Ville Dahlman aloittaa Tampere Unitedin toiminnan­johtajana 1.1.2024

27/09/2023 Seura / TamU / TamU naiset
Uutinen

Tampere United on palkannut Ville Dahlmanin seuran kokopäivä­toimiseksi toiminnan­johtajaksi. Dahlmanin työkenttään kuuluvat seuran varain­hankinta ja sen kehittäminen, osallistuminen miesten edustus­joukkueen managerointiin sekä seuran strategian mukainen kehitystyö. Aluksi Dahlmanin työ painottuu varain­hankintaan, mutta hän osallistuu heti myös uusien pelaajien kartoitukseen ja sopimus­neuvotteluihin. Ensimmäisenä vuotenaan Dahlmanilla on keskeinen rooli kauden 2025 päävalmentajan rekrytoinnissa, ja kaudesta 2025 alkaen Dahlmanin rooli edustus­joukkueen rakentamisessa ja manageroinnissa kasvaa. Dahlman siirtyy Tampere Unitediin VJS Vantaa Oy:n toimitus­johtajan paikalta.

Ville Dahlman

  • Syntynyt 22. heinäkuuta 1985.
  • Oma kotiseura HJS, jossa toimi toiminnajohtajana 2015–2021.
  • VJS Vantaa Oy:n toimitusjohtaja kaudet 2022–2023.

Nähdäkseni Tampere United on siinä pisteessä, että seuran on hyvä saada ulkopuolelta uusi tekijä osaksi tarinaa. Koneesta saadaan lisää tehoja irti, kun seura ei jää liian pienen porukan pyöritettäväksi.

- Ville Dahlman
Toiminnanjohtaja 1.1.2024 alkaen

Kuluva kausi on näyttänyt, että seuran nykyisellä tavalla toimia sarjanousun saavuttaminen on vaikeaa, vaikka se onkin edelleen mahdollista. Tämä liittyy ennen kaikkea seuran käytettävissä oleviin resursseihin.

- Antti Niemistö
Puheenjohtaja

TamU on yksi suomalaisen jalkapallon hienoimpia tarinoita. Homma lähti liikkeelle Tukifutiksesta hiekka­kentältä, ja nyt puhutaan jo ihan vakavasti otettavasta seurasta suomalaisessa seurahierarkiassa.

- Ville Dahlman
Toiminnanjohtaja 1.1.2024 alkaen

TamUssa ollaan aika lailla jalkapalloseuran olemassa olemisen tarkoituksen ytimessä. Seura on tärkeä juttu, jonka ympärille ihmiset kokoontuvat.

- Ville Dahlman
Toiminnanjohtaja 1.1.2024 alkaen

Seinä on tullut vastaan, ja seuran kehittyminen seuraavalle tasolle vaatii myyjää, joka on seuran palkkalistoilla ja voi panostaa myyntiin uudella tavalla.

- Antti Niemistö
Puheenjohtaja

Minua motivoi se, että TamUlla on selkeä suunta, ja seuraihmiset ovat valmiita tekemään töitä sen eteen. Kunnianhimoinen visio löytää ihmiset myöskin tekemään töitä sen eteen.

- Ville Dahlman
Toiminnanjohtaja 1.1.2024 alkaen

Itselleni strategiaan kirjatut visio ja missio iskevät voimakkaasti. Tampere United on menossa eteenpäin, ja mitään lasikattoja toiminnalle ei ole. On äärimmäisen hienoa päästä olemaan osa tätä hienoa tarinaa

- Ville Dahlman
Toiminnanjohtaja 1.1.2024 alkaen

”Minulla tuli määräaikainen projekti Vantaalla täyteen, ja lähdin kartoittamaan, mikä olisi mielenkiintoinen ja itseäni motivoiva seuraava askel uralleni. Siitä ne keskustelut sitten lähtivät liikkeelle TamUn kanssa. Nyt ollaan tässä ja tammikuusta eteenpäin painetaan hommia”, kertaa Ville Dahlman päätymistään Tampere Unitediin.

