29.8.2021

 
 

ACE kaatui Kaukajärvellä ja TamU jatkaa tappiottomana yläsarjaanAlkusarjan p√§√§t√∂skierroksen ottelusta ACEa vastaan muodostui juuri niin hankala kuin osattiin pel√§t√§. Ensimm√§inen jakso pelattiin maalittomana ja toisella jaksollakin ehdittiin yli puolenv√§lin 0‚Äď0-lukemissa, vaikka TamU oli luonut lukuisia maalintekopaikkoja, ja monen mieliin ehti jo hiipi√§ viime kaudella samalla kaavalla edennyt tappiollinen TPV-ottelu. Lopulta kuitenkin toisen jakson puolenv√§lin j√§lkeen tehdyt kolme maalia toivat Sinipaidoille ansaitun 0‚Äď3-voiton.

Ottelun alussa peli aaltoili päädystä toiseen ilman kovin vaarallisia maalintekopaikkoja. ACEllakin oli siis hyviä hyökkäyksen aihoita, joista ei kuitenkaan suurempaa vaaraa syntynyt. TamU toi hyökkäyksiään etenkin Mauno Sirénin ja Eric Bullockin kautta oikealta laidalta, mutta lähempänä maalintekoa oltiin vasta reilun kymmenen minuutin jälkeen, kun Bullock murtautui Roope Kostiaisen kautta pelaamansa seinän avulla vetosektorille, ja laukoi terävästi mutta päin maalivahtia. Sirénin paras tilaisuus puolestaan tyrehtyi ACE-puolustuksen rikkeisiin rangaistusalueen kaarella. Seuranneen vaparin laukoi niukasti maalin yli Arttu Haapala.

Kaikkinensa Sinipaitojen otteissa oli näkyvissä pientä terävyyden puutetta, sillä moni lupaava sommitelma kaatui epäonnistuneeseen viimeisen syöttöön. Todellisiin tekopaikkoihin päästiin vasta puolen tunnin tienoilla. Ensimmäisessä tilanteessa keskiympyrästä lähtenyt Topias Järvelän loistava ristipallo vapautti Eino-Veikko Ekin tekopaikkaan boksin vasemmalla laidalla, mutta hyvin pelannut maalivahti Valtteri Kannosto torjui yrityksen.

Heti puolen tunnin täytyttyä oli Eric Bullockin vuoro päästä huippupaikkoihin. Eino-Veikko Ekin loistava läpisyöttö tarjosi ehkä liikaakiin aikaa miettiä ratkaisua, sillä Bullockin nosto jäi liian matalaksi, ja maalivahti Kannosto sai blokattua sen käsillään. Bullock pääsi takaisin palloon ja laukoi vielä terävästi kuudentoista rajan takaa, mutta pallo pysähtyi tolppaan.

Jakson edetessä myös Topias Järvelä oli lähellä maalintekoa ACE-puolustajan epäonnistuneen purun jälkeen, mutta maalivahti Kannosto venyi mainioon torjuntaan. Myös Roope Kostiaisella oli tilaisuutensa puolittaisesta läpiajosta, mutta lopulta puolustaja pääsi blokkaamaan laukauksen.

Ensimmäisen jakson viimeinen maalintekotilaisuus syntyi jakson viimeisellä minuutilla. Verneri Uimosen syöttö vapautti Bullockin juoksemaan nokikkain maalivahdin kanssa. Bullock kiersikin maalivahdin, mutta ensimmäinen laukaus kilpistyi etutolppaan, ja paluupallosta Bullock sai lauottua pallon vielä takatolppaan erittäin pienestä kulmasta. Maali tuntui olevan noiduttu.

Toisen jakson terävämpi peli tuottaa lopulta tarvittavat maalit

Toisen jakson alussa näytti selvältä, mitä kopissa oli puhuttu tauolla. Sinipaitojen prässipeli oli selvästi einsimmäistä jaksoa terävämpää, ja ACE ei enää ensimmäisestä jaksosta poiketen päässyt hyökkäyksiin juuri ollenkaan.

Maalintekopaikoissa terävyys ei ollut kuitenkaan heti huipussaan. Tästä paras esimerkki nähtiin heti toisen jakson alkuminuuteilla, kun Eino-Veikko Ek lähti Eetu Räisäsen pystysyötön saatuaan vielä selvässä tekopaikassa hakemaan Roope Kostiaista viereltään, ja lopulta tämän veto paljon Ekiä heikommasta tekopaikasta karkasi reilusti maalin yli. Kymmenen minuutin kohdalla Ek sai vähän vastaavan tekopaikan Topias Järvelän pystysyötöstä, mutta maalivahti sai torjuttua eteensä, eikä Arttu Haapala ehtinyt ajoissa karoille.

Ottelu eteni tuskastuttavan pitkälle maalittomana, mutta lopulta Topias Järvelä teki voittomaaliksi jääneen osuman reilu 20 minuuttia ennen täyttä aikaa. Pallo liikkui pienessä tilassa keskellä 16 rajan tuntumassa Paavo Kujalan, Eetu Räisäsen ja Roope Kostiaisen kautta linjan taakse juosseelle Järvelälle, joka kiersi maalivahdin ja laukoi pallon verkkoon pienestä kulmasta. Maalijuhlissa oli kaikuja TamU-K-vuosilta, kun pelaajat ja kannattajat pääsivät juhlimaan yhtenä ryppäänä.

Kannattajien vielä laulaessa maalichänttiään pääsi ACE iskemään vaarallisesti. Ex-TamU Taavi Abruquah syötti Mika Knuutille hyvän juoksupallon linjan taakse. Toppari Severi Kankkunen pakotti kuitenkin hyökkääjän laukomaan pienestä kulmasta ja Antti Kuusinen torjui varmasti.

Myös toisessa päässä oltiin heti uudelleen tekopaikassa, kun ACE-toppari sähläsi Ville Kukkasen korkean purkupallon suoraan Paavo Kujalalle, joka eteni muutaman metrin ja laukoi terävästi kohti alakulmaa. Maalivahti sai kuitenkin venytettyä kätensä eteen, ja tuloksena oli kulmapotku.

Seuranneessa kulmapotkussa Arttu Haapalan maino pallo kaarsi maalin eteen, ja hetken n√§ytti silt√§ ett√§ joku sinipaidoista p√§√§sisi siirt√§m√§√§n sen maaliin, mutta lopulta pallo meni uudelleen p√§√§tyrajan yli ACE-pelaajan kautta. Seuraava Haapalan kulma p√§√§tyi maalivahdin k√§siin, mutta kun t√§m√§ pudotti pallon, p√§√§si Severi Kankkunen siirt√§m√§√§n lukemiksi 0‚Äď2. TamU oli siirtynyt kolmessa minuutissa kahden maalin johtoon.

Kymmenen minuuttia myöhemmin TamU teki vielä kolmannen maalin, josta kaikki kunnia pitää antaa Topias Järvelälle, joka voitti ensin keskialueen kaksinkamppailun, ja antoi sitten hävyttömän hienon 20-metrisen läpisyötön ristijalalla kantapäällä. Toki Paavo Kujalan viimeistelykin oli vuorenvarma vastaantulleen ja maihin vetäneen maalivahdin ylitys.

Ottelun loppuminuuteilla ACElta nähtiin vielä yksi hienosti sivurajaheiton jälkeen pelattu hyökkäys, jonka päätteeksi Taavi Abruquah pääsi testaamaan maalivahti Antti Kuusista, joka tuli vastaan ja otti varman jalkatorjunnan.

My√∂s 0‚Äď4-maali oli viel√§ ottelun lis√§ajalla l√§hell√§, kun Eino-Veikko Ek nousi syv√§lt√§ omalta puoliskolta v√§kisin vastustajan boksiin asti ja sy√∂tti takatolpalle juosseelle Eetu R√§is√§selle. T√§m√§n yritys ep√§onnistui kuitenkin avopaikassa pahan kerran, eik√§ tilanteesta merkitty vetoa maalia kohti.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ollut luonnollisestikaan tyytyväinen siihen, että ottelun ratkaisu meni pitkälle toiselle jaksolle.

”Ei me oltu kyll√§ henkisesti ja fyysisesti ihan valmiita t√§h√§n peliin, kyll√§ se t√§ytyy nyt vaan my√∂nt√§√§. Pikkusen oltiin alilatautuneita, mink√§ kyll√§ v√§h√§n aisti kopissa ennen peli√§kin. En saanut itsek√§√§n potkittua asiaa kuntoon”, Listenmaa ruotii.

”Oltaisiinhan me voitu tietenkin ratkaista matsi jo ensimm√§isell√§ jaksolla, koska siin√§ oli aika montakin l√§piajoa. Ei siin√§ mit√§√§n h√§t√§√§ ollut miss√§√§n kohtaa, mutta pakko my√∂nt√§√§ ett√§ tauolla tuli pieni ’Kaukaj√§rvi-efekti’ vuoden takaa, eli k√§vi mieless√§ ett√§ ei kai t√§m√§ nyt vain toistu, ett√§ menn√§√§n nolla-nollaa”, kertoo Listenmaa muistellen edellist√§ Kaukaj√§rven visiitti√§, jossa TPV:n kakkosjoukkue teki 1‚Äď0-voittomaalin ottelun viimeisell√§ minuutilla.

”Toisen jakson alkupuoliskolla ACE ei en√§√§ p√§√§ssyt puolta kentt√§√§ pidemm√§lle, ja oli vain ajan kysymys koska se maali tulee, koska ei maalivahti voi mill√§√§n kaikkea torjua. Onneksi se sielt√§ my√∂s tuli”, Listenmaa kertaa.

Toiselle jaksolle ei Listenmaan mukaan tehty suurempia muutoksia, vaan lähinnä painotettiin prässipelin terävyyttä.

”Ter√§stettiin sit√§, ett√§ pr√§ssipeliss√§ pit√§√§ p√§√§st√§ l√§hemm√§ksi vastustajaa, jotta ne riistot saadaan. Haettiin aggressiivisuutta siihen ett√§ riistoja saadaan ylemp√§√§, ja kyll√§h√§n niit√§ sitten alkoi tulla.¬† Lis√§ksi pyydettiin pient√§ huolellisuutta riistojen j√§lkeen, koska ensimm√§isell√§ jaksolla tuli luvattoman paljon huonoja huolimattomia kosketuksia, mik√§ ei ole ollut meille normaalia t√§ll√§ kaudella.”

Päävalmentaja Listenmaa antaa tunnustusta myös vastustajalle, joka teki voittamisesta tavanomaista vaikeampaa.

”Kyll√§ ACE tekee oman juttunsa ihan hyvin puoleen kentt√§√§n asti, mutta sitten se alkaa lopahtaa sen j√§lkeen. Jollakin tapaa ACE on meille hankala joukkue, varmaankin sen takia ett√§ se on yksi harvoista joka yritt√§√§ ottaa pallonhallinan meilt√§ pois. Se ei ole meille normaalia, ja se on meille tietyll√§ tapaa haaste kun joudutaan olemaan ilman palloa. Aika hyvin homma kuitenkin klaarattiin.”

Lopuksi Listenmaa nostaa esiin Topias J√§rvel√§n peliesityksen, joka tuotti yhden maalin ja uskomattoman kantap√§√§sy√∂t√∂n 0‚Äď3-maaliin.

”Se oli suoraan sanoen t√∂rke√§ se kantap√§√§sy√∂tt√∂ l√§piajoon Kujalalle. Ja ei siit√§ mihink√§√§n p√§√§se, ett√§ kyll√§ Topias pelaa hyv√§√§ kautta ja on iso osa meid√§n hy√∂kk√§yspelaamista”, Listenmaa p√§√§tt√§√§.

ACEsta otetun 0‚Äď3-voiton my√∂t√§ Tampere United voitti alkusarjan tappiottomalla tilill√§ ja muhkealla 64‚Äď6-maalierolla. Ensimm√§inen yl√§sarjan ottelu pelataan n√§ill√§ n√§kymin sunnuntaina 12.9. kotona Pyynikill√§ sunnuntaisella voitollaan ylemp√§√§n loppusarjaan selvinnytt√§ PJK:ta vastaan. Sen j√§lkeen pelit jatkuvat viikottain siten, ett√§ ensin NoPS kohdataan vieraissa, sitten TP-T kotona, t√§m√§n j√§lkeen TKT vieraissa ja p√§√§t√∂skierroksella viel√§ FC Haka juniorit kotona. Alkusarjan pisteet siirtyv√§t yl√§sarjaan. Lis√§ksi TamU on mukana Suomen Regions’ Cupissa, jossa edess√§ on puoliv√§lier√§ottelu Tikkurilan Palloseuraa sunnuntaina 5.9. klo 18.00 Pyynikin urheilukent√§ll√§. Edess√§ on siis j√§nnityksen t√§yteinen jalkapallosyksy.