26.1.2020

 
 

Cup-taival jatkui tappioiden tielläSinipaitojen hallikausi jatkui paikallisottelulla TPV:t√§ vastaan. TPV pelasi ottelun alun vahvasti ja meni 1‚Äď0-johtoon, mutta ensimm√§isell√§ puoliajalla n√§htiin lopulta melko tasainen n√§yt√∂s. Toisen jakson alkuun TPV teki nopeasti illan toisen maalin, ja t√§m√§n j√§lkeen voittajasta ei ollut en√§√§ ep√§selvyytt√§. Lopulta kotijoukkue TPV nappasi Unitedista varman voiton lukemin 3‚Äď0 (1‚Äď0).

Ruman tappion viime viikolla Ilveksen kakkosjoukkueelle k√§rsinyt TamU l√§hti parantamaan esityst√§√§n aiemmasta cup-kamppailusta, mutta ottelun alkuhetket mentiin vahvassa TPV-komennossa. Riku Tanilan loistotorjunnat ja TPV:n heikko viimeistely pitiv√§t kuitenkin lukemat ensimm√§isen vartin maalittomina. Lopulta TamU joutui kuitenkin maksamaan annetuista maalipaikoista, kun viel√§ viime kaudella sinist√§ paitaa kantanut Verneri Uimonen tarjoili ja vasta 15-vuotias Antti Kujala siirsi TPV:n 1‚Äď0-johtoon.

Maalin jälkeen peli kentällä yllättäen kuitenkin tasoittui. TamUn pelaamisessa oli edelleen havaittavissa suuria ongelmia, mutta Sinipaidat eivät olleet yhtä pahassa mankelissa kuin Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Yhteispelaaminen oli toki vaikeaa ja varsinkin pelin avaaminen oli tuskallista, mutta kun pallo saatiin hyökkäyspäähän, TamU sai ensimmäisen jakson jälkimmäisellä puoliskolla luotua useamman puolittaisen maalintekopaikan.

Vajaan puolen tunnin kohdalla TamUlla oli pelissä melko vahva jakso ja Sinipaidat loi painetta TPV-päätyyn. Jakson kenties paras tekopaikka syntyi Toni Tuurin antaman kulmapotkun jatkotilanteesta, jossa Ville Silvennoinen murtautui näyttävästi maalin eteen ja laukoi. Laukauksessa ei kuitenkaan ollut voimaa ja ex-TamU Antti Kuusisen oli maalillaan helppo poimia ponneton veto.

Ensimmäisen puoliajan lopulla nähtiin tapahtumia kummassakin päässä. Varsinkin TPV:n pystysyötöt olivat myrkkyä TamU-puolustukselle, ja punapaitojen hyökkäys pääsi monta kertaa laadukkaaseen tekopaikkaan. Tolppaa lähemmäs kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt, ja Tanila hoiti maalillaan loput. TamUn hyökkäyspäässä tuore hankinta Emenike väläytteli pariin kertaan ja oli vielä päästä aivan ensimmäisen jakson lopulla maalipaikkaan oikeasta laidasta lähteneen keskityksen jälkeen, mutta TPV-vahti Kuusinen luki tilanteen hyvin ja ehti väliin ennen kuin Emenike ehti kesyttämään pomppivan pallon.

Toisen puoliajan alussa TPV siirtyi nopeasti 2‚Äď0-johtoon. Mahad Husseinin oman p√§√§n katko suuntautui suoraan nuorelle Granit Shalalle. Shalan painava ja varma laukaus suuntautui vasempaan alakulmaan ohi Tanilan. T√§m√§ oli Shalalle samalla jo harjoituskauden toinen maali TamUn verkkoon, sill√§ kolme viikkoa sitten h√§n osui my√∂s Sinipaitoja vastaan, tuolloin TPV:n kakkosjoukkueen riveiss√§.

