Cup-taival jatkui tappioiden tiellä

26/01/2020
Otteluraportti

Sinipaitojen hallikausi jatkui paikallisottelulla TPV:tä vastaan. TPV pelasi ottelun alun vahvasti ja meni 1–0-johtoon, mutta ensimmäisellä puoliajalla nähtiin lopulta melko tasainen näytös. Toisen jakson alkuun TPV teki nopeasti illan toisen maalin, ja tämän jälkeen voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Lopulta kotijoukkue TPV nappasi Unitedista varman voiton lukemin 3–0 (1–0).

Suomen Cup

3 – 0

Ruman tappion viime viikolla Ilveksen kakkosjoukkueelle kärsinyt TamU lähti parantamaan esitystään aiemmasta cup-kamppailusta, mutta ottelun alkuhetket mentiin vahvassa TPV-komennossa. Riku Tanilan loistotorjunnat ja TPV:n heikko viimeistely pitivät kuitenkin lukemat ensimmäisen vartin maalittomina. Lopulta TamU joutui kuitenkin maksamaan annetuista maalipaikoista, kun vielä viime kaudella sinistä paitaa kantanut Verneri Uimonen tarjoili ja vasta 15-vuotias Antti Kujala siirsi TPV:n 1–0-johtoon.

Maalin jälkeen peli kentällä yllättäen kuitenkin tasoittui. TamUn pelaamisessa oli edelleen havaittavissa suuria ongelmia, mutta Sinipaidat eivät olleet yhtä pahassa mankelissa kuin Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Yhteispelaaminen oli toki vaikeaa ja varsinkin pelin avaaminen oli tuskallista, mutta kun pallo saatiin hyökkäyspäähän, TamU sai ensimmäisen jakson jälkimmäisellä puoliskolla luotua useamman puolittaisen maalintekopaikan.

Vajaan puolen tunnin kohdalla TamUlla oli pelissä melko vahva jakso ja Sinipaidat loi painetta TPV-päätyyn. Jakson kenties paras tekopaikka syntyi Toni Tuurin antaman kulmapotkun jatkotilanteesta, jossa Ville Silvennoinen murtautui näyttävästi maalin eteen ja laukoi. Laukauksessa ei kuitenkaan ollut voimaa ja ex-TamU Antti Kuusisen oli maalillaan helppo poimia ponneton veto.

Ensimmäisen puoliajan lopulla nähtiin tapahtumia kummassakin päässä. Varsinkin TPV:n pystysyötöt olivat myrkkyä TamU-puolustukselle, ja punapaitojen hyökkäys pääsi monta kertaa laadukkaaseen tekopaikkaan. Tolppaa lähemmäs kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt, ja Tanila hoiti maalillaan loput. TamUn hyökkäyspäässä tuore hankinta Emenike väläytteli pariin kertaan ja oli vielä päästä aivan ensimmäisen jakson lopulla maalipaikkaan oikeasta laidasta lähteneen keskityksen jälkeen, mutta TPV-vahti Kuusinen luki tilanteen hyvin ja ehti väliin ennen kuin Emenike ehti kesyttämään pomppivan pallon.

Toisen puoliajan alussa TPV siirtyi nopeasti 2–0-johtoon. Mahad Husseinin oman pään katko suuntautui suoraan nuorelle Granit Shalalle. Shalan painava ja varma laukaus suuntautui vasempaan alakulmaan ohi Tanilan. Tämä oli Shalalle samalla jo harjoituskauden toinen maali TamUn verkkoon, sillä kolme viikkoa sitten hän osui myös Sinipaitoja vastaan, tuolloin TPV:n kakkosjoukkueen riveissä.

TPV:n toisen maalin jälkeen ei enää ollut epäselvyyttä voittajasta. TamU kykeni tiivistämään puolustuspelaamistaan, ja valtaosa TPV:n toisen puoliajan laukauksista lähti kaukaa maalista. Samalla TamUn hyökkäyspelaaminen tyrehtyi kuitenkin lopullisesti. Punapaidat ottivatkin lopullisen komennon pallollisesta pelistä, ja pelin painopiste oli jatkuvasti TamUn kenttäpuoliskolla.

