Tehottomuus maksoi Cupin jatkopaikan

19/04/2024 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin cup-juna pysähtyi tänä vuonna heti ensimmäiselle asemalle, sillä FC Interin kakkosjoukkue haki Tammelan stadionin hyisessä keskiviikko­illassa voiton rangaistuspotku­kilpailun jälkeen. Varsinainen peliaika päättyi maalittomana, vaikka TamU loi hyökkäyksiä jatkuvalla syötöllä. Viidesti oltiin jopa sellaisessa tekopaikassa, josta pallo tavallisesti saadaan verkon perukoille. Interilläkin oli toki muutama vaarallinen hyökkäys, ja etenkin toisen jakson lopulla turkulaiset näyttivät vaarallisilta. Pilkuille mentiin kuitenkin suoraan maalittoman ysikymppisen jälkeen, ja niissä vierailijat veivät voiton maalein 2–4.


Suomen Cup

0 – 0 rpk.

  • Tekopaikkojen käyttämättä jättäminen tuli kalliiksi, sillä Inter vei voiton pilkkuisassa.
  • Varsinaisella peliajalla Sinipaidoilla oli vähintään viisi paikkaa, joista verkon olisi pitänyt heilua.
  • Pelit jatkuvat jo tulevana lauantaina kotiderbyllä Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan.

Sekä puolusts- että hyökkäys­suuntaan mentiin taas askel eteenpäin. Puolustaminen alkaa oikeasti olla jo aika hyvän näköistä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Hyökkäyssuuntaan kaksi kolmasosaa kentästä oli tänään hyvin hallussa, mutta viimeisellä kolmanneksella on työstettävää.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Olisi voitu pikkuisen malttaa viimeisellä kolmanneksella ja saada vielä laadukkaampia yrityksiä, mutta kyllä meillä oli eväät ratkaista tämä peli.

- Anton Bright
Kapteeni

TamU näytti heti ottelun alusta alkaen pystyvänsä luomaan enemmän hyökkäyksiä ja maalipaikkoja kuin turkulaisvierailijat. Heti kolmannella minuutilla yleisö haukkoi henkeään, kun Janar Georg riisti pallon Interin alueella, ja eteni keskityspaikkaan Juho Heikkisen, Matias Sarlinin ja Eero Lambergin odottaessa kukin vapaana boksissa. Hyökkääjät olivat kuitenkin hiukan seisovin jaloin, ja Georgin syöttö kulki pelaajien välistä boksin poikki.

Kymmenen minuutin kohdalla Toni Paukkeri näki tilaisuutensa, kun TamU riisti pallon ja vieraiden maalivahti Aati Marttinen oli kaukana maalistaa. Paukkerin nosto jäi kuitenkin lyhyeksi, eikä topparilla ollut vaikeuksia estää maalin synty.

Ennen parinkymmenen minuutin täyttymistä kauden ensimmäisen ottelunsa pelannut laitapuolustaja Joonas Rantala nousi ensimmäisen kerran keskityspaikkaan, mutta maalivahdin pienestä pompottamisesta huolimatta Matias Sarlin ei päässyt tuikkaamaan palloa sisään aivan maalin edestä.

Juho Heikkisen laukaus kilpistyy puolustajan jalkaan.
Eero Lamberg laukoo, mutta maalivahti torjuu alakulmasta.

Heti parikymppisen täytyttyä Juho Heikkinen pääsi laukomaan lähietäisyydeltä, kun Eric Bullockin aikainen keskitys kimposi puolustajan jalasta sopivasti hollille aivan maalin eteen. Toinen puolustaja sai kuitenkin blokattua vedon, ja tästä pallo pomppasi ensimmäistä kertaa kaudella avauksessa pelanneen Eero Lambergin ulottuville. Lambergiltä lähti tiukka veto kohti maalin alakulmaa, mutta maalivahti Marttinen venyi upeaan torjuntaan.

Sinipaitojen hyökkäykset vyöryivät koko ensimmäisen jakson ajan.Inter hyökkäsi ensimmäisen kerran ottelussa 40. minuutilla, ja hyökkäuksen päätteeksi Gezim Voca sai vähän liikaakin tilaa ja aikaa viritellä kohuttua laukaustaa keskeltä juuri boksin sisäpuolelta. Laukaus viuhui kuitenkin selvästi maalin yli. Hetkeä myöhemmin nähtiin kaksi Interin peräkkäistä kulmaa, mutta näistä ei mitään vaarallista syntynyt.