TPV:n toisen maalin jälkeen ei enää ollut epäselvyyttä voittajasta. TamU kykeni tiivistämään puolustuspelaamistaan, ja valtaosa TPV:n toisen puoliajan laukauksista lähti kaukaa maalista. Samalla TamUn hyökkäyspelaaminen tyrehtyi kuitenkin lopullisesti. Punapaidat ottivatkin lopullisen komennon pallollisesta pelistä, ja pelin painopiste oli jatkuvasti TamUn kenttäpuoliskolla.

TPV:n paine tuotti vielä kolmannen maalin 74. minuutilla. Roppakaupalla maalipaikkoja hukannut, TamUa viime kauden jälkimmäisen puoliskon  edustanut Topi Järvi nousi vasenta laitaa pitkin ja taisteli pallon kulmasta itselleen. Hänen keskitysyrityksensä osui Severi Kankkusen jalkaan, josta pallo poukkoili epäonnisesti omaan maaliin.

Vajaan kahdeksankymmenen minuutin kohdalla nähtiin TamUn ottelun paras maalipaikka, kun Emenike pelattiin pystypallolla vauhtiin. Kuusinen tuli maalilta vastaan, mutta Emenike ehti palloon ensin ja pyörähti Kuusisen ohi. Emeniken ovela nosto pienestä kulmasta maalille oli jo mennä maaliin, mutta Jari Nikkilä siivosi pallon turvallisemmille vesille ennen maaliviivan ylittymistä.

Unitedin illan ehdottomasti n√§kyvin hahmo oli 0‚Äď3-tappiosta huolimatta loistavan ottelun TamUn maalilla pelannut Riku Tanila. Maalivahti luki peli√§ erinomaisesti ja teki lukuisia hyvi√§ torjuntoja. Yksi pelin toistuvia n√§kyj√§ oli vasemmalta laidalta l√§pi p√§√§ssyt Topi J√§rvi, jonka laukaus kilpistyi TamU-vahtiin kerta toisensa j√§lkeen. My√∂s esimerkiksi Joonas Rantala joutui toteamaan Tanilan paremmakseen.

Valmentajien kommentit

Sinipaitojen nimi ottelussa oli siis erinomaisesti torjunut Riku Tanila ja joukkueen maalivahtivalmentaja Juha Seppälä jakoikin ottelun jälkeen tunnustusta Tanilan otteille.

”Erinomainen suoritus Rikulta, ja t√§m√§ oli odotettavissa. Meill√§ on maalivahtien kanssa ollut kaksi todella hyv√§√§ viikkoa alla. Veskarihan ne itse suoritukset tekee, mutta t√§n√§√§n ne tilanteetkin olivat sellaisia mit√§ me olemme harjoituksissa treenanneet. Helvetin hyv√§ suoritus kaikkiaan”, Sepp√§l√§ kommentoi tuoreen TamU-vahdin otteita ottelun j√§lkeen.

Kokonaisuutena Seppälä näki sunnuntain ottelun antaneen uskoa tulevaan.

”Onhan t√§ss√§ suoraan sanoen v√§lill√§ ollut hieman ep√§toivoinen olo, ett√§ ollaanko me tehty oikein n√§it√§ asioita, niin t√§m√§ oli itsellekin nyt sellainen peli, joka osoitti meid√§n olevan oikealla tiell√§”, kertasi Sepp√§l√§ cup-derbyn antia.

Päävalmentaja Jukka Listenmaata harmitti ottelun jälkeen erityisesti ensimmäinen jakso, mutta otti sen myös välittömästi omaan piikkinsä.

”Eka puoliaika oli meilt√§ katastrofi. Otan sen ihan t√§ysin omaan piikkini. T√§ss√§ k√§vi niin, ett√§ meid√§n oli tarkoitus t√§m√§ viikko harjoitella 3-4-1-2-muotoa. Kun meill√§ ei laitapelaajia ole, niin ajatus oli sitten ottaa niit√§ kaksi pois sielt√§. T√§t√§ me yritimme perjantain pikakurssilla viimeisess√§ harjoituksessa k√§yd√§ l√§pi, mutta ei se nyt vain toiminut. Eik√§ se voikaan toimia yhden treenin perusteella. Saimme toki sit√§ kautta muutaman hy√∂kk√§yksen, kun tiesimme miten sen avulla hy√∂k√§t√§. Siin√§ se toimi, mutta puolustamisessa j√§i liikaa laidoissa tilaa vastustajalle”, Listenmaa ruoti avausjaksoa.

”Toisen puoliajan alussa me sitten p√§√§simme peliin mukaan ja se oli ihan hyv√§√§ pelaamista maaliin asti. Oli ehk√§ hieman halpa maali. Hyv√§ sy√∂t√∂nkatko sattui juuri sopivasti pomppaamaan siihen kahteenkymppiin mist√§ ratkaisu tuli, ja sitten tuli viel√§ se oma maali siihen loppuun”, paketoi Listenmaa j√§lkimm√§ist√§ puolikasta.

Viikko takaperin Sinipaidat oli isoissa ongelmissa oman avauspelaamisensa kanssa. Päävalmentajan mukaan pieniä kehitysaskeleita oli jo havaittavissa, mutta työtä riittää yhä tehtäväksi.

”Yrit√§mme yh√§ pelata liian ahtaisiin v√§leihin. Joka ikinen kerta, kun saatiin pallo sinne heid√§n linjan taakse, niin aina sielt√§ se tilanne tuli sen j√§lkeen. Pelasimme kuitenkin palloa huonoihin peliasentoihin ja kun vastassa oli Ykk√∂st√§ pelanneita kavereita ja meill√§ on t√§ss√§ enimm√§kseen Kolmosen pelaajia, niin sitten se ei vain riit√§ sen j√§lkeen”, Listenmaa luetteloi.

Ennen ottelua Listemaa kuvaili mennyttä viikkoa harjoittelun kannalta hyvin haastavaksi. Pelin jälkeen päävalmentaja teroitti joukkueelle, että kaikki tekevät maanantaina omatoimisen harjoitteen ja näin tiistaina päästään suoraan joukkueharjoitteluun eikä aikaa tarvitse tällä kertaa käyttää palautteluun harjoitusvuorolla. Joukkue palaa tulevalla viikolla Kaupin tekonurmelta takaisin sisätiloihin Pirkkahalliin.

Sinipaidoilla on nyt kaksi viikkoa aikaa treenata ennen seuraavaa esiintymist√§. Sunnuntaina 9.2. Pirkkahallissa pelataan TamUn ainoa Suomen Cupin kotiottelu, kun klo 18.15 alkavassa ottelussa Unitedin vieraaksi saapuu HJS. Erikoiseksi tilanteen tekee TamUn kannalta se, ett√§ tulossa on Suomen Cupin ottelu, jossa ei itsell√§ ole lainkaan panosta. HJS sen sijaan voitti lauantaina Ilveksen kakkosjoukkueen Pirkkahallissa maalein 1‚Äď2, joten h√§meenlinnalaisilla on kahden viikon p√§√§st√§ l√§hes varmuudella viel√§ cupin jatkopaikka peliss√§.

1 Antti Kuusinen
5 Elias Valli
6 Jari Nikkilä C
7 Jesse Oksanen vaihtoon 64’
9 Antti Kujala vaihtoon 75’
10 Paavo Näykki keltainen kortti 56’
11 Tomi Ylinen vaihtoon 64’
18 Topi Järvi
20 Verneri Uimonen vaihtoon 75’
22 Granit Shala
23 Joonas Rantala vaihtoon 62’
30 Aapo Sipponen
4 Mauno Sirén vaihdosta 75’
15 Arttu Mättö vaihdosta 64’
21 Julius Stenroos vaihdosta 75’
26 Miska Huttunen vaihdosta 64’