Derby päättyi Pyynikillä nihkeään tasapeliin

10/06/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United ja Ilves-Kissat päätyivät perjantain Pyynikillä pelatussa derbyssä pistejakoon maalein 1–1 (1–0). Sinipaidoille tasapelipiste oli karvasta kalkkia, sillä Ilves-Kissojen tasoitus nähtiin vasta alle kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Toisaalta pelitapahtumiin nähden tasapeli on aivan oikeutettu tulos, ja etenkin toisella jaksolla Ilves-Kissat koetteli Sinipaitojen puolustuksen pitävyyttä. Pyynikin urheilukentällä oli erinomainen tunnelma, kun Sinikaarti ja Pyynikille tullut 803 hengen yleisö pitivät meteliä, mutta tunne ei tällä kertaa ryöpsähtänyt liiemmin yli kentän puolella. Ottelun jälkeen sinivihreässä leirissä puhutti myös tuomarien suoritus.


Kakkonen

1 – 1

  • Derbyssä nähtiin Pyynikille ominaista tulikuumaa taistelupalloa.
  • TamU siirtyi varhain johtoon ja ottelun lopussa tullut tasoitus sai tuloksen tuntumaan lähes tappiolta.
  • Tonnia ei aivan saatu katsomossa täyteen, mutta 803 on komea yleisömäärä Kakkosen derbyyn.

Siinä vietiin meiltä päivänselvä rankkari. Ei siitä ole kahta sanaa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Erikoistilanteita tulee Pyynikillä tavalla, joka ei oikeasti kuulu jalkapalloon millään lailla. Verta kaivettiin nenästä kun tuotiin tällainen erikoistilannejoukkue tänne pelaamaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ärsyttää tosi paljon, että Kissat pääsi tasoihin lopussa. Taisteltiin ja tehtiin parhaamme, mutta sitten se pallo putosi kaverin jalkaan boksissa ja siitä suora linja vetää pallo maaliin.

- Ali Aitbenzanzoun
Toppari

Pyynikin kenttä ei ole yhtään hyvä pelata. Se on liian pieni, todella kapea ja siellä oli tänään todella paljon reikiä ja kuoppia. Se toi pelaajille jopa vaarallisuutta, ja olisi voinut mennä joltakin nilkkakin rikki.

- Ali Aitbenzanzoun
Toppari

Positiivisena täytyy ottaa tästä pelistä se että ei ainakaan hävitty ja saatiin yksi piste. Ärsyttää se Kissojen maali, mutta muuten oltiin tiiviinä ja puolustettiin hyvin. Pallollisena ei saatu ihan sitä parasta mahdollista, mutta ei voi mitään.

- Ali Aitbenzanzoun
Toppari

Päävalmentaja Jukka Listenmaata jäi kismittämään ottelun käännekohdaksi muodostunut tilanne vartti ennen täyttä aikaa, kun Arttu Raittinen leikkasi keskelle ja laukoi terävästi, ja pallo osui toppari Jari Nikkilän irti kehosta olleeseen käteen rangaistusalueella.

”Siinä vietiin meiltä päivänselvä rankkari. Ei siitä ole kahta sanaa”, totesi Listenmaa ottelun jälkeisenä aamuna katsottuaan tilanteen tallenteelta.

”Siinä olisi ollut ottelun ratkaisupaikka meille. No, virheitä sattuu”, Listenmaa pehmentää.

Seitsemän minuuttia myöhemmin Ilves-Kissojen Erkka Helminen teki tasoitusmaalin, kun TamU ei saanut purettua pitkää sivurajaheittoa boksista. Näihin 1–1-lukemiin ottelu myös päättyi.

Sinikaartin katsomokoreografia juhlistaa 25-vuotiasta Tampere Unitedia ja seuran Suomen mestaruuksia ja Suomen Regions’ Cupissa.
Ottelussa otettiin varaslähtö Manse Prideen, ja se näkyi mm. kapteeni Anton Brightin käsivarressa.

TamU ansaittuun taukojohtoon

Ottelun alku oli tasaista keskikentän taistelupalloa, eikä ensimmäisen viidentoista minuutin aikana tilanteilla pahemmin juhlittu. Sadannen ottelunsa TamUn edustuksessa pelannut Topias Järvelä oli Sinipaitojen näkyvin pelaaja, mutta ei päässyt aivan sellaisiin paikkoihin, joista maaleja tehdään.

Pian vartin täytyttyä Ilves-Kissat sai vapaapotkun vasemmalta sivurajalta noin 25 metrin päässä päätyrajasta. Erkka Helminen lähetti laadukkaan pallon maalille, jossa viime kaudella TamUssa pelannut toppari Ardian Kovaqi voitti pääpallon ja kissakapteeni Juho Ihalainen pääsi tuikkaamaan pallon maalin edestä verkon perukoille. TamU-pelaajat viittelöivät paitsiota, ja avustavan kanssa pitkään keskusteltuaan päätuomari vihelsikin tilanteen paitsioksi.

Roope Kostiainen keskittää ja Antti Kujala yrittää puolustaa.
Eelis Korhonen, Topias Järvelä ja Anton Bright kulmapotkussa.
Juho Heikkisen tsippaus Joni Miettisen yli epäonnistuu.

TamU sai ottelun siihen mennessä parhaan paikkansa heti seuraavasta hyökkäyksestään, kun laituri Janar Georg leikkasi hyvin keskelle ja syötti pystyyn keskelle boksin reunalle aivan yksin unohdetulle Juho Heikkiselle. Heikkinen ei kuitenkaan saanut palloa kunnolla kontrolliinsa ja sutaisi pallon maalin ohi maalivahti Joni Miettisen ehdittyä vastaan peittämään.

Johtomaaliakaan ei tarvinnut pitkään odottaa. Taha Özcelik riisti pallon pelinavaamisvaiheessa alas pudonneelta Erkka Helmiseltä ja syötti oikealle laidalle. Juho Heikkinen päästi pallon jalkojensa välistä Janar Georgille, joka laukoi pallon heti ensimmäisellä kosketuksellaan rangaistusalueen kulmalta maalin etukulmaan. Pyynikin yleisö repesi juhlimaan Sinipaitojen 1–0-johtoa.

Janar Georg juoksee juhlimaan maaliaan.
Maalijuhlat pidettiin aurinkokatsomon puolella.

Ensimmäisen jakson edetessä TamUlla oli Ilves-Kissoja enemmän maalintekopaikkoja. Vielä ennen puolen tunnin täyttymistä Janar Georg pääsi puskemaan takatolpalta Joonas Rantalan mainiosta keskityksestä, mutta maalivahti Joni Miettinen torjui etualakulmasta. Myös TamUn kulmapotkut olivat vaarallisia, mutta eivät tuottaneet tulosta, vaikka Anton Brightin pää oli pariin kertaan jälleen hyvin haussa.

Puolen tunnin täytyttyä oli Topias Järvelän vuoro päästä puskemaan Joonas Rantalan keskityksestä, mutta hyvän juoksun jälkeen pusku karkasi maalin yli. Toisessa päässä Toni Toijala pääsi kertaalleen etenemään vaarallisesti lähelle maalia, mutta toppari Ali Aitbenzanzoun pysäytti tilanteen oikea-aikaisella liu’ulla, jota ”Allu” myös tuuletti railakkaasti.

Tämän enempää tekopaikkoja ei ensimmäisellä jaksolla nähty lukuunottamatta Ilves-Kissojen paria vaarallista kulmapotkua ja aivan lopun maalinedushässäkkää lukuunottamatta, ja näin tauolle mentiin kotijoukkueen 1–0-johdossa.

Kesäilta helli 803-päistä yleisöä aurinkoisella Pyynikillä.
Roope Kostiainen pallossa.

Ote siirtyy vieraille toisella jaksolla

Toisen jakson alku oli jälleen tasaista keskikentän vääntöä, jossa etenkin keskikaista oli tukossa kumpaankin suuntaan. Jo alkuminuutit antoivat kuitenkin viitteitä siitä, että Ilves-Kissat on niskan päällä ottelun jälkimmäisellä puolikkaalla.

Ensimmäisen vaarallisen laukauksen esitti Toni Toijala maalivahti Antti Kuusisen ollessa hiukan ulkona maaliltaan, mutta laukaus viuhui maalin ohi. Muutoin molemmissa päissä vaarallisimmat tilanteet nähtiin erikoistilanteista.

Taha Özcelik alusti TamUn maalin ja hallitsi keskikenttää tuttuun tapaansa.
Arttu Raittinen tuli kentälle toisella jaksolla ja oli lähellä tienata TamUlle rankkarin.

Jakson edetessä nähtiin muutamia taklaustilanteita, jotka kuumensivat hiukan tunteita kentällä. Keltaisia kortteja viuhui toisella jaksolla Daniel Selinille, Antti Kujalalle, Gerald Benille, Topias Järvelälle ja Joonas Rantalalle. Lisäksi Ardian Kovaqi joutui kertaalleen tuomarin tiukkaan puhutteluun rajulta näyttäneen taklauksen jälkeen, mutta selvisi tästä ilman varoitusta.

Vartti ennen täyttä aikaa nähtiin jo raportin alussa puitu tilanne, jossa tuomareilta jäi rangaistuspotku viheltämättä Sinipaidoille. Tilanteessa Topias Järvelä sai pitkä avauksen haltuunsa keskiviivan tuntumassa ja suojasi palloa kunnes siirsi sen viereensä vauhdikkaan taustajuoksun tehneelle Arttu Raittiselle. Tämä leikkasi keskelle ja sai lopulta laukauksen lähtemään. Toppari Jari Nikkilä oli aivan maalivahti Joni Miettisen edessä, kun laukaus kilpistyi Nikkilän käteen. Tuomari kuitenkin levitteli käsiään TamU-pelaajien ja yleisön protestoidessa.

Taitoa pallon takana: Joonas Rantala (vas), Taha Özcelik (kesk) ja Juho Heikkinen (oik).

Viimeisellä vartilla pelin painopiste siirtyi yhä enemmän TamUn puolustuspäähän. Ilves-Kissat heitti useita pahoja palloja boksiin erityisesti erikoistilanteista, ja lopulta 83. minuutilla nämä kostautuivat. Jean Fridolin Nganbe Nganbe linkosi pitkän sivurajaheiton boksiin. Janar Georg voitti pääpallon, mutta se putosi Juho Ihalaisen jalkaan ja siitä Erkka Helmiselle tekopaikkaan, eikä kokenut keskikenttäpelaaja erehtynyt. Näin Ilves-Kissat oli tasoittanut ottelun.

Eetu Räisänen ja Arttu Mättö tulivat kentälle parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa.

Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa päätuomarilla olisi ollut mahdollisuus paikata aiempi viheltämättä jäänyt pilkku, kun Janar Georg karkasi Jean Fridolin Nganbe Nganbelta boksiin. Georg kaatui kentän pintaan Nganbe Nganben levitellessä käsiään ja yleisön huutaessa villisti. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että todennäköisesti Georg hiukan haki rikettä, ja tuomari teki sinänsä oikean ratkaisun levittäessään kätensä.

Molemmat joukkueet näyttivät ottelun loppuun asti, että niitä kiinnosti voitto huomattavasti enemmän kuin tappion välttäminen. Siitä huolimatta huippupaikkoja ei enää nähty, ja ottelu päättyi pistejakoon.

Vastustaja hyödynsi Pyynikin Sinipaitoja paremmin

Ottelun jälkeen Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa oli todella nyreänä. Tasapelin lisäksi TamU-käskijää harmitti tapa jolla se tuli, sillä Pyynikin urheilukentällä pelaaminen oli tuottanut juuri sellaisen erikoistilanteesta tulleen takaiskun kuin oli pelättykin.

”Puolustimme viisikymmentä erikoistilannetta, mutta viideskymmenesensimmäinen oli liikaa. Niitä erikoistilanteita tulee tällä kentällä tavalla, joka ei oikeasti kuulu jalkapalloon millään lailla. Verta kaivettiin nenästä kun tuotiin tällainen erikoistilannejoukkue tänne pelaamaan”, manasi Listenmaa TamUn valintaa pelata ottelu Pyynikillä.

Samaan hengenvetoon Listenmaa toki totesi, että sitäkään ei tiedä miten ottelussa olisi Kaupissa käynyt, mutta kiistämätön tosiseikka on, että Pyynikki potkaisi TamUa takamukseen juuri niin pahasti kuin oli odotettavissakin.

Anton Bright voittaa pääpallon yhdessä lukuisista puolustuspään erikoistilanteista.

Etenkin toisella jaksolla TamU oli pahasti vastaanottavana osapuolena, eikä Listenmaa ollut valmis kutsumaan ensimmäisen jakson esitystä toista jaksoa paremmaksi ennen kuin sai hiukan pyöritellä sanoja suussaan.

”Kyllä me taidettiin ekallakin jaksolla ottaa vastaan, mutta en mitään prosentteja osaa sanoa. Toisella jaksolla teimme vähän hölmöjä rikkeitä ja Ilves-Kissat sai erikoistilanteita jatkuvalla syötöllä. Siinä joukkuekin kerjäsi verta nenästään”, Listenmaa ruoti.

Pettymyksen keskellä sarjatilanteen tarkastelu ei ollut päällimmäisenä mielessä, mutta silti keskustelu saatiin vietyä myös siihen, että tasapelikin piti TamUn hyvissä asemissa sarjan kärkikamppailussa. Jazz siirtyi maalieron turvin sarjan kärkeen, ja TamU ja Ilves-Kissat ovat tasapisteissä toisena ja kolmantena.

”Kärkipään joukkueita vastaan on tärkeää, että jos ei itse pysty voittamaan, ei anna vastustajankaan voittaa. Tasurit on se minimi mikä näistä pitää saada. Tottakai se harmittaa kun tasoitus tulee näin lopussa”, Listenmaa pohti.

Pelaajista Jukka Listenmaa halusi nostaa kauden kolmannen maalinsa tehneen laitahyökkääjä Janar Georgin lisäksi erityisesti esiin toppariparin eli Anton Brightin ja Ali Aitbenzanzounin.

Janar Georg teki kauden kolmannen maalinsa ja pelasi muutenkin hyvän ottelun.

”Allun taso on taas noussut tälle kaudelle entisestään. Peli toimii Antonin kanssa koko ajan paremmin. Muutenkaan ketään ei voi syyttää, vaan pitää olla ylpeä siitä työmäärästä jonka joukkue teki. Vastustaja osasi tämän kentän salat tällä kertaa paremmin kuin me.”

Pyynikkiä romantisoivaa kommenttia päävalmentaja Listenmaalta oli turha kärttää ottelun jälkeen.

”Sama kannatus olisi ollut Kaupissakin, ja tuskin tänne tuli ketään, joka ei olisi tullut Kauppiinkin. Siellä on ollut ihan yhtä hyvä fiilis koko ajan.”

Aitbenzanzounilta suorat sanat Pyynikistä

Toppari Ali Aitbenzanzoun oli ottelun jälkeen vähintään yhtä pettynyt tulokseen kuin päävalmentaja. Myöskään Pyynikillä pelaamisesta ”Allu” ei säästellyt sanojaan. Puolustuspelaamiseen toppari oli joka tapauksessa tyytyväinen.

”Hyvin saatiin pidettyä Kissat poissa pahoilta paikoilta. Hyvä että se ensimmäisen jakson tilanne saatiin paitsioksi, ja siitä saatiin lisää energiaa ja tehtiinkin nopeasti maali. Ärsyttää vaan tosi paljon, että ne pääsi tasoihin lopussa. Taisteltiin ja tehtiin parhaamme, mutta sitten se pallo putosi kaverin jalkaan boksissa ja siitä suora linja vetää pallo maaliin”, Aitbenzanzoun kertasi.

Pyynikin kentälle tyypillinen painiminen ei ollut ollenkaan Aitbenzanzounin mieleen.

”Henkilökohtaisesti Pyynikin kenttä on tosi vaikea pelata eikä se ole yhtään hyvä kenttä. Katsomossa on varmasti hyvä kannattajien olla, mutta kenttä on liian pieni, todella kapea ja siellä oli tänään todella paljon reikiä ja kuoppia. Se toi pelaajille jopa vaarallisuutta, ja olisi voinut mennä joltakin nilkkakin rikki”, sanoi Allu suorat sanat omasta ja koko joukkueen puolesta.

