23.4.2021

 
 

TamU pelasi tasan kymmenen vuotta sitten erikois­laatuisen liigacupin finaalinTasan kymmenen vuotta sitten eli 23.4.2011 pelattiin Tapiolan urheilupuistossa Espoossa ehk√§ erikoisin cup-finaali, joka on koskaan Suomessa pelattu. Palloliitto oli tiedottanut vain yhdeks√§n p√§iv√§√§ ennen finaalin pelip√§iv√§√§, ett√§ TamU on suljettu kaikista kilpailuista, jolloin my√∂sk√§√§n FC Hongan ja Tampere Unitedin v√§list√§ liigacupin finaalia ei pelattaisi. TamUn k√§ynnist√§m√§n valitusprosessin ansiosta ottelu lopulta kuitenkin pelattiin ‚Äď ja vain kahden p√§iv√§n varoitusajalla. Jo nelj√§ p√§iv√§√§ p√§√§t√∂svihellyksen j√§lkeen Tampere Unitedin valitus oli hyl√§tty, ja moni luuli Sinipaitojen pelanneen viimeisen ottelunsa. J√§lkeenp√§in voidaan kuitenkin sanoa, ett√§ kymmenen vuotta sitten Tapiolan illassa kylvettiin siemen TamUn uhmakkaalle paluulle.

Tampere United oli pelannut itsensä liigacupin finaaliin voittamalla ensin alkulohkonsa häviämättä otteluakaan ja sitten voittamalla TPS:n puolivälierässä ja HJK:n välierässä. Muutoinkin Sinipaitojen kevät näytti pelillisessä mielessä erinomaiselta. Joukkue oli uudistunut ja tuore päävalmentaja Jarkko Wiss näytti saavan kokeneista pelaajista ja nuorista nousevista kyvyistä sopivana sekoituksena kootun ryhmänsä hyvää lentoon liigakauden kynnyksellä. Sinivihreässä seurayhteisössä oli pitkästä aika uutta innostusta muutaman liigan keskikastissa taaperretun kauden jälkeen.

Joukkueen ulkopuoliset asiat kuitenkin pilasivat kaiken. Palloliiton kurinpitovaliokunta tulkitsi TamUn rikkoneen s√§√§nt√∂√§, joka kielt√§√§ seuraa tekem√§st√§ sopimusta, joka ”mahdollistaa kolmannen osapuolen mahdollisuuden vaikuttaa seuran itsen√§isyyteen, toimintatapoihin ja joukkueidensa suorituksiin koskien pelaajien palkkaamista ja siirtoihin liittyvi√§ asioita”, eiv√§tk√§ TamUn valitukset menestyneet Palloliiton valitusvaliokunnassa eik√§ Urheilun oikeusturvalautakunnnassa. T√§ss√§ jutussa ei kuitenkaan puida n√§it√§ asioita, vaan keskityt√§√§n muistelemaan kaikesta huolimatta pelattua liigacupin finaalia.

Maaginen Sakari Saarinen: ”itse peli j√§i toissijaiseksi”

Liigacupin finaali olisi normaaleissa oloissa tavallista liigakauteen valmistavaa ottelua suurempi juttu, mutta ottelussa pelannut TamU-ikoni Sakari Saarinen kertoo, että ottelun tapahtumat eivät ole jääneet hänelle erityisen hyvin mieleen ympärillä pyörineiden asioiden vietyä huomion.

”Siin√§ peliss√§ ei sitten kuitenkaan ollut juurikaan panosta, vaan ne panokset oli kaikkialla muualla, eli siin√§ jatkuuko seuran toiminta. Itsell√§ni oli lis√§ksi tilanne se, ett√§ en ollut loukkaantumisen j√§ljilt√§ ihan t√§ydess√§ pelikunnossa, vaan ottelu tuli sen kannalta hiukan liian aikaisin. Oli aika tuskaista pelata, kun jalat ei vaan toimineet”, muistelee maaginen Sakke Saarinen vuosikymmenen takaisia tapahtumia.

”Itse peli ja tapahtuma ovat j√§√§neet toissijaisiksi synkkien tapahtumien varjoon, mutta omaan pelaamiseen se ei vaikuttanut, vaan pystyin kuitenkin keskittym√§√§n peliin ihan t√§ysill√§. Saattoi kyll√§ olla, ett√§ kaikki eiv√§t olleet henkisesti ja fyysisesti ihan t√§ydess√§ valmiudessa peliin, kun pitk√§√§n ei tiedetty onko edes peli√§.”

”Se oli yksi peli muiden joukossa, ja ehk√§ viel√§ v√§hemm√§nkin”, tiivist√§√§ Saarinen sen mit√§ ottelusta j√§i kilpailullisessa mieless√§ k√§teen.

Sakari Saarinen taistelee pallosta Ilari √Ąij√§l√§n kanssa. Kuva: Jussi Eskola

Vaikka Tampere Unitedilla oli ottelussa omat mahdollisuutensa vaikeasta l√§ht√∂tilanteesta huolimatta, ottelu p√§√§ttyi lopulta Hongan 3‚Äď0-voittoon. Nicholas Otaru teki 1‚Äď0-maalin jo 20. minuutilla, mutta ottelun ratkaisu venyi pitk√§lle toiselle jaksolle, jossa Demba Savage teki maalit 67. ja 76. minuutilla. Honka juhli liigacupin voittoa samalla kun Tampere Unitedin pelaajat kiittiv√§t runsaslukuisena paikalla ollutta Sinikaartia aavistaen, ett√§ he tekisiv√§t sen ehk√§ viimeisen kerran.

Myös kannattajilla mielessä muut asiat kuin liigacupin voitto

Tampere Unitedin kannattajaporukka Sinikaartin aktiiveihin läpi liigavuosien kuulunut Antti Pettinen muistaa olleensa liigacupin finaalia edeltävinä päivinä tiiviisti yhteydessä seuraan ja saaneensa tietoa siitä, miten valitusprosessi etenee. Kannattajille ottelun pelaaminen ei siis tullut yllätyksenä, vaan matkaan lähdettiin jopa kahdella bussilla, kun jo pari vuotta aiemmin perustettu Tampere Unitedin kannattajat ry järjesti oman bussikuljetuksensa Sinikaartin bussin oheen.

”Koko viikko ennen ottelua oli tosi sekavaa aikaa. Ei siin√§ oikein p√§√§ssyt odottamaan sit√§ finaalia ollenkaan, vaan fokus oli muussa kuin itse peliss√§. Ajatus oli siin√§, ett√§ t√§m√§ voi olla viimeinen peli. Ei siin√§ oikein p√§√§ssyt finaalitunnelmaan tai edes kunnon pelifiilikseen, vaan oli ehk√§ enemm√§n harkkapelifiilis”, Pettinen muistelee

”Sinikaartin bussissa yritettiin puhua pelist√§ ja yritettiin v√§h√§n nauttia siit√§ ja fiilistell√§, ett√§ nyt tehd√§√§n hyv√§ kannustus. Ja sit√§h√§n se olikin, kun keskityttiin omaan Sinikaartin tekemiseen, mutta eih√§n siit√§ p√§√§ssyt yli eik√§ ymp√§ri, ett√§ pohjavire oli koko ajan valtavan iso kysymysmerkki, ett√§ mit√§h√§n seuralle tapahtuu. Sellaista optimismiakin oli, ett√§ nyt kun saadaan t√§m√§ peli pelata niin kai me nyt saadaan kausikin pelata, ett√§ ehk√§ t√§ss√§ liitto tulee viel√§ j√§rkiins√§.”

”Oli tosi outo tunnelma”, Pettinen summaa.

Mukana Sinikaartin bussissa oli myös silloin 17-vuotias nimimerkillä YamU tunnettu kannattaja. Vaikka vieraspeliin lähdettiin hiukan haikein fiiliksin siitä, että reissu saattaisi olla viimeinen, matsipäivä sytytti kuitenkin nuoren miehen normaaliin tapaan.

”Tunnelma bussissa ei eronnut normaalista matsip√§iv√§st√§ ainakaan siell√§ nuorten penkeill√§, vaan meill√§ oli ihan yht√§ hauskaa siell√§ kuin yleens√§kin. Tietysti my√∂s kuunneltiin huhupuheita ja keskusteltiin kesken√§mme siit√§, jatkuuko toiminta viel√§.”