Juho Heikkinen lähettää pallon kulmalipulta ruuhkaan maalin eteen.
Janar Georg oli ottelussa vahvasti esillä.

Painostus jatkui toisella jaksolla

Vierailijat pääsivät toisella jaksolla hieman ensimmäistä jaksoa paremmin tekopaikoille. Tästä saatiin esimakua jo viiden minuutin pelin jälkeen, kun Bämo Ahmadi pääsi laukomaan kaukaa, ja Joonas Immonen sai esitellä ihan jo kunnon torjunnan.

TamUn oli ensimmäisen kerran tekopaikassa tunnin kohdalla, kun Joonas Rantalan kulmapotku löysi Anton Brightin pään takatolpalta. Maalivahti oli jo höynäytetty, mutta tolppamies esti maalin synnyn täpärästi.

Joonas Immonen joutui esittämään ottelussa vain yhden kunnon torjunnan.
Janar Georg laukoo pallon ristikon kautta päätykatsomoon.

Hetkeä myöhemmin Taha Özcelik lähetti Janar Georgin pitkään laitajuoksuun, jonka päätteeksi ”Janne” leikkasi vetopaikkaan boksiin. Näyttävä laukaus kimposi kuitenkin ylärimasta päätykatsomoon.

TamU teki viimeiseksi vajaaksi puolituntiseksi peräti kolme vaihtoa kerralla. Kokoonpanoon palannut Toni Toijala tuli kärkeen rymistelemään ja laitahyökkääjät vaihtuivat Arttu Raittiseen ja Niilo Jalkaseen. NoPSissa myös P20 SM-pelejä pelaava Jalkanen ei ole vielä debytoinut Kakkosessa, mutta nyt hän sai mukavat minuutit kahden Kakkosen joukkueen välisessä Suomen Cupin ottelussa.

Uusi hyökkäyskolmikko saikin luotua vaarallisia tilanteita vähintään yhtä hyvin kuin pois vaihdettu kolmikko Matias Sarlin, Janar Georg ja Eero Lamberg. Ensimmäisenä vaarallisuuttaan näytti Arttu Raittinen, mutta hyvin rakennettu hyökkäys päättyi pallonmenetykseen boksissa.

Pienestä kiinni! Maalivahti saa jalkaansa pallon tielle juuri sen verran, että Toni Toijala ei pääse vapaasti maalintekoon.
Toni Toijala ohittaa jo maalivahdin, mutta veskarin jalasta kimmonnut pallo ei pysy kontrollissa, ja maali jää haaveeksi.

Reilu vartti ennen täyttä aikaa TamU riisti pallon Interiltä syvällä omalla alueellaan, ja Toni Toijala pelattiin muutamalla näppärällä syötöllä läpiajoon. Viimeisen murtavan syötön antoi Arttu Raittinen. Toijala pääsi jo kiertämään maalivahti Marttisen, mutta pallo karkasi sen verran, ettei kärkikolossi päässyt tuikkaamaan johtomaalia.

Kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa oli nuoren Niilo Jalkasen vuoro päästä tekopaikkaan. Taha Özcelik katkaisi topparin syötön keskialueella, ja syötti Toni Toijalalle juoksuun oikeaan laitaan. Niilo Jalkanen teki erinomaisen juoksun boksiin ja sai pallon Toijalalta hyvään tekopaikkaan. Maalivahti Aati Marttinen sai torjuttua Jalkasen terävän laukauksen vain vaivoin.

Niilo Jalkanen laukoo, mytta maalivahti torjuu.

Jalkasen tilannetta seurasi kulmapotku, jonka jälkitilanteessa Juho Heikkinen keskitti pallon boksiin ja Toni Toijala laukoi taidokkaasti suoraan ilmasta. Harmillisesti tämä veto viuhui niukasti maalin yli.

Inter sai luotua varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla ja lisäajalla pientä painetta TamU-päätyyn, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei nähty. Näin loppuvihellys kuultiin ilman ainuttakaan maalia, ja siirryttiin suoraan rangaistuspotkuihin.

Niilo Jalkanen juoksukilpailussa.

Rangaistuspotkukilpailu

Inter voitti rankkareita edeltäneen teikkauksen ja sai näin edun aloittamalla laukomisen – TamUn etu toisaalta oli, että pilkut lauottiin Sinikaartin edessä.