TPV:n paine tuotti vielä kolmannen maalin 74. minuutilla. Roppakaupalla maalipaikkoja hukannut, TamUa viime kauden jälkimmäisen puoliskon  edustanut Topi Järvi nousi vasenta laitaa pitkin ja taisteli pallon kulmasta itselleen. Hänen keskitysyrityksensä osui Severi Kankkusen jalkaan, josta pallo poukkoili epäonnisesti omaan maaliin.

Vajaan kahdeksankymmenen minuutin kohdalla nähtiin TamUn ottelun paras maalipaikka, kun Emenike pelattiin pystypallolla vauhtiin. Kuusinen tuli maalilta vastaan, mutta Emenike ehti palloon ensin ja pyörähti Kuusisen ohi. Emeniken ovela nosto pienestä kulmasta maalille oli jo mennä maaliin, mutta Jari Nikkilä siivosi pallon turvallisemmille vesille ennen maaliviivan ylittymistä.

Unitedin illan ehdottomasti näkyvin hahmo oli 0–3-tappiosta huolimatta loistavan ottelun TamUn maalilla pelannut Riku Tanila. Maalivahti luki peliä erinomaisesti ja teki lukuisia hyviä torjuntoja. Yksi pelin toistuvia näkyjä oli vasemmalta laidalta läpi päässyt Topi Järvi, jonka laukaus kilpistyi TamU-vahtiin kerta toisensa jälkeen. Myös esimerkiksi Joonas Rantala joutui toteamaan Tanilan paremmakseen.

Valmentajien kommentit

Sinipaitojen nimi ottelussa oli siis erinomaisesti torjunut Riku Tanila ja joukkueen maalivahtivalmentaja Juha Seppälä jakoikin ottelun jälkeen tunnustusta Tanilan otteille.

”Erinomainen suoritus Rikulta, ja tämä oli odotettavissa. Meillä on maalivahtien kanssa ollut kaksi todella hyvää viikkoa alla. Veskarihan ne itse suoritukset tekee, mutta tänään ne tilanteetkin olivat sellaisia mitä me olemme harjoituksissa treenanneet. Helvetin hyvä suoritus kaikkiaan”, Seppälä kommentoi tuoreen TamU-vahdin otteita ottelun jälkeen.

Kokonaisuutena Seppälä näki sunnuntain ottelun antaneen uskoa tulevaan.

”Onhan tässä suoraan sanoen välillä ollut hieman epätoivoinen olo, että ollaanko me tehty oikein näitä asioita, niin tämä oli itsellekin nyt sellainen peli, joka osoitti meidän olevan oikealla tiellä”, kertasi Seppälä cup-derbyn antia.

Päävalmentaja Jukka Listenmaata harmitti ottelun jälkeen erityisesti ensimmäinen jakso, mutta otti sen myös välittömästi omaan piikkinsä.

”Eka puoliaika oli meiltä katastrofi. Otan sen ihan täysin omaan piikkini. Tässä kävi niin, että meidän oli tarkoitus tämä viikko harjoitella 3-4-1-2-muotoa. Kun meillä ei laitapelaajia ole, niin ajatus oli sitten ottaa niitä kaksi pois sieltä. Tätä me yritimme perjantain pikakurssilla viimeisessä harjoituksessa käydä läpi, mutta ei se nyt vain toiminut. Eikä se voikaan toimia yhden treenin perusteella. Saimme toki sitä kautta muutaman hyökkäyksen, kun tiesimme miten sen avulla hyökätä. Siinä se toimi, mutta puolustamisessa jäi liikaa laidoissa tilaa vastustajalle”, Listenmaa ruoti avausjaksoa.

