Ansaittu voitto paikallis­kamppailusta Kaupissa

17/08/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United voitti Ilveksen kakkosjoukkueen Kaupin katsomokentällä pelatussa paikallisottelussa. Sinipaidat oli jopa suurissa vaikeuksissa ensimmäisellä jaksolla, mutta Ilveksen painostuksesta huolimatta tauolle päästiin tasalukemissa 1–1 kun Roope Kostiainen oli tasoittanut pilkulta. Toiselle jaksolle TamU teki taktisia muutoksia, joilla pelitapahtumat otettiin haltuun, ja kaksi erittäin kaunista Topias Järvelän ja Joonas Rantalan maalia takasivat täydet kolme pistettä lukemin 1–3 (1–1).


Kakkonen

1 – 3

  • Ilves hallitsi ensimmäistä jaksoa, mutta TamUn taktiset muutokset purivat toiselle jaksolle, ja toivat voiton,
  • Ottelun hahmo oli rankkarin upottanut ja voittomaalin syöttänyt Roope Kostiainen.
  • TamU on voittanut kaikki kolme tähän mennessä pelattua paikallisottelua.

Tauolla löydettiin keinot vastata Ilveksen peliin, ja olivathan he aika aseettomia toisella jaksolla, eikä heillä hirveästi tekopaikkoja ollut siinä enää.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Topias Järvelä pääsi pitkästä aikaa aloitukseen, ja muistutteli olemassaolostaan. Saatiin taas yksi vähän sivuiraitelle viime aikoina jäänyt pelaaja paremmin mukaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Vähän kyllä kadotin pallon siinä kun puskin, mutta sitten huomasin että verkon perukoilla se on, ja siitä sitten kulmalippua kohti ja kaikki tuuletukset mitä keksii käyttöön, koska ei näitä ihan liikaa tule.

- Topias Järvelä
Voittomaalin tekijä

Melkein voisin nyt uskoa, että sarjapaikka alkaa olla aika varma.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Paikalliskamppailuun oli latautunut tällä kertaa erityisen paljon odotuksia. Paikallispelin voittaminen on aina itsessään tärkeää, mutta lisäksi molemmilla joukkueilla oli myös sarjataulukkoa ajatellen huutava tarve täydelle kolmelle pisteelle.

TamUlla oli voitolla mahdollisuus pysyä mukana jopa nousukamppailussa, vaikka pähkähulluksi muodostuneessa sarjataulukossa olennaisempaa oli karkoittaa putoamisviiva riittävän kauas, jotta ei enää tarvitsisi jännittää sarjapaikan puolesta. Lisäksi TamUlla oli alla kuuden ottelun voitoton putki, jonka aikana heinä-elokuussa plakkariin oli saatu vain kaksi sarjapistettä, joten voiton makuun oli jo aikakin päästä.

Sinikaarti oli paikallisottelussa hyvässä vedossa.

TamU vei heti aloituspotkusta pelin Ilveksen päätyyn ja sai ottelun ensimmäisellä minuutilla kulmapotkun, jonka Ilveksen puolustus kuitenkin purki. Tämä ei ollut kuitenkaan merkki tulevasta, vaan hyvin pian pallonhallinta siirtyi kotijoukkueelle, ja Ilves-pelaajilla oli jatkuvasti liikaa tilaa pallon kanssa.

Badreddine Bushara kiertää Antti Kuusisen ja laukoo Ilveksen 1–0-johtoon.

Vartin pelin jälkeen pallo pelattiin jo maaliin asti. Tilanteessa Ilves prässäsi pallon pois TamUlta keskikentällä melko syvällä TamUn puoliskolla. Pallo päätyi viikonloppuna liigaottelussa 45 minuutta pelanneelle Oiva Jukkolalle, joka leikkasi lyhyen kuljetuksen jälkeen hyvin keskelle, jolloin Badreddine Busharalle tuli tilaa juosta linjan taakse. Nappisyöttö vapautti Busharan maalintekoon, jolloin tämä kiersi maalivahti Antti Kuusisen, eikä edes Jesse Vuoren epätoivonen liuku etutolpalle estänyt maalin syntyä.

