Avauspisteet jäivät haaveeksi Porissa

24/04/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United kärsi Kakkosen kauden avausottelussa tappion FC Jazzille. TamU pelasi hyvän ensimmäisen jakson, mutta rutinoitunut vastustaja meni menojaan toisella puoliskolla. Lopulta sarjapisteet jäivät Poriin lukemin 3–1. Tappiosta huolimatta TamU osoitti ottelussa kuuluvansa Kakkosen tasolle. Katsomotoiminnan puolesta toki oikea paikka olisi liigassa.

Kakkonen

3 – 1

  • TamU teki HJS-ottelun tapaan alussa johtomaalin, mutta voitto lipesi käsistä
  • Jazzin pukukoppimaali 44. minuutilla oli käännekohta
  • TamU painosti tappiotilanteessa, mutta murtautumisia maalintekopaikkoihin tuli aivan liian vähän
  • Katsomossa monikymmenpäinen Sinikaarti dominoi tunnelmaa

Totta kai lopputulos oli pettymys. Ja vähän jäi ylipäätään huono maku suuhun. Joukkueen suoritus ei ollut sillä tasolla, mitä sen pitäisi olla.

- Anton Bright
Joukkueen kapteeni

Jazzia on etukäteen veikattu sinne sarjan kolmen parhaan joukkoon, joten en minä tätä nyt ihan katastrofina näe. Ei me lopulta niin hirveästi perässä oltu. Se ei kuitenkaan auta, kyllä pisteitä pitää ruveta saamaan.

- Jukka Listenmaa
päävalmentaja

Toisin kuin parilla edellisellä kaudella, tänä keväänä suomalainen jalkapallokausi on päästy aloittamaan jo hyvissä ajoin huhtikuussa. Tämä on kuitenkin johtanut useilla paikkakunnilla poikkeusjärjestelyihin, ja niin Porissakin. Kakkosen avausottelu oli siirretty Porin stadionin nurmelta viereiselle tekonurmelle.

Tampere Unitedin avauskokoonpanoon tuli kaksi muutosta verrattuna viikon takaiseen HJS-otteluun. Asepalveluksesta lomalle päässyt Anton Bright korvasi puolustuslinjassa Paavo Kujalan, ja keskikentän keskustassa oli Arttu Haapalan vuoro avata porilaislähtöisen Eetu Räisäsen jäädessä tällä kertaa vaihtopenkille.

Sinikaarin katsomon taakse ilmestyi juuri ennen ottelun alkua jostakin sinivihreää savua.
Me ollaan takas! Paluu Kakkoseen toteutumaisillaan.

Vaikka ottelun alkuminuutit olivat varsin tunnustelevaa peliä, Tampere United otti varsin nopeasti pallonhallinnan itselleen. Palloa kierrätettiin puolustuslinjassa ja keskialueella maltillisesti, mutta valtaosa ajasta jäätiin kuitenkin syöttelemään vastustajan muodon ulkopuolelle.

Reilun vartin pelin jälkeen nähtiin ottelun ensimmäinen vaarallinen maalipaikka, kun Tampere Unitedin Roope Kostiainen sai nopeassa tilanteessa jalan vapaaksi ja laukoi matalan tulisen vedon. Vastustajan maalivahti Alexandru Iulian haroi tyhjää, mutta harmittavasti pallo kimposi pystypuusta takaisin kentälle, ja maali jäi syntymättä.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Kostiainen tarjoili kärkiparilleen Toni Toijalalle avopaikan. Toijala oli jo naamakkain vastustajan maalivahdin kanssa, mutta lopulta laukaus karkasi läheltä karkeasti yli maalin.

Jazzin paikat syntyivät lähinnä vastahyökkäyksistä. Tampere United vältti varsin hyvin pallonmenetykset kentän kriittisissä osissa, mutta välillä vastustaja pääsi varsin vapaanoloisesti kuljettamaan palloja omalle hyökkäysalueelleen.

Toni Toijala laukoo.
Sinikaarti oli Porissa vahvalla miehityksellä ja hallitsi äänialaa.
Roope Kostiainen puskee pallon takatolpalle.
Anton Bright laukoo pallon maaliin.
Maalituuletus!

Vajaan neljänkymmenen minuutin pelin jälkeen oli sitten ottelun avausmaalin aika. Mauno Sirén hankki joukkueelle kulman, jota asteli antamaan Joonas Rantala. Roope Kostiainen sai etualueella päällään pienen osuman palloon, ja kun takatolpalla oli joukkueen kapteenina ottelussa toiminut Anton Bright, oli TamUn johtomaali tosiasia.

Ilo oli käsinkosketeltavaa niin kentällä kuin katsomossa. Kevätpäivän kalseus ja tekonurmikentän melko askeettiset olosuhteet unohtuivat, kun bussillinen äänekkäitä sinikaartilaisia hallitsi porilaista ilmatilaa.

Riemu jäi harmittavan lyhyeksi, sillä vain reilua viittä minuuttia myöhemmin kotijoukkue tuli tasoihin. Vaikka Impton Söderlundin alanurkkalaukaus oli toki tarkka, näytti siltä, että Jazz sai pelata pallon hänelle rangaistusalueen sisälle varsin helponoloisesti hyvän puolenvaihdon jälkeen. Pari minuuttia tämän ”pukukoppimaalin” jälkeen tuomari puhalsi pilliinsä tauon merkiksi.

Topias Järvelä pitää palloa punapaitojen keskellä.
Mauno Sirén keskittää.
Arttu Haapala laukoo tutuksi tulleeseen tapaan kaukaa, mutta tällä kertaa ei uppoa.

Toisella jaksolla Jazz karkaa

Jos ensimmäisellä jaksolla Tampere United hallitsi pitkiä aikoja ottelua, toisen jakson alussa virtaus kääntyi kotijoukkueelle. FC Jazz piti enemmän palloa, ja Sinipaidat saivat vuorostaan juosta perässä.

Noin tunnin pelin jälkeen FC Jazz sitten hyödynsi hallintansa. Laitapuolustaja pääsi varsin vapaasti keskittämään pallon boksiin, ja kun Tamu-puolustus ei saanut kärkimies Firminoa kiinni, tämä puski pallon varmasti verkkoon.

Toni Toijala prässää

Maalin jälkeen ottelun hallinta säilyi Jazzilla, ja kotijoukkue pyöritti pariin otteeseen palloa vaarallisesti rangaistusalueen rajoilla. Lopulta noin kymmenen minuuttia aiemmasta maalista TamUn puolustajat eivät saanut vastustajan hyökkäystä kiinni keskialueella ja lopulta Firmino pääsi viimeistelemään illan toisen maalinsa.

TamUn valmennusjohto yritti vielä herätellä joukkuetta vaihdoilla, ja hetkittäin pelin painopiste saatiinkin painettua vastustajan päähän. Maalipaikat jäivät kuitenkin puolittaisiksi. Ehkä TamUn parhaassa paikassa oli kentälle vartti ennen täyttä aikaa vaihdettu Mika Ahonen, jonka laukauksen tielle Jazzin maalivahti kuitenkin uhrautuvasti ehti.

Roope Kostiainen harhauttaa punapaitoja.

Kun ottelu kolmen lisäajan minuutin jälkeen päättyi, lukemat taululla olivat 3–1 kotijoukkueelle. Hienoisena ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt kotijoukkue oli rutinoituneempi, ja TamUn puolustuspään virheet maksoivat kalliisti.

Lopputulos itsessään oli selvä, mutta jossiteltavaakin jäi. TamU pelasi hyvän ensimmäisen jakson, mutta johdossa ei pysytty kovin kauan ja tasoitus tuli harmittavaan paikkaan. Toisella jaksolla ote vähän kirposi, vaikka ajoittain pallo edelleen pyöri ihan hyvin hyökkäyspäässä.

Päävalmentaja ja kapteeni mietteliäinä

”Vähän se jäi piippuun. Ihan parhaaseen ei päästy. Ensimmäisellä jaksolla saatiin muutama maalipaikka, joista oltaisiin voitu tehdä useampikin maali. Kun sitten saatiin se johto, niin Jazz pääsi vähän liian nopeasti tasoihin. Olisi pitänyt siihen puoliaikaan asti päästä johdossa, niin oltaisiin päästy vähän eri lailla käymään asioita läpi tauolla”, päävalmentaja Jukka Listenmaa kiteytti tunnelmat ottelun jälkeen.

Ottelussa joukkueen kapteenina toiminut Anton Bright ilmaisi pettymyksensä suoraan:

”Totta kai lopputulos oli pettymys. Ja vähän jäi ylipäätään huono maku suuhun. Joukkueen suoritus ei ollut sillä tasolla, mitä sen pitäisi olla. Oli kuitenkin kauden avaus eikä oikein saatu niitä asioita aikaiseksi mitä toivottiin. Sen puolesta vähän pettymys totta kai. Pisteitä ei nyt valitettavasti tullut, mutta toisaalta tästä ei voi muuta kuin lähteä parantamaan.”

