Pöxyt jätti TamUn pisteittä

20/08/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin synkkä vierassaldo sai jatkoa lauantaina Laaksolahdessa, kun SexyPöxyt päihitti Sinipaidat maalein 3–2 (1–1) . Maalien valossa TamU oli käytännössä koko otteluun ajan altavastaaja, sillä SexyPöxyt otti johdon jo vartin pelin jälkeen, eikä TamU päässyt missään vaiheessa johtoasemaan. Pelillisesti TamU näytti kotijoukkuetta vahvemmalta, mutta vaikka Eric Bullockin nopea tasoitus toi lupauksia paremmasta, edes Eetu Räisäsen kavennus vartti ennen täyttä aikaa ei auttanut TamUa nousemaan pisteille.


Kakkonen

3 – 2

  • TamU piti palloa, mutta ei saanut käännettyä sitä riittävän hyviksi hyökkäyksiksi.
  • SexyPöxyjen ensimmäinen maali oli hyvin tehty erikoistilanne­maali, mutta kaksi muuta olivat enemmän tai vähemmän TamUn lahjoja.
  • Tappiosta huolimatta TamUn asemat kärki­viisikossa ja nousu­kamppailussa ovat edelleen hyvät.

Kun tehdään kaksi maalia vieraskentällä, sillä pitää saada kolme pistettä. Se on kylmä fakta. Kyllä me voidaan katsoa peiliin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Toinen ja kolmas maali olivat niin kamalaa puolustamista, että ensi viikolla saadaan taas kiinnittää huomio siihen, että miten me taas puolustetaankaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

En tiedä mikä siinä on, että puolustus­peli ei toimi vieras­kentällä, vaikka kotona se toimii.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Varsinkin ensimmäisellä jaksolla ratkaisut lähtivät vähän liian kaukaa. Oltin päästy hyvin murtautumaan, mutta ammuttiin vähän turhaan jo kuudentoista rajalta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

TamU aloitti ottelun aivan vahvasti, piti palloa ja pääsi hyökkäyksiin molempien laitojen kautta. Ensimmäisen vartin aikana vetopaikkoihin pääsivät Janar Georg kahdesti ja Eino-Veikko Ek kertaalleen. Myös Eric Bullock juoksi kerran läpi Roope Kostiaisen syötöstä, mutta tiukassa tilanteessa kaukana alimmalta linjalta juossut avustava liputti paitsion.

Laaksolahdessa oli tapahtuman tuntua joukkueiden tullessa kentälle.

Kahdennellatoista minuutilla TamU koki jälkeenpäin tallenteeltakin katsottuna vääryyttä. Tuomari osoitti jo pallon pilkulle Ahmed Alaeddinen pelattua palloa kädellä boksissa. Käsittämätön paitsioliputus kuitenkin muutti tuomion SexyPöxyjen vapaapotkuksi. Tilanteessa Eric Bullock tuskin oli ylipäätään paitsioasemassa, ja vaikka olisi ollutkin, liputus tuskin oli aiheellinen.

”Kuulemma Bullock vaikutti käsivirheen syntymiseen, mutta ei se nyt kauhean lähellä sitä pelaajaa ollut”, päävalmentaja Jukka Listenmaa muotoilee diplomaattisesti.

Listenmaa ei kuitenkaan halunnut ottelun jälkeen lähteä syyttämään tappiosta tätä tai muita kiistanalaisia tuomioita.

”Tuomioista on turha lähteä jossittelemaan. Kun tehdään kaksi maalia vieraskentällä, sillä pitää saada kolme pistettä. Se on kylmä fakta. Kyllä me voidaan katsoa peiliin.”

Roope Kostiainen tuo hyökkäystä vasemmalta.
Ahmed Alaeddine liukuu pallon pois Roope Kostiaiselta.

Kylmä suihku koettiin heti vartin täytyttyä. SexyPöxyt sai vapaapotkun melko keskeltä noin 40 metriä maalista, ja juuri Hakasta tullut Oiva Laaksonen antoi sellaisen namupallon, josta Oliver Kulpin oli mukava puskea pallo ristiin maaliin takakulmaan. SexyPöxyt oli ottanut kotijohdon kuten se on tehnyt tällä kaudella useita kertoja aiemminkin.

Sinipaidat vastasi takaiskuun nopeasti. Ahmed Alaeddine jyräsi Joonas Rantalan vasemmalla laidalla todella rumalla pulkkataklauksella, josta kortin väri olisi voinut olla keltaisen sijaan punainenkin. Sivuvaparia asettui antamaan Julius Stenroos, ja Eric Bullock sai maaliin eteen sellaisen makupalan, josta oli helppo puskea 1–1-tasoitus niin että maaliverkko pullisteli.

Sinikaarti oli paikalla hyvän kokoisella ryhmällä.
Eric Bullock puskee pallon maaliin.
Nopea tasoitusmaali maistuu makealta.

Hienoisen suvantovaiheen jälkeen TamU sai puolen tunnin kohdalla muutaman lupaavan hyökkäyksen. Kunnon vedolle päästiin vain kun koko ensimmäisen jakson vaikeuksissa olleen ja tauolla pois vaihdetun laitapuolustaja Ahmed Alaeddinen syöttö alas topparille jäi lyhyeksi, ja Eric Bullock haistoi tilaisuutensa. ”Eki” haastoi kokeneen Markus Halstin ennakkoluulottomasti ja laukoi terävästi. Kulma jäi melko pieneksi, ja maalivahti Otto Brusiin torjui laukauksen.

TamU jatkoi johtomaalin hakua, mutta jauhanta ei vähään aikaan johtanut vetoihin maalia kohti. Kerran maalivahdin kulmasta nyrkkeilemä pallo putosi Joonas Rantalan jalkaan kuudentoista rajan taakse, mutta tilaa ja aikaa oli sen verran vähän, että laukaus karkasi taivaan tuuliin.

Joonas Rantala keskittää.
Eric Bullock laukoo.

Eric Bullock ja Janar Georg pelasivat näyttävästi yhteen kun 38. minuutti oli juuri täyttymässä. Georg syötti pystyyn Bullockille ja teki pitkän spurtin kohti boksia, ja sai pallon mukaan vauhtiinsa Bullockin nätistä kantapääsyötöstä. Georg laukoi tulisesti boksin rajalta, mutta veto jäi sen verran keskelle, että maalivahti sai vangittua pallon heittäytyessään.

Vielä kolme minuuttia ennen taukovihellystä johtomaali oli hilkulla, kun Julius Stenroosin kulma tuli Janar Georgille loistavaan puskupaikkaan takatolpalle. Maalivahti Brusiin pysäytti pallon tolpan juuressa ja TamU-pelaajat viittelöivät pallon jopa käyneen maalissa, mutta tähän eivät päätuomari tai avustava reagoineet. Videokuvasta ei varsinaisesti parempaa tietoa saa, mutta mitä luultavimmin tuomareiden ratkaisu oli oikea.

Kovapomppuinen Janar Georg hakee puskua keskitykseen.

Katastrofaalinen alku toiselle jaksolle

TamU sai toisen jakson ensimmäisen vedon maalia kohti, kun koko ottelun Sinipaidoista vahvimmin esillä ollut Janar Georg laukoi pienestä kulmasta kaukaa laidalta. Maalivahti Otto Brusiin torjui kuitenkin tämänkin laukauksen.

Ongelmat alkoivat alle viiden minuutin pelin jälkeen. Kotijoukkue avasi peliä laitapuolustajan pitkällä pallolla, ja Dudu ohitti toppari Ali Aitbenzanzounin kaksinkamppailutilanteessa samalla, kun Anton Bright arvioi pallon aivan väärin ja jäi täysin tilanteen ulkopuolelle. Maalivahti Antti Kuusinen tuli hyvin vastaan ja esti Dudun suorat maalintekoaikeet. Jonas Zaknoun juoksi kuitenkin hyvin mukaan taustalla, ja kun Eino-Veikko Ek sitä vastoin jäi seisoville jaloille, Dudun syöttö sivuun vapautti hänet viimeistelemään tyhjään maaliin.

”No ihan varmasti”, vastaa päävalmentaja Jukka Listenmaa kysyttäessä oliko siinä kauden karmein maali omiin.

”Pallo lensi 60 metriä ja nelikymppinen pelaaja juoksee linjasta läpi. Ei sellainen vaan ole mahdollista tällä tasolla. Ei toki voi Dudulta ottaa mitään pois, vaan kaveri on yllättävän hyvässä kunnossa.”

TamU sai ottelussa lukuisia kulmapotkuja, muttei kyennyt viimeistelemään niistä kertaakaan.

Maalin jälkeen TamU ei saanut luotua merkittävää uhkaa tasoitusmaalista, vaan seuraava vaarallinen paikka oli jälleen kotijoukkueella. Pallo pelattiin pienellä siirrolla boksista aivan boksin rajalle Meysam Hajizadehille, jonka veto viuhui vain niukasti takatolpan ohi.

TamU otti toki pallonhallinnan itselleen, mutta tekopaikat olivat niukasta. Arttu Haapalan kaukoveto vaikutti vähän epätoivoiseltakin, joskin vastaavilta etäisyyksiltä ”Are” on muutaman kerran Sinipaidoissakin pallon verkkoon upottanut. Ehkä eniten tykytystä aiheutti tilanne jossa pallo pelattiin Roope Kostiaiselle boksin laidalle, ja väylä oli auki vetopaikkaan. Ensimmäinen kosketus kuitenkin petti hyökkääjän ja maalivahti pääsi koppaamaan pallon haltuunsa.

Arttu Raittinen tuli jälleen haastamaan väsyneitä puolustajia viimeiseksi puolituntiseksi.

Reilu vartti ennen täyttä aikaa tilanne muuttui jo todella hankalaksi, kun avausmaalin jo syöttänyt Oiva Laaksonen pääsi iskemään Pöxyt kahden maalin karkumatkalle. Laaksonen antoi kulmapotkun, joka jäi kuitenkin ensimmäiseen pelaajaan, jonka puskusta Laaksonen sai pallon takaisin. Tästä Laaksonen eteni vauhdilla rangaistusalueen rajaa pitkin keskelle ja laukoi niin terävästi, ettei Antti Kuusinen ylettynyt palloon. Tilanne oli siis hälyttävästi 3–1.

”Siinä sai sivurajalta kuljetella poikittain keskelle maalia kuudentoista rajaa pitkin täysin vapaasti. Ei näitä saa tulla tällä tasolla”, päävalmentaja Listenmaa manasi.

Liekö heti takaiskun jälkeen alkanut Sinikaartin ”Hurraa Pasi Salmela!” -chäntti toiminut motivaattorina, mutta joka tapauksessa pallo oli Pöxyjen maalissa ennen kuin aloituspotkusta alkanut ”Hyökkäykseen!” -chäntti oli päättynyt. Aloituspotkusta alkaen nähtiin 12 peräkkäistä syöttöä, joista viimeinen oli Roope Kostiaisen syöttö boksissa takaviistoon Eetu Räisäselle, joka teki kausittaisen kiintiömaalinsa, ja kavensi tilanteeksi 3–2.

Arttu Raittinen pääsee keskittämään.
Roope Kostiainen laukoo, mutta asento ei ole optimaalinen ja pallo karkaa maalin yli.

Varsinaista kirivaihdetta TamU ei kavennuksen jälkeen saanut päälle. Kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa nopea hyökkäys oli kuitenkin lähellä tuottaa tulosta. Joonas Rantala avasi Arttu Raittiselle juoksuun, ja tämä sai käännettyä pallon keskemmälle boksiin juuri ennen päätyrajaa. Pallo päätyi puolustajan kautta Roope Kostiaisen jalkaan, mutta tämä ei saanut palloa kunnolla kuriinsa ja laukaus nousi hivenen maalin yli.

Muutoin peli oli tasaista, ja molemmissa päissä nähtiin vähintään puolivaarallisia tilanteita. Kerran kotijoukkue vaati pilkkuakin, kun pitkä keskitys osui boksissa käteen. Videokuvastakin jää epäselväksi, onko kyseessä Janar Georgin vai Sebastian Nuoralan käsi. Tilanteesta jatkettiin joka tapauksessa TamUn vapaapotkulla.

Ottelun lopulla TamU sai kulmapotkuja suorastaan sarjana, mutta tulosta ei saatu.
Tässäkin kulmapotkussa maali jäi haaveeksi.

Omaa tarinaansa TamUn pallonhallinnasta kertoo kuusi kulmapotkua ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella. Lisäksi TamU menetti yhden erinomaisen maalintekopaikan, kun Eric Bullock ohitti puhtaalla kylki kylkeä vastaan nojauksella puolustajansa boksin kulmalla, ja boksiin juoksivat vapaana sekä Roope Kostiainen että Arttu Raittinen. Pilli kuitenkin soi kotijoukkueen vapaapotkun merkiksi. Hetkeä myöhemmin Bullock oli nokikkain maalivahdin kanssa syvällä boksissa, mutta sijoitus suuntautui niukasti maalin ohi.

”Avustavakin sanoi, että ei tuossa kyllä ollut mitään. Tilanne oli aivan hänen edessään, ja päätuomari vihelsi suht kaukaa”, Listenmaa harmitteli.

Lisäaikaa saatiin peräti kuusi minuuttia. TamU jaksoi painaa päälle aivan loppuun asti, ja ottelu päättyi Joonas Rantalan keskitykseen maalin eteen ja Eric Bullockin puskuun maalin ohi. Tappio putoamistaistelussa olevalle joukkueelle maistui erittäin karvaalta.

Listenmaa pettynyt puolustuspeliin

Päävalmentaja Jukka Listenmaa näki tappion ensisijaisena syynä puolustuspelin ongelmat ja erittäin halvat 2–1- ja 3–1-maalit.

”En tiedä mikä siinä on, että puolustuspeli ei toimi vieraskentällä, vaikka kotona se toimii”, Listenmaa manasi.

”Pelattiin varmaan kauden parasta pallollista pelaamista. Tottakai tilaakin oli paljon, mutta saatiin kyllä liikuteltua vastustajaa todella hyvin. Toinen puoli on se, että vastustaja pääsi hyökkäämään neljä kertaa ja teki kolme maalia”, Listenmaa kärjistää.

Harjoituksissa onkin Listenmaan mukaan palattava perusasioiden äärelle.

”Toinen ja kolmas maali olivat niin kamalaa puolustamista, että ensi viikolla saadaan taas kiinnittää huomio siihen, että miten me taas puolustetaankaan.”

Kääntäen voidaan tietenkin nähdä, että ottelu olisi pitänyt kyetä voittamaan kolmesta takaiskusta huolimatta. Päävalmentaja Listenmaa arvioi, että turha hätäily vei hyökkäyspelistä osan tehosta.

”Varsinkin ensimmäisellä jaksolla ratkaisut lähtivät vähän liian kaukaa. Oltin päästy hyvin murtautumaan, mutta ammuttiin vähän turhaan jo kuudentoista rajalta. Siinä olisi voitu muutamaankin kertaan ottaa vähän lähemmäksi. Myös kaikenlaisia keskityspaikkoja oli paljon ja kulmapotkuja varmaan lähemmäs kaksikymmentä. Kyllähän siitä olisi enemmän maaleja pitänyt tehdä”, Listenmaa arvioi.

Seuraavat kolme ottelua Kaupissa

Tampere Unitedin vierassaldo on tappion jälkeen edelleen murheellinen neljä pistettä. Ainoa voitto on kauden alusta Paraisilta, ja tasapeli pelattiin kesäkuun alussa FC Honka Akatemian vieraana. Seuraavassa ottelussa vastaan tulee jälleen nimenomaan Honka, jota vastaan on syytä pitää yllä sarjan parasta kotisaldoa. Kotonahan pistesaalista rasittaa vain Pyynikillä Ilves-Kissoja vastaan pelattu tasapeli.

Ylipäänsä TamU pelaa seuraavat kolme ottelua kotikentällään Kaupin jalkapallostadionilla. Näistä keskimmäinen on toki vierasderby Ilves-Kissoja vastaan, mutta tässäkin ottelussa yleisö on varmasti voimakkaasti TamUn takana. Näistä kolmesta ottelusta TamUn on otettava hyvä pistesaalis, jolloin asema nousukamppailussa muuttuu hyvästä erinomaiseksi. Vastassa on nimenomaan nousukamppailussa mukana olevia joukkueita, sillä ottelusarjan kolmas ottelu pelataan Atlantista vastaan.

Kaikki alkaa ensi perjantaina 25.8. klo 19.00, kun TamU ja FC Honka Akatemia aloittavat taiston Kaupin jalkapallostadionilla. Liput otteluun ovat myynnissä Tiketissä. Kaikki mukaan kannustamaan Sinipaidat voittoon!

Kakkonen

3 – 2

( 1 – 1 )

20′ Eric Bullock
75′ Eetu Räisänen

Yleisöä:
330

14′ Oliver Kulp
50′ Jonas Zaknoun
74′ Oiva Laaksonen

Yleisöä:
330

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 65'
7 Julius Stenroos 65'
9 Eric Bullock
10 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg 90' +3
20 Arttu Haapala 79'
1 Veikka Stålhand
6 Casper Stenroos
11 Arttu Raittinen 65'
19 Akusti Jalasvaara 79'
21 Jesse Vuori
41 Eetu Räisänen 71' 65'
71Otto Brusiin
8Veli Vartiainen
9Oiva Laaksonen
10 Dudu
11Jonas Zaknoun 68'
17Sebastian Nuorala C 87'
24Ahmed Alaeddine 16' 46'
28Thomas Saarinen
30Meysam Hajizadeh
26Markus Halsti 79'
65Oliver Kulp 90'
12Mikael Sadinmäki
3Niklas Ahvonen
19Daniel Hawas 87'
34VIlle Makkonen 46'
36Takeru Nakada
80Erfan Zeneli 68'
95Ala Alaeddine 79'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2