Tampere Unitedin tarina

Tampere United on vuonna 1998 perustettu omien kannattajiensa omistama jalkapalloseura. Seura on saavuttanut kolme Suomen mestaruutta (2001, 2006, 2007), yhden Suomen Cupin voiton (2007) sekä yhden Liigacupin voiton (2009). Euroopan kentillä seuran paras saavutus on selviytyminen Mestareiden liigan kolmannelle karsintakierrokselle kaudella 2007. Kaudella 2020 seuran edustusjoukkue pelaa miesten Kolmosessa. Lisäksi seuralla on miesten joukkueet Nelosessa ja Seiskassa, naisten edustusjoukkue Nelosessa sekä lukuisia juniorijoukkueita.

Seura yhdistettiin euroopanlaajuiseen sopupeliskandaaliin kevättalvella 2011. Suomen Palloliiton kurinpitovaliokunta asetti seuran sekavien vaiheiden jälkeen kaiken kilpailutoiminnan ulkopuolelle kaudeksi 2011, vaikkei seuran osallisuudesta sopupeleihin ollut esittää muuta kuin epäilyjä, eikä yhä edelleenkään seuran osallisuudesta sopupeleihin ole todisteita. Seuran kilpailutoimintaa silloin pyörittäneen osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja tuomittiin kuitenkin rahanpesusta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Seuran taustalla oleva yhdistys, Jalkapalloseura Tampere United ry, jatkoi kuitenkin toimintaansa puheenjohtaja Jyrki Laihon johdolla. Alunperin tarkoitus oli palauttaa seura kilpakentille liiton sarjoissa kaudella 2012, mutta Suomen Palloliitto ei sallinut tätäkään, vedoten siihen että Tampere United ei ollut pelannut missään kaudella 2011.

Kannattajat pitävät seuran värit pelikentillä

Samanaikaisesti seuran kannattajat ottivat seuran jalkapallotoiminnan elossa pitämisen vastuulleen. Elettiin huhtikuuta 2011, joten kaikkien sarjojen ilmoittautumisajat olivat jo umpeutuneet. Kaksi Tampere Unitedin kannattajaa juoksivat eräänä perjantaina juuri ennen sulkemisaikaa Palloliiton Tampereen piirin toimistolle, ja saivat kuin saivatkin ilmoitettua joukkueen piirin harrastesarjaan.

Niinpä kaudella 2011 Palloliiton Tampereen piirin harrastesarjassa nähtiin nimeä TamU-K kantanut joukkue. Joukkueen taustalla oli Tampere Unitedin kannattajat ry, joka oli perustettu jo syksyllä 2009, tarkoituksenaan tukea Tampere Unitedia taloudellisesti hankalassa tilanteessa muun muassa seuran osakeantiin osallistumalla.

Kaudella 2012 TamU-K ilmoittautui Tampereen piirin alimpaan kilpasarjaan eli Kutoseen. Seuran kulku kohti ylempiä sarjoja oli alkanut, ja seuraavan neljän kauden aikana TamU-K saavutti kolme sarjanousua, pelaten vain Nelosessa kaksi kautta peräkkäin.

Tampere Unitedin paluu

Helmikuussa 2015 Jalkapalloseura Tampere United ry ja Tampere Unitedin kannattajat ry tiedottivat, että Tampere United palaa kilpakentille kaudella 2016. Käytännössä Tampere Unitedin hallitukseen valittiin kannattajayhdistyksen hallituksessa olleita henkilöitä. Molempien yhdistysten puheenjohtaja oli vuonna 2015 Heikki Wilen. Samalla kunniapuheenjohtaja Jyrki Laiho ja muut vanhat hallituksen jäsenet astuivat taustalle, ja uudelle hallitukselle annettiin vapaat kädet viedä seuraa eteenpäin.

TamU-K nousi kauden 2015 päätteeksi Kolmoseen, ja luovutti sarjapaikkansa Tampere Unitedille. Samalla Tampere Unitediin tuotiin kaikki ne toimintatavat, jotka Tampere Unitedin kannattajat ry:ssä oli luotu. Seuran jäsenyys on avoin kaikille sen kannattajille ja seuran ylintä päätösvaltaa käyttää seuran yleiskokous, jossa kaikilla seuran jäsenillä on yksi ääni.

Takaisin liiton sarjoihin

Kaudella 2016 Tampere United pelasi Tampereen ja Satakunnan piirien yhteisessä Kolmosessa. Samassa sarjassa pelasi Kakkosesta edellisenä vuonna pudonnut Rauman Pallo-Iirot ja vuotta aikaisemmin Kakkosesta pudonnut Ilves-Kissat. Sarjanoususta muodostui kolmen joukkueen tiukka kamppailu, joka kulminoitui ensin Raumalla heinäkuun lopulla kun TamU haki komean 0–2-virasvoiton ja huipentui toiseksiviimeisellä ottelukierroksella, kun TamU pelasi sarjanousun varmistaneen 2–2-tasapelin kotonaan Pyynikin urheilukentällä.

Näin Tampere United oli palannut historiallisesti liiton sarjoihin kuuden vuoden poissaolon jälkeen. Kakkosen debyyttikaudella 2017 TamU sijoittui lohkossaan komeasti kuudenneksi. Kausi 2018 oli vaikeampi, ja sarjapaikka varmistui vasta viimeisellä ottelukierroksella vierasottelussa KuFu98:aa. Siilinjärvellä pelatussa ottelussa joukkue taisteli tarvittavan 1–1-tasapelin suuren vieraskannattajajoukon edessä, ja näin TamU pelaa Kakkosessa myös kaudella 2019. Kaudelle 2019 joukkue koki pakon edessä vahvan nuorennusleikkauksen, ja putoaminen Kolmoseen varmistui jo muutama kierros ennen sarjan päätöstä

Edustus­joukkueen seuraava ottelu:

Tampere Unitedin logoIlves-Kissat logo

TamU – Ilves-Kissat

la 19.9.2020 klo 19.00
Kolmonen
Pyynikin urheilukenttä, Tampere

Live @ TamU-TV

Seuran pääsivusto:
tampereunited.fi