Dahlmanilla on vankka kokemus jalkapalloseuran johtamisesta. Vuosina 2015–2018 hän oli Hämeenlinnan Jalkapalloseura Ry:n toiminnan­johtaja, ja luotsasi pestin alussa pelkästään juniori­toimintaan keskittyneen seuraan uuteen aikaan.

Tämän jälkeen vuorossa oli toiminnan­johtajan tehtävä edustus­toimintaa pyörittäneessä HJS Akatemia Ry:ssä vuosina 2018–2021, mutta tällöinkin vastuulla oli molempien yhdistysten myynti ja markkinointi. VJS Vantaa Oy:n toimitus­­johtajan pesti seurasi kausilla 2022–2023.

”Olen toiminut kahdeksan vuotta toiminnan­johtajana ja toimitus­johtajana jalkapallo­seuroissa, joissa on rakennettu uskottavia edustusjoukkue­ympäristöjä. Minulla on vankka kokemus siitä, mikä vaatimustaso suomalaisessa jalkapallossa nykypäivänä on”, Ville Dahlman toteaa.

”Nähdäkseni Tampere United on siinä pisteessä, että seuran on hyvä saada ulkopuolelta uusi tekijä osaksi tarinaa. Koneesta saadaan lisää tehoja irti, kun seura ei jää liian pienen porukan pyöritettäväksi”, Dahlman näkee.

Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö kertoo näkevänsä asian samalla tavalla. Sekä seuran varain­hankinnassa että urheilu­toiminnassa tarvitaan lisää osaamista, ja ennen kaikkea henkilö, joka pystyy vapaaehtoistyön sijaan viemään seuran asioita eteenpäin päivätyönään.

”TamU tavoittelee nousua seuraavalle sarjatasolle, ja jos se ei toteudu tällä kaudella, se toteutuu myöhemmin”, Niemistö toteaa.

”Kuluva kausi on näyttänyt, että seuran nykyisellä tavalla toimia sarjanousun saavuttaminen on vaikeaa, vaikka sen toteutuminen onkin edelleen mahdollista. Tämä liittyy ennen kaikkea seuran käytettävissä oleviin resursseihin.”

”Etenkin sitten kun nousu toteutuu, joukkueen rakentaminen ja sen managerointi kauden aikana vaativat uutta osaamista ja mahdollisuutta käyttää siihen enemmän aikaa”, Niemistö painottaa.

Puheenjohtaja Antti Niemistö kertoo, että hänen oma toimenkuvansa ei olennaisesti muutu toiminnan­johtajan aloittaessa. Sama koskee myös seuran muita vapaaehtoisia.

”Tarkoitus on, että toiminnan­johtaja tekee asioita, joita emme aiemmin ole pystyneet tekemään. Monta kiveä on jäänyt vuosien varrella kääntämättä ajan puutteen takia, ja nyt niitä aletaan kääntää Ville Dahlmanin johdolla. Samalla saan itse fokusioitua omaa tekemistäni nimeomaan puheen­johtajalle kuuluviin asioihin”, Niemistö maalailee.

Dahlmanin muistot TamUsta vievät vuosien taakse

Ville Dahlman on viettänyt suurimman osan elämästään Hämeenlinnan seudulla. Jotkut Tampere Unitedin kannattajat saattavat muistaa hänet Parolan Visasta, jossa Dahlman oli sekä hallituksen jäsen että valmentaja, kun Parvi ja TamU-K taistelivat kaudella 2015 noususta Kolmoseen.

Tässä taistelussa TamU-K vei tunnetusti pidemmän korren, mikä mahdollisti Tampere Unitedin paluun pelikentille Kolmosen tasolla kaudella 2016. Ville Dahlman muistaa tietenkin tämän kauden tapahtumat erittäin hyvin, ja päälimmäisenä mieleen on jäänyt tietty ratkaisuhetki Pyynikin urheilukentällä pelatusta ottelusta.

”Meidän joukkueenjohtaja antoi TamU-K:lle tilaisuuden heittää nopea rajaheitto, josta tuli meidän voiton maksanut maali.”

Kyseisessä tilanteesta pallon ParVin joukkueenjohtajan käsistä haki kokenut kettu Tuomas Savinainen, maalin iski muutama sekunti myöhemmin Lauri Savolainen maalitykki Tommi Lehtimäen syötöstä. Maalin voi edelleen katsoa ottelun koosteesta, jonka alussa näkyy myös, miten Sinikaarti marssii suurella joukolla Pyynikin portista.

”Muutenkin se ottelu on yksi hienoimpia muistoja valmentajauraltani. Sinikaartin marssi stadionille, tunnelma ja väkimäärä Pyynikillä, ja kentällä kummallakin joukkueella korkeammallakin pelanneita pelaajia, joista kaikista näki miten paljon he halusivat voittaa sen pelin. Tomi Uusitorppa tuuletti aivan eläimellisesti tasoitusmaalia, ja mies oli kumminkin aiemmin pelannut muun muassa Suomen Cupin finaalissa”, Dahlman muistelee.

Kauden 2015 jälkeen ParVin Nelosessa pelannut joukkue käytännössä siirtyi HJS:n edustus­joukkueeksi. Ville Dahlman oli toiminnajohtajan roolissa, kun joukkue nostettiin ensin Kolmoseen kaudeksi 2017 ja siitä heti Kakkoseen kaudeksi 2018.

Matkaan mahtui myös mutkia, sillä HJS putosi Kolmoseen heti kaudeksi 2019. Paluu Kakkosen onnistui heti ensimmäisellä yrityksellä, sillä kausi 2018 Kolmosessa oli HJS:ltä lähes yhtä ylivoimainen kuin TamUn kausi Kolmosessa vuonna 2021.

Jo kaudella 2021 HJS oli jopa lähellä nousta Ykköseen, joten Dahlman on nähnyt läheltä mitä se vaatii. Voikin sanoa, että HJS:n tarinassa Dahlmanin aikakaudella on paljon yhtymäkohtia Tampere Unitediin.

”HJS on minun kasvattaja­seurani ja pitkä pätkä työuraanikin. Lauri Hakasen ja Teuvo Palkin kanssa rakensimme edustus­joukkuetta pienistä puroista siihen minne päästiin. Olihan siinä iso kynnys aikoinaan lähteä omasta seurasta, ja tosi vaikea on ollut katsoa ottelua, kun oman työnantajan joukkue on pelannut HJS:ää vastaan.”

”Toisaalta toiseen seuraan siirtyminen on tuonut perspektiiviä, jolloin pystyy tekemään kylmäverisempiä ja rationaalisempia ratkaisuja, kun seuraan ei ole niin vahva tunneside”, Dahlman puntaroi.

Ville Dahlman aloittaa Tampere Unitedin toiminnanjohtajana 1.1.2024.

Seuran yhteisöllisyys vetää Dahlmania puoleensa

Ville Dahlman on seurannut Tampere Unitedia jo useamman vuoden ajan kiinnostuksella, ja onpa hänet nähty useita kertoja niin Pyynikillä kuin tällä kaudella Kaupissakin Sinipaitojen otteluissa. Ensimmäisen kerran Dahlman on seurannut Tampere Unitedia tarkemmin niinä aikoina, kun julkisuudessa puhuttiin jopa koko Suomen TamUsta.

”Olen seurannut TamUa Ari Hjelmin ajoista ja europeleistä lähtien enemmän ja vähemmän”, Dahlman toteaa.

Paljon syvemmän vaikutuksen Dahlmaniin on kuitenkin tehnyt Tampere Unitedin vuonna 2011 alkanut paluutarina.

Onhan se huikea tarina. Seura menee nurin, mutta kannattajat lähtevät tuomaan sitä uuteen nousuun. En tiedä uskoivatko fanitkaan silloin, että seura on joskus tässä pisteessä”, Dahlman fiilistelee.

”On siinä ollut lieveilmiöitäkin ja rapatessa on välillä roiskunut, mutta TamU on yksi suomalaisen jalkapallon hienoimpia tarinoita. Homma lähti liikkeelle Kutosesta tai oikeastaan Tukifutiksesta hiekkakentältä, ja nyt puhutaan jo ihan vakavasti otettavasta seurasta suomalaisessa seurahierarkiassa, etenkin kun mukaan on tullut muutakin kuin vain edustusjoukkue.”

Dahlman kertoo olevansa myös vaikuttunut siitä, miten Tampere United on onnistunut saamaan uusia ihmisiä yhteisöönsä.

”Siinä olisi voinut käydä niin, että homma ukkoutuu, eli ne jotka seurasivat TamU liigavuosina 2000-luvun alussa olisivat pitäneet sen omana juttunaan, jolloin seura olisi tähän mennessä alkanut jo näivettyä. Seura on kuitenkin uusiutunut, ja juniori­toimintakin on otettu mukaan.”

”Tämä on ollut hieno tarina seurata, ja on tosi hienoa päästä antamaan siihen itse vielä lisää ja olla osa tätä tarinaa”, Dahlman sanoo.

Erityisen vaikuttunut Dahlman kertoo olevansa siitä yhteisöllisyydestä, joka huokuu seuran ottelu­tapahtumista. TamUn peleistä onkin tullut Dahlmanille vakituinen kesälomamatka, joka on ollut tehtävä vähintään kerran kesässä.

”Kyllähän se kertoo paljon, että seuran kannattajat ovat ennen peliä rakentamassa tapahtumaa, sitten elävät tunteella sen pari tuntia jonka matsi kestää, ja pelin jälkeen suuri osa jää vielä auttamaan tapahtuman purkamisessa. Siinä ollaan aika lailla jalkapalloseuran olemassa olemisen tarkoituksen ytimessä. TamU on tärkeä juttu, jonka ympärille ihmiset kokoontuvat.”

Välttämätön panostus seuran kehittämiseen

Puheenjohtaja Antti Niemistö kertoo toiminnan­johtajan palkkauksen olevan välttämätön, jotta miesten edustusjoukkue voi ottaa seuraavat askeleet.

”Toiminnanjohtajan palkkaus on meille iso investointi, mutta emme tekisi sitä jos emme olisi varmoja, että se alkaa tuottaa heti alusta alkaen positiivista nettotulosta. Se tarkoittaa, että toiminnan­johtajan työ tuo seuralle enemmän rahaa kuin mitkä sen kustannukset ovat. Tästä syystä tehtävässä on vahva painotus varainhankintaan ja yhteistyö­kumppanuuksien myyntiin”, Niemistö sanoo.

”Vielä kaudella 2024 toiminnanjohtajan työn tulokset eivät varmasti kasvata seuran taloudellista liikkumavaraa vielä paljoakaan. Ajatus onkin, että investointi alkaa varsinaisesti kantaa hedelmää kaudella 2025.”

Niemistön mukaan Ville Dahlman on juuri oikeanlainen henkilö nostamaan TamUn toiminnan uudelle tasolle.

”Dahlman on näyttänyt aiemmissa tehtävissään, että tulosta syntyy. Hän sopii myös tyyppinä erinomaisesti TamUn toimintaan.”

”Rekryprosessin teimme huolella. Se oli monivaiheinen, ja Dahlmania haastatteli minun lisäkseni kolme seuran hallituksen jäsentä ja yksi myyntiryhmän jäsen. Rekrypäätös oli hallituksessa yksimielinen”, Niemistö toteaa.

Seuran varainhankinta on tähän asti toiminut täysin vapaaehtoisvoimin, ja se tie on Niemistön mukaan kuljettu loppuun.

”Myyntiryhmä on koostunut viidestä myyjästä, jotka ovat vaativan päivätyönsä ohessa tehneet vapaaehtois­­pohjalta myyntiä TamUlle, ja silti olemme saaneet myynnissä hyviä tuloksia. Meidän onnistumis­prosentti avatuissa myynneissä on huikean hyvä, ja se on ollut välttämättömyys, sillä meidän on tarvinnut koota seuran tarvitsemat tulot varsin pienellä työpanostuksella.”

”Seinä on tullut vastaan, ja seuran kehittyminen seuraavalle tasolle vaatii myyjää, joka on seuran palkkalistoilla ja voi panostaa myyntiin uudella tavalla. Samalla saadaan uutta virtaa myös vapaaehtois­pohjalta jatkavien myyjien tekemiseen”, Niemistö näkee.

Tavoitteena nostaa TamU täyteen potentiaaliinsa

Vaikka Ville Dahlmanin työ Tampere Unitedin toiminnan­johtajana alkaa varsinaisesti vasta tammikuun alussa, hän osallistuu seuran toimintaan ja etenkin tulevan kauden myynnin suunnitteluun jo kuluvan syksyn aikana, kunhan edellinen työsuhde on päättynyt.

”Ihan ensimmäisenä haluan päästä tutustumaan kaikkiin seuran avainhenkilöihin, ja käydä keskustelut niistä asioista, joita aletaan tehdä yhdessä. Odotan, että töitä minulla tulee riittämään, mutta ympärilläni on niin sitoutunutta väkeä, etten joudu tekemään yksin niin kuin monesti seuratyössä käy”, Ville Dahlman toteaa.

”Uskon pystyväni tuomaan ripauksen lisää ammattimaisuutta myyntityöhön ja monipuolistamaan seuran varainhankinta­kanavia. Uskon myös, että pystyn tukemaan urheilupuolen strategiatyötä siten, että hahmotamme millainen TamU pelaa tulevaisuudessa korkeammilla sarjatasoilla.”

”Minua motivoi se, että TamUlla on selkeä suunta, ja seuraihmiset ovat valmiita tekemään töitä sen eteen. Kunnianhimoinen visio löytää ihmiset myöskin tekemään töitä sen eteen”, Dahlman sanoo.

Tampere Unitedissa on totuttu kovista ja julkituoduista tavoitteista huolimatta kehittämään seuraa maltilla askel kerrallaan. Ville Dahlman päätyy samanlaiseen ajatusmalliin kysyttäessä millainen on Tampere Unitedin potentiaali pidemmällä tähtäimellä.

”TamUlla on selkeä potentiaali pelata toiseksi korkeimmalla sarjatasolla jo lähivuosina, mutta Veikkausliigasta en puhuisi vielä kovin kovaan ääneen. Tampere on siinä mielessä herkullinen paikka, että se on opiskelija­kaupunki ja kasvava kaupunki, jolloin tänne tulee luontaisesti laaduaksta pelaaja­materiaalia muualta Suomesta.”

”Vakavarainen ja tasaisesti kehittyvä toiseksi korkeimman sarjatason seura 3–5 vuoden aikajänteellä”, summaa Dahlman lopulta näkemyksensä TamUn lyhyen aikavälin mahdollisuuksista.

Edessä strategisia valintoja

Tampere Unitedilla alkaa ensi vuonna kolmevuotisen strategiakauden viimeinen vuosi. Strategiaa alunperin tehtäessä ajatuksena on ollut, että strategia on 3+3-vuotinen, mutta jälkimmäisen kolmevuotiskauden tarkemmat valinnat, tavoitteet ja toimenpiteet määritellään vasta vuoden 2024 aikana.

Uusi toiminnanjohtaja on todennäköisesti tiiviisti mukana tulevassa strategiatyössä. Tätä tukee se, että Dahlman ei siedä ”näin on tehty aina ennenkin” -ajattelua, vaan hänen intohimonsa on asioiden kehittäminen tarvittaessa rohkeakin uusien ideoiden ja toimintatapojen kokeileminen.

Rekryprosessin aikana on puhuttu siitä, että esimerkiksi kolmen vuoden säteellä molemmat osapuolet haluavan Dahlmanin työn jäljen näkyvät Tampere Unitedissa konkreettisilla tavoilla. Tästä puhuttaessa Ville Dahlman korostaa erityisesti TamUn yhteisöllisyyttä ja sen roolia osana tamperelaista elämänmenoa.

”TamU on yhteisöllinen seura, ja haluan että se tunnetaan tulevaisuudessa myös jalkapallon ulkopuolella entistä paremmin seurana, joka tekee erilaisia tempauksia ja hyviä tekoja, jotka noteerataan myös lajiskenen ulkopuolella”, Dahlman visioi.

Seuran yhteisöllisyyteen kuuluu elimillisenä osana myös seuran junioritoiminta sekä kaikki seuran viisi aikuisjoukkuetta. Dahlman näkee näiden mukana olon tärkeänä asiana.

Junioritoiminnan osalta Dahlman muistuttaa, että samasta kaupungista löytyy yksi Suomen suurimmista juniori­seuroista, jonka resurssit ovat todella paljon suuremmat. Silti hän näkee tärkeänä, että Tampere United on tehnyt strategisen valinnan rakentaa ehjä junioriputki harrastuksen aloittavista lapsista aikuiseksi asti.

”On äärimmäisen tärkeää, että Tampere United on tytöille ja pojille paikka, jossa voi aloittaa jalkapallon ja lopettaa jalkapallon. Sitä kautta me kasvatamme sinivihreää seurayhteisöä suuremmaksi ja suuremmaksi vuosi vuodelta.”

”Pelaajakehityksen kannalta on vaikea tässä vaiheessa sanoa, mitä me voimme saavuttaa. Ehkä meidän pitää olla se laadukas paikka aloittaa jalkapallon harrastaminen. Tosin en tunne TamUn junioripuolta vielä niin hyvin, että voisin ottaa tarkemmin kantaa”, Dahlman toteaa.

VJS:ssä Ville Dahlmanin vastuualueeseen kuului myös naisten edustusjoukkue, joka pelasi ensin Ykkösessä. Täksi kaudeksi joukkue putosi Kakkoseen, ja johtaa tällä hetkellä lohkoaan. Tältä pohjalta Dahlman näkee Tampere Unitedin ajatuksen naisten edustusjoukkueen nostamiseksi Kakkoseen hyvänä.

”Laadukkaalle kilpailulliselle toiminnalle naisten Kakkosessa tulevina vuosina on varmasti perusteltu paikka Tampereen alueella. Sen jälkeen pitää miettiä tarkkaan, onko järkevää lähteä haastamaan paikallis­kilpailijaa kohti Kansallista liigaa.”

”Ehkä on, tai ehkä ei. Toisaalta Kansallista liigaa pelataan 100 000 euron vuosi­budjeteilla, joten ei se niin iso raha kuitenkaan loppujen lopuksi ole. Lasikattoa en missään nimessä lähtisi rakentamaan”, Dahlman pyörittelee.

Tampere Unitedilla on lähitulevaisuudessa edessään tärkeitä strategisia valintoja niin miesten kuin naistenkin edustus­toiminnan osalta, sekä tietenkin myös juniori­toiminnassa. Uusi toiminnanjohtaja korostaa valintojen merkitystä.

”Olen päässyt vetämään muutamaankin urheiluseuran strategiatyön läpi alusta loppuun. Tampere Unitedin nykyisestä strategiasta on syytä valita tiukemmat kärjet, jotta strategian vaikuttavuus kasvaa. Onnistunut strategiatyö on ennen kaikkea tärkeä väylä sitouttaa nykyisiä toimijoita ja saada mukaan myös uusia toimijoita.”

”Itselleni strategiaan kirjatut visio ja missio iskevät voimakkaasti. Tampere United on menossa eteenpäin, ja mitään lasikattoja toiminnalle ei ole. Pelikenttä on auki, ja sinne mennään minne tie vie. On äärimmäisen hienoa päästä olemaan osa tätä hienoa tarinaa”, Dahlman päättää.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Yhteistyökumppanit

Mukana matkalla Eurooppaan

Ottelukumppanit

Muut tukijat

8.3. FC Jazz - TamU 0 – 3

2.3. TamU naiset - TPV 1 – 2

8.3. Ilves 3 - TamU 2 0 – 12

16.3. klo 14 TamU - HJS

30.3. klo 16 Tuisku - TamU naiset

17.4. klo 20 FC Lasten - TamU 2