”Toisen puoliajan alussa me sitten pääsimme peliin mukaan ja se oli ihan hyvää pelaamista maaliin asti. Oli ehkä hieman halpa maali. Hyvä syötönkatko sattui juuri sopivasti pomppaamaan siihen kahteenkymppiin mistä ratkaisu tuli, ja sitten tuli vielä se oma maali siihen loppuun”, paketoi Listenmaa jälkimmäistä puolikasta.

Viikko takaperin Sinipaidat oli isoissa ongelmissa oman avauspelaamisensa kanssa. Päävalmentajan mukaan pieniä kehitysaskeleita oli jo havaittavissa, mutta työtä riittää yhä tehtäväksi.

”Yritämme yhä pelata liian ahtaisiin väleihin. Joka ikinen kerta, kun saatiin pallo sinne heidän linjan taakse, niin aina sieltä se tilanne tuli sen jälkeen. Pelasimme kuitenkin palloa huonoihin peliasentoihin ja kun vastassa oli Ykköstä pelanneita kavereita ja meillä on tässä enimmäkseen Kolmosen pelaajia, niin sitten se ei vain riitä sen jälkeen”, Listenmaa luetteloi.

Ennen ottelua Listemaa kuvaili mennyttä viikkoa harjoittelun kannalta hyvin haastavaksi. Pelin jälkeen päävalmentaja teroitti joukkueelle, että kaikki tekevät maanantaina omatoimisen harjoitteen ja näin tiistaina päästään suoraan joukkueharjoitteluun eikä aikaa tarvitse tällä kertaa käyttää palautteluun harjoitusvuorolla. Joukkue palaa tulevalla viikolla Kaupin tekonurmelta takaisin sisätiloihin Pirkkahalliin.

Sinipaidoilla on nyt kaksi viikkoa aikaa treenata ennen seuraavaa esiintymistä. Sunnuntaina 9.2. Pirkkahallissa pelataan TamUn ainoa Suomen Cupin kotiottelu, kun klo 18.15 alkavassa ottelussa Unitedin vieraaksi saapuu HJS. Erikoiseksi tilanteen tekee TamUn kannalta se, että tulossa on Suomen Cupin ottelu, jossa ei itsellä ole lainkaan panosta. HJS sen sijaan voitti lauantaina Ilveksen kakkosjoukkueen Pirkkahallissa maalein 1–2, joten hämeenlinnalaisilla on kahden viikon päästä lähes varmuudella vielä cupin jatkopaikka pelissä.

Suomen Cup

3 – 0

( 1 – 0 )

Yleisöä:
327

18’ Antti Kujala
49’ Granit Shala
74’ Oma maali

Yleisöä:
327

1 Riku Tanila
4 Eemeli Peltonen
6 Emenike
9 Pyry Virtanen 82'
10 Toni Tuuri C
15 Tommi Sääksi 21' 46'
16 Severi Kankkunen
22 Matias Stark 46'
23 Ville Vähänen
27 Nils Strömsholm
29 Ville Silvennoinen 70'
26 Sami Maja
3 Juha Unkuri 82'
7 Moktar Laouini 70'
18 Mahad Hussein 46'
20 Ville Turunen 46'
1Antti Kuusinen
5Elias Valli
6Jari NikkiläC
7Jesse Oksanenvaihtoon 64’
9Antti Kujalavaihtoon 75’
10Paavo Näykkikeltainen kortti 56’
11Tomi Ylinenvaihtoon 64’
18Topi Järvi
20Verneri Uimonenvaihtoon 75’
22Granit Shala
23Joonas Rantalavaihtoon 62’
30Aapo Sipponen
4Mauno Sirénvaihdosta 75’
15Arttu Mättövaihdosta 64’
21Julius Stenroosvaihdosta 75’
26Miska Huttunenvaihdosta 64’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

13.1. klo 16 JäPS - TamU

klo - TamU naiset

21.1. klo 20 TamU 2 - TPV 2