”Aika TamU-K:ssa pidensi omaa uraani – Tuomas Hyrkkänen muistelee Retrokauden erikoista UrPS-ottelua

26/04/2020
Uutinen

Vaikeuksien kautta voittoon! Kauden 2015 ensimmäinen kotiottelu Urjalan Palloseuraa vastaan oli kuin TamU pienoiskoossa. Näyttävästi sisään Sinikaartin katsomokoreografian siivittämänä, jossain vaiheessa homma menee vaikeaksi, mutta usko ei horju ja lopussa juhlitaan yhdessä yhtenä yhteisenä rintamana.

Sinikaartin koreografia.

Huhtikuun viimeinen täysi viikko päättyi Retrokauden merkeissä TamU-K:n voittoon Urjalan Palloseurasta. Pelikassit viikkoa aikaisemmin kaatanut Mika Suonsyrjän orkesteri saapui Pyynikille pienen epäuskon vallitessa, kun sarjatasoon nähden erittäin kova topparikaksikon Jan Irjala ja Timo Kauppinen loukkaantuivat molemmat avausottelussa Soppeenharjulla sen verran pahasti, että kummankin kausi tuli päätökseensä.

Tuore topparipari Ilkka Korvanen (20) ja Tuomas Hyrkkänen (2) yhteistyössä.

Viikko olikin ollut UrPS-ottelun alla taustoille kiireinen, kun keskuspuolustukseen haettiin täydennystä. Tuomas Hyrkkänen nostettiin kakkosjoukkueesta välittömästi edustusjoukkueeseen ja vielä aivan Pyynikin ottelun alla Ilkka Korvanen lainattiin Nokian Palloseurasta.

Sinipaidat sai otteluun mieluisan ja jopa onnekkaan alun. Jan Riikosen keskitykseksi tarkoitettu pallo painui vartin kohdalla ohi UrPS-vahti Tomi Koivulan. Maalin jälkeen ottelusta tuli kuitenkin kotijoukkueelle erittäin vaikea ja vieraiden Janne Ahtosaari toi urjalalaiset tasoihin vielä ennen taukoa. Vaikka TamU pääsi taas jälkimmäisellä nelivitosella uudelleen pelin päälle, vaikutti tekeminen katsomoon varsin tuskaiselta.

Kaudella kovan vastuun kantanut Otto Pitkänen ohittaa puolustajansa.
Jan Riikonen kuljettaa Sinikaartin edessä.

Lopulta lainamies Ilkka Korvanen nousi debyytissään esiin. Korvanen pääsi erikoistilanteen jälkitilanteesta tuikkaamaan lähietäisyydeltä TamU-K:n uudelleen johtoon, ja 153 katsojaa Pyynikillä sai venyttää äänijänteitään. Brittifutiksessa on olemassa sanonta, että kun teet kotidebyytissä maalin, niin fanit eivät unohda sinua koskaan. Onkin helppoa todeta, että nimi Ilkka Korvanen onkin painunut taatusti melko monelle TamU-fanille syvälle mieleen.

TamUn 2–1 johto kantoi loppuun asti ja näin Nelosen sarjakausi 2015 saatiin kahdella kolmen pisteen suorituksella käyntiin.

Tieto pelaamisesta tavoitti Tuomas Hyrkkäsen peliä edeltävänä päivänä

Loukkaantumisten takia UrPS-otteluun kakkosjoukkueesta nostettu Tuomas Hyrkkänen muistaa pelin sekä sitä edeltävät hetket tarkasti vielä näin viisi vuotta myöhemminkin.

”Olin käynyt kevään aikana jo jonkin verran edustuksen treeneissä omasta aloitteestani, mutta koko ajan ajattelin, että tulen pelaamaan kakkosjoukkueessa. Siellä oli myös mahtava pöhinä ja kovat tavoitteet! Kuitenkin edarin treeneissä koin pysyväni ihan mukavasti mukana ja ajattelin, että joitain tuurauksia voisi pitkän kauden aikana tulla. Taisi siitä jotain alustavaa puhettakin olla muistaakseni”, Tuomas Hyrkkänen taustoittaa mistä tilanteesta hän lähti kauteen 2015.

”Sitten kuulin Soppeenharjun pelin musertavat uutiset ja uskalsin odottaa kutsua ylös. Kutsu tuli muistaakseni päivää ennen peliä ja siinä jo päävalmentaja Suonsyrjä kertoi, että olen avauksessa”, kertaa Hyrkkänen koska kuuli edustukseen liittymisestä.

”Tilanne oli sikäli erikoinen ja erityinen, että olen myös itse aina ollut TamUn kannattaja. Sanotaan vaikka niin, että pelaaminen kannattamassaan joukkueessa on vähintäänkin inspiroivaa”, kertoo ”Hyke” myhäillen.

Anssi Saiha tuo palloa, Tuomas Hyrkkänen seuraa taustalla.

Jotain sen hetken puolustajatilanteesta kertoi se, että toppareina ottelussa pelannut kaksikko tapasi toisensa ensimmäistä kertaa Pyynikille saapuessaan.

”Korvasen kanssa ei sinänsä tunnettu, mutta itseasiassa tiesin, kenestä oli kyse. Olemme nimittäin molemmat NoPSin kasvatteja. Ilkka on vain sen verran nuorempi, ettei ikinä pelattu samaan aikaan. Tiesin kuitenkin, että kyseessä on tasokas kaveri siihen sarjaan ja kovaluinen topparin prototyyppi.”

”Yhteistyössä ei muistini mukaan tilanteeseen nähden ollut moitteen sijaa. Pelaamista helpotti myös paljon maalivahti Roope Hakulisen ohjauspeli”, jatkaa Hyrkkänen yhteistyön sujumisesta.

Hyrkkäsen mukaan UrPS-pelistä teki nihkeän pitkälti se, ettei helpottavaa johdon tuplaavaa maalia saatu koskaan aikaiseksi.

”Muistaakseni dominoimme pallollista peliä alussa ja saatiin aika nopeasti vähän onnekaskin johtomaali. Kaveri iski kuitenkin ajoittain vaarallisesti vastaan. Lisäksi varmasti kaikilla oli enemmän tai vähemmän ajatus siitä, että kyseessä oli jossain määrin pakkovoitto, jos sarjanoususta haluttiin tapella. Kaikki nämä yhteen ja vielä uusiutunut avauskokoonpano, niin ei sinänsä ihme, ettei oikein optimaalisesti lähtenyt.”

Voittomaalin Hyrkkänen muistaa erityisen tarkasti.

”Meillä oli sivuvapari ja pallo tuli minua kohti. Joku varmaan voisi ajatella, että nerokkaasti annoin pallon mennä Korvaselle, joka sitten sen maalin viimeisteli. Todellisuudessa yritin ottaa pallon haltuun, mutta märkä Pyynikin kenttä teki tepposet ja pallo livahti jalkani alta Ilkalle”, Tuomas Hyrkkänen muistelee.

Joukkue ja kannattajat kohtaavat ottelun jälkeen.

Tuon ottelun jälkeen TamUn topparitilannetta paikattiin valmennuksen jäsenen kentälle hyppäämisellä. Hyrkkäselle tulikin UrPS-ottelun jälkeen enää yksi peli tuolla kaudella edustusjoukkueessa ja pelit jatkuivat kakkosjoukkueessa, joka nousi sarjaporrasta ylemmäksi häviämättä kertaakaan tuon kauden aikana.

”Aikaa kakkosjoukkueessa muistelen myös erityisellä lämmöllä. Pääsin tutustumaan mahtaviin ihmisiin, ja joukkue saatiin nostettua parin vuoden aikana Kutosesta Neloseen.”

Kaudella 2017 Tuomas Hyrkkänen muutti Seinäjoelle missä pelit yhä jatkuvat paikallisen Sisu-Pallon riveissä. Hyrkkänen näkee, että TamU-K:n aika antoi tarvittavan piristysruiskeen pelaamisen jatkamiselle.

”Koen, että aika TamU-K:ssa pidensi omaa uraani, koska siellä sain uutta kipinää lajin harrastamiseen. Se oli siinäkin mielessä spesiaali ajanjakso henkilökohtaisesti”, Hyrkkänen myhäilee tyytyväisenä.

Tampere Unitedin Retrokauden seuraava ottelu nähdään jo tulevana tiistaina. Tuolloin ollaan jälleen sarja-avaustunnelmissa ja silloin potkaistaan käyntiin kausi 2018. JBK-ottelu Pyynikiltä käynnistyy jo tuttuun tapaan kello 19.00 seuran Facebook-tilillä premiere-lähetyksenä, mutta ”kanavalle” kannattaa hypätä jo hyvissä ajoin, sillä ottelua pohjustetaan kahden ja puolen tunnin mittaisella kausiennakolla, joka lähtee rullaamaan kello 16.30.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV