseen, joka suuntautui kuitenkin hiukan maalin ohi. Näin tauolle lähdettiin tappiotilanteessa 0–1.

Sinikaarti oli runsaslukuisena ja äänekkäänä mukana Espoonlahden lauantai-illassa.

Toisella jaksolla peli kontrolliin ja tasoihin

Tauon jälkeen TamU otti pelin ensimmäistä jaksoa paremmin kontrolliinsa. Palkinto saatiin vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun tuomari näki Toni Toijalaa rikotun. Tuomio näytti sinivihrein silmälaseinkin katsottuna erittäin kevyeltä, mutta TamU hyödynsi sen sitäkin paremmin.

Sivuvaparia astui antamaan Mika Ahonen, joka oivalsi tilaisuuden käyttää vanhaa kuviota, jossa kaikkien odottaessa korkeaa keskitystä pelaajamassaan ”Houni” antoikin pallon maata pitkin etualueelle Toni Toijalalle. Toijala olikin heti juonessa mukana, otti pallon haltuunsa, leikkasi keskemmälle ja laukoi varmasti verkon perukoille.

Maali maistuu Sinipaidoille!

Tasalukemissa TamU piti pelin pääosin hyvin hallussaan, mutta pallon pyörittäminen ei juurikaan johtanut tekopaikkoihin. Tunnin kohdalla EPS:n vastahyökkäys sen sijaan oli lähellä tuottaa tulosta, mutta Antti Kuusinen oli jälleen mies paikallaan, ja pelasti tilanteen mainiolla lähitorjunnalla. Jatkotilanteessa EPS pääsi vielä laukomaan kaukaa keskeltä, mutta tämä veto oli helppo liimattava Kuusiselle.

Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin TamU oli lähellä tehdä johtomaalin kulmapotkusta, kun Severi Kankkunen pääsi puskemaan vapaasti, ja vain puolustajan refleksi lähellä maaliviivaa esti maalin synnyn. Jatkotilanteesta Kankkunen pääsi vielä törkkäämään pallon kohti maalia, mutta tämä yritys jäi maalivahti Oskar Lyberopouloksen käsiin. Muutoinkin TamUn kulmapotkut olivat toisella jaksolla tutun vaarallisia, mutta tulosta ei tällä kertaa niistä syntynyt.

TamUn kulmapotkuissa maalin edessä on ahdasta.
Arttu Haapala ei aivan ehdi palloon.

Sinipaitojen viimeinen tilaisuus tehdä voittomaali syntyi viisi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Toni Toijala juoksi hyvin keskelle ja laukoi tulisesti kuudentoista rajan takaa. Pallo viuhui kuitenkin niukasti maalin ohi.

”Toisella jaksolla ensimmäisen puolituntia peli oli hyvin hallussa. Sitä lähinnä odoteltiin, koska se johtomaali sieltä tulee. Kun sitä ei tullut, viimeinen vartti meni päästä päähän juoksemiseksi, jota ei voinut katsoa hyvällä”, päävalmentaja Listenmaa ruoti toista jaksoa.

Toni Toijala rynnii kohti maalia. Taustalla Topias Järvelä.

EPS puolestaan oli lähellä tehdä voittomaalin lisäajan kolmannella ja neljännellä minuutilla. Tapahtumasarja lähti liikkeelle TamUn sivurajaheitosta syvällä EPS:n päässä. Tilanne pelattiin liian rohkeasti, jolloin kotijoukkueelle avautui tilaisuus vastahyökkäykseen. Maalivahti Lyberopouloksen avaus käynnisti iskun, jonka päätteeksi hyökkääjä oli nokikkain Antti Kuusisen kanssa ja pääsi kiertämään maalivahdin. Vain kapteeni Severi Kankkusen spurtti ja täydellisesti ajoitettu liuku pelastivat maalin synnyn.

Jatkotilanteessa EPS sai vielä hyvän keskityksen maalille, mutta puolustus puski päätyrajasta yli. Seuranneesta kulmapotkustakin EPS sai pelttua pallon vielä puskupaikkaan maalin eteen, mutta tämä pallo oli helppo kopattava Antti Kuusiselle, ja tuomari vihelsi loppuvihellyksen ennen kuin Kuusinen ehti lähettää pallon käsistään vastahyökkäykseen. Näin ottelu päättyi pelitapahtumiin nähden aivan oikeutetusti tasalukemiin 1–1 (1–0).

”Meinattiin vielä hölmöillä se yksikin piste pois, kun otettiin sivurajaheittoon liikaa pelaajia ylös. Sellaista ei saisi tapahtua. Liian ahnaasti lähdettiin hakemaan voittoa ja ylihyökättiin”, kommentoi Listenmaa lisäajan tapahtumia.

Toni Toijala yhdessä monista kaksinkamppailuistaan EPS-kapteeni Arttu Ahon kanssa. Taustalla espoolaisyleisöä, Sinikaarti ja pelaajista Eric Bullock.
Ardian Kovaqi vastustajan hellässä syleilyssä.
Arttu Raittinen pääsi jälleen lopussa kentälle, mutta edellisottelusta poiketen tällä kertaa ei syntynyt supersubin maalia.

Kärkitaistelu tiivistyy

Tasapeli ja samana iltana Ilves-Kissojen ottama vierasvoitto VJS:stä tarkoittaa sitä, että TamU joutuu luopumaan sarjan kärkipaikasta yhden ottelun enemmän pelanneelle Ilves-Kissoille. Ero joukkueiden välillä on kuitenkin hiuksenhieno, sillä molempien joukkueiden maaliero on yhdeksän maalia plussalla, ja erottavaksi tekijäksi muodostuu se, että TamUlla on vähemmän tehtyjä maaleja. Sunnuntaina myös HJK Klubi 04:llä on mahdollisuus ohittaa TamU voittamalla sarjajumbo KaaPo sunnuntain ottelussa, mutta silläkin on silloin yksi ottelu TamUa enemmän pelattuna.

Kärkitaistelussa ovat edelleen mukana myös ainakin neljäntenä oleva SalPa sekä Tampere Unitedin seuraava vastustaja FC Jazz, joka on hilannut itsensä jo viidenneksi vain kuuden pisteen päähän TamUsta, kun molemmilla on pelattuna yksitoista ottelua. Ottelu on samalla Sinipaidoille paluu kotiin Pyynikin urheiluentälle, jossa ei pelattu kohta kuukauteen yhtään ottelua. Tauko päättyy sunnuntaina 17.7. kello 16.00 kun Jazz-ottelu puhalletaan käyntiin. Tervetuloa silloin mukaan kannustamaan Sinipaidat kohti Ykköstä!

Joukkue kiittää Sinikaartia tuesta.
Joukkue ja kannattajat.
Kakkonen

1 – 1

( 1 – 0 )

54′ Toni Toijala

Yleisöä:
350

8′ Valter Salavuo

Yleisöä:
350

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek 64'
5 Ardian Kovaqi 23'
6 Severi Kankkunen C
10 Roope Kostiainen 77'
11 Mika Ahonen 64'
13 Anton Bright 51'
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala 74'
20 Arttu Haapala 71' 77'
22 Toni Toijala
2 Ali Aitbenzanzoun
8 Topias Järvelä 64'
18 Eric Bullock 64'
19 Arttu Raittinen 77'
21 Jesse Vuori
24 Arttu Mättö 77'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa