26.4.2020

 
 

”Aika TamU-K:ssa pidensi omaa uraani ‚Äď Tuomas Hyrkk√§nen muistelee Retrokauden erikoista UrPS-otteluaVaikeuksien kautta voittoon! Kauden 2015 ensimmäinen kotiottelu Urjalan Palloseuraa vastaan oli kuin TamU pienoiskoossa. Näyttävästi sisään Sinikaartin katsomokoreografian siivittämänä, jossain vaiheessa homma menee vaikeaksi, mutta usko ei horju ja lopussa juhlitaan yhdessä yhtenä yhteisenä rintamana.

Sinikaartin koreografia.

Huhtikuun viimeinen t√§ysi viikko p√§√§ttyi Retrokauden merkeiss√§ TamU-K:n voittoon Urjalan Palloseurasta. Pelikassit viikkoa aikaisemmin kaatanut Mika Suonsyrj√§n orkesteri saapui Pyynikille pienen ep√§uskon vallitessa, kun sarjatasoon n√§hden eritt√§in kova topparikaksikon Jan Irjala ja Timo Kauppinen loukkaantuivat molemmat avausottelussa Soppeenharjulla sen verran pahasti, ett√§ kummankin kausi tuli p√§√§t√∂kseens√§.

Tuore topparipari Ilkka Korvanen (20) ja Tuomas Hyrkkänen (2) yhteistyössä.

Viikko olikin ollut UrPS-ottelun alla taustoille kiireinen, kun keskuspuolustukseen haettiin täydennystä. Tuomas Hyrkkänen nostettiin kakkosjoukkueesta välittömästi edustusjoukkueeseen ja vielä aivan Pyynikin ottelun alla Ilkka Korvanen lainattiin Nokian Palloseurasta.

Sinipaidat sai otteluun mieluisan ja jopa onnekkaan alun. Jan Riikosen keskitykseksi tarkoitettu pallo painui vartin kohdalla ohi UrPS-vahti Tomi Koivulan. Maalin jälkeen ottelusta tuli kuitenkin kotijoukkueelle erittäin vaikea ja vieraiden Janne Ahtosaari toi urjalalaiset tasoihin vielä ennen taukoa. Vaikka TamU pääsi taas jälkimmäisellä nelivitosella uudelleen pelin päälle, vaikutti tekeminen katsomoon varsin tuskaiselta.

Kaudella kovan vastuun kantanut Otto Pitkänen ohittaa puolustajansa.

Jan Riikonen kuljettaa Sinikaartin edessä.

Lopulta lainamies Ilkka Korvanen nousi debyytissään esiin. Korvanen pääsi erikoistilanteen jälkitilanteesta tuikkaamaan lähietäisyydeltä TamU-K:n uudelleen johtoon, ja 153 katsojaa Pyynikillä sai venyttää äänijänteitään. Brittifutiksessa on olemassa sanonta, että kun teet kotidebyytissä maalin, niin fanit eivät unohda sinua koskaan. Onkin helppoa todeta, että nimi Ilkka Korvanen onkin painunut taatusti melko monelle TamU-fanille syvälle mieleen.

TamUn 2‚Äď1 johto kantoi loppuun asti ja n√§in Nelosen sarjakausi 2015 saatiin kahdella kolmen pisteen suorituksella k√§yntiin.

Tieto pelaamisesta tavoitti Tuomas Hyrkkäsen peliä edeltävänä päivänä

Loukkaantumisten takia UrPS-otteluun kakkosjoukkueesta nostettu Tuomas Hyrkkänen muistaa pelin sekä sitä edeltävät hetket tarkasti vielä näin viisi vuotta myöhemminkin.

”Olin k√§ynyt kev√§√§n aikana jo jonkin verran edustuksen treeneiss√§ omasta aloitteestani, mutta koko ajan ajattelin, ett√§ tulen pelaamaan kakkosjoukkueessa. Siell√§ oli my√∂s mahtava p√∂hin√§ ja kovat tavoitteet! Kuitenkin edarin treeneiss√§ koin pysyv√§ni ihan mukavasti mukana ja ajattelin, ett√§ joitain tuurauksia voisi pitk√§n kauden aikana tulla. Taisi siit√§ jotain alustavaa puhettakin olla muistaakseni”, Tuomas Hyrkk√§nen taustoittaa mist√§ tilanteesta h√§n l√§hti kauteen 2015.

”Sitten kuulin Soppeenharjun pelin musertavat uutiset ja uskalsin odottaa kutsua yl√∂s. Kutsu tuli muistaakseni p√§iv√§√§ ennen peli√§ ja siin√§ jo p√§√§valmentaja Suonsyrj√§ kertoi, ett√§ olen avauksessa”, kertaa Hyrkk√§nen koska kuuli edustukseen liittymisest√§.

”Tilanne oli sik√§li erikoinen ja erityinen, ett√§ olen my√∂s itse aina ollut TamUn kannattaja. Sanotaan vaikka niin, ett√§ pelaaminen kannattamassaan joukkueessa on v√§hint√§√§nkin inspiroivaa”, kertoo ”Hyke” myh√§illen.

Anssi Saiha tuo palloa, Tuomas Hyrkkänen seuraa taustalla.

Jotain sen hetken puolustajatilanteesta kertoi se, että toppareina ottelussa pelannut kaksikko tapasi toisensa ensimmäistä kertaa Pyynikille saapuessaan.

”Korvasen kanssa ei sin√§ns√§ tunnettu, mutta itseasiassa tiesin, kenest√§ oli kyse. Olemme nimitt√§in molemmat NoPSin kasvatteja. Ilkka on vain sen verran nuorempi, ettei ikin√§ pelattu samaan aikaan. Tiesin kuitenkin, ett√§ kyseess√§ on tasokas kaveri siihen sarjaan ja kovaluinen topparin prototyyppi.”

”Yhteisty√∂ss√§ ei muistini mukaan tilanteeseen n√§hden ollut moitteen sijaa. Pelaamista helpotti my√∂s paljon maalivahti Roope Hakulisen ohjauspeli”, jatkaa Hyrkk√§nen yhteisty√∂n sujumisesta.

Hyrkkäsen mukaan UrPS-pelistä teki nihkeän pitkälti se, ettei helpottavaa johdon tuplaavaa maalia saatu koskaan aikaiseksi.

”Muistaakseni dominoimme pallollista peli√§ alussa ja saatiin aika nopeasti v√§h√§n onnekaskin johtomaali. Kaveri iski kuitenkin ajoittain vaarallisesti vastaan. Lis√§ksi varmasti kaikilla oli enemm√§n tai v√§hemm√§n ajatus siit√§, ett√§ kyseess√§ oli jossain m√§√§rin pakkovoitto, jos sarjanoususta haluttiin tapella. Kaikki n√§m√§ yhteen ja viel√§ uusiutunut avauskokoonpano, niin ei sin√§ns√§ ihme, ettei oikein optimaalisesti l√§htenyt.”

Voittomaalin Hyrkkänen muistaa erityisen tarkasti.

”Meill√§ oli sivuvapari ja pallo tuli minua kohti. Joku varmaan voisi ajatella, ett√§ nerokkaasti annoin pallon menn√§ Korvaselle, joka sitten sen maalin viimeisteli. Todellisuudessa yritin ottaa pallon haltuun, mutta m√§rk√§ Pyynikin kentt√§ teki tepposet ja pallo livahti jalkani alta Ilkalle”, Tuomas Hyrkk√§nen muistelee.

Joukkue ja kannattajat kohtaavat ottelun jälkeen.

Tuon ottelun jälkeen TamUn topparitilannetta paikattiin valmennuksen jäsenen kentälle hyppäämisellä. Hyrkkäselle tulikin UrPS-ottelun jälkeen enää yksi peli tuolla kaudella edustusjoukkueessa ja pelit jatkuivat kakkosjoukkueessa, joka nousi sarjaporrasta ylemmäksi häviämättä kertaakaan tuon kauden aikana.

”Aikaa kakkosjoukkueessa muistelen my√∂s erityisell√§ l√§mm√∂ll√§. P√§√§sin tutustumaan mahtaviin ihmisiin, ja joukkue saatiin nostettua parin vuoden aikana Kutosesta Neloseen.”

Kaudella 2017 Tuomas Hyrkkänen muutti Seinäjoelle missä pelit yhä jatkuvat paikallisen Sisu-Pallon riveissä. Hyrkkänen näkee, että TamU-K:n aika antoi tarvittavan piristysruiskeen pelaamisen jatkamiselle.

”Koen, ett√§ aika TamU-K:ssa pidensi omaa uraani, koska siell√§ sain uutta kipin√§√§ lajin harrastamiseen. Se oli siin√§kin mieless√§ spesiaali ajanjakso henkil√∂kohtaisesti”, Hyrkk√§nen myh√§ilee tyytyv√§isen√§.

Tampere Unitedin Retrokauden seuraava ottelu n√§hd√§√§n jo tulevana tiistaina. Tuolloin ollaan j√§lleen sarja-avaustunnelmissa ja silloin potkaistaan k√§yntiin kausi 2018. JBK-ottelu Pyynikilt√§ k√§ynnistyy jo tuttuun tapaan kello 19.00 seuran Facebook-tilill√§ premiere-l√§hetyksen√§, mutta ”kanavalle” kannattaa hyp√§t√§ jo hyviss√§ ajoin, sill√§ ottelua pohjustetaan kahden ja puolen tunnin mittaisella kausiennakolla, joka l√§htee rullaamaan kello 16.30.