Ahdingon liennytys jäi pienestä kiinni: GrIFK-ottelusta tasa­peli

22/07/2019
Otteluraportti
Helteisellä Pyynikin kentällä nähtiin sunnuntai-iltana äärimmäisen kaksijakoinen ottelu. Vierasjoukkue Grankulla IFK aloitti ottelun erinomaisesti, siirtyi heti avausminuuteilla johtoon ja hallitsi ensimmäistä puolituntista mielin määrin. Topi Järven ovela laukaus kuitenkin tasoitti ottelun vielä ensimmäisen jakson lopulla. Toinen puoliaika oli puolestaan Unitedin, mutta maalipaikoista ja miesylivoimasta huolimatta TamU ei saanut niitattua toista maalia. Näin peli päättyi tasapeliin 1-1 (1-1).
Kakkonen

1 – 1

Vierasjoukkue GrIFK näytti heti avausvihellyksestä, millainen ottelun kuva tulisi alussa olemaan. Kaunialaisjoukkue tuli otteluun erittäin hyvällä ja aktiivisella ilmeellä, mistä hyvänä osoituksena Petter Meyer pääsi jo kolmannella minuutilla pystyjuoksuun TamUn puolustuslinjan taakse. TamUn topparipari Mustafa Hussein ZadaEetu Rahkola sai kuitenkin vielä tässä tilanteessa häirittyä Meyeriä sen verran, että pallo karkasi ennen laukaisua.

Keskuspuolustuksen Eetu Rahkolalla ja Mustafa Hussein Zadalla riitti ottelun alussa kiirettä. Kuva: Juhani Järvenpää.

GrIFK sai tästä vain lisävirtaa, ja palkinto hyvästä pelaamisesta tulikin jo kuudennella minuutilla. Vierasjoukkue sai pallon kuudentoista alueelle, eikä Elias Alanen saanut Daniel Langhoffin nostoa haltuunsa. Kun Omar Khary vielä epäonnistui purkuyrityksessään ja Mustafa Hussein Zada jäi nurmen pintaan, ei kukaan ollut häiritsemässä Lassi Luodon laukausta. Tämä vielä torjuttiin, mutta paluupallossa paitsion rajamailta Samuel Langhoff sai aivan vapaasti kierähtää ja sijoittaa pallon maaliin vieden Granin 1–0-johtoon. Maali tosin merkittiin sekaannuksen keskellä Jonas Britschgille. TamU-leirissä jäi harmittamaan se, että Langhoff oli tilanteessa selvässä paitsioasemassa, mikä näkyy selvästi TamU-TV:n tallenteelta.

Mustafa Hussein Zada ottaa osumaa maalia edeltäneessä tilanteessa. Kuva: Juhani Järvenpää.
Samuel Langhoff laukoo pallon maaliin. Kuva: Juhani Järvenpää.
TamU-pelaajat eivät sulata paitsiomaalin hyväksymistä. Kuva: Juhani Järvenpää.

Hetkeä myöhemmin Grani oli yllättävän lähellä jo toista maalia, mutta mallikas ohjaus pompahti Elias Alasen käsien kautta ylärimaan, ja lisäksi avustava erotuomari oli liputtanut tilanteen paitsioksi.

Ottelun ensimmäiset kolmekymmentä minuuttia olivat Unitedilta lähinnä selviytymistaistelua, eikä Sinipaidoilla ollut mitään aseita vieraiden prässipelin kanssa. TamU hävisi järjestäen jokaisen kaksinkamppailun, syötöt menivät harhaan ja pallollinen pelaaminen oli pelkästään pallon roiskimista eteenpäin, usein vieläpä päätyen rajojen ulkopuolelle.

TamUn puolustuksessa loistavan pelin pelanneen kapteeni Eetu Rahkolan johdolla kuitenkin TamU selvisi puolustuspäässä tästä kurimuksesta yllättävän hyvin, ja GrIFK:n todelliset maalipaikat olivat vähissä. Kenties laadukkain paikka siunaantui 35. minuutilla Jonas Britschgille, mutta vaikka hänen oikea-aikainen nousunsa hyökkäysalueelle tuotti laukauksen, hänen vetonsa viuhui kuitenkin maalin vasemmalta puolelta ohi.


Elias Alanen nyrkkeilee pallon väljemmille vesille.Samuel Langhoff laukoo pallon maaliin. Kuva: Juhani Järvenpää.

Ottelun 37. minuutilla koko aiemman ottelun kuvan vastaisesti TamU kuitenkin tasoitti ottelun. Granin keskikenttä epäonnistuu haltuunotossaan, ja harhasyötön jälkeen peliväline löysi tiensä tuoreen TamU-vahvistuksen Topi Järven jalkaan. Järvi haastoi oikeassa laidassa vierasjoukkueen puolustuksen, ja hänen hivenen yllättävä laukaus kahdestakymmenestä metristä löysi tiensä suoraan maalin oikeaan etukulmaan. Näin Järvi onnistui maalinteossa heti ensimmäisessä ottelussaan Sinipaidoissa.

Topi Järvi saa tiukat onnittelurutistukset Omar Kharylta. Taustalla grillimestari yhtyy iloon.Samuel Langhoff laukoo pallon maaliin. Kuva: Juhani Järvenpää.

Vain hetkeä myöhemmin tuulennopea Järvi teki uuden vahvan nousun keskialueelta aina rangaistusalueelle asti, jossa hänet kaadettiin. Tuomari ei kuitenkaan kokenut tilanteessa olleen rikettä ja näin kotiyleisön suuresta protestoinnista huolimatta tilanteesta ei vihelletty pilkkua.

Peli muuttuu toisella puoliajalla täysin

Aivan toisen jakson alku näytti lähtevän samalla käsikirjoituksella kuin ensimmäinenkin. GrIFK oli hallitsevampi osapuoli, ja vaikka TamU olikin ensimmäistä jaksoa paremmin mukana, pääsi vierasjoukkue aktiivisella pelillä jatkuvasti lähelle Unitedin maalia. Esimerkiksi 53. minuutilla GrIFK:n Janne Törmänen pääsi muutaman laadukkaan syötön jälkeen vetämään hivenen kuudentoista alueen ulkopuolelta, mutta hänen laukauksensa epäonnistui karkeasti.

Ottelussa nähtiin myös kovia otteita. Kuva: Juhani Järvenpää.

TamU otti kuitenkin toisella jaksolla jo noin kymmenen minuutin jälkeen kuskin paikan. Ensimmäinen osoitus tästä oli, kun Omar Khary pääsi 55. minuutilla lyhyen pystyjuoksun jälkeen virittämään laukauksen, mutta hänen kutinsa ei saanut tarpeeksi voimaa ja päätyi suoraan GrIFK-vahti Toni Vuorisen syliin.

Sami Ekmark ohittaa ahdistelijansa. Kuva: Juhani Järvenpää.

Paria minuuttia myöhemmin United pelasi upean syöttökuvion, kun toiselle jaksolle kentälle vaihdettu Niko Äkräs, Omar Khary ja jälleen hyökkääjänä pelannut Sami Ekmark saivat toimitettua pallon täydessä vauhdissa eteenpäin kirmanneelle Topi Järvelle. Järvi ajautui erittäin pieneen kulmaan mutta sai tehtyä kelvollisen ja yllättävän laukauksen, joka Pyynikin yleisön harmiksi osui kuitenkin vain tolppaan.

Topi Järvi oli läpi ottelun erinomaisella pelipäällä ja varsinkin toisella puoliajalla monessa mukana. Ottelun 63. minuutilla hän pääsi antamaan vasemmalta laidalta matalan keskityksen Sami Ekmarkille, jonka kosketus oli ikävä kyllä louhikkoinen, eikä hän saanut paikastaan vetoa aikaiseksi. Järvi pääsi myös kokeilemaan pariin otteeseen lisämaaleja hyviltä vetopaikoilta, mutta hänen vetonsa kohdistuivat joko päin maalivahtia, tai sitten puolustus ehti kuin ehtikin blokkaamaan.

Sinipaidoille avautui vielä ottelun lopulla loistava mahdollisuus lisämaaleille, kun Arttu Mättö jäi nurmen pintaan muutoin pirteän pelin IFK:n hyökkäyksessä pelanneen Petter Meyerin tullessa kaksinkamppailutilanteeseen kädet korkealla. Alle kymmenen minuuttia aiemmin varoituksen ottaneelle Meyerille annettiin tästä suoraan punainen kortti, ja näin United pääsi 75. minuutilla miesylivoimalle.

Petter Meyer näkee punaista. Kuva: Juhani Järvenpää.

GrIFK odotetusti jäädytti pelin tämän jälkeen ja keskittyi varjelemaan omaa maaliaan pitäen kahdeksan kenttäpelaajaa koko ajan pallon alla. Samalla TamUn pallollinen pelaaminen puuroutui hetkellisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että United olisi jäänyt ilman maalipaikkoja. Kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Sinipaidat pelasi näyttävää syöttöpeliä, jonka lopuksi Niko Äkräs nousi maalin kulmalle ja sai hankittua kulmapotkun. Omar Kharyn antamassa kulmapotkussa Eetu Rahkola nousi kaikkein korkeimmalle, mutta GrIFK:n puolustus pelasti topparin takakulmaan kohdistuneen puskun maaliviivalta.

Topi Järvi taistelee pallosta kannattaien edessä. Kuva: Juhani Järvenpää.

Vierasjoukkue puolusti pitkään hyvin, mutta lisäajalla Omar Kharylle siunaantui vielä kaksi tuhannen taalan paikkaa. Sinipaitojen harmiksi Khary ei osunut kummallakaan kerralla pomppivaan palloon kunnolla, vaan ensimmäisellä kerralla veto suuntautui suoraan päin maalivahtia, ja toisella kerralla pallo karkasi haltuunoton jälkeen vastustajalle.

Näin ottelu päättyi lopulta lukemiin 1–1. Päätösvihellyksen jälkeen molempien joukkueiden pelaajat vaipuivat kentän pintaan, mutta Sinipaidoille jäi ottelusta selvästi enemmän harmiteltavaa: vastustajan selvä paitsiomaali, viheltämättä jäänyt rangaistuspotku, toisen jakson hallinta, miesylivoima ja lisäajan tekopaikat olivat kaikki yksittäisiä asioita, joissa olisi voinut olla voiton avaimet, mutta TamU sai tyytyä kotikentällään vain yhteen pisteeseen.

”Tosi pettynyt”, kuvaili Omar Khary tunnelmia ottelun jälkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Lopussa oli itsellä pari paikkaa tehdä. Tuli kaksi aika identtistä tilannetta, mutta ei vaan mennyt sisään. Ei riittänyt.”

”Alkukaudesta tunnelmat olivat joukkueessa huonommat, mutta KaaPo-voitto antoi meille itseluottamusta, ja kyllä minä uskon että täältä tullaan vielä. Jokainen jätkä taistelee kyllä loppuun asti, ja fanien tuki auttaa ihan äärettömästi”, vastasi Khary kun Manu Haapalainen kysyi tunnelmista joukkueen sisällä.

Päävalmentaja Mourad Seddiki näki ottelun kaksijakoisena.

”Eka jakso oli meiltä huono. Ei pelattu niin kun sovittiin. Grani tuli kovaa tilanteisiin, ja kun saivat pallon, he pelasivat suoraviivaista hyökkääjille. Meidän pelaajat olivat ’hämillään’, ja hävittiin melkein kaikki kaksinkamppailut”, Seddiki manasi heikkoa ensimmäistä jaksoa.

”Onneksi saatiin ennen taukoa Topin henkilökohtaisesta suorituksesta tasoitus. Sama mies kaadettiin rangaistusalueella, kaikki näki sen pilkkuna, mutta päätuomari ei”, palasi Seddiki ensimmäisen jakson käännekohtiin.

”Toisella jaksolla nähtiin ihan eri TamU, mutta yrityksestä huolimatta emme saaneet palloa maaliin, ja jouduimme tyytymään tasuriin”, Seddiki päättää.

TamU pelaa seuraavan kerran jo perjantaina 26.7. Raumalla Pitsiyön spesiaalissa Pallo-Iiroja vastaan. Kotona Pyynikillä puolestaan pelataan seuraavan kerran lauantaina 3.8. jolloin vastaan asettuu suvereeni sarjakärki Gnistan.

Kakkonen

1 – 1

( 1 – 1 )

37′ Topi Järvi

Yleisöä:
371

6' Jonas Britschgi

Yleisöä:
371

62 Elias Alanen
3 Sami Ekmark
4 Mustafa Hussein Zada
5 Eetu Rahkola C
8 Ali Aitbenzanzoun 46'
15 Eemil Pasanen
20 Verneri Uimonen
21 Topi Järvi 86'
23 Niklas Lindholm 62'
25 Omar Khary
32 Arttu Mättö
26 Sami Maja
7 Niko Äkräs 46'
13 Aleksi Sainio 62'
17 Taavi Abruquah 86'
22 Matias Stark
27 Nils Strömsholm
29 Ali Al-Fatli
1Toni Vuorinen
4Niko Perrera
7Joni Kaasinen
8Joonas Ilomäki
9Daniel Langhoffkeltainen kortti 66’vaihtoon 68’
10Janne TörmänenC
14David Nyman
16Jonas Britschgivaihtoon 67’
17Petter Meyerkeltainen kortti 67’ keltainen kortti 75’
19Samuel Langhoffkeltainen kortti 51’
21Lassi Luoto
12Kimi Lindeman
2Teemu Lammi
3Otto Pitkänen
11Kaan Kovanen
15Topias Tikkanen
20̱Niko Pulkkinenvaihdosta 67’
25Vili Nyströmvaihdosta 68’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa