Vapunaattona ensimmäinen Tampereen Derby kuuteen vuoteen

28/04/2024 TamU
Otteluennakko

Tampere United ja Tampereen Pallo-Veikot ovat kohdanneet sarjaotteluissa yhteensä vain neljä kertaa. Nämä kohtaamiset tapahtuivat Kakkosessa kausilla 2017 ja 2018, mutta tämän jälkeen joukkueet eivät ennen kuluvaa kautta ole pelanneet samalla sarjatasolla. Pitkä odotus on ohi vapunaattona 30.4. klo 19.00. kun Sinipaidat ja Paltsarit kohtaavat Tampereen Derbyssä juhlapäivälle sopivasti uudella Tammelan stadionilla. Ainakin kannattajien näkökulmasta ottelussa on pelissä paljon enemmän kuin vain kolme sarjapistettä.

Tampereen Derby

  • TamU ja TPV kohtaavat sarjaottelussa ensimmäistä kertaa sitten elokuun 2018.
  • Joukkueiden pelaajat ja valmentajat tuntevat toisensa jopa poikkeuksellisen hyvin.
  • Vapunvietto alkaa Tammelan stadionilla jo klo 14.00 vaikka itse ottelu alkaa vasta klo 19.00.

Vastakkain on kaksi suhteellisen perinteikästä tamperelaista seuraa. Olen aiemminkin sanonut, että tämä on mielestäni se ainoa oikea derby näillä sarjatasoilla.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Oma pelimme ei toivottavasti ole vielä huipussaan. Uskon että meillä on vielä paljon parantamisen varaa, ja tietyt kehityskohteet ovat kyllä tiedossa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

TPV puolustaa hyvin, ja heillä on hyviä vastahyökkäys­pelaajia. Toisaalta he pystyvät kyllä myös hallitsemaan palloa, eli ei se ole pelkästään vastahyökkäys­joukkue.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tampere Unitedin leirissä ei varmasti kukaan voi kiistää sitä, että kausien 2017 ja 2018 kohtaamiset ovat jääneet kismittämään. TamU tuli otteluihin altavastaajana kovalla uholla, mutta jokaisella kerralla tuloksena oli pettymys.

Ensimmäinen kohtaaminen jouduttiin pelaamaan Ratinassa, ja siinä TamU sai vahvan alun mentyään Riku Oraksen rangaistuspotkulla johtoon jo ottelun alkuminuuteilla. Muutoinkin TamU oli monen ulkopuolisenkin arvion mukaan ottelussa kokonaisuuten pelillisesti niskan päällä, mutta virheet ja vastustajan kovempi rutiini käänsivät ottelun 1–3-tappioksi.

Seuraavaa kahta derbyä ei kenttätapahtumien osalta sinivihreässä leirissä haluta liiemmin muistella, mutta katsomossa sinivihreä seurayhteisö näytti, miten isoksi vieraskannattajien katsomo voi parhaimmillaan kasvaa. Viimeiseksi jääneessä derbyssä TamUlla oli jo meneillään taistelu sarjapaikan puolesta, mutta derbystä ei siihen saatu apuja hyvästä esityksestä huolimatta.

Vieraskannattajien katsomo pakkautui ääriään myöden täyteen kauden 2017 derbyssä vanhalla Tammelan stadionilla. Etualalla maalivahti Juuso Auvinen.

Tampere Unitedissa nykyisin pelaavista pelaajista Eric Bullock ja Joonas Rantala pelasivat kausien 2017 ja 2018 TPV:n puolella, ja TPV:n nykypelaajista Roope Kostiainen, Tuomas Lehti ja Mauno Sirén pelasivat silloin vastaavasti TamUssa. Lisäksi TamUn pelaajista Arttu Mätöllä, Casper Stenroosilla ja Julius Stenroosilla on vahva TPV-tausta.

Myös valmentajissa on nähty liikettä seurojen välillä, sillä TamUn valmennustiimiin derbyvuosina kuulunut Markus Halme on nyt TPV:n päävalmentaja, ja vastaavasti TPV:n valmennustiimiin kuuluneet Jukka Listenmaa ja Juha Seppälä ovat nyt TamUn päävalmentaja ja maalivahtivalmentaja. Lisäksi TPV:n maalivahtivalmentaja Mika Hilanderilla on TamU-taustaa vähän kauempaa.

”TPV:llä on muutama pelaaja, jotka ovat talvella kokeneet tietyllä tapaa pettymyksen, kun eivät saaneet sopimusta meille. Heillä on varmasti kova halu näyttää meille että ollaan tehty virheratkaisuja”, toteaa päävalmentaja Listenmaa.

”Toisaalta meillä on TPV:stä lähteneitä pelaajia, osa omasta aloitteestaan ja osa on vähän laitettu pois. Varmasti meilläkin on samanlaisia näyttöhaluja.”

Omaa tarinaansa seurojen vaiheista edellisten derbyjen jälkeen kertoo myös se, että derbyissä TPV:ssä pelanneista pelaajista peräti yksitoista on pelannut sittemmin TamUssa. Bullockin ja Rantalan lisäksi he ovat Mika Ahonen, Eino-Veikko Ek, Valtteri Hiilloskorpi, Topi Järvi, Ardian Kovaqi, Jari Nikkilä, Jesse Oksanen, Eetu Räisänen, Henri Savolainen ja Tomi Ylinen.

Tappio kauden 2018 jälkimmäisessä ja tähän asti viimeisessä derbyssä otti koville. Kuvassa istuvat Verneri Uimonen ja Riku Oras. Omar Khary nojaa polviinsa ja joukkueenjohtaja Sami Koivula näyttää mietteliäältä.

Kovat odotukset yleisömäärän suhteen

Kausien 2017–2018 derbyissä nähtiin todella hyviä yleisömääriä, ja parhaimmillaan lukema nousi jopa niukasti yli 2000 katsojan. Tammerkoskessa on virrannut paljon vettä näiden kohtaamisten jälkeen, mutta myös nyt yleisöä odotetaan runsaasti paikalle.

”Kyllä se on meille myös taloudellisesti tärkeä asia, mutta toki talouden ratkaisee pitkäjänteisemmät asiat eikä yksittäinen iso ottelu”, toteaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

Niemistö toteaa, että yleisömäärän arviointi on erittäin vaikeaa, koska moni asia on muuttunut edelliskohtaamisten jälkeen. Myös vapunaaton toimivuus pelipäivänä on täysi kysymysmerkki.

”Ennen kaikkea olisi mahtava nähdä, millaiseksi Tammelan stadionin tunnelma nousee kun paikalla on parituhatta katsojaa kiihkeässä paikallispelissä. Kuusi vuotta sitten otteluissa oli upea tunnelma, ja sitähän me kaikki haluamme lisää.”

Myös päävalmentaja Jukka Listenmaa kehottaa yleisön saapumaan sankoin joukoin viettämään mukavaa vapunaattoa Tammelaan hyvän jalkapallo-ottelun parissa.

”Vastakkain on kaksi suhteellisen perinteikästä tamperelaista seuraa. Olen aiemminkin sanonut, että tämä on mielestäni se ainoa oikea derby näillä sarjatasoilla. Muut eivät maistu ainakaan itselleni niin vahvasti kuin tämä. TPV-ottelut olivat ne, jotka meillä taustat ja pelaajat ensimmäisenä etsivät otteluohjelmasta.”

”Tämä on iso ottelu molemmille joukkueille, joten kyllä nyt kannattaa tulla sankoin joukoin paikalle”, Listenmaa painottaa.

Vanha Tammelan stadion täyttyi mukavasti kausien 2017–2018 derbyissä.

TPV:n puolustusta murtamaan

Tampere United on aloittanut kauden pelillisesti hieman yskähdellen, mutta pisteitä on silti kertynyt kolmesta pelatusta ottelusta mukavasti seitsemän. Edellisessä ottelussa Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan maalihanat aukesivat jo toden teolla, ja viiden tehdyn maalin lisäksi pallollisessa pelissä oli paljon muutakin hyvää kehitystä.

”Peli alkaa pikku hiljaa olla uomissaan, mutta toivottavasti ei vielä huipussaan. Uskon että meillä on vielä paljon parantamisen varaa, ja tietyt kehityskohteet ovat kyllä tiedossa. Harjoituksissa pitää keskittyä myös vastustajaan, jolloin aika omiin juttuihin jää rajalliseksi, mutta aina sitä pikkuhiljaa saadaan parannettua”, Listenmaa arvioi.

Tiistaina odottavaa derbyä enemmän harjoituksissa on näkynyt tässä vaiheessa keskiviikolta peruuntunut SexyPöxyt-vierasottelu.

”Pieni pettymys sai yhden harjoituskerran pikkuisen lässähtämään, eniten valmennuksen puolesta mutta varmasti vähän myös pelaajien puolesta. Se onneksi kesti vain yhden harjoituksen verran, ja sen jälkeen on ollut hyvä meininki ja kova odottava fiilis siitä, että päästään tiistaina viettämään mukavaa vappuiltaa Tammelassa”, Listenmaa kuvailee.

TPV on aloittanut kautensa pisteiden valossa tasapaksusti, sillä tilillä on voitot paikallisvastustajista eli Ilveksestä ja Ilves-Kissoista, mutta Pallo-Iirot haki Tammelasta täydet pisteet ja HJS voitti TPV:n reilu viikko sitten lumikaaoksesta sisälle Pullerin halliin siirretyssä ottelussa.

”TPV puolustaa hyvin, ja heillä on hyviä vastahyökkäys­pelaajia. Toisaalta he pystyvät kyllä myös hallitsemaan palloa, eli ei se ole pelkästään vastahyökkäys­joukkue. Myös hyviä maalintekijöitä löytyy”, Listenmaa arvioi.

”Esimerkiksi viime kaudella Ilves-Kissoissa pelannut Antti Kujala on erittäin vaarallinen pelaaja hyökkäys­kolmanneksella. Suoraviivaisia laitapelaajia löytyy Roope Kostiaisesta alkaen. Laatua löytyy todella paljon, ja parhaimmillamme saadaan olla, jotta pisteet naarataan.”

Listenmaa kertoo myös, että nauhoja katselemalla on löydetty heikkouksia TPV:n puolustuksesta.

”Toivotaan että pääsemme pallonhallinnan kautta iskemään niihin paikkoihin joihin haluamme iskeä.”

Otteluisäntänä Pimara Oy

Pimara Oy tarjoaa monipuoliset maanrakennustyöt, vesirakentamisen palvelut ja maa-aineskuljetukset, sekä hoitaa ja rakentaa tiet, puistot, kaupunkialueet ja kiinteistöjen ulkoalueet. Ympäri vuoden. Lisätiedot: pimara.fi.

TamU-klubi avaa ovensa jo iltapäivällä

Sinivihreää vappua voi alkaa viettää jo hyvissä ajoin iltapäivällä, sillä TamU-klubi avaa ovensa jo klo 14.00 eli viisi tuntia ennen ottelun alkua. TamU-klubille pääsee kausikortilla, jäsenkortilla, TamU-klubi-lipulla ja VIP–lipulla. Kulku Salhojankadulla stadionin pitkän sivun keskellä sijaitsevasta VIP-siäänkäynnistä.

TamU-klubi on avoinna myös ottelun jälkeen, ja pian ottelun päättymisen jälkeen klubilla on haastateltavana päävalmentaja Jukka Listenmaa sekä ottelun paras pelaaja.

TamU-klubilla on jo tutuksi tulleeseen tapaan myynnissä Pyynikin Brewing Companyn juomia. Tarjolla on ilmaiseksi myös pientä naposteltavaa.

Isompaan nälkään TamU-klubilta voi ostaa currywurstia. Annokset maksavat 8 € ja niihin kuuluu makkarat, perunasalaatti ja leipä. Tarjolla on versiot sekä lihan että vegaanisen ruuan ystäville.

Liput otteluun

Stadionin pääsisäänkäynti Salhojankadun ja Ilmarinkadun kulmassa aukeaa klo 17.30. Samalla aukeaa myös stadionin lipunmyynti Ilmarinkadulla.

Liput otteluun ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa. Liput kannattaa ostaa jo ennakkoon erityisesti derbyissä, sillä niissä lippujen hintoihin lisätään stadionilta ostettaessa 3 €:n lisämaksu. Tämä lisämaksu on voimassa vain paikallisotteluissa Ilvestä, TPV:tä ja Ilves-Kissoja vastaan.

Liput pääkatsomoon (A-katsomo) maksavat ennakkoon ostettuna 11,50 € aikuisilta ja 9 € alennusryhmiltä, ja stadionilta ostettuna 14,50 € aikuisilta ja 12 € alennusryhmiltä.

Kannattajapäätyyn (D-katsomo) liput maksavat ennakkon ostettuna 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä, ja stadionilta ostettuna 13 € aikuisilta ja 10 € alennusryhmiltä.

Vieraskannattajat sijoitetaan aiemmin ilmoitetusta poiketen pääkatsomon eteläpäätyyn. Vieraskannattajille on kuitenkin oma sisäänkäyntinsä Kalevan puistotien ja Tammelankadun kulmasta. Vierakannattajat voivat ostaa lipun ennakkoon Lippu.fi-verkkokaupasta, jossa liput maksavat 11,50 € aikuisilta ja 9 € alennusryhmiltä. Stadionilta ostettuna hinnat ovat 14,50 € aikuisilta ja 12 € alennusryhmiltä.

TamU-klubi-liput maksavat 20 € aikuisilta ja 15 € alennusryhmiltä, ja istumapaikan saa valita vapaasti pääkatsomosta tai päädystä.

VIP-liput maksavat 70 €. VIP-tilaisuus alkaa klo 17.30. Katso lisätiedot: tampereunited.fi/vip

Kaikki tarvittavat tiedot järjestelyistä: tampereunited.fi/ottelutapahtuma

Suora ottelulähetys Aamulehden tilaajille

Aamulehti Live näyttää ottelun suorana lähetyksenä Aamulehden digitilaajille. Lähetyksen selostaa Tapio Suominen.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49