19.5.2017

 
 

Unelma-alku ei kantanut pisteille Tampereen derbyssä


Tampere United sai Tampereen derbyyn unelma alun, mutta lopulta k√§teen j√§i vain karvas tappio. Ainakin sinisess√§ leiriss√§ oltiin yksimielisi√§ siit√§, ett√§ TamU hallitsi ottelutapahtumia, mutta t√§m√§ ei pisteille riitt√§nyt, kun maalit j√§iv√§t yhteen ja TPV puolestaan viimeisteli kliinisesti kolme osumaa. Tappiolukemat 1‚Äď3 (1‚Äď1) eiv√§t j√§t√§ sijaa selittelyille, mutta t√§st√§ huolimatta TamU voi katsoa luottavaisena eteenp√§in. Ratinaan saapuneista 947 katsojasta tuskin monikaan oli pettynyt n√§kem√§√§ns√§. TamUn hy√∂kk√§yspeli oli viihdytt√§v√§√§ ja tunnelma katsomossa kasvoi korkealle Sinikaartin viritelless√§ kannatuslaulujaan, ja olipa Pallo-Veikoillakin pieni laulava kannattajaryhm√§ns√§ Ratinan p√§√§katsomon toisessa p√§√§dyss√§.

Sinikaartin lippukoreografia ennen ottelun alkua.

Sinikaartin lippukoreografia ennen ottelun alkua.

Ottelun ensiminuuteilla molemmat joukkueet saivat luotua pientä painetta keskialueen vapaapotkuistansa, mutta pelin yleisilme oli tunnusteleva. Sitten ottelun neljännellä minuutilla rävähti. Mauno Sirén tarjoili oman sivurajaheittonsa jälkeen puikot laidalla puolustaneelle Paavo Näykille ja eteni boksiin. Risto Vihinen tuli Sirénin sukille, eikä päätuomari epäröinyt pilkkutuomiossaan. Palloon taakse asettui Riku Oras, joka laittoi pallon hienosti maalin ylänurkkaan ja juoksi koko joukkueen kanssa Sinikaartin eteen juhlimaan.

Pilkun paikka: Mauno Sirén kaadetaan boksissa.

Pilkun paikka: Mauno Sirén kaadetaan boksissa.

Unitedin johtomaalin j√§lkeen ottelu jatkui tasaisena. Ensimm√§inen todella vaarallinen tekopaikka syntyi juuri 10 minuutin t√§ytytty√§, kun TPV:n kokenut Mikko Innanen l√∂ysi tyhj√§√§ tilaa TamUn puolustuslinjasta, ja sai sinne hyv√§n sy√∂t√∂n Joonas Rantalalta. Sy√∂tt√∂, muutama napakka askel ja viuhuva veto ‚Äď onneksi kuitenkin vain maalin katolle.

Riku Oras upottaa rankkarin.

Riku Oras upottaa rankkarin.

Riku Oras juoksee kannattajien eteen juhlimaan.

Riku Oras juoksee kannattajien eteen juhlimaan.

Pallo-Veikkojen tasoitusmaali syntyi pari minuuttia myöhemmin. Tilanne lähti liikkeelle vaarattoman näköisestä tilanteesta, jossa pallo menetettiin kahdesti peräkkäin omalla puolustusalueella Rudi DIeterille. Jälkimmäisenä Niclas Kalatsev hävisi kamppailutilanteen sivurajan tuntumassa ja Dieter eteni boksin kulmaan. Vaikka veto oli sinänsä laadukas, maalista saa ottaa omaan piikkiinsä myös Juuso Auvinen, jonka kainalon alta pallo painui maaliin hiukan helpon näköisesti.

Maalia seurasi Unitedin vahva jakso. Kymmenminuuttisen aikana nähtiin useita hyviä hyökkäyksen aihioita, joiden rakentelussa etenkin loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon palannut Mahdi Ali sekä kapteenin nauhaa kantanut Riku Oras olivat vahvassa roolissa. Vaarallisia laukauksia maalia kohti ei kuitenkaan nähty, vaan tilanteet kuivuivat toistamiseen kokoon siinä vaiheessa kun olisi pitänyt edetä terävästi tekopaikkaan.

Topias Järvelä ei ehdi palloon ennen maalivahtia.

Topias Järvelä ei ehdi palloon ennen maalivahtia.

Seuraavan maalintekotilaisuuden TamU sai noin 10 minuuttia ennen taukoa, kun TPV-toppari Cheyne Fowler antoi räikeän harhasyötön linjasta TamU-keskikentän pohjalle Mahdi Alille. Tämä reagoi nopeasti ja syötti Matti Saaren puolittaiseen läpiajoon. Fowlerin topparipari Jari Nikkilä kuitenkin juoksi Saaren kiinni aivan rangaistusalueen rajalla ja työnsi tämän selästä kumoon. Tuomari osoitti pallon jälleen pilkulle.

Mahdi Ali nousee korkeimmalle.

Mahdi Ali nousee korkeimmalle.

Rangaistuspotkun laukoi j√§lleen Riku Oras, mutta t√§ll√§ kertaa tuloksena oli katkera ep√§onnistuminen. Pallo j√§i liian keskelle ja juuri sopivalle korkeudelle maalivahdin kannalta. N√§in Henri Savolainen sai k√§tens√§ vedon tielle ja tilanteena s√§ilyi 1‚Äď1.

Epäonnistunut rankkari ei TamUa lannistanut, vaan päinvastoin ottelu jatkui Sinipaitojen lievässä hallinnassa. Lähimmäksi maalia pääsi kärjessä pelannut Topias Järvelä, jonka Riku Oras syötti läpi hyökkäyspään pallonriiston jälkeen. Maalivahti Henri Savolainen onnistui kuitenkin pysäyttämään Järvelän ratkaisuyrityksen hyvin ajoitetulla vastaantulolla.

Topias Järvelän laukaus jää maalivahti Henri Savolaisen jalkoihin.

Topias Järvelän laukaus jää maalivahti Henri Savolaisen jalkoihin.

Tauolle l√§hdett√§ess√§ TamU-leiriss√§ harmiteltiinkin hukattuja maalipaikkoja ‚Äď kahden edellisen ottelun tapaan. Silti 1‚Äď1-lukemat olivat positiivinen l√§ht√∂kohta toiselle jaksolle, ja sinivihre√§n yleis√∂n parissa vallitsi positiivinen ilmapiiri.

TamU hallitsee toista jaksoa ‚Äď maalit tekee TPV

Toinen jakso l√§hti k√§yntiin samoissa merkeiss√§ kuin ensimm√§ist√§ jaksoa oli pelattu. Molemmilla joukkueilla oli omat hy√∂kk√§yksen aihionsa, mutta kovin valmista ei kummassakaan p√§√§ss√§ tullut ‚Äď ennen kuin TPV iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Tauolla kent√§lle vaihdettu Eino-Ville Ek pelasi pallon laidalle Salomo Ojalalle, joka katsoi Mikko Innasen olevan vapaana boksissa ja sy√∂tti t√§lle ensimm√§isell√§ kosketuksellaan. Innasen akrobaattinen laukaus upposi aivan tolpan vierest√§ verkon perukoille.

Riku Oras taistelee pallosta.

Riku Oras taistelee pallosta.

Pallo-Veikkojen johtomaali ei lannistanut Sinipaitoja, vaan palloa vyörytettiin kohti punapaitojen maalia. Ennen tunnin täyttymistä Riku Oraksella oli kaksikin tekopaikkaa, kun ensin Matti Saari vapautti hänet boksissa ja paria minuuttia myöhemmin Niclas Kalatsev syötti hänet puolittaiseen läpiajoon. Molemmissa tilanteissa TPV-puolustus pääsi kuitenkin peittämään ennen kuin Oras sai laukausta maalia kohti.

Ratinassa oli yleisöä lähes tuhat henkeä.

Ratinassa oli yleisöä lähes tuhat henkeä.

TamUn hallinta jatkui myös tunnin täyttymisen jälkeen, mutta pallonhallintaa ei saatu käännettyä vaarallisiksi tekopaikoiksi, vaikka peli pyöri lukuisia kertoja TPV-boksissa asti. TPV:n hyökkäykset olivat huomattavasti harvinaisempia, eikä niistäkään syntynyt suurta vaaraa.

Kesken TamUn painostuksen tapahtui sitten se mit√§ oli pel√§tty. Niclas Kalatev menetti pallon Rudi Dieterille keskialueella, ja t√§m√§ sy√∂tti ripe√§n spurtin j√§lkeen Waltteri Riihim√§en l√§pi. Riihim√§ki otti pitk√§n sy√∂t√∂n rinnalla eteens√§ ja laittoi pallon kolmannella kosketuksellaan tolpan kautta maaliin. N√§in taululle korjattiin lukemiksi 1‚Äď3 ja ottelu oli k√§yt√§nn√∂ss√§ ratkennut.

Roope Kostiainen ja Tero Intala tavoittelevat korkeaa palloa.

Roope Kostiainen ja Tero Intala tavoittelevat korkeaa palloa.

Sinipaitojen kunniaksi on todettava, ett√§ kahden maalin tappioasemakaan ei pys√§ytt√§nyt joukkueen rynnistyst√§. Heti seuraavasta tilanteesta Mauno Sir√©n pelasi Tuomas Lehden vapaaksi linjan taakse, mutta harmittavasti avustava n√§ki ett√§ Lehti olisi ollut paitsion puolella, ja maali j√§i n√§in tekem√§tt√§. Muutenkin paine pysyi loppuminuuttien ajan jatkuvasti TPV:n maalilla. Vain maalit j√§iv√§t tekem√§tt√§, ja n√§in TPV-johto kesti lukemissa 1‚Äď3 ottelun loppuun asti.

”Tulosurheilua ‚Äď turhauttaa jonkin verran t√§ll√§ hetkell√§”, kommentoi Mikko M√§kel√§ tunnelmia ottelun j√§lkeen TamU-TV:n haastattelussa. ”Jos ei tulosta katsota niin peli oli ihan hyv√§√§, mutta jos kolme menee omiin niin pelej√§ voita, ei ainakaan kovin monta kaudessa.”

M√§kel√§ totesi keskikent√§n olleen nyt hyvin balanssissa, ja oli erityisen tyytyv√§inen Mahdi Alin peliin keskikent√§n pohjalla: ”Mahdi toi rauhallisuutta keskikent√§lle ja antoi hyvi√§ avaavia sy√∂tt√∂j√§ maata pitkin sek√§ suojasi linjaa hyv√§√§. T√§ss√§ voi olla ratkaisu t√§lle pelipaikalle.”

Suurin ongelma oli maalinteossa. ”Maalintekoa on harjoiteltu kyll√§. Nyt jonkun tarvisi saada p√§√§ auki. Aivan j√§rkytt√§v√§ ty√∂ tehd√§√§n maalin eteen vaikka luodaan hyvi√§ maalipaikkoja. Meill√§ on hyv√§ ja monipuolinen hy√∂kk√§ys”, M√§kel√§ toteaa.

Kahden aiemman ottelun tapaan myös Tampereen derby osoitti, että TamU on valmis Kakkosen tasolle, mutta jätti ilmaan paljon kysymysmerkkejä. Viimeistelyn lisäksi ratkaisuja on saatava siihen tosiseikkaan, että kaikissa kolmessa ottelussa TamU on päästänyt omiin kolme maalia. Näihin asioihin onkin nyt hyvää aikaa hakea ratkaisuja harjoituskentällä, sillä seuraava ottelu pelataan vasta perjantaina 26.5. Nummelan Palloseuran vieraana.

Joukkue kiittää Sinikaartia loistavasta tuesta.

Joukkue kiittää Sinikaartia loistavasta tuesta.

 
 
Tampere Unitedin logo
1 ‚Äď 3

(1 ‚Äď 1)

TPV logo

5' Riku Oras (rp)

Yleisömäärä:
947

13' Rudi Dieter
54' Mikko Innanen
84' Waltteri Riihimäki

Yleisömäärä:
947

3 Risto Vihinen keltainen kortti 4’ vaihtoon 68’
5 Tommi Smeets C
6 Jari Nikkilä keltainen kortti 37’
9 Rudi Dieter
11 Paavo Näykki vaihtoon 79’
20 Salomo Ojala
21 Mikko Innanen
23 Joonas Rantala
29 Henri Savolainen
50 Cheyne Fowler vaihtoon 46’
56 Tomi Ylinen keltainen kortti 78’
1 Mika Kalliomäki
4 Eino-Veikko Ek vaihdosta 46’
14 Waltteri Riihimäki vaihdosta 68’
17 Jesse Oksanen vaihdosta 79’
18 Teemu Syrjänen
26 Valtteri Salomaa
28 Iiro Karimäki
17Juuso Auvinen
2Mauno Sirén keltainen kortti 46'
4Topias Järvelä
8Riku OrasC keltainen kortti 90'
10Matti Saari vaihtoon 62'
15Niclas Kalatsev keltainen kortti 85'
19Valtteri Uimonen
20Verneri Uimonen
22Tuomas Alanen
23Tero Intala
26Mahdi Ali vaihtoon 67'
30Tuomo Hiltunen
3Roope Kostiainen vaihdosta 67'
6Sampo Ojala
7Jussi Rasva
9Tuomas Lehti vaihdosta 62'
21Konsta Raittinen
24Santeri Salomaa
3 Risto Vihinen keltainen kortti 4’ vaihtoon 68’
5 Tommi Smeets C
6 Jari Nikkilä keltainen kortti 37’
9 Rudi Dieter
11 Paavo Näykki vaihtoon 79’
20 Salomo Ojala
21 Mikko Innanen
23 Joonas Rantala
29 Henri Savolainen
50 Cheyne Fowler vaihtoon 46’
56 Tomi Ylinen keltainen kortti 78’
1 Mika Kalliomäki
4 Eino-Veikko Ek vaihdosta 46’
14 Waltteri Riihimäki vaihdosta 68’
17 Jesse Oksanen vaihdosta 79’
18 Teemu Syrjänen
26 Valtteri Salomaa
28 Iiro Karimäki