Myös TamU sai toki luotua uhkaa jo ensimmäisen jakson alkupuolella. Joonas Rantalan keskitys tuomaripallon jälkeen löysi toppari Ardian Kovaqin pään muutaman metrin päässä maaliviivasta, mutta pusku suuntautui niukasti takatolpan ohi. Lähempänä maalintekoa oltiin kuitenkin rehellisesti sanottuna kentän toisessa päässä, Badreddine Busharan ohitti Anton Brightin oikealla kaistalla ja keskitti syvältä boksista takaviistoon Teemu Hytöselle, joka suti onneksi pallosta ohi.

Badreddine Bushara oli ensimmäisellä jaksolla useita kertoja vetopaikassa.
Anton Bright purkaa painetta TamU-maalilla.

Bushara oli pääosassa myös seuraavassa tilanteessa. Tällä kertaa kärkipelaaja löydettiin boksista pitkällä keskityksellä, ja hetken näytti todella pahalta, mutta lopulta TamUn topparit saivat blokattua Busharan laukauksen hiukan onnekkaastikin. Hiukan puolen tunnin täyttymisen jälkeen Antti Kuusinenkin joutui jo torjuntatöihin, mutta Rasmus Lehtosen veto jäi onneksi melko voimattomaksi.

Sinipaitojen tasoitusmaali syntyi, kun Toni Toijala ja Roope Kostiainen syöttelivät sivurajaheiton jälkeen palloa pienessä tilassa boksin kulmalla kymmenisen minuuttia ennen taukovihellystä. Useamman lyhyen syötön jälkeen Toijala lähti ajamaan keskemmälle, jossa Taha Özcelik kamppasi hänet kumoon. Rehellisesti sanottuna Toijala korosti rikettä melko reippaasti, ja tämä auttoikin tuomaria näkemään tilanteen oikein rangaistuspotkun arvoisena. Rangaistuspotkun laukoi vuorenvarmasti keskeltä sisään Roope Kostiainen.

Taha Özcelik kamppaa Toni Toijalan kumoon rankkarin arvoisesti.
Roope Kostiainen laukoi pilkun sisään.

Ensimmäisen jakson lopulla Arttu Haapala sai kerran niin runsaasti tilaa, että keskikenttäpelaaja päätti kokeilla vetoa todella kauaa. Laukaus saikin yleisön kohisemaan, mutta lopulta pallo rämähti hiukan maalin oikean yläkulman ohi Kaupin verkkoaitaan. Lopussa myös Badreddine Bushara pääsi laukomaan kaukaa, mutta kun tämä veto meni reilusti maalin yli, tauolle lähdettiin tasanumeroissa 1–1.

Taktinen muutos kääntää pelin toisella jaksolla

TamU otti pelin haltuunsa heti toisen jakson alusta alkaen. Tauolla oli löydetty keinot keskikentän keskustan tukkimiseen, ja Ilveksen hyökkäykset torjuttiin korkeammalta ja aktiivisemmin kuin ensimmäisellä jaksolla. Toisessa päässä luotiin ensimmäisen vartin aikana useita hyökkäyksiä, jotka muuttuivat koko ajan vaarallisemmiksi, kunnes ne kulminoituivat johtomaaliin hieman ennen tunnin täyttymistä.

Useimmat vaaralliset tilanteet luotiin Roope Kostiaisen oikean laidan kautta, ja toisena niissä oli järjestäin mukana Toni Toijala. Kaksikon yhteispelissä oli ilahduttavasti kaikuja alkukaudesta, jolloin Kostiainen ja Toijala pelasivat tehokkaasti kärkiparina. Nyt joukkueen muodostelma oli erilainen, ja Kostiainen pelasi oikealla laidalla, mikä toi Kostiaisen peliin enemmän monipuolisuutta, vaikka myös lyhytsyöttöpeliä boksissa ja sen tuntumassa Toijalan kanssa nähtiin.