Yleisö oli jo pääosin virrannut pois Pyynikiltä kun joukkue ja kannattaja kiittivät vielä toisiaan illasta.

”Kaupissa me pystymme pelaamaan sitä jalkapalloa mitä me haluamme pelata. Pystymme pelaamaan etenkin pallollisena siellä paljon paremmin kuin esimerkiksi viime kaudella Pyynikillä. Kaupissa meidän taitavat pelaajat pääsevät oikeasti näyttämään sen taitonsa. Täällä Pyynikillä peli on vähän tennistä, ja se on taitavimmillekin vaikeaa”, Aitbenzanzoun jatkaa kenttävalinnasta.

”Jo viime kaudella Pyynikillä pelaaminen oli vaikeaa, ja nyt Pyynikin tekonurmi on jopa huonompi kuin mitä se oli viime kaudella. Pallo pomppii vielä enemmän, ja kentällä on reikiä ja kuoppia.”

Kentän reikäisyyttä ja kuoppaisuutta konkretisoi hyvin se, että joukkueenjohtaja Eemeli Peltonen joutui tekemään ennen ottelun alkua muutamia hätäkorjauksia kentän pahimpien loukkaantumisriskien eliminoimiseksi.

Ottelun jälkeisestä harmituksesta huolimatta Ali Aitbenzanzoun päättää haastattelun kuitenkin illan positiivisen annin summaamiseen.

”Positiivisena täytyy ottaa tästä pelistä se että ei ainakaan hävitty ja saatiin yksi piste. Ärsyttää se Kissojen maali, mutta muuten oltiin tiiviinä ja puolustettiin hyvin. Pallollisena ei saatu ihan sitä parasta mahdollista, mutta ei voi mitään.”

Kärkitaistelu jatkuu Atlantiksen vieraana

Tampere United pelaa ennen juhannusta vielä yhden pelin, kun se matkustaa ensi lauantaina 17.6. Atlantiksen vieraaksi Helsinkiin. Atlantiksen kotistadionilla luonnonnurmi ei ole kasvanut toivottuun malliin, ja tästä syystä ottelu on siirretty pelattavaksi Algeco Arenalle Pihlajamäkeen. Samalla ottelun alkamisaika on siirretty tuntia aikaisemmaksi eli ottelu alkaa jo klo 15.00.

Atlantis on tällä hetkellä sarjassa neljäntenä vain pisteen päässä tasapisteissä olevasta sarjan kärkikolmikosta. Ottelusta on siis jälleen luvassa tiukka taistelu, jossa TamUn etuna on toki ottelun siirtyminen tekonurmelle. Tavoitteena on katkaista kahden ottelun mittaisena orastava voitoton putki.

Sinikaarti järjestää bussimatkan otteluun. Paikkoja voi tiedustella suoraan Sinikaartin Instagramissa tai Facebookissa.

Kakkonen

1 – 1

( 1 – 0 )

21′ Janar Georg

Yleisöä:
803

83′ Erkka Helminen

Yleisöä:
803

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun 45' +1
8 Topias Järvelä 75' 89'
10 Roope Kostiainen 46'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 76'
17 Taha Özcelik 32'
18 Janar Georg 89'
20 Arttu Haapala 71'
25 Eelis Korhonen
30 Juho Heikkinen 71'
1 Veikka Stålhand
4 Eino-Veikko Ek 89'
7 Julius Stenroos
9 Eric Bullock 89'
11 Arttu Raittinen 46'
24 Arttu Mättö 71'
41 Eetu Räisänen 71'
1Joni Miettinen
4Ardian Kovaqi
5Juho Ihalainen C
6Jari Nikkilä
7Milad Zanidpour
9Gerlad Ben 75'
10Toni Toijala
14Antti Kujala 66' 77'
16Erkka Helminen
17Daniel Selin 59' 61'
20Jean Fridolin Nganbe Nganbe
12Roope Järvinen
11Elias Kuusela
21Eliel Seppänen
22Granit Shala 61'
26Nuutti Mustalahti 77'
30Niklas Lindholm

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa