Toijalan maali toi kolme pistettä

16/05/2024 TamU
Otteluraportti

Tampere United palasi voittokantaan myös kotiotteluiden osalta kukistamalla Hämeenlinnan Jalkapalloseuran Tammelan tiistaisessa ilta-auringossa lukemin 1–0. Uusi päävalmentaja Tero Suonperä oli rukannut pelisysteemiä heti ensimmäiseen otteluunsa, ja joukkueen esitys oli kokonaisuudessaan lupauksia antava, vaikka hyvän ensimmäisen jakson jälkeen toisella jaksolla oli myös haasteita. Toni Toijalan ensimmäisen jakson maali ja maalivahti Joonas Immosen huippupelastus ottelun lopulla riittivät kuitenkin täysiin pisteisiin.


Kakkonen

1 – 0

  • Uuden päävalmentajan kädenjälki näkyi kolmen puolustus­linjaan siirtymisestä alkaen, mutta peli ei missään nimessä näyttänyt vielä valmiilta.
  • Sinipaidat loi huomattavasti vastustajaa enemmän maalipaikkoja.
  • Maalivahti Joonas Immonen näytti arvonsa joukkueelle game saverillä alle kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa.

Viisi vaihtoa mahdollistaa sen, että voidaan vaihtaa aikaisin. Ei ole mitään järkeä jäädä odottamaan sitä vastustajan maalia, vaan mieluummin reagoidaan etupainotteisesti kuin myöhässä.

- Tero Suonperä
Päävalmentaja

Tästä saadaan itseluottamusta seuraaviin peleihin. Ei ollut mikään kaunein peli, mutta tietysti kun on uusi muodostelma, niin ei peli voikaan olla vielä valmista.

- Joonas Rantala
Wingback

Totta kai wingbackin paikka on paljon vaativampi kuin normi laitapakki, kun ei ole ketään siinä ylempänä. Tykkään kyllä siitä, että on paljon vastuuta hyökkäyspäässä.

- Joonas Rantala
Wingback

Alussa löydettiin hyvin ylivoima­tilanteita keskialueen taskuista, ja meidän kaksi hyökkääjää pelasi tosi hyviä kombinaatioita. Päästiin murtautumaan keskustasta ja laidoista vaarallisesti.

- Tero Suonperä
Päävalmentaja

Aurinkoinen kesäpäivä toi Tammelan stadionille lähes 750 katsojaa, mikä on aivan kelpo lukema Kakkosen toukokuiseen arkiotteluun. Vierasjoukkue HJS, joka oli pelannut koko alkukauden tappiotta, tiedettiin etukäteen yhdeksi sarjan kovimmista vastustajista.

Vain kolmet harjoitukset joukkueelle vetänyt tuore päävalmentaja Tero Suonperä juoksutti Sinipaidat otteluun 3-5-2-muodostelmassa. Viimeksi TamU oli pelannut vastaavalla systeemillä alkukaudesta 2022, joten pelaajien omaksumiskyky laitettiin heti koetukselle.

Ottelun alkuhetket olivat poikkeuksellisen selvästi vierasjoukkueen hallintaa. Ensimmäisen viiden minuutin aikana Tampere United ei luonut yhtään hallittua hyökkäystä, vaan sai lähinnä ottaa vastaan omalla puolustusalueellaan.

Matias Sarlin rynnistää. Sarlin ja Toni Toijala nähtiin ensi kertaa samassa avauskokoonpanossa.
2024-05-14 Tammelan stadion, Tampere, Finland Kakkonen TamU-HJS

TamUn ensimmäinen hyvä tilanne syntyi, kun Toni Toijala prässäsi pallon HJS-puolustukselta ja ajoi rangaistusalueelle. Syöttö löysi kärkipari Matias Sarlinin, joka puolestaan siirsi pallon vielä Erkka Helmiselle. Helmisen nopea laukaus suuntautui kuitenkin harmittavasti hiukan liikaa kohti maalivahti Luukas Meltorantaa.

Vain paria minuuttia myöhemmin, pelin ehdittyä kymmenennelle peliminuutille, TamU sai ottelun ensimmäisen erikoistilanteensa. Joonas Rantalan kulma löysi kapteeni Anton Brightin vapaana takatolpalta. Brightin pusku ylitti jo vastustajan maalivahdin, mutta HJS-puolustus ehti viime hetkellä purkamaan pallon yläriman kautta takaisin kentälle.

Arttu Mättö raatoi täyden ysikymppisen yksin keskikentän pohjalla.

