8.6.2019

 
 

Derbysta luu k√§teen¬†‚Äď Ilves juhli paahtavalla Pyynikill√§Eemeli Raittisen ja Juho Heikkisen helpot maalit ratkaisivat Kakkosen ensimmäisen Tampereen derbyn paahtavan kuumalla Pyynikillä Ilveksen kakkosjoukkueen hyväksi. Kauden ennätysyleisö eli yli puoli tuhatta katsojaa todisti paikoin sekavaakin peliä, jossa vähemmän virheitä tehnyt joukkue klaarasi kolme sarjapistettä tililleen. TamU oli hallitsevampi osapuoli ensimmäisellä jaksolla, mutta ylärimaa lähemmäksi maalia eivät Sinipaidat päässeet. Toisella jaksolla peli meni Ilveksen nuoren joukkueen käsikirjoituksen mukaan, ja kahden maalin johto osoittautui lopulta vaivattomaksi puolustaa.

Konsta Raittinen laukoo.

Tampere Unitedin tilanne derbyn alla ei ollut paras mahdollinen. Aiemmista sarjapisteistä oli jo viikkoja, ja ennen ottelua tuli myös tieto, että joukkueen meritoitunein pelaaja Omar Khary joutuisi jättämään derbyn väliin loukkaantumisen vuoksi. Kharya toden totta olisi kaivattukin rytmittämään Sinipaitojen peliä, sillä kokonaisuus jäi lopulta pahasti vajaaksi lupaavan ensimmäisen jakson jälkeen.

Katseet pallossa erikoistilanteessa.

Niklas Lindholm pelasi läpi ottelun vahvasti.

Ottelu alkoi hyvin tunnustelevissa ja sekavissakin merkeissä, kun kumpikaan joukkue ei saanut hyökkäyspeliään rullaamaan ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin. Ensimmäinen varsinainen maalipaikka tuli kuin varkain vierasjoukkue Ilvekselle, kun kulman jälkitilanteesta saatiin keskitys vielä aikaan aivan päätyrajan tuntumasta. Takatolpalta löytyi keltanuttu, mutta United säästyi takaiskulta vielä tässä vaiheessa puskun painuessa pallon mitan ohi maalin.

Tämän jälkeen myös TamU sai kaksi erittäin lupaavaa tilannetta, kun Niklas Lindholm oli karata kahdesti kunnolliseen läpiajoon hyvistä pystysyötöistä linjan taakse. Tuulennopea Lindholm ehti kummassakin tilanteessa palloon ensimmäisenä juuri ennen hyvin vastaantullutta Ilveksen veräjänvartija Matias Riikosta. Niin vain ensimmäisessä tilanteessa pallo karkasi tökkäyksestä liian kauas kohti kulmalippua ja toisessa Riikonen onnistui jotenkin blokkaamaan Lindholmin pienen nostoyrityksen aivan rangaistusalueen rajalta.

Elias Alanen ei ylety Eemeli Raittisen laukoman pallon tielle.

Sinipaitojen taivas synkkeni 18. minuutilla, vaikka ilta-aurinko edelleen helli koko Pyynikin idyllistä kenttää. United sai omalla puoliskollaan keskikentän tuntumasta rajaheiton, jota asteli heittämään vasempana laitapuolustajana pelannut Eemil Pasanen. Hän heitti pallon taaksepäin Eetu Rahkolalle, mutta ei varoittanut Rahkolaa ajoissa takana kärkkyneestä Ilveksen Juho Heikkisestä, joka näki tilaisuutensa riistoon tulleen. Heikkinen iski salamannopeasti ja puhtaasti Rahkolaan takaa, ja sai tökättyä pallon lähimmälle joukkuetoverilleen Santeri Haaralalle. Liigaympyröitäkin haistellut Haarala pääsi nostamaan jalalla suojaamatonta ja epätasapainossa olevaa Unitedin linjaa vastaan, ja jakamaan palloa vapaasti taustalta nousseelle Eemeli Raittiselle vasemmalle. Raittinen eteni boksin tuntumaan vauhdilla, eikä hieman ylemmäs tilanteessa nostanut TamUn oikea laitapuolustaja Matias Stark ehtinyt enää Raittisen kyytiin. Tämän kylmän viileä sijoitus painui vastustamattomasti ohi maalivahti Elias Alasen.

