24.1.2020

 
 

Cup-derby kruunaa hallikaudenUnitedin miehist√∂ on saanut nuolla viikon ajan haavojaan ja opetella virheiden v√§ltt√§mist√§. Viime sunnuntaina Sinipaidat sai ruman selk√§saunan Ilveksen kakkosjoukkueelta Kakkosen Cupissa tennislukemin 6‚Äď1, ja tasoero oli j√§rkytys monelle Tampere Unitedin taustoilla sek√§ kent√§ll√§ oleville. Ottelun j√§lkeen p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa oli iloinen siit√§, ett√§ joukkue saa pian uuden mahdollisuuden, ja t√§h√§n mahdollisuuteen halutaan paikallisottelussa sunnuntaina my√∂s tarttua.

Vaikka ottelu Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan oli paikallisottelu, puuttui siitä varsinainen derbyhenki. Tällä kertaa yhteen iskevät kuitenkin kahden tamperelaisjoukkueen edustukset, joten lataus kasvaa tätä myöten automaattisesti. Lisää kipinää otteluun tuo se, että joukkueet tuntevat toisensa erittäin hyvin, ja molempien ryhmistä löytyy useita toisilleen tuttuja pelaajia sekä taustahenkilöitä.

Kakkoseen tälle kaudelle pudonneen TPV:n riveistä löytyi jo entisestään Sinipaitojen kannattajille tutut Mauno Sirén ja maalivahti Antti Kuusinen. Viime kaudella TPV:ssä mukana olivat entisistä TamU-pelaajista myös Riku Oras ja Roope Kostiainen, mutta kumpikaan ei ole vielä tehnyt sopimusta mihinkään seuraan, ja tiedot kertovat Oraksen olevan suuntaamassa pois Tampereen seudulta.

Pelaajaosaston ilmasilta kaupungin punaiselle puolelle jatkui t√§n√§kin talvena, kun viime kauden Unitedia edustanut Arttu M√§tt√∂ sek√§ nelj√§n kauden ajan kannattajien syd√§miin itsens√§ pelannut Verneri Uimonen vaihtoivat Pallo-Veikkojen paitaan. Listaan tuli viel√§ viime viikolla Mustafa Hussein Zadan nimi, kun seurat p√§√§siv√§t sopimukseen Hussein Zadan siirrosta TPV:hen ‚Äď tosin h√§n ei seurojen v√§lisen sopimuksen mukaisesti pelaa sunnuntain ottelussa. Lis√§ksi TamUssa osan viime kaudesta pelanneet Topi J√§rvi ja Jari Nikkil√§ ovat palanneet TPV:hen. Uusimpana siirtona my√∂s Ali Al-Fatlin tie on viem√§ss√§ kohti punapaitaa.

Tänä talvena on ovi kuitenkin käynyt myös toiseen suuntaan. TamU kaappasi taustoilleen TPV:stä valmentaja Jukka Listenmaan sekä maalivahtivalmentaja Juha Seppälän. Lisäksi huoltoryhmään liittyi seuran hierojanakin toimiva Petteri Koivunen. Näiden siirtojen jälkeen TPV:n taustoissa on mukana päävalmentaja Mikko Innasen lisäksi vain yksi joukkueenjohtaja ja yksi huoltaja.

Viimeisin liike seurojen välillä tapahtui tällä viikolla, kun TPV:n kanssa harjoitellut nigerialainen Emenike solmi 1+1-vuotisen sopimuksen Tampere Unitedin kanssa. Emeniken tilanteesta tekee erityisen mielenkiintoisen se, että hän pelasi vielä viime sunnuntaina TPV:n paidassa harjoitusottelussa, mutta on jo viikkoa myöhemmin edustuskelpoinen TPV:tä vastaan, kun Emeniken edellinen seura Pallo-Iirot kuittasi siirron perjantai-iltana. Toisena lisäyksenä Sinipaitojen cup-rosteriin tulee Matias Stark, joka on rekisteröity tässä vaiheessa talven cup-otteluita varten.

Tampere Unitedin ja TPV:n edustusjoukkueet kohtasivat edellisen kerran huhtikuun alussa pelatussa harjoitusottelussa. Silloin United nousi viimeisell√§ kympill√§ Deng Malwalin maaleilla 2‚Äď2-tasapeliin. TPV on kuitenkin perinteisesti ollut TamUlle varsin kiharainen vastus. Kausilla 2017 ja 2018 TPV vei nimiins√§ kaikki nelj√§ derby√§ Kakkosessa. Unitedin edellinen voitto paikalliskilpailija TPV:st√§ virallisessa ottelussa on juurikin Suomen Cupista ja vuodelta 2009. Silloin TamU oli parempi jatkoajan j√§lkeen maalein 2‚Äď3. Vaiherikkaan ottelun ratkaisumaalista vastasi tuolloin Rafinha. Huomioitavaa siis on, ett√§ Tampere United ei ole koskaan voittanut TPV:t√§ virallisessa ottelussa varsinaisella peliajalla!