Ensimmäisen jakson kuluessa kotijoukkueen uusi järjestelmä toimi hetkittäin ihan kelvollisesti. Hyökkäyspäässä pelaajat löysivät toisensa välillä mainiosti. Puolustussuuntaan sen sijaan oli paikoin epäselvyyttä paikoista ja vastuista.

Reilun puolen tunnin jälkeen kotijoukkueen hallintajakso tuotti johtomaalin. Pallo pelattiin nopeilla kosketuksilla painottomalle puolelle, josta Anton Bright nousi hanakasti ja jakoi pallon laitaan Joonas Rantalalle. Rantalan keskitys löysi boksista Toni Toijalan, jonka venytys ohjasi pallon HJS-vahdin käsien kautta maaliin.

Joonas Rantala syöttää Toni Toijalalle maalintekoon.
Toni Toijala fiilistelee maaliaan.
Kärkipari Matias Sarlin ehti ensimmäisenä onnittelemaan maalista.

”Saatiin aika hyvin vaihdettua painopiste sinne vasemmalle. Antonilla oli aika paljon tilaa, ja se pääsi kuljettamaan tyhjään tilaan ja pelasi sitten laitaan mulle.”

”Mä katsoin, että siellä on meidän hyökkääjäkolossit boksissa, taisi olla kaksi vastaan kaksi -tilanne. Puolustajat joutuivat juoksemaan omaa maalia kohti, niin pistin pallon siihen maalivahdin ja puolustajien väliin, ja Toni sai sitten tökättyä sen maaliin”, kuvasi maalin syöttänyt Rantala osumaa.

Ensimmäisen jakson lopussa oli vielä paikkoja kentän molemmissa päissä, mutta kun palloa ei saatu puitten väliin, tauolle mentiin 1–0-lukemissa.

Erkka Helminen pääsi vielä ensimmäisen jakson lopussa vetopaikkaan, mutta laukaus suuntautui niukasti maalin ohi.

Toinen jakso puolustustaistelua

Tasoitusmaalia metsästänyt vierasjoukkue tuli toiselle jaksolle vahvasti, ja Sinipaidat jäi vähän telineisiin. Juho Heikkinen tuli jo puoliajalla Erkka Helmisen tilalle, ja tunnin pelin jälkeen saatiin lisää vaihtoja, kun Eric Bullock ja Verneri Maunuksela korvasivat Matias Sarlinin ja Janar Georgin.

”Viisi vaihtoa mahdollistaa sen, että voidaan vaihtaa aikaisin. Ei ole mitään järkeä jäädä odottamaan sitä vastustajan maalia, vaan mieluummin reagoidaan etupainotteisesti kuin myöhässä. Me haluttiin pitää vastustaja pois vaarallisilta alueilta, ja mun mielestä vaihtopelaajat onnistui siinä hyvin”, päävalmentaja Suonperä avasi ajatusta aikaisten vaihtojen taustalla.

Janar Georg pelasi reilun tunnin hiukan uudenlaisessa wingbackin roolissa.
Juho Heikkinen pelasi varsin lennokkaan toisen jakson.

Vaihtojen lisäksi valmennusjohto reagoi pelin kulkuun aktiivisesti myös peliformaation osalta.

 ”Kun vastustaja muutti toisella puoliajalla peliryhmitystä, me vaihdettiin 4-2-3-1-muotoon, kun siinä on helpompi saada tuet laidoille. Se oli ihan perusteltu muutos siinä kohtaa, ja se on pelaajille tuttu järjestelmä”, Suonperä selitti. 

Vaihtopelaajat olivat ratkaista ottelun 70 minuutin pelin jälkeen, kun Eric Bullock pelasi Juho Heikkisen avopaikkaan rangaistusalueella. HJS-maalivahti ehti kuitenkin ohjaamaan etuylänurkkaa kohti viuhuneen pallon niukasti maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Bullock pelasi myös Verneri Maunukselan samankaltaiseen tekopaikkaan, mutta toppari ehti liukua pallon pois Maunukselan jaloista boksissa.

2024-05-14 Tammelan stadion, Tampere, Finland Kakkonen TamU-HJS
Verneri Maunuksela joutuu ilmalentoon kun Topias Listo liukuu palloon.

Pelikellon lähestyessä jo 80 minuuttia nähtiin yksi ottelun avainsuorituksista. HJS keskitti pallon boksiin, ja ensimmäisenä palloon ehti valkopaitojen Jonni Thusberg. Rangaistuspilkun kohdalta lähtenyt pusku näytti vääjäämättä uppoavan TamU-verkkoon, mutta viime hetkessä maalivahti Joonas Immonen venytti kätensä pallon tielle ja piti kotijoukkueen maalin koskemattomana.

