11.3.2021

 
 

Tilinp√§√§t√∂s vahvistettu ‚Äď TamUn talous vahvistui korona­vuodesta huolimattaVuosi 2020 oli kaikille urheiluseuroille poikkeuksellinen, ja useille seuroille se oli talouden kannalta vaikea. Tampere Unitedissa vuosi oli kuitenkin monella mittarilla menestys, ja talouden mittareilla mitattuna se oli jopa seuran paras vuosi uuden tulemisen aikakaudella, vaikkei seura saanut mitään koronatilanteeseen liittyviä tukia. Toiminnalliselta kantilta katsottuna negatiivista oli toki se, että miesten edustusjoukkueelta jäi tavoitteena ollut sarjanousu saavuttamatta. Toiminnan laatu parani kuitenkin suurin harppauksiin. Naisten edustusjoukkue puolestaan nousi Kolmoseen, mikä antaa TamUlle mahdollisuuden lähteä rakentamaan myös naisten puolella samanlaista tarinaa, joka on vienyt miehet parhaimmillaan Kakkosen tasolle. COVID-19-pandemiasta aiheutuneella junioripelaajien määrän pienenemisellä oli vaikutuksensa myös seuran talouteen, mutta tämä on kuitenkin varmasti vain väliaikaista.

Tampere Unitedin edellinen tilkausi alkoi 15.11.2019 ja päättyi 14.11.2020. Seuran tiistaisen kevätkokouksen vahvistama tilinpäätös kertoo sekä seuran tulojen että menojen pienentyneen merkittävästi edellisestä vuodesta. Tämä on luonnollista, sillä miesten edustusjoukkue muodostaa lähes puolet seuran kuluista, ja Kolmosen tasolla on mahdollista pelata huomattavasti pienemmin kuluin kuin Kakkosessa. Myös tulojen hankkiminen on hiukan haastavampaa, mutta erityisesti miesten edustusjoukkueen tulopuolta rasittaa kaksi COVID-19-pandemiasta juontuvaa seikkaa. Ensiksikin talouden yleinen epävarmuus vaikutti myös Tampere Unitedin yhteistyökumppanuustuloihin. Toisekseen myös ottelutapahtumien tulot pienenivät siksi, että otteluita pelattiin normaalia vähemmän.

Kun kaikki ynn√§t√§√§n yhteen, viivan alle j√§√§ 11 817,72 ‚ā¨:n voitto. Luvun osalta on kuitenkin huomioitava, ett√§ tilinp√§√§t√∂s sis√§lt√§√§ 4 061,42 ‚ā¨:n nettotuoton miesten edustusjoukkueen koronatukikampanjaan liittyen ja ett√§ ylij√§√§m√§√§n on vaikuttanut my√∂s 2 036,41 ‚ā¨:n oikaisu vaihto-omaisuuteen aiempina tilikausina hankittujen urheiluvarusteiden osalta. Oikaisua ei voi kuitenkaan pit√§√§ ns. tilinp√§√§t√∂ksen kaunisteluna, koska oikaisu koostuu raham√§√§r√§llisesti l√§hinn√§ miesten edustusjoukkueen k√§ytt√§mist√§ pelipaidoista, joilla on todellista myyntiarvoa pelipaitoja huutokaupatessa.

”Koronatukikampanjan nettotulo voi tuntua suurelta tilanteessa, jossa seura olisi ilman kampanjaakin saavuttanut voitollisen tuloksen. On kuitenkin huomattava, ett√§ tukikampanja toteutettiin viime kev√§√§n√§ eritt√§in ep√§varmassa tilanteessa, jossa seuran t√§ytyi pohtia jopa luottotappioiden mahdollisuutta. Lis√§ksi tukikampanjaa toteutettaessa ei ollut varmaa, miten seuralle t√§rke√§t ottelutapahtumien tuotot toteutuvat”, puntaroi Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemist√∂.

Lopulta luottotappioita ei tullut ja ottelutapahtumatuototkin olivat hyvät lyhennetystä pelikaudesta huolimatta. Näin ollen tukikampanjan rahat jäivät talteen odottamaan sitä seuraavaa pahaa päivää.