Roope Kostiainen oli Ilvekselle mahdoton pideltävä etenkin ottelun toisella jaksolla.
Joonas Rantala oli yksi ottelun avainhahmoja.

Yksi pallonriistoa seuranneista vastahyökkäyksistä tuotti 53. minuutilla kulmapotkun, josta Joonas Rantala antoi vaarallisen pallon luukulle, mutta Ilves purki. Eino-Veikko Ek laukoi vasemmalta purkupalloon, ja maalivahti Oskari Aro torjui pallon keskelle kauas kuudentoista rajan taakse, josta Arttu Haapala pääsi vielä laukomaan vastapalloon. Haapalan veto kilpistyi kuitenkin puolustukseen ja päätyi maalivahdin käsiin.

Tämä tilanne oli kuitenkin vasta esimakua tulevasta. Vajaa viisi minuuttia myöhemmin Roope Kostiainen pelasi pallon laitaan Jesse Vuorelle, joka antoi loistokeskityksen etutolpalle Toni Toijalalle, joka puolestaan puski pallon ylärimaan. Paluupallo tuli vielä Toijalan ulottuville, mutta asento oli sen verran hankala, että pusku kohti maalin alakulmaa jäi voimattomaksi, ja Oskari Aro sai napattua pallon käsiinsä.

Anton Bright taistelee sivurajalla. Taustalla Arttu Haapala.
Eino-Veikko Ekille tuli ottelussa pitkät kilometrit.

Pari minuuttia myöhemmin pallo oli maalissa. Tilanne lähti liikkeelle TamUn alakerrasta, josta pallo pelattiin rauhallisilla syötöillä Roope Kostiaiselle oikeaan laitaan, jossa tämä ohitti nopealla rytminmuutoksella Leo Kyllösen. Kostiainen käytti pallon Toni Toijalalla boksissa, sai sen takaisin boksin kulmalle, ja keskitti kohti maalia juosseelle Topias Järvelälle namupallon, josta tämän oli nautinnollista puskea pallo pömpelin. TamU johti 1–2.

Maalin jälkeen peli pysyi hyvin Sinipaitojen hallussa, eikä Ilves päässyt uhkaamaan tasoituksella. Joonas Rantala pääsi kertaalleen virittelemään vetoaan Taha Özcelikin harhasyötöstä, mutta maalivahti Aro torjui.

Parikymmentä minuuttia ennen täyttä aikaa TamUn painostus johti kulmapotkuun. Harjoituskentällä hiottu kuvio tuotti tulosta, kun Ali AItbenzanzounin kulma löysi Anton Brightin vapaana taka-alueelta, ja tämä palautti pallon maalin poikki toiselle laidalle Joonas Rantalalle, joka mälläsi pallon varmasti suoraan ilmasta verkon perukoille. Todella kaunis maali ja TamU 1–3-johtoon.

Ali Aitbenzanzoun antaa maaliin johtaneen kulmapotkun.
Joonas Rantala laukoo Anton Brightin palauttaman pallon verkon perukoille.

Ottelun vimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana Ilves otti pallonhallinnan suureksi osaksi ajasta, mutta painostus jäi näennäiseksi. TamU puolusti tiiviisti, eikä päästänyt kotijoukkuetta todellisille tekopaikoille. Loppua kohti TamU teki puolustusvoittoisia vaihtoja, ja lopussa vikkelä Farhad Rahimi tuli Toni Toijalan tilalle kärkeen aiheuttamaan juoksuillaan päänvaivaa ilvespuolustukselle.

Loppuvihellyksen soidessa voitiin todeta TamUn ottaneen ansaitun 1–3 (1–1) -voiton. Toki ensimmäisen jakson jälkeen TamU sai olla tyytyväinen tasatulokseen, mutta toisen jakson vakuuttava esitys otti pulinat pois.

Onnistunut kulmapotkukuvio maistuu Joonas Rantalalle ja Ali Aitbenzanzounille.
Lopussa tapettiin aikaa kulmalipulla.

Päävalmentajan kommentit

Koko Tampere Unitedin taustaryhmä oli iloisella päällä ottelun jälkeen Kaupin pukukoppien ovella, ja pukukopista poistui iloisia pelaajia haastattelujen aikana. Päävalmentaja Jukka Listenmaa totesi kuitenkin TamUn olleen pulassa ensimmäisellä jaksolla, jonka Ilves pelasi taktisesti hyvin.

”Tauolla löydettiin keinot vastata Ilveksen peliin, ja olivathan he aika aseettomia toisella jaksolla, eikä heillä hirveästi tekopaikkoja ollut siinä enää”, Listenmaa totesi.

Voittoa voikin sanoa nimenomaan taktiseksi voitoksi. Listenmaa ei kuitenkaan suostunut ottamaan tästä sulkaa vain omaan hattuunsa, vaan kertoi voiton arkkitehtejä löytyneen muistakin valmentajista ja myös pelaajista.

”Ei tämä onneksi ole mikään yhden miehen show. Tehtiin hyvät ratkaisut, ja pelaajatkin oli keskustelussa mukana. Asiaa keskusteltiin ihan kaikkien kanssa, jotka oli kopissa, ja taisi tulla Haapalalta se viimeinen siihen, miten lähdetään puolustamaan.”

Toisella jaksolla pystyttiin pelaamaan jalkapalloa ihan ok tasolla.”

Molemmat toisen jakson maalit olivat kaunita. Voittomaalissa oli kaikuja viime kaudesta, kun Topas Järvelä viimeisteli Roope Kostiaisen nappisyötöstä. Joonas Rantalan 3–1-maali puolestaan syntyi kuviolla, jota on monesti aiemminkin yritetty peleissä.

”Nyt se osui kohdallaan. Sitä on käyty treeeneissä läpi monet kerrat. Siinä oli ’Allulta’ hyvä kulma, Antonilta hyvä jatko ja sitten vielä ’Jonulla’ sattui osumaan pallo kohdille.”

”Mutta oli se toinenkin maali hienosti pelattu ja Järvelältä mallikas viimeistely. Järvelä pääsi pitkästä aikaa aloitukseen, ja muistutteli olemassaolostaan. Saatiin taas yksi vähän sivuiraitelle viime aikoina jäänyt pelaaja paremmin mukaan”, totesi Listenmaa tyytyväisenä.

Topias Järvelä nautti saamastaan vastuusta

”Olihan se hyvä fiilis pistää sisään”, totesi Topias Järvelä ottelun jälkeen.

”Vähän kyllä kadotin pallon siinä kun puskin, mutta sitten huomasin että verkon perukoilla se on, ja siitä sitten kulmalippua kohti ja kaikki tuuletukset mitä keksii käyttöön, koska ei näitä ihan liikaa tule”, jatkoi Järvelä takuuvarmaan tyyliinsä.

Peliajan suhteen hankalampaa kautta pelaavalle Järvelälle onnistumisen suo enemmän kuin mielellään.

”Nyt on hyvät fiilikset. Peliaikaa on toki tullut vähän vähemmän, mutta se on futiselämä sellaista välillä, ja sillä mennään mitä koutsi päättää. Paras annetaan siihen paikkaan mihin voidaan antaa, ja nyt oli mun vuoro näyttää, ja ihan hyvät näytöt laitoin siihen pohjalle. Vähän ’Jullelle’ painetta”, veistelee Järvelä keskikentällä paljon pelanneeseen Julius Stenroosiin viitaten.

Myös Järvelä näki pelin kulun kaksijakoisena.

”Alkuun peli oli vaikea. Ilves paransi huomattavasti edellisestä Pyynikin pelistä. He olivat huomanneet, miten me puolustetaan ja osasivat pyörittää hyvin keskikenttää ja käyttivät laitoja fiksusti. Oltiin ihan helisemässä eikä tiedetty oikein mitä tehdä.”

”Tauolla saatiin hyvin puhuttua läpi mitä me tehdään .Otettiin hyvin kontrolli pallottomana pelistä, ja saatiin Ilves aika hyvin eliminoitua vaaralliselta alueelta. Ja käytiin tekemässä tarvittavat maalit”, Jävelä kuvailee tyytyväisenä.

Ilveksen viimeistä rynnistystä Järvelä katsoi penkiltä rauhallisin mielin.

”Loppuun tulee aina peruspaine tappiolta olevalta, mutta eipä pulssi noussut yli sataseen, vaan sai rauhakseen alkaa palautua seuraavaan peliin”, heittää Järvelä lopuksi.

Listenmaa: ”sarjapaikka alkaa olla aika varma”

Ennen Ilves-ottelua TamU-leirissä puhuttiin mielellään siitä, että seuraavat kolme ottelua näyttäisivät suuntaa koko kaudelle. Vaikkei asiasta tohdittu ääneen puhua, kaikkien mielissä varmasti pyöri se, että jo pelkkä Ilves-pelin voitto vie todella lähelle sarjapaikan säilymistä. Kun vielä edeltävän viikonlopun muut ottelut menivät sen kannalta suotuisasti, asiasta uskaltaa puhua jo ääneen.

”Joukkueelle puhuttiin viikonlopun perusteella, että tämä on vedenjakajapeli. Meillä oli laitettuna ihan paperille pelaajille esiin kaikki skenaariot, joissa päästäisiin taistelemaan kärkipään sijoituksista, jäätäisiin hajuttomaan ja mauttomaan keskikastiin tai jouduttaisiin putoamistaisteluun”, päävalmentaja Jukka Listenmaa kertaa.

Voiton myötä tilanne onkin Sinipaitojen kannalta erinomainen, sillä sarjasijoitus on viides. Putoamisviivaan ja TamUn välissä on siis viisi joukkuetta, ja piste-ero viivan alle on kahdeksan pistettä. Neljän joukkoon matkaa on sen sijaan vain kaksi pistettä ja sarjakärkeenkin vain viisi pistettä.

Melkein voisin nyt uskoa, että sarjapaikka alkaa olla aika varma. Siinä on kuitenkin niin monta joukkuetta meidän ja putoamisviivan välissä. Putoamistaistelun sijaan me olemme hyvin yläloppusarjan taistelussa mukana”, Listenmaa summaa.

”Oli hyvä voitto rikkonaisen viikon jälkeen. Oli kiva pelata kun oli paljon meteliä, hyvä kenttä ja iso alusta. Mahtavaa että Sinikaarti löysi paikalle!”

Seuraavaan peliin Sinipaidoilla onkin aikaa yli viikko, sillä VJS kohdataan vieraissa Vantaan Myyrmäen stadionilla vasta keskiviikkona 24.8. Sen jälkeen kotiottelu Grankulla IFK:ta vastaan tulee nopeasti saman viikon sunnuntaina 28.8. Tämä ottelu potkaistaan käyntiin Pyynikin urheilukentällä klo 16.00. Tervetuloa molempiin otteluihin!

Kakkonen

1 – 3

( 1 – 1 )

37′ Roope Kostiainen
59′ Topias Järvelä
70′ Joonas Rantala

Yleisöä:
402

16′ Badreddine Bushara

Yleisöä:
402

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun 81'
4 Eino-Veikko Ek
5 Ardian Kovaqi
8 Topias Järvelä 74'
10 Roope Kostiainen 69'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
20 Arttu Haapala
21 Jesse Vuori
22 Toni Toijala 36' 81'
30 Aapo Sipponen
6 Severi Kankkunen 74'
9 Farhad Rahimi 83' 81'
16 Paavo Kujala 69'
56 Tomi Ylinen 81'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

24.5. NoPS - TamU 2 2 – 1

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

31.5. klo 19 Loiske - TamU 2