Joonas Immonen pelastaa kolme pistettä.

Ottelun viime minuuteilla hämeenlinnalaiset onnistuivat luomaan jonkinasteista painetta Tampere Unitedin päätyyn, mutta lähimpänä maalintekoa oli Sinipaitojen Verneri Maunuksela, joka pääsi puskemaan väkevästi Julius Stenroosin kulmaan etutolpalta. Tällä kertaa oli HJS-vahdin vuoro tehdä komea reaktiotorjunta.

Kun tuomarin pilli soi pelin päättymisen merkiksi, niin kentällä, penkillä kuin katsomossakin koettiin kollektiivisesti ilon ja huojennuksen tunteita. Uuden päävalmentajan projekti oli lähtenyt käyntiin voittoisasti, ja ilmassa oli uuttaa toiveikkuutta. Tästä on hyvä jatkaa.

Voitto ja juhlat runsaslukuisen Sinikaartin edessä maistuivat pelaajille.

Rantala tyytyväinen saamaansa vastuuseen

Täydet minuutit Tammelan lämpimässä illassa raatanut Joonas Rantala iloitsi pisteistä, mutta kehotti antamaan aikaa uusille kuviolle:

”Totta kai olen tyytyväinen siihen, että voitettiin. Se oli tärkeää tähän alkuun. Tästä saadaan itseluottamusta seuraaviin peleihin. Ei ollut mikään kaunein peli, mutta tietysti kun on uusi muodostelma, niin ei peli voikaan olla vielä valmista. Puhuttiinkin ennen peliä, että yritetään olla armollisia sen suhteen. Ei kaikki voi toimia heti sormia napsauttamalla.”

Rantala löysi paljon osa-alueita, joissa joukkue onnistui:

”Puolustus toimi aika hyvin, ja taas pidettiin nolla omissa. Se on ollut aika solidi oikeastaan koko kauden. Toki kaverilla oli pari huippupaikkaa, joista olisi voinut parempana päivänä tehdä, mutta ei tänään meidän maalivahdille.”

Puolustuspeli onkin ollut TamUn vahvuus alkukaudella, ja päästetyillä maaleilla mitattuna TamU on Kakkosen B-lohkon alkukauden paras joukkue vain kuudella päästetyllä maalilla seitsemässä sarjaottelussa, eikä pilkuilla hävityssä Suomen Cupin ottelussakaan päästetty omiin yhtään maalia. Kehityskohteet löytyvätkin nimenomaan hyökkäyspelistä.

”Pallollisessa pelissä me löydettiin varsinkin ekalla jaksolla tosi hyvin tiloja kymppialueelta. Se oli pienestä kiinni, ettei päästy murtautumaan siitä vielä paremmin. Onneksi saatiin se yksi maali siihen”, Rantala toteaa.

Parantamisen varaa Rantala näki muun muassa aktiivisen prässin ylläpitämisessä:

”Siinä oli vähän epäselvyyksiä, varsinkin prässäämisessä. Kaveri sai vähän liian helposti painettua pelin meidän päähän, ja me vaan tyydyttiin valumaan.”

Omaan rooliinsa uudessa pelisysteemissä Rantala suhtautui varsin analyyttisesti:

”Totta kai wingbackin paikka on paljon vaativampi kuin normi laitapakki, kun ei ole ketään siinä ylempänä. Paljon siinä saa juosta. Tykkään kyllä siitä, että on paljon vastuuta hyökkäyspäässä.”

Suonperä iloitsi voitosta

Päävalmentaja Tero Suonperä oli TamU-debyyttinsä jälkeen tietenkin hyvissä tunnelmissa.

”Ihan huikeat fiilikset pelistä! Olen tosi ylpeä kaikista pelaajista. Me tehtiin yhdessä töitä ja voitettiin peli, ei ole parempaa fiilistä.”

”Et sä saa mistään muusta asiasta elämässä tämmöistä onnea ja nautintoa. Harjoitellut asiat siirtyivät jo aika hyvin kentälle, ja sitten oli semmoista lopun taistelua 1–0-johtoasemassa. Tosi uhrautuvasti puolustettiin, ja Immonen viimeisenä lukkona otti vielä huikeaan game saverin”, päävalmentaja Suonperä tiivisti ottelun kulun. 

Valmentaja näki pelissä jo paljon hyviä elementtejä.

”Alussa löydettiin hyvin ylivoimatilanteita keskialueen taskuista, ja meidän kaksi hyökkääjää pelasi tosi hyviä kombinaatioita. Päästiin murtautumaan keskustasta ja laidoista vaarallisesti. Me pystyttiin myös täyttämään boksia hyvin, ja prässin aloitus pallonmenetysten jälkeen toimi hyvin”, Suonperä analysoi.  

Parannettavaakin pelisuorituksessa vielä luonnollisesti löytyi.

”Oikeastaan vain viimeistely ei toiminut ihan riittävästi. Meillä oli paikkoja, ja pelin olisi pitänyt olla enemmän kuin 1–0 ekan jakson jälkeen. Vastustaja nosti toisella jaksolla ryhmitystä, jolloin meidän peli meni enemmän puolustamiseksi. Siitä huolimatta toisella jaksollakin meillä oli enemmän maalipaikkoja kuin vastustajalla”, Suonperä jatkoi.

Otteluennakossa päävalmentaja peräänkuulutti pelirohkeutta, uskallusta ja itseluottamusta. Ihan täysin tällä osastolla ei Suonperän mukaan vielä onnistuttu.

”Laitakaistojen puolustamisessa on vielä tekemistä, kun on uusi pelisysteemi. Haetaan siihen vielä pientä variaatioita. Toisella jaksoll luovuttiin välillä liian helposti pallosta. Olisi pitänyt pystyä enemmän pitämään palloa, liikuttamaan vastustajaa ja puolustamaan pallon kanssa enemmän. Rohkeutta tarvitaan vielä johtoasemassa pelaamiseen”, Suonperä ruoti.

Pelijärjestelmän muutosta Suonperä ei nähnyt mitenkään pysyväksi. Pikemminkin kävi selväksi, että muutoksia nähdään myös jatkossa.

”On tärkeää, että joukkue hallitsee enemmän kuin yhden pelijärjestelmän, ja pystytään niitä pelin sisällä muuttamaan. Mitään kiveen hakattua peliryhmitystä tai -järjestelmää ei ole. Pystytään vaihtelemaan myös vähän sen mukaan, ketä pelaajia meillä on käytössä”, Suonperä päätti analyysinsa. 

Sunnuntaina jatketaan Tammelassa

Voiton myös TamU nousi sarjassa toiseksi, ja jatkaa tällä sijoituksella ainakin perjantaihin saakka. Silloin tasapisteissä yhden ottelun vähemmän pelanneella Pallo-Iiroilla on omassa kotiottelussaan mahdollisuus mennä Sinipaitojen ohi.

Tampere United palaa vielä kuluvan viikon aikana Tammelaan, sillä paikalliskilpailija Ilves-Kissojen isännöimä ottelu pelataan sunnuntaina 19.5. klo 15.00. Sääennuste lupaa komeaa keliä, ja äänekkäällä kannatuksella voidaan tähänkin otteluun tehdä kotietu.

”Onhan tämä hienoin stadion, missä olen ikinä valmentanut. Ihan mahtava meininki on yleisössä. Kyllä jokaisen ihmisen pitäisi saada kokea tämä stadion ja Tamun kannattajat”, Tero Suonperä tiivistää syyt lähteä seuraavaankin peliin.

Liput sunnuntain otteluun ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa. Ottelun järjestelyistä tiedotetaan erikseen, jos Ilves-Kiisoilta saadaan asiasta tietoa ennen ottelun alkua.

Kakkonen

1 – 0

( 1 – 0 )

32′ Toni Toijala

Yleisöä:
743

Yleisöä:
743

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen
4 Jani Alaperä 83'
9 Janar Georg 62'
10 Taha Özcelik 55' 83'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
16 Erkka Helminen 46'
22 Toni Toijala 81'
23 Matias Sarlin 62'
24 Arttu Mättö
31 Remu Koikkalainen
7 Julius Stenroos 83'
18 Niilo Jalkanen 81'
20 Eric Bullock 62'
21 Eero Lamberg
29 Verneri Maunuksela 62'
30 Juho Heikkinen 90' +6 46'
1Luukas Meltoranta
4Toivo:-Elmeri Supperi
6 Medo
7Aleksi Ikonen
9Valtteri Lindberg 63'
10Gerlad Ben
11Lauri Kesti 72'
13Topias Listo
19Jonni Thusberg
20Denni Hoekman
27Jami Kyöstilä
12Aaro Kovalainen
2Matias Junna
5Valtteri Ahokas
8Eetu Pellikka 63'
15Innocent Nshizirungu
21Kimi Larjanne
22Oskari Luoma 72'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49