”Koronatukikampanjan tuotosta saimme sellaisen pes√§munan, jonka turvin olemme voineet suunnitella kautta 2021 rohkeasti. Se on antanut meille mahdollisuuden laatia sellainen budjetti, jossa ei pelata aivan liian varman p√§√§lle. Toki t√§ll√§ hetkell√§ n√§ytt√§√§ silt√§, ett√§ voimme hyvinkin ylitt√§√§ budjetoidut tulot reilustikin, jos kausi vain saadaan viety√§ l√§pi kutakuinkin normaalisti. Pahimmassakaan tapauksessa meill√§ ei ole mit√§√§n h√§t√§√§”, Niemist√∂ kertoo.

Miesten edustusjoukkue teki voitollisen tuloksen

Miesten edustusjoukkueen osuus seuran taloudesta on noin puolet. Se myös aiheuttaa seuran taloudelle suurimmat riskit, sillä edustusjoukkueen kulut toteutuvat etupainotteisesti, ja niitä on synnytettävä budjetin mukaisesti jo ennen kuin tiedetään, miten hyvin varainhankinta onnistuu. Siksi miesten edustusjoukkueen taloutta on syytä tarkastella erikseen.

Miesten edustusjoukkueen kulut olivat tilinp√§√§t√∂ksess√§ 78 335,75 ‚ā¨, ja tuloihin vertaamalla edustusjoukkueen tulokseksi saadaan mukavasti voitollinen 2 284,37 ‚ā¨. Jos tuloksesta siivottaisiin pois yll√§ mainittu varusteisiin liittyv√§ oikaisu ja koronatukikampanjan nettotuotot, muodostuisi miesten edustusjoukkueen alij√§√§m√§ksi noin nelj√§tuhatta euroa. On kuitenkin huomattava, ett√§ miesten edustusjoukkueella on merkitt√§v√§ vaikutuksensa hallinnon nettotuottoihin sis√§ltyviin j√§senmaksu- ja fanituotemyyntituloihin. Muiden kuin pelaajien j√§senmaksut tuottivat yli 7 270 ‚ā¨ (134 j√§sent√§ ja 26 kannatusj√§sent√§) ja fanituotteiden nettotuotto oli 2 927,40 ‚ā¨, joten yhdess√§ n√§m√§ parantaisivat miesten edustusjoukkueen tulosta yli 10 000 ‚ā¨:lla.

”Laskettiinpa niin tai n√§in, miesten edustusjoukkueen talous oli viime kaudella viel√§ aiempaakin terveemm√§ll√§ pohjalla. On eritt√§in t√§rke√§√§, ett√§ seuran muut osat eiv√§t joudu tukemaan edustusjoukkueita”, toteaa puheenjohtaja Antti Niemist√∂ tyytyv√§isen√§.

Miesten edustusjoukkueen kuluja leikattiin merkitt√§v√§sti Kolmoseen putoamisen seurauksena. Kaudella 2019 kulut olivat olleet 95 429,88 ‚ā¨, josta pudotus oli siis yli 17 000 ‚ā¨. Pudotuksesta merkitt√§v√§ osa eli noin 10 000 ‚ā¨ tuli kilpailukuluista, jossa merkitt√§v√§ s√§√§st√∂ syntyi Kolmosessa radikaalisti v√§hentyneest√§ matkustamisesta, kun suuri osa vastustajista oli Tampereelta ja l√§hikunnista. My√∂s varustekuluissa tehtiin l√§hes 5 000 ‚ā¨:n s√§√§st√∂ muun muassa siksi, ett√§ uusia vieraspelipaitoja ei hankittu eik√§ Kolmosessa vaadita peliasun v√§risi√§ kerrastoja.

Kun vertailukohdaksi otetaan kauden 2018 lukema 115 974,47 ‚ā¨, pudotusta on tullut kahdessa vuodessa noin 37 500 ‚ā¨. T√§m√§ kertoo karua kielt√§√§n siit√§, miten paljon kalliimpaa Kakkosessa pelaaminen on, varsinkin jos lohkoksi osuu kauden 2018 tapaan niin sanottu pohjoislohko.

Toisaalta edellisell√§ Kolmosen kaudella eli vuonna 2016 miesten edustusjoukkueen menot olivat vain 30 284,73 ‚ā¨. L√§hes 50 000 ‚ā¨:n kasvu vuoteen 2020 menness√§ kertoo siit√§, miten paljon Tampere United on mennyt eteenp√§in seurana viimeisen viiden vuoden aikana. Kuvaavaa on my√∂s se, ett√§ kaudella 2017 edustusjoukkueen menot olivat Kakkosessa l√§hes samat kuin kaudella 2020 Kolmosessa.

Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö säteileekin tyytyväisyyttä seuran taloudesta puhuttaessa.

”Kaikkein tyytyv√§isin olen siihen, ett√§ olemme Kolmosen tasolla onnistuneet pit√§m√§√§n edustusjoukkueen toiminnan ammattimaisuuden tason samana kuin se oli Kakkosen vuosina. Hyvien henkil√∂valintojen ansiosta se on jopa kasvanut. Tai ehkei edes pid√§ puhua valinnoista, sill√§ t√§ll√§ hetkell√§ meille hakeutuu hyvi√§ tyyppej√§.”

”Toimintaamme on jo vuosien ajan ohjannut periaate, ett√§ lupaamme vain sen, mink√§ voimme pit√§√§, ja pid√§mme aina sen, mit√§ lupaamme.”

”Erityisen ylpe√§ olen siit√§, ett√§ emme ole joutuneet tinkim√§√§n periaatteistamme. Toimintaamme on jo vuosien ajan ohjannut periaate, jonka mukaan lupaamme vain sen, mink√§ voimme pit√§√§, ja pid√§mme aina sen, mit√§ lupaamme. Erityisesti t√§m√§ liittyy siihen, miten toimimme pelaajien ja valmentajien suhteen, ja olen ollut huomaavinani, ett√§ meill√§ on hyv√§ maine heid√§n keskuudessaan”, Niemist√∂ myh√§ilee.

Niemistön mainitsema periaate edellyttää sitä, että seuran talous pidetään hyvässä kunnossa. Tällä hetkellä Tampere United onkin hyvässä tilanteessa, sillä seuralla ei ole lainkaan velkaa, ja myös maksuvalmius on pysynyt jo pitkään erittäin hyvänä. Tampere Unitedissa ei ole tarvinnut uuden tulemisen aikakaudella kertaakaan miettiä, mikä lasku voidaan maksaa vasta myöhemmin, vaan kaikki velvollisuudet on aina pystytty hoitamaan ajallaan.

”Hiukan paradoksaalisesti meill√§ l√§hti pankkitilin saldo jyrkk√§√§n nousuun juuri maalis-huhtikuussa poikkeusolojen vallitessa. Olimme siit√§ onnellisessa tilanteessa, ett√§ kaikki kev√§√§lle ajoitetut yhteisty√∂kumppaneiden maksut tulivat ajallaan, mist√§ valtava kiitos kaikille kumpaneillemme. My√∂s koronatukikampanja ajoittui luonnollisesti t√§h√§n hetkeen, samoin TamU-kauppaan tullut ostorynt√§ys. Nelj√§nten√§ viel√§ opetus- ja kulttuuriministeri√∂n junioritoimintaan my√∂nt√§m√§ merkitt√§v√§ tuki maksettiin tilillemme juuri tuolloin”, Niemist√∂ luettelee.

Kauden 2020 avainluvut

Seuran tulos: 11 817,72 ‚ā¨
Seuran kokonaismenot: 168 378,10 ‚ā¨
Miesten edustusjoukkueen tulos: 2 284,37 ‚ā¨
Miesten edustusjoukkueen menot: 78 335,75 ‚ā¨

Seuran kulurakenne kaudella 2020 on esitetty piirakkadiagrammina, josta havainnollistuu se, että miesten edustusjoukkueen menot käsittävät lähes puolet seuran kaikista menoista, yhteensä 46,5 %. Seuraavaksi suurin osa on junioritoiminta, jossa kaupunginosajuniorien ja ikäkausijuniorien yhteen laskettu osuus on 24,0 %. Aikuisurheilun muut joukkueet kuin miesten edustusjoukkue vievät 8,6 % kuluista, ja näin ollen seuran urheilutoiminta vie 78,1 % kuluista. Seuran joukkueista kaikki muut paitsi miesten edustusjoukkue toimivat omakustanteisesti eli toiminta rahoitetaan pääasiassa kausimaksuilla, ja toiminnassa tähdätään nollatulokseen.

Seuran tuloksesta suurin osa perustuu seuran hallinnon alle laskettaviin tuottoihin, eli muun muassa kannattajatuotteiden myyntiin sek√§ seuran liiketoimintaan, johon kuului mm. tilikauden ensimm√§isen√§ p√§iv√§n√§ j√§rjestetty matka Suomen A-maajoukkueen EM-kisapaikan varmistaneeseen Liechtenstein-otteluun Helsinkiin. Yhteens√§ seuran hallinto teki voittoa 9 192,98 ‚ā¨.

Seuran hallinnon kulut ovat olleet seuran kasvaessa lievässä nousussa, mutta 9,1 % on varsin pieni osuus kaikista kuluista. Tämä kertoo erityisesti siitä, että seuran toiminta pyörii suurelta osin vapaaehtoisvoimin. Varainhankinnan kulujen osuus on melko merkittävä 7,9 %, joka kertoo siitä, että seuran varainhankinta on aktiivista. Elinkeinotoiminnan kulut liittyvät suurelta osin verkkokauppaan, jossa mm. vaatteet tulee myydä veronalaisina, vaikka Tampere United onkin yleishyödyllisenä yhdistyksenä suurelta osin vapautettu veroista.

Miesten edustusjoukkueen kauden 2020 tulo- ja kulurakenteet on esitetty omina piirakkadiagrammeinaan. Merkillepantavaa on, että selvästi yli puolet (57,9 %) edustusjoukkueen tuloista tulee yhteistyökumppaneilta, mutta myös pääsylipputuotot (17,5 %) ja anniskelutotot (11,3 %) ovat merkittäviä. Kuluissa pelaajat ja valmentajat on edustusjoukkueen isoin menoerä yli kolmanneksen osuudellaan (35,7 %). Harjoittelukulut vievät yli viidenneksen kuluista (20,9 %) ja varustekulutkin ovat edelleen merkittävät (14,7 %) varusteiden karsimisesta huolimatta.

Taloudellisten lukujen lisäksi tärkeä mittari on myös seurassa pelaavien pelaajien määrä ja sen kehitys. Tätä kuvaa parhaiten pelipassien määrä. Nämä tilastot on aiemmin saatu Palloliiton Tampereen piirin julkaisemana, mutta piirien tultua lakkautetuksi, Palloliitto on julkaissut pelipassimäärät avoimena datana. Tampere Unitedissa pelipassien määrä on kasvanut koko uuden tulemisen ajan, joskin vuoden 2015 virallisesta lukemasta puuttuu kaupunginosapelaajat inhimillisen virheen takia. Vuonna 2020 COVID-19-pandemia aiheutti kuitenkin pelaajamäärään noin 20 %:n pudotuksen.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Tampere United on taloudellisesti paremmassa tilanteessa kuin koskaan uuden tulemisensa aikana. Myös toiminnallisesti seuran tila on hyvä. Seuran junioripelaajien määrä kääntyi ensimmäistä kertaa laskuun, mutta tämä on tilapäinen COVID-19-pandemian aiheuttama tilanne. Miesten edustusjoukkueella on kaikki edellytykset palata Kakkoseen. Naisten edustusjoukkue puolestaan nousi Kolmoseen kaudeksi 2021, ja Tampere Unitedilla on kaikki edellytykset lähteä rakentamaan naisten puolella samanlaista tarinaa jota miesten puolella on eletty jo kohta kymmenen vuotta.

”L√§hitulevaisuuden taloudelliset riskit liittyv√§t siihen, jos jouduttaisiin pelaamaan otteluita ilman yleis√∂√§. Miesten edustusjoukkueen nettotuloista l√§hes puolet tulee suoraan ottelutapahtumista, kun mukaan lasketaan my√∂s sellaiset tulot, jotka toki toteutuvat jo ennen kauden alkua, kuten kausikortit ja VIP-kausikortit. Lis√§ksi tietysti yhteisty√∂kumppaneilta saatavat tulot liittyv√§t isolta osin otteluihin ja niiss√§ k√§yv√§√§n yleis√∂√∂n. Olemme kuitenkin laskeneet budjetit eri tilanteiden varalle, ja n√§kemykseni mukaan kaikissa skenaarioissa p√§rj√§√§mme kyll√§”, p√§√§tt√§√§ Niemist√∂.