Listenmaa paikansi keskeiset kehityskohdat edelleen puolustukseen:

”Hyvin tehty johtomaali Jazzilta, mutta ei oikein saatu semmoista ihan kunnollista kiriä aikaiseksi. 3–1-tilanteessa saatiin pari paikkaa, joista oltaisiin voitu päästä peliin mukaan. Tietyllä tapaa siellä on ihan hyviä juttuja pelissä, mutta puolustuksessa meidän pitää saada hommaa paremmaksi. Miesvartiointi meillä petti boksissa ainakin parissa maalissa.”

Kauden avauspelit ovat näyttäneet, miten Sinipaidoilla on vielä totuttelemista Kakkosen pelitempoon. Syytä suureen huoleen ei Listenmaan ja Brightin mukaan vielä ole, mutta joka tapauksessa kehitystä pitää alkaa näkyä seuraavissa otteluissa:

”Tässä on nyt periaatteessa kolmen häviön putki, niin totta kai se jollain tavalla vaikuttaa siihen joukkueen tunnelmaan. Kun ollaan totuttu voittamiseen viimeiset pari kautta, niin onhan se vähän uusi tilanne. Onneksi kuitenkin ollaan aikuisia ja pystytään mieluummin ottamaan opiksi virheistä ja menemään joukkueena eteenpäin. Ei voi jäädä turhaan voivottelemaan, vaan pitää ajatella, että seuraava peli on aina uusi mahdollisuus”, Bright summaa joukkueen tunnelmia.

Listenmaa säestää korostaen sitä, että pelissä on kyllä hyviäkin elementtejä, mutta mahdollisimman nopeasti niiden pitää näkyä myös tulostaululla ja pistetaulukossa:

”Jazzia on etukäteen veikattu sinne sarjan kolmen parhaan joukkoon, joten en minä tätä nyt ihan katastrofina näe. Ei me lopulta niin hirveästi perässä oltu. Se ei kuitenkaan auta, kyllä pisteitä pitää ruveta saamaan.”

Painopiste on siis jo suunnattu tukevasti seuraavaan otteluun.

”Ensin käydään lauantain pelin analyysi yhdessä läpi ja palautellaan. Vedetään yksi vähän kovempi treeni, ja sitten siirretään katseet sinne vappuaattoon. Laitetaan kunnon vappuhulinat lauantaina Pyynikillä pystyyn. Toivotetaan SalPa oikein tervetulleeksi ja tehdään kimpassa kunnon vappubileet!” Listenmaa visioi.

Myös kapteeni Brightilla on hyvä kutina seuraavasta sarjapelistä:

”Kotiavaus Pyynikillä on varmasti monelle erittäin odotettu tapahtuma. Päästään vihdoinkin pelaamaan Sinikaartin eteen kotikulmilla, niin mikä sen hienompaa. Eiköhän me saada hieno peli aikaiseksi. Voitto siitä vielä kotiin, niin se olisi kyllä aika mahtavaa.”

Kotiavaus Salon Palloilijoita vastaan pelataan lauantaina 30.4. klo 14.00 alkaen, ja tietenkin Pyynikin urheilukentällä. Ennen ottelua kannattaa hankkia kausikortti. Jos luet tätä otteluraporttia sunnuntain myöhäisinä tunteina, ehdimme vielä postittaa kausikortin sinulle kotiin ennen lauantain peliä. Jos hankit kausikortin alkavan viikon aikana, se on noudettavissa lauantaina ottelun lipunmyynnistä Pyynikin portilla. Kausikortit löytyvät TamU-kaupasta ja yleisimmin ostetut kausikortit saa ostoskoriin suoraan alla olevista napeista.

Kakkonen

3 – 1

( 1 – 1 )

38′ Anton Bright

Yleisöä:
286

44′ Impton Söderlund
61′ Firmino
70′ Firmino

Yleisöä:
286

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun 54' 75'
5 Ardian Kovaqi
7 Mauno Sirén 71'
8 Topias Järvelä 65'
10 Roope Kostiainen 88'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 75'
20 Arttu Haapala
22 Toni Toijala 74'
24 Arttu Mättö 27' 65'
30 Aapo Sipponen
4 Eino-Veikko Ek 75'
11 Mika Ahonen 75'
18 Eric Bullock 71'
19 Arttu Raittinen
41 Eetu Räisänen 65'
56 Tomi Ylinen 65'
1Dragomir Alexandru-Iulian
2Benjamin Stroud
5Impton Söderlund 84'
7Joel Lehtonen
11 Firmino
14Arttu Lötjönen
16Rasmu Jokinen 90'
17Rasmus Laaksonen
18Eino-Iivari Pitkälä
20Aleksi Ikonen
36Michael Faber
12Arttu Takala
10Eeli Tuominen 90'
42Arttu Saarinen
45Iiro Saarinen
77Aaro Holappa 84'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49