Vaikea viikko takana

Tampere Unitedin lähtökohdat eivät ole siis historian valossa parhaat mahdolliset, eikä kulunut viikko ole ollut joukkueelle helpoimmasta päästä.

”Maanantai meni edellist√§ ottelua miettiess√§, ett√§ miten p√§√§semme siit√§ yl√∂sp√§in ja mit√§ otamme teemaksi. Tiistaina palasimme takaisin harjoituksiin, ja kun oli tiedossa, ett√§ p√§√§semme loppuviikoksi Kauppiin, niin p√§√§timme s√§√§st√§√§ taktiset harjoitteet sinne. Tiistain harjoitus meni meilt√§ kuitenkin pahasti pieleen, koska hyvin pian k√§vi selv√§ksi, ettei joukkue ollut palautunut sunnuntain ottelusta. Teimme sitten maaleja ja yritimme n√§in saada suupieli√§ yl√∂sp√§in”, p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa kertoo alkuviikon vaikeuksista.

Myös loppuviikko on osoittautunut luultua vaikeammaksi.

”Torstain harjoituksissa meid√§n piti k√§yd√§ l√§pi puolustamista isolla kent√§ll√§, mutta sitten siihen tuli pieni√§ loukkaantumisia ja flunssaa. Yrit√§mme nyt perjantaina sitten saada pidetyksi pikakurssin puolustamisesta. Kaikesta huolimatta oli mahtavaa p√§√§st√§ sis√§lt√§ ulos Kauppiin ja raikkaaseen luonnonilmaan”, Listenmaa fiilistelee harjoittelun ulos viemist√§.

Jukka Listenmaa kertoi Ilves-ottelun jälkeen, ettei hän usko TPV:n olevan yhtä valmis joukkue kuin mitä Ilveksen kakkosjoukkue oli viime viikolla. Näin ottelun alla Listenmaa seisoo yhä tämän ajatuksen takana.

”En edelleenk√§√§n usko, ett√§ nyt tulisi niin valmis joukkue vastaan mit√§ Ilves oli. TPV on kuitenkin harjoittelut v√§hemm√§n aikaa kuin me ja on yh√§ rakennusvaiheessa. Kaikesta huolimatta TPV on kuitenkin iso ennakkosuosikki sunnuntaina, mutta olen todella pettynyt, jos numerot karkaavat samanlaisiksi mit√§ viikko sitten. Jos n√§in k√§y, niin silloin meill√§ ei ole mit√§√§n muuta vaihtoehtoa kuin harjoitella loppu talvi puolustamista. Siit√§kin huolimatta, ett√§ ne meid√§n ongelmat Ilvest√§ vastaan olivat l√§hinn√§ pelin avaamisessa.”

Listenmaan n√§kemykselle paikalliskilpailijan tilanteesta antaa tukes se, ett√§ pelaajapulasta k√§rsinyt TPV tiedotti perjantaina nostaneensa per√§ti kuusi uutta junioripelaajaa edustusjoukkueeseen ainakin cup-otteluita varten. Moni n√§ist√§ pelaajista oli mukana kun TamU kaatoi kolme viikkoa sitten TPV:n kakkosjoukkueen helposti maalein 3‚Äď1. Aika n√§ytt√§√§, ovatko he viel√§ edustusjoukkueen mukana sarjan alkaessa. Sunnuntain ottelusta Listenmaa odottaa joka tapauksessa kovaa mutta rehti√§.

”Se ett√§ tunnemme toisemme hyvin tuo tietty√§ n√§ytt√§misen tarvetta kaverille, mutta toivottavasti se n√§kyy j√§rkev√§ll√§ tavalla, ja ovathan n√§m√§ derbyt hyvin siistej√§ olleetkin eik√§ niiss√§ ylily√∂ntej√§ olla n√§hty.”

Listenmaa itse ei ole tehnyt vielä omien sanojensa mukaan sitä ajatustyötä, että tulee kohtaamaan vanhan joukkueensa.

”Olen t√§ss√§ yritt√§nyt v√§ltell√§ sit√§ ajatusta. Pelin alla voi varmastikin pient√§ ihmetyst√§ olla. Toivottavasti olen kuitenkin sen verran hereill√§, ett√§ en miss√§√§n vaiheessa ala huutelemaan ohjeita punaiselle joukkueelle”, Listenmaa nauraa.

Ottelu alkaa Pirkkahallissa kello 16.30. TPV toimii ottelussa kotijoukkueena ja liput otteluun maksavat 5 ‚ā¨. Tampere Unitedin Twitter-tili palvelee tuttuun tapaan liveseurannallaan.