Konsta Raittisen pallo karkaa maalin yli.

Maalin jälkeen United otti komennon ottelussa ja Ilves jäi täysin telineisiin omalle puolelleen tyytyen lähinnä purkupalloihin Unitedin antaman paineen alta. Parhaiten TamUlta hyökkäyspäässä säkenöi jo mainittu Niklas Lindholm, joka tuntui olevan häkellyttävän vaikea pideltävä Veikkausliigassakin tällä kaudella isompia minuutteja laitapuolustajana pelanneelle Tariq Kazille. Ilves sai kuitenkin lopulta melkein kaikki Unitedin vaaratilantert ja laukaisuyritykset peitettyä osin taidolla ja hieman tuurillakin, eikä läheltä piti -tilanteita yhtä lukuunottamatta keltaisen leirin maalilla nähty.

Haris Ibrahimovic yrittää suojata palloa.

Konsta Raittinen asettelee palloa vedettäväksi.

Lähimmäksi tasoitusmaalia United pääsi, kun vaikeuksissa ollut Kazi joutui rikkomaan Lindholmia kuudentoista rajan vasemmalla sivustalla, ja ottelun päätuomari vihelsi Unitedille vapaapotkun. Vetoa asteli ampumaan TamUn paras maalintekijä Haris Ibrahomovic, jonka upea tekninen laukaus leijasi ylärimaan, josta pallo kimposi takaisin kentälle harmittavasti vaarattomaan paikkaan. Tätä lähemmäksi maalia ei päästy, vaikka hässäköitä riitti Ilveksen maalilla, ja lopulta taukovihellys päätti ikävästi TamUn kovan paineen. Maali suorastaan roikkui ilmassa, mutta valmista ei siis saatu.

Niklas Lindholm hankkii vapaapotkun.

Haris Ibrahimovic seuraa toiveikkaana pallon kulkua, mutta pallo jää ylärimaan.

Uuvuttava toinen jakso

Toiselle jaksolle oli lupa odottaa entistä kovempaa päälle tulevaa Unitedia, mutta nämä toiveet eivät toteutuneet oikeastaan alkuunkaan. Aivan toisen jakson alkupuolella Jere Remes pääsi kääntymään rangaistusalueen tuntumassa Ilves-puolustuksen jäädessä seisomaan. Remes pääsi vielä laukomaankin hyvästä paikasta, mutta veto lähti pahasti taivaan tuuliin.

Haris Ibrahimovic laukoo läheltä.

Hetkeä myöhemmin iski Ilves. Pitkä hyökkäys saatiin hyvän puolen vaihdon ansiosta pelattua TamUn päätyyn, ja pallo liikkui sulavasti vierasjoukkueen taitavien nuorten välillä. Matala pallo oikealta rangaistuspisteen kohdalle tavoittikin sisään leikanneen ja kertaalleen jo osuneen Eemeli Raittisen, mutta tämän hutipotku ja pallon päälle kaatuminen näyttikin pelastavan TamUn suuremmilta ongelmilta tilanteessa. Valitettavasti hieman tragikoomisuudenkin piirteitä lopulta saanut tilanne eteni lopulta niin, että TamUn puolustuskaan ei saanut palloa väljemmille vesille, vaan pallon pääsi tuikkaamaan verkkoon pelaajamassan keskeltä ensimmäisessäkin maalissa vahvasti mukana ollut Juho Heikkinen.

Niklas Lindholm taisteli loppuun asti.

Lopussa kaikki pallopoikaa myöden seurasivat ottelu masentuneina.

Tästä Sinipaidat eivät enää toipuneet, vaan Ilves kontrolloi peliä helpon näköisesti jäljellä olleet noin 40 minuuttia. Edes Mourad Seddikin suorittamat vaihdot eivät tuoneet tällä kertaa tarvittavaa energiaa kentälle, vaan takaa-ajo jäi täysin piippuun. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että jopa Ilveksen kolmas maali oli lähempänä kuin TamUn kavennusosuma. Katsomossa kannattajat käänsivät Sinikaartin banderollin ylösalaisin.

Nils Strömsholm liukuu.

Eemil Pasanen rajaheitossa aurinkopuolen anniskelukatsomon edessä.

