Avausottelusta nollapeli ja selkeä voitto Granista

25/04/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United avasi kautensa Kakkosessa riemastuttavalla 2–0 (1–0) -voitolla Grankulla IFK:sta Kaupin jalkapallostadionilla peräti 358 katsojan edessä pelatussa ottelussa. TamU teki maalinsa erikoistilanteista, kun ensin Taha Özcelik teki upean vapaapotkumaalin reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen, ja heti toisen jakson alussa Topias Järvelä puski Joonas Rantalan sivuvaparista antaman pallon maaliin. Grani saatiin pidettyä koko ottelun ajan poissa maalintekopaikoilta, ja vaikka toisella jaksolla TamUn esitys ei ollut enää yhtä hallittu kun ensimmäisellä jaksolla, ei ottelun voittajasta ollut misään vaiheessa epäselvyyttä.

Kakkonen

2 – 0

• TamU piti enemmän palloa ja etenkin ensimmäisen jakson esitys oli todella hallittu.
  • Kärjessä pelannut Topias Järvelä pääsi heti maalin makuun ja pelasi muutoinkin hyvän ottelun.
  • Grani ei saanut koko ottelussa kuin yhden laukauksen maalia kohti.

Peli oli sitä mitä haetaan. Vastustajalla oli yksi paikka koko pelissä, mutta muutoin oli täysin solidi esitys, vaikka pallolliseen peliin täytyykin saada vielä parannusta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Oli tärkeää ”Topille” saada heti maalitilin auki, kun pelaa pitkästä aikaa hyökkääjän paikkaa.

TamU otti pallonhallinnan heti ottelun alusta alkaen selkeästi itselleen, mutta maalipaikoille asti ei ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana päästy. Alkuminuuttien paras hyökkäys nähtiinkin toiseen päätyyn, kun keskitys oikealta laidalta löysi Hamza Assehnounin boksin keskeltä. Arttu Haapala sai kuitenkin blokattua laukauksen.

Juuri ennen kymmenen minuutin täyttymistä Topias Järvelä taisteli Grani-topparien kanssa Arttu Haapalan lähettämästä kukkupallosta sen verran voimallisesti, että ainoa keino pysäyttää Järvelä oli ottaan kärkipelaajasta kunnon käsiote. Tuomari vihelsi pilliin yleisön huutaessa äänekkäästi.

Vapaapotkun paikka näytettiin noin 25 metriin riittävän keskeltä suoraa yritystä ajatellen. Pallon taakse asettuivat Taha Özcelik ja Joonas Rantala, joista ensin mainittu otti lopulta vetovastuun. Todella kaunis laukaus suuntautui maalin etuyläkulmaan ja siirsi Sinipaidat 1–0-johtoon maalivahti Toni Vuorisen haroessa tyhjää.

”Reenien jälkeen jään aina vetämään muutaman vaparin. Oikeastaan parit treenit on menneet vähän heikommin, mutta kyllä minä tiesin että kun peli tulee, kyllä se uppoaa ylänurkkaan, ja niin siinä kävi”, totesi Özcelik maalistaan.

Kättelyt teikkauksen jälkeen.

Reilun vartin pelin jälkeen maalivahti Antti Kuusisen pitkä avaus kärkeen Topias Järvelälle avasi TamUlle hyvän tilaisuuden. Pallo pyöritetttiin boksissa Taha Özcelikin ja Roope Kostiaisen pelaaman seinän kautta Juho Heikkiselle keskelle aivan boksin rajalle. Heikkinen ei kuitenkaan saanut palloa täysin kontrolliinsa, ja laukaus suuntautui melko selkeästi maali yli ja ohi.

Jakson tullessa puoleenväliin TamU oli lähellä tuplata johtonsa, kun Joonas Rantala antoi hyvän kulmapotkun, ja Anton Bright pääsi puskemaan melko vapaasti taka-alueelta. Kapteenin pusku suuntautui kuitenkin hiukan maalin yli.

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat 1–0-maalia.

Pirteästi vasemmalla laidalla pelannut Arttu Raittinen pääsi ottelun 27. minuutilla tekopaikkaan, kun Juho Heikkinen avasi vastahyökkäyksen Granin kulmapotkun jälkeen. Myös Topias Järvelä juoksi mukaan hyökkäykseen ja seinäsyöttö boksissa avasikin Raittiselle vetopaikan. Kulma jäi kuitenkin liian pieneksi, ja maalivahti sai ottaa lopulta melko helpon torjunnan.

Reilu viisi minuuttia ennen taukoa Granin puolustus aukesi helposti muutamalla syötöllä omalla alueella, ja Joonas Rantala pääsi hyvään juoksuun vasemmalla laidalla. Sieltä Rantala keskitti pallon boksin taka-alueelle Topias Järvelälle, jonka laukaisuyritys suoraan ilmasta karkasi ohi maalin. Kehikkoon osuessaan maali olisi ollut todella näyttävä ja tuonut muistoja parin kauden takaisesta ottelusta, jossa vastaava laukaus osaltaan varmisti TamUn nousun Kakkoseen.

Ensimmäinen jakso oli todella laadukas esitys Sinipaidoilta, mutta yhtä maalia enempää ei muutamista hyvistä paikoista huolimatta saatu tehtyä. Pallonhallinta oli vakuuttavaa ja Granilla oli ajoittain myös suuria vaikeuksia TamUn prässipelin kanssa. Ja mikä tärkeintä, Grani ei päässyt laukomaan kertaakaan maalia kohti. Tauolle mentiin siis TamUn 1–0-johdossa.

Pelaajat ringissä ennen ottelun alkua.

Unelma-alku toiselle jaksolle

Toinen jakso sai parhaan mahdollisen alun, sillä TamU tuplasi johtonsa heti ensimmäisestä tilanteestaan. Ensin Arttu Raittinen taisteli väkevästi pallon kanssa ja pakotti Granin rikkomaan oikealla laidalla. Joonas Rantala antoi seuranneesta vapaapotkusta loistopallon boksiin, ja Topias Järvelä kiitti komella puskulla maalin etuyläkulmaan maalivahdin jähmettyessä jaloilleen. TamU johti siis 2–0.

Grani sai koko ottelun parhaan tekopaikkansa, kun toista jaksoa oli pelattu viitisen minuuttia. Ensin Julius Salo yritti laukoa kulmapotkusta saamansa pomppupallon suoraan ilmasta kohti maalia, mutta osuma oli sen verran huono, että pallo palautui takaisin kohti kulmalippua. Sieltä pallo palautettiin jälleen luukulle. Tällä kertaa pallo tuli maata pitkin aivan maalin lähelle, josta Abdellah Mazouz ohjasi kohti maalia, mutta kaikeksi onneksi Taha Özcelik onnistui pelastamaan tilanteen maaliviivalta.

Muutoinkin Grani sai luotua jonkin verran vaaraa TamUn maalille etenkin kulmapotkuista, mutta TamU onnistui siivoamaan kaikki tilanteet, tai vaihtoehtoisesti vastustajan laukaukset suuntautuivat maalin yli tai ohi. Kaiken kaikkiaan toisen jakson keskivaihe oli melko sekavaa peliä. Toki pallon pysyminen poissa vaarallisilta sektoreilta sinänsä sopi TamUlle 2–0-johdossa hyvin.

TamUn kolmas maali oli lähellä vasta reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Vain hetkeä aiemmin kentälle Juho Heikkisen paikalle tullut Julius Stenroos antoi loistavan avaavan syötön Joonas Rantalalle boksiin. Rantala olisi itsekin hyvin voinut hakea laukausta, mutta oivaltava syöttö löysi Topias Järvelän vieläkin paremmasta tekopaikasta. Sopiva nosto olisi riittänyt maalintekoon, mutta kun veto jäi matalaksi, maalivahti Toni Vuorinen torjui jaloillaan.

Tämän jälkeen ottelun huomattavin asia oli lisäajan toisella minuutilla tapahtunut triplavaihto, jonka myötä Atte Jokinen, Eelis Korhonen ja Casper Stenroos saivat debyyttinsä miesten Kakkosessa. Kolmikko ehti päästä myöhäisestä vaihdosta huolimatta peliin kiinni yllättävänkin hyvin, sillä päätösvihellys kuultiin vasta seitsemän lisäajan minuutin jälkeen.

Päävalmentajan näköinen voitto

Ottelun jälkeen Tampere Unitedin leirissä oltiin syystäkin tyytyväisiä kauden avaukseen. Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli erityisesti tyytyväinen puolustuspelaamiseen ja allekirjoitti ajatuksen, että voitto oli päävalmentajan näköinen.

”Peli oli sitä mitä haetaan. Vastustajalla oli yksi paikka koko pelissä, ja sekin tuli valmentajan kuningasajatuksesta, miten avataan peliä, ja siitä saatiin annettua kulma vastustajalle. Muutoin oli täysin solidi esitys, vaikka pallolliseen peliin täytyykin saada vielä parannusta”, Listenmaa totesi.

Toisella jaksolla TamUn oma pallollinen peli oli kuitenkin heikompaa kuin ensimmäisellä jaksolla, vaikkei jakson alussa otetun 2–0-johdon menettämisestä suurempaa vaaraa ollutkaan.

”Toisella jaksolla taso putosi ja kontrolli olisi pitänyt saada paremmin meille. Alettiin oottaa vastaan vähän liikaa ja luovutettiin palloa vastustajalle liian helposti. Tärkeintä oli saada avauspelistä kolme pistettä ja nollapelillä on hyvä fiilis jatkaa seuraavaan viikkoon”, Listenmaa summasi.

Myös onnistumiset maalinteossa miellyttivät päävalmentajaa. Taha Özcelikin vaparimaali sopii mille tahansa koostevideolle, mutta myös Topias Järvelän puskumaali Joonas Rantalan sivuvaparista oli oppikirjasuoritus.

”Oli tärkeää ’Topille’ saada heti maalitilin auki, kun pelaa pitkästä aikaa hyökkääjän paikkaa. Olisi varmaan voinut tehdä pari enemmänkin, mutta pääasia että sai sen yhden”, Listenmaa totesi.

Lisäksi Listenmaa nosti esiin keskikentän kaksikon eli Arttu Haapalan ja Taha Özcelikin pelin. Näiden pelipaikkojen osalta päävalmentajalla onkin positiivinen ongelma, sillä reservistä löytyvät muun muassa vaihdosta hyvin sisään sunnuntaina tullut Julius Stenroos sekä Eetu Räisänen.

”Kyllähän ’Aren’ ja Tahan peli oli aika kivaa, sellaista työteliästä ja nöyrää. Katsotaan ketkä siinä keskiviikkona pelaa. Reeneissä aletaan nähdä kuka on mitenkin palautunut, ja sen mukaan mennään keskiviikon cupin peliä kohti. Millään kakkosmiehityksellä sinne ei lähdetä, vaan voittoa haetaan”, Listenmaa painottaa.