Toisen jakson ryhti­liike toi kolme pistettä

11/09/2017
Otteluraportti

Tampere Unitedin seurapäivän ottelusta muodostui ensimmäisen jakson osalta varsin tuskainen, mutta toisen jakson parempi peli riitti lopulta niukkaan 2–1 (0–1) -voittoon Peimari Unitedista. Ensimmäinen jakso oli laitahyökkääjien puutteessa uudella taktiikalla peliin lähteneille Sinipaidoille vaikea, mutta toisella jaksolla pelijuoni löytyi. Vaikka maalintekopaikkoja myös tuhlailtiin, lopulta Tuomas Lehti ja Sampo Ojala tekivät voittoon tarvitut osumat. Tuska siirtyikin toisella jaksolla putoamiskurimuksessa kamppailevan vierasjoukkueen leiriin. Tuloillaan ollut seitsemän ottelun voitoton putki sai päävalmentaja Diogo Nobren pääkopan sisälle jopa niin kireän tunnelman, että portugalilainen puhui itsensä pukukoppiin jo kauan ennen täyttä aikaa.

Kakkonen

2 – 1

Kapteenit teikkauksessa.

Tampere United joutui lähtemään otteluun ilman useimmissa otteluissa laitahyökkääjien paikat ottaneita Matti Saarta, Lauri Saarta ja Tero Intalaa. Tilanne oli pakottanut valmennusjohdon laatimaan uuden taktiikan, joka perustui kolmen topparin linjaan, ylhäällä pelanneisiin laitapuolustajiin ja kahteen kärkihyökkääjään. Ratkaisu oli laitahyökkääjien ollessa poissa pelistä toki varsin luonteva, sillä niin vasen laitapuolustaja Mauno Sirén kuin oikea laitapakki Verneri Uimonenkin ovat tukeneet hyökkäyksiä voimakkaasti koko kauden ajan.

Tsemppirinki Ratinan hulppeissa puitteissa.

Muutos aiempaan yhden kärjen ja kahden voimakkaasti keskelle leikkaavan laitahyökkääjän systeemiin ei itse asiassa ollut niin suuri kuin paperilta katsoen olisi voinut luulla, mutta kaikesta huolimatta TamU ei saanut peliä kunnolla uomiinsa ensimmäisellä jaksolla. Tähän toki vaikutti osaltaan myös se, että keskikentän pohjalta puuttui paljon luovuutta, kun myös Leroy Maluka joutui jättämään ottelun väliin. Lisähuolia aiheutti myös Konsta Raittisen jo kahdentoista minuutin kohdalla tapahtunut loukkaantuminen. Vaikka Topias Järvelä tuli hyvin sisään, ei ennalta suunnittelematon vaihto varmasti auttanut uuteen pelitapaan totuttelua.

Sasu Nieminen yrittää ohittaa maalivahti Aati Marttisen.

Ottelun ensimmäinen todella vaarallinen maalipaikka syntyi jo neljännellä minuutilla keskialueen pallonriistosta, kun Riku Oras lähetti pallon pystyyn voimakkaasti juosseelle Sasu Niemiselle. Tämä pääsikin karkuun puolustajilta, mutta vastaan tullut maalivahti Aati Marttinen onnistui pysäyttämään pallon päällään kun Nieminen yritti siirtää pallon tämän ohi varmaan maalintekopaikkaan.

Peimari United oli lähellä tehdä maalin juuri vartin täytyttyä, kun Leonido Soares pääsi kuudentoista rajan takana kiinni irtopalloon Riku Oraksen estelyistä huolimatta. Terävä laukaus ponnahti ylärimasta voimalla nurmen pintaan puolen metrin päähän maaliviivasta ja siitä maalivahti Jani Rantalan ulottuville. Yllättävä laukaus osoitti, että portugalilaistaiturille ei saa antaa yhtään ylimääräistä tilaa laukaisuetäisyyksillä.

Leonido Soares laukoo vapaapotkun.

Ensimmäisen viisitoistaminuuttisen jälkeen pelin ja ennen kaikkea pallon hallinta siirtyi muutenkin täysin Peimari Unitedille. Hallintajakso kulminoitui Aki Varjosen kulmapotkuun. Aiemmat samalta puolelta tulleet kulmapotkut olivat pysähtyneet etutolpalla Mauno Sirénin päähään, mutta tällä kertaa hän ei aivan yltänyt palloon, ja Kaarlo Parkkinen pääsi puskemaan pallon maalivahti Jani Rantalan käsien kautta etukulmasta maaliin.

Riku Oras ottaa pallon hallintaan.

Takaiskumaalin jälkeen TamU sai jälleen pallonhallintaa myös itselleen, mutta vaarallisia maalintekopaikkoja ei pystytty rakentamaan. Yleisöä eniten viihdyttänyt tilanne syntyi, kun toppari Mahdi Ali riisti pallon Leonido Soaresilta syvällä puolustusalueella, ja päätti nousta itse hyökkäykseen. Näyttävä kuljetus päättyi mainioon keskitykseen rangaistusalueen oikealla laidalla, mutta pallo ei aivan tavoittanut takatolpalla kärkkynyttä Sasu Niemistä, vaan Akseli Taskinen pääsi katkaisemaan. Riku Oras pääsi vielä laukomaan jatkotilanteessa, mutta veto epäonnistui ja pomppi ohi maalin.

Leonido Soares kaataa Mahdi Alin.

Hetkeä myöhemmin Mahdi Alin toinen vastaava nousu katkaistiin jo hyvissä ajoin ennen maalia, kun Leonido Soares tuli kylmästi sukille. Seuranneen vapaapotkun laukoi Valtteri Uimonen, mutta varsin optimistinen yritys suuntautui hiukan ohi maalin. Tämä jäi myös ensimmäisen jakson viimeiseksi maalitilanteeksi, ja näin tauolle lähdettiin TamUn 0–1-tappioasemassa.

Mauno Sirén päätyi poikkeuksellisesti laitahyökkääjäksi.
Kaikki katseet pallossa.

Toinen jakso tuo voiton tuhlailusta huolimatta

Toisen jakson alku oli tuskastuttavankin sekavaa peliä. Leonido Soares toki pääsi kerran kokeilemaan laukaustaan huonolla menestyksellä, mutta muutoin peli jäi puolin ja toisin keskialueen nyhjäykseksi. TamUn ensimmäinen toisen jakson tekopaikka syntyi, kun Riku Oras syötti Valtteri Uimosen vauhtiin vasemmalla laidalla. Tämä löysikin samaan aikaan maalille ajaneen Mauno Sirénin aivan maalin edessä, mutta maalintekoyrityksestä tuli laitapuolustajan ratkaisu, ja pallo ponnahti Sirénin jaloista suoraan maalivahti Aati Marttisen syliin.

Riku Oras syöttää Tuomas Lehdelle tekopaikkaan Otto Suikin estelyistä huolimatta.
Tuomas Lehti laukoo pallon maaliin.

TamUn toinen tekopaikka tuotti myös maalin. Tilanne lähti jälleen liikkeelle Riku Oraksen jalasta, kun tämä voitti Otto Suikin keskialueen kaksinkamppailussa, eteni keskemmälle kenttää ja löysi Tuomas Lehden täysin vapaana painottomalta puolelta. Lehti eteni terävästi rangaistusalueelle, ja vaikka vetokulma oli lopulta hiukan kapea, veto maalin takayläkulmaan oli niin laadukas, ettei Aati Marttinen ehtinyt siihen reagoida. Näin peli oli tasan 1–1.

Tuomas Lehti tuulettaa.
Maali maistuu myös Topias Järvelälle ja muille pelikavereille.

Maalin jälkeen ote pysy TamUlla. Roope Kostiainen ehti olla kentällä alle minuutin, kun maali oli jo lähellä. Topias Järvelä laittoi Tuomas Lehdelle oivan juoksupallon, jonka tämä otti haltuun syvällä boksissa. Nappisyöttö takaviistoon avasi Kostiaiselle vetopaikan, mutta kauden kymmenes maali jäi tekemättä kun laukaus tärähti sivuverkon väärälle puolelle.

Ottelun erikoisin episodi nähtiin toisen jakson puolenvälin kohdalla, kun päätuomari sai vihdoinkin tarpeekseen Peimari Unitedin päävalmentaja Diogo Nobren värikkäästä tavasta kommentoida pelitapahtumia. Puhuttelu sivurajalla kesti parikymmentä sekuntia, eikä portugalilaisvalmentaja käyttänyt hänelle tarjottua mahdollisuutta rauhoittua, vaan puhui itsensä pukukopin puolelle. Tilanne meni Nobrella sen verran pahasti tunteisiin, että sarkastisen tuomarille peukuttelun jälkeen hän pamautti nyrkkinsä vaihtoaition seinään suurella voimalla.

Riku Oras ja Otto Suikki yhdessä monista kaksinkamppailuista.

Heti seuraavassa pelitilanteessa Topias Järvelä varasti pallon Peimarin puolustuspäässä Arttu Hentulalta, ja murtautui yksin läpi. Oman ratkaisun sijaan Järvelä päätti vielä hakea vierestään Roope Kostiaista, jolla olisi odottanut jo täysin tyhjä maali. Syöttö kuitenkin epäonnistui pahoin ja maukas tilanne kuivui kokoon. Heti perään myös Tuomas Lehti pääsi vetopaikkaan, mutta melko pienestä kulmasta lähtenyt laukaus suuntautui takatolpan ohi.

TamU jatkoi tilanteiden vyöryttämistä, ja seuraava nopea hyökkäys lähti liikkeelle Roope Kostiaisen namusyötöstä laidalle viilettäneelle Tuomas Lehdelle. Tämä eteni aina boksiin saakka ja syötti takaviistoon kuudentoista rajan tuntumaan vetopaikkaan ehtineelle Kostiaiselle. Laukauksen sijaan tämä siirsi vielä vapaammassa paikassa vasemmalla olleelle Valtteri Uimoselle, jonka ensimmäinen kosketus oli kuitenkin heikko, ja hätäinen laukaus heilutti vain maalin sivuverkkoa.

Sampo Ojala taistelee pallosta.

Lopulta vartti ennen täyttä aika natsasi. Mauno Sirén ja Roope Kostiainen pelasivat Topias Järvelän linjan taakse vapaaseen maalintekopaikkaan, eikä toppari Adimar Nevesille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin rikkoa. Tuomari osoitti epäröimättä pilkulle ja näytti Nevesille keltaista korttia – ulosajoahan ei nykysäännöillä rangaistusalueella tapahtuvasta varman maalintekopaikan viemisestä tuomita kun Nevesin kuitenkin katsottiin yrittävän pelata palloa. Rangaistuspotkun laukoi erinomaisen ottelu keskikentän pohjalla pelannut Sampo Ojala, ja pallo upposi Aati Marttisen käsien kautta verkon perukoille.

Taistelua TamU-maalilla.

Maalin jälkeen Peimari United sai jälleen hiukan pallonhallintaa itselleen, mutta mitään varsinaisia maalintekopaikkoja se ei enää rakentanut. Lisäajalla toki pallon pyöriminen TamU-maalilla muun muassa kulmapotkujen jälkitilanteissa aiheutti kotiyleisölle sydämentykytyksiä, mutta kovin lähellä maalia pallo ei lopulta käynyt.

Kun loppuvihellys soi, oli Tampere United noussut samalla sarjataulukossa paikalliskilpailija TPV:n ohi. Aiemmin viikolla kuultiin, että Tampere United oli noussut harrastajien määrässä kaupungin kolmosseuraksi, joten oli varsin osuvaa, että edustusjoukkuevetoisena tunnetun seuran lippulaiva pisti heti pykälää paremmaksi edustustasolla. Samalla asetelma tuo molempien tamperelaisseurojen loppusyksyyn uudenlaista värinää.