Vieraskynä Olli Sotamaa: Kausi käyntiin – taas lauletaan!

23/04/2023 TamU
Uutinen

Suomalaisen jalkapallokatsomon äänimaisema tuo monelle mieleen lähinnä simppelit kannatushuudot, monotoniset taputukset tai yksittäiset alatyyliset letkautukset. Samalla unohtuu, miten paljon laatuseurojen katsomoissa lauletaan. Vaikka monille seuroille on sävelletty omia kannatuslauluja, useat kaikkein tunnetuimmista kappaleista on vain omaksuttu ajan myötä katsomokäyttöön. Valtaosa suosituista kannatuslauluista, chanteista, perustuu tuttuihin melodioihin, joihin kannattajat ovat itse rustanneet oman seuran kannattamiseen sattuvat sanoitukset.

Vieraskynä

  • Palstalla julkaistaan seuraihmisten ja seuran kannattajien tekstejä.
  • Ota yhteyttä vieraskyna (ät) tampereunited.fi jos haluat julkaista oman tekstisi palstalla.

Hyvän kannatuslaulun melodia on helppo muistaa ja laulaa mukana. Ei näitä lauluja opita kirjoista tai nuoteista, vaan hoilaamalla riittävä monta kertaa joukon mukana. Suurin osa laulajista tuskin tunnistaa kaikkia alkuperäiskappaleita, mutta tässä juuri piileekin tämän perinteen kauneus: melodia voi tulla lähes mistä vaan, kunhan se soveltuu juuri siinä hetkessä kannattajien tarkoituksiin.

Tampere Unitedia kannatetaan alkavallakin kaudella esimerkiksi Yhdysvaltain kansallismarssinakin tunnettu The Stars and Stripes Foreverin sävelin. Sinikaartin repertuaarissa Rule, Britannia! ei kerro kuninkaallisen laivaston voitokkuudesta, vaan siitä, miten kukaan ei voi pysäyttää Sinipaitoja.

Seuraavassa kymmenen omaa suosikkiani Sinikaartin ohjelmistosta. Useimmat näistä voi melkoisella varmuudella kuulla, kun uusi kausi käynnistyy Kaupissa.

1

Kun ottelu alkaa, useimmiten suoraan vihellyksestä lähtee äänekäs hyökkäyskehotus, joka sisältää ajatuksen, että ”täytyy tehdä paljon maalei”. When the Saints Go Marching In -kappaleen melodia periytyy yhdysvaltalaisesta spirituaaliperinteestä, ja siitä on 1900-luvun aikana muodostunut suosittu jazz-standardi. Alkuperäisillä sanoilla kappaletta laulavat esimerkiksi Southampton FC:n, ”The Saintsin”, kannattajat.

When the Saints Go Marching In

2

Useimmat chantit kertovat omasta suosikkijoukkueesta, mutta joskus on paikallaan hiukan avautua myös sellaisista asioista, joista ei niin kauheasti välitä, kuten vaikkapa FC Hakasta tai HJK:sta. Tähän soveltuu melodiaksi mainiosti muun muassa BBC Promsista tuttu Edward Elgarin Pomp and Circumstance. Edward Elgar ei ollut vain yksi Englannin tunnetuimmista klassisista säveltäjistä, vaan myös intohimoinen Wolverhampton Wanderers -fani, jonka Wolvesille säveltämää He Banged The Leather For Goalia on joissain yhteyksissä kutsuttu maailman ensimmäiseksi chantiksi.

Edward Elgar, Pomp and Circumstance

3

Yhdysvaltain sisällissodan aikainen marssilaulu When Johnny Comes Marching Home (1863) on taipunut aikojen saatossa moneen. Kappale kuullaan muun muassa Tohtori Outolempi -elokuvan klassisessa pommituslentokohtauksessa, ja myöhemmin The Clash hyödynsi melodiaa English Civil War -kappaleessaan. Moni suomalainen tunnistaa melodian Kapteeni Koukku -lastenlaulusta, jota on versioinut muun muassa Hevisaurus. Tampere Unitedin pelissä tämän viisun myötä muistutetaan, miten ”Singaporen rahoilla takas’ noustaan hetkessä”.

When Johnny Comes Marching Home

4

Meksikossa järjestettyjen vuoden 1986 MM-kisojen jälkeen jopa tamperelaiset pikkupojat osasivat laulaa Olé, Olé, Olé kisoja varten sovitetun E Viva Mexico -kappaleen sanoin. Kun Pyynikillä kajahtaa ”Sinipaidat Olé Olé”, on kyseessä kuitenkin pianisti Scott Joplinin The Entertainer. Ragtime-klassikko julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1902, ja se oli jo suurimmaksi osaksi unohtunut, kunnes se palasi laajemman yleisön tietoisuuteen Oscar-palkitussa Puhallus-elokuvassa (1973).

Scott Joplin, The Entertainer

5

Go West (1979) on diskoyhtye Village Peoplen neljännen pitkäsoiton nimibiisi. Jalkapallostadioneille se tiettävästi löysi tiensä sen jälkeen, kun Pet Shop Boys oli versioinut kappaletta vuonna 1993. Pohjois-Lontoossa laulu tunnetaan nimellä One-Nil to the Arsenal, mutta Sinikaarti on omistanut kappaleen seuran alkuvuosien kulttipelaaja Pasi Salmelalle.

Village People, Go West

6

Brittikentiltä tuttujen kappaleiden lisäksi inspiraatiota on haettu myös Italian suunnasta. Giuseppe Verdin ooppera Aidan (1870) tarina sijoittuu faaraoiden aikaiseen Egyptiin. Näin kauas Sinikaarti ei ole tainnut historiansa aikana vielä matkoillaan ehtiä, mutta aika lähelle päästiin, kun UEFA Regions’ Cupin lohkovaihe pelattiin marraskuussa 2022 Turkissa. Oopperan toisen näytöksen juhlamarssi Marcia trionfalen tahtiin voi sitten käydä laulamassa kotona, vieraissa, ainiaan.

Giuseppe Verdi, Marcia trionfale (Aida)

7

Edellä mainittua Verdin sävellystä soitetaan Suomessa häämarssinakin. Italialaisessa Ultras-elokuvassa (2020, ohj. Francesco Lettieri) soi sama kappale sekä häissä että hautajaisissa. Tämä kappale on Righeiran italodiskoklassikko L’Estate Sta Finendo (1985). Sinikaartin suissa tämä bängeri on kääntynyt ihanan romanttiseksi hempeilyksi siitä, miten ”Eräs kaunis päivä pääsin matsiin Tammelaan… eikä tää rakkaus tuu päättyyn milloinkaan.”

Righeira, L’Estate Sta Finendo

8

Sisilialainen laulaja Marcella Bella nousi kansalliseen kuuluisuuteen vuoden 1972 San Remon -laulukilpailuissa kappaleella Montagne Verdi. Viisikymmentä vuotta myöhemmin tätä melodiaa suosii edelleen useampikin italialainen kannattajaryhmä, muun muassa Regginan Curva Nord. Pirkanmaalle lokalisoituna tämä kappale muistuttaa, miten Tammerkoskessa vettä virtaa ja joukkue kentällä kaiken antaa.

Marcella Bella, Montagne Verdi

9

Carnaval de Paris muistetaan vuoden 1998 jalkapallon MM-kisojen epävirallisena kisabiisinä. Dario G:n kappaleen melodia hakee inspiraationsa 1800-luvun balladi Oh My Darling Clementinesta. Tampere Unitedin peleissä tämän laulu kertoo muun muassa siitä, miten ”Sinipaidat häikäisee” ja miten ”pisteet jäävät Tampereelle”.

Dario G, Carnaval de Paris

10

Suurin osa kannatuslauluista toistuu kaudesta toiseen samoina, mutta joskus tiettyihin tilanteisiin syntyy kokonaan uusia chantteja. Kolmosen kaudella, kesällä 2021, Tampere Unitedin otteluissa tapailtiin ilahduttavan usein Nylon Beatin ysärihittiä. Sinikaartin huulilla Rakastuin mä luuseriin sai muodon ”Olin heikko, tarrauduin Mansen kolmosdivariin, mutta tahdon Veikkausliigaan takaisin”. Siihen ei oikein voi todeta muuta kuin la-la-laa-laa-laa-laa-laa laa-laa-laa-la-laa-laa-laa la-la-laa-laa-laa la-laa-laa-laa-laa-laa.

Nylon Beat, Rakastuin mä luuseriin

Bonus

Kannatuslalulut ovat urbaania kansanperinnettä, joka päivittyy kaudesta toiseen. Parin kauden takaista Region’s Cupin menestystaivalta säesti Doris Day -klassikko Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be), ja tälläkin kaudella Roope Kostiaisen maaleja juhlitaan toivon mukaan 2 Unlimitedin No Limitin tahtiin.

Lähde sinäkin paikan päälle tarkastamaan, mitkä ovat tämän kauden suosikkiviisut!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

19.1. TPV - TamU 2 – 3

18.1. Ilves T18 - TamU naiset 0 – 4

19.1. TamU 2 - FC Haka j. 2 – 4

26.1. klo 14 TamU - Ilves 2

1.2. klo 16 Ilves T18 - TamU naiset

25.1. klo 19 FC Lasten - TamU 2