Neljä ensimmäistä laukojaa eli Interin Gezim Voca ja Mikke Louhela sekä TamUn Joonas Rantala ja Anton Bright viimeistelivät varmasti. Myös Interin kolmas laukoja Elmeri Oksanen laittoi pallon pussiin.

Anton Bright tasoittaa pilkkukisan lukemiin 2–2.

Ensimmäinen epäonnen soturi Juho Heikkinen, jonka sijoitus suuntautui niukasti maalin ohi maalivahdin jähmettyessä paikalleen. TamU sai kuitenkin uuden tilaisuuden, kun myös Interin neljäs vetäjä Anton Aaltonen epäonnistui laukomalla pallon maalin yli Sinikaartin hurratessa.

Harmillisesti TamU ei enää kolmatta maalia päässyt tekemään, vaan Niilo Jalkasen laukaus kimposi maalivahti Marttisen sormenpäistä tolppaan ja siitä maalivahdin haltuun.

Näin Interin Oliver Kangaslahdella oli tilaisuuus ratkaista ottelu, ja tämän tilaisuuden hän myös käytti laukomalla pallon voimalla verkon perukoille.

Pelaajien ilmeet kertovat Suomen Cupin jatkopaikan karanneen näpeistä.

Mietteet ottelun jälkeen

Suomen Cupin luonteeseen kuuluu Kakkosen joukkueilla se, että cupista putoaminen ei ole juuri koskaan valtava pettymys. Kilpailussa ei ole oikeastaan mitään varsinaista porkkanaa, kun cupin voittaminen on käytännössä mahdollista, ja alemmissa sarjoissa pelaavista poiketen tarjolla ei ole erilistä jatkokilpailua. Tokin esinerkiksi jonkin liigajoukkueen haastaminen aina maistuisi ja saattaisi olla taloudellisestikin iso juttu.

Ottelun jälkeen pohdinta siirtyikin nopeasti siihen, miten ottelu palveli kauden päätavoitetta eli sarjanousun tavoittelua. Tosiasia on, että Sinipaitojen peli ei ole ollut kauden kahdessa ensimmäisessä sarjaottelussa täysin uomissaan, mutta cupin ottelu oli helppo nähdä askeleena kohti parempaa.

”Sekä puolusts- että hyökkäyssuuntaan mentiin taas askel eteenpäin. Puolustaminen alkaa oikeasti olla jo aika hyvän näköistä, ja vasta toisella jaksolla annoimme Interille vähän tilaa keskellä. On kuitenkin selvää, että näin käy tällä kentällä jossakin kohtaa ottelua”, Listenmaa totesi viitaten täysikokoiseen Tammelan kentään.

Hyökkäyssuuntaan on vielä enemmän parannettavaa.

”Kaksi kolmasosaa kentästä oli tänään hyvin hallussa, mutta viimeisellä kolmanneksella on työstettävää. Se on myös se kentän vaikein osa-alue työstää. Tarvitaan tiettyjä ja malleja ja luovuutta, ja sitä että pelaajien ajatukset osuvat kohdilleen. Sitä tässä lähdetään nyt työstämään eteenpäin”, Listenmaa pyöritteli.

Anton Bright johti TamUn puolustuslinjaa.

Myös kapteeni Anton Bright näki otteissa eteenpäin menemistä, ja yhtyi ajatukseen, että ottelu olisi ollut ratkaistavissa ysikymppisen aikana.

”Olisi voitu pikkuisen malttaa viimeisellä kolmanneksella ja saada vielä laadukkaampia yrityksiä, mutta kyllä meillä oli eväät ratkaista tämä peli. Kyllähän tämä rankkareilla häviäminen harmittaa”, Bright totesi.

”Sanoin kopissa, että tämä oli meille iso askel eteenpäin pelillisesti. Tästä pelistä saatiin otettua enemmän hyötyä kuin haittaa”, Bright kiteytti.

Taha Özcelik on TamUn keskikentän sielu.

Kohti sarjapelejä, kohti derbyjä

Suomen Cup tarjosi puolustuslinjassa Joonas Rantalalle ja Jani Alaperälle kauden ensimmäiset minuutit ja hyökkäyspäässä Niilo Jalkanen pelasi niin ikään kauden ensimmäiset minuutit vaihdosta sisään tultuaan. Sinipaitojen kokoonpanon leveys alkaa tulla esiin. Päävalmentaja Listenmaa totesi, ettei pettymyksiä tule vaikka kenet tahansa laittaa kentlle.

”On kiva tehdä vaihtoja, kun tiedetään että taso aina nousee laittamalla tuoreita pelaajia kentälle. Jalkaseltakin hieno sisääntulo, eikä kaukana ollut maali tämän tason debyytissä. Maunuksela tuli kaksinkamppailuihin niin, että Voca jäi muutaman kerran ihan pikkupojaksi ’Verkkuun’ nähden”, kehuu Listenmaa nuoria pelaajiaan.

Kokeneemmasta kaartista Listenmaa totesi Joonas Rantalan olleen odotettu ja tärkeä lisä palloiliseen pelaamiseen, ja Toni Toijalan sisääntulo vaihdosta puolestaan toi erilaisen vaihtoehdon kärjessä aloittaneeseen Matias Sarlinin nähden.

Matias Sarlin avasi jälleen piikissä.

Tampere Unitedin pelit jatkuvat heti lauantaina paikallisottelulla Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Derby pelataan tietenkin Tammelan stadionilla, ja ensimmäistä osaa isännöi TamU. Ottelun alkamisaika on siirtynyt puoli tuntia alunperin ilmoitettua myöhemmäksi, ja uusi alkamisaika on klo 19.30.

Ottelun siirtymisen syynä on Tammelassa samana päivänä klo 16.15 alkaen pelattava FC Lahden ja FC Hakan välinen liigakamppailu. Lahdessa stadion ei ole pelikunnossa, ja Tammela toimii varakenttänä.

Tampere United ja FC Lahti ovat yhdistäneet voimansa, ja TamU-klubi ja VIP-tilat aukeavat jo klo 15.30, ja TamUn klubi- ja VIP-asiakkaat voivat halutessaan katsoa liigaottelun stadionin 3. kerroksesta. VIPin puolella ruoka on tarjolla klo 17.30 alkaen.

Liput derbyyn kannattaa ostaa jo ennakkoon Lippu.fi-verkkokaupasta, sillä stadionin lipunmyynnistä ostettaessa liput pääkatsomoon ja päätyyn ovat derbyissä 3 € normaalia kalliimmat. Tältä vain paikallispelejä koskevalta lisämaksulta siis säästyy ostamalla lipun ennakkon!

Myös kauden isoin derby eli TPV:n kohtaaminen lähestyy nopeasti, sillä ottelu pelataan jo Vapun aattona eli tiistaina 30.4. klo 19.00 alkaen. Ennakkoliput myös tähän otteluun ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa.

Janar Georg tuo hyökkäystä.
Laitapuolustaja Joonas Rantala pelasi kauden ensimmäiset minuuttinsa ja toi heti oman mausteensa TamUn hyökkäyspeliin.
Suomen Cup

0 – 0 rpk.

( 0 – 0 )

rpk 2 – 4

Rangaistuspotkut:
Joonas Rantala
Anton Bright
Juho Heikkinen
Niilo Jalkanen

Yleisöä:
397

Rangaistuspotkut:
Gezim Voca
Mikke Louhela
Elmeri Oksanen
Anton Aaltonen
Oliver Kangaslahti

Yleisöä:
397

1 Joonas Immonen
4 Jani Alaperä
9 Janar Georg 64'
10 Taha Özcelik
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Toni Paukkeri
20 Eric Bullock 52' 55'
21 Eero Lamberg 64'
23 Matias Sarlin 64'
30 Juho Heikkinen
31 Remu Koikkalainen
5 Atte Jokinen
11 Arttu Raittinen 64'
18 Niilo Jalkanen 64'
22 Toni Toijala 64'
29 Verneri Maunuksela 60' 55'
13Aati Marttinen
2Joel Asikainen
3Oliver Kangaslahti
8Tuukka Pahkala 31' 68'
10Gezim Voca C
11Elmeri Oksanen 86'
19Jooona Hämäläinen
20Juuso Enbuska 68'
27Bämo Ahmadi 81'
32Anton Aaltonen
34Ricardo Giler
1Oscar Sillanpää
4Mikke Louhela 68'
14Veikko Koskinen
23Lauri Hulkkonen 68'
24Lucas Kagan
33Alexandru Florea 81'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49