TamU vaikuttaakin olevan pahassa kierteessä: kun vastustaja pääsee iskemään helpolta näyttäviä maaleja, omat hyvät hetket pelissä kaatuvat joko näihin helppoihin takaiskuihin tai maalinteon vaikeuteen. Ilves oli Pyynikillä tähän mennessä esiintyneistä joukkueista selkeimmin kaadettavissa ja oli ajoittain pahastikin alakynnessä, mutta henkisesti raskaat virheet pahaan paikkaan käänsivät vaakakupin jälleen TamUn vastustajalle. Jos jotain positiivista ottelusta hakee, perjantai-illan yleisömäärä 551 oli erittäin hieno lukema. Vastaavaa kannatusta sekä tukea joukkue tulee tarvitsemaan jatkossakin.

Pettymys näkyi jo ennen ottelun päättymistä penkillä ja katsomossa.

Kommentit ottelun jälkeen

”Ei oikein tule sanojakaan suuhun”, kommentoi avauskokoonpanoon palannut Verneri Uimonen v√§litt√∂m√§sti ottelun j√§lkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Aika vaikeaa oli taas, varsinkin toisella puoliajalla. Toinen maali tappoi pelin.”

”Oltiin varauduttu, ett√§ Ilves tulee kovaa p√§√§lle, ja ensimm√§inen puoliaika oli ok, mutta toisell puoliajalla olisi pit√§nyt saada viel√§ pari vaihdetta lis√§√§”, p√§√§tti Uimonen kommenttinsa.

P√§√§valmentaja Mourad Seddiki oli luonnollisesti yht√§ pettynyt ottelun j√§lkeen. ”Taaskaan pojat eiv√§t saaneet palkintoa hyv√§st√§ yrityksest√§ huolimatta. Ilves oli ajoittain pallollisena parempi, mutta ei hallinnut peli√§ suvereenisti”, Seddiki arvioi.

”Meill√§ oli vahvat hetkemme pelin aikana, mutta ei saatu palloa maaliin hyvist√§ maalintekopaikoista huolimatta”, toteaa Seddiki viitaten muun muassa Haris Ibrahimovicin yl√§rimalaukaukseen.

”Pojat yrittiv√§t parhaansa, mutta min√§ olen viime k√§dess√§ vastuussa tuloksesta”, p√§√§tt√§√§ Seddiki

Pettymys valtasi pelaajat kentällä ottelun päätyttyä.

Sinikaari oli harvalukuinen pelaajien tullessa tervehtimään ottelun jälkeen. Myös banderolli oli käännetty ylösalaisin.

Seuraavan kerran United l√§htee mets√§st√§m√§√§n onnistumisen tunteita ja ennenkaikkea √§√§rimm√§isen t√§rkeit√§ sarjapisteit√§ ensi viikon sunnuntaina 16.6. Poriin. Siell√§ vastaan tulee tietenkin kauden v√§hill√§ pisteill√§ aloittanut, mutta sittemmin piristynyt FC Jazz. Porin reissun j√§lkeen K√§pyl√§n Pallo tulee vieraaksi Pyynikille jo juhannustorstaina 20.6. Molemmilla vastustajilla, on ollut haastava alkukausi, ja on sanomattakin selv√§√§, ett√§ jo t√§ss√§ vaiheessa voidaan alkaa puhua niist√§ kuuluisista kuuden pisteen otteluista. Sinipaitojen asema sarjataulukon viimeisen√§ on tukala, mutta viel√§ t√§ss√§ vaiheessa kautta viisi edell√§ olevaa joukkuetta ovat korkeintaan kuuden pisteen p√§√§ss√§. Tilanne voi siis edelleen muuttua nopeastikin ‚Äď mutta se edellytt√§√§ uudenlaista ilmett√§ ja ennen kaikkea voittoja.

32 Matias Riikonen
3 Tariq Kazi
6 Niilo Jokinen
11 Juho Heikkinen vaihtoon 86’
13 Juho Pietola
23 Samuel Dahan
26 Santeri Haarala vaihtoon 57’
27 Roope Huhtala
28 Jesse Huhtala vaihtoon 90’
29 Naatan Skyttä
32 Eemeli Raittinen
64 Julius Rytkönen
4 Valtteri Hiilloskorpi vaihdosta 86’
5 Eduard Ciriaco
17 Taha √Ėzcelik
18 Eetu Mömmö vaihdosta 57’
22 Elias Kuusela vaihdosta 90’