”Pelin aikanakin sit√§ kyll√§ mietti, onko seuran tarina t√§ss√§. Olin ollut mukana vasta muutaman vuoden, ja mietin mit√§ sit√§ sitten oikein tekeek√§√§n jos toiminta ei jatku. Olin juuri l√∂yt√§nyt mukavan seurayhteis√∂n, ja jalkapallo oli nostanut p√§√§t√§√§n itsell√§ paljon enemm√§n kuin ennen”, YamU muistelee tunnelmia.

Itse pelistä YamUlla ei ole suurempia muistikuvia, ja samaa kertoo myös Antti Pettinen. Keskittyminen oli kannustamisessa ja mielessä pyöri pelin ulkopuoliset asiat. Urheilullisesti ottelu oli monen kannattajan mielestä yhdentekevä.

”Katsomossa oli todella aggressiivinen tunnelma, ja mukana oli paljon vihan tunteita ja n√§ytt√§misen halua. Se ei ehk√§ kanavoitunut sellaisiin asioihin, ett√§ se olisi n√§kynyt kent√§ll√§, vaan se kanavoitui enemm√§nkin Palloliittoa vastaan.”

”Sen muistan, ett√§ peli oli ihan j√§nnitt√§v√§, ja pelaajat pelasivat hyvin. Kuitenkin edelt√§vien viikkojen ja kuukausien tapahtumat n√§kyiv√§t sek√§ kent√§ll√§ ett√§ katsomossa, eik√§ se ollut urheilullisesti hyv√§ asia, vaan se meni hiukan yli. Aggressiivisuus n√§kyi kent√§ll√§kin”, Pettinen arvioi.

”Kannattaminen oli paljon raivokkaampaa kuin tavallisesti. Vedettiin t√§ysill√§ ihan joka √§ij√§, kun tulevaisuudesta ei tiennyt. Ei sielt√§ varmaan kukaan l√§htenyt niin, ett√§ √§√§ni olisi kantanut kauheasti en√§√§. Ei ollut mik√§√§n perinteinen hautajaistunnelma”, YamU kuvailee.

”Eik√§ sill√§ liigacupin pokaalilla ollut siin√§ kohtaa oikeastaan mit√§√§n merkityst√§, vaan l√§hinn√§ sill√§, ett√§ seura jatkaisi jossain muodossa.”

Omien raivokkaan kannustamisen lisäksi Sinikaartin aggressiiviset huudot kohdistuivat Palloliittoa ja Veikkausliigaa vastaan. Katsomossa esille laitetuissa banderolleissa kritisoitiin myös seurajohtoa. Video: Styntty-channel / Petteri Tyni.

Uhosta tuli paluutarinan mahdollistanut voimavara

Kymmenen vuotta Tapiolan tapahtumien jälkeen Antti Pettinen pohtii, että oli tärkeää saada purkaa suurimmat aggressiot nimenomaan pelin aikana. Sillä oli jopa terapeuttinen vaikutus, jota ilman Tampere Unitedin paluu ei välttämättä olisi tapahtunut niin kuin se tapahtui.

”Se oli aggressiivista, mutta se oli my√∂s todella yhteis√∂llist√§. Siin√§ oli vahva me vastaan muut -fiilis, ja viha purkautui n√§ytt√§misen haluna. Se ei kohdentunut niink√§√§n urheilullisiin asioihin, vaan haluttiin n√§ytt√§√§, ett√§ meill√§ on n√§in vahva kulttuuri, ett√§ ollaan n√§in isoja ja voimakkaita.”

”Kai siin√§ oli semmonen tietty naiivi toive, ett√§ kun seuralla on n√§in iso kannatus, ett√§ joku tulisi j√§rkiins√§”, nauraa Pettinen.

Pettisen mukaan liigacupin finaalin pelaaminen vaikutti siihen, että pelit jatkuivat harrastesarjassa TamU-K:n nimellä jo kaudella 2011. Fiilis siitä, että tarina ei saa loppua kesken vahvistui nimenomaan liigacupin finaalissa, joka oli kauden ensimmäinen ottelu, jossa Sinikaarti oli mukana täydellä voimalla.

”Kyll√§ m√§ v√§it√§n, ett√§ liigacupin finaali ja se miten asiat meni auttoi jaksamaan tehd√§ asioille jotain sen sijaan, ett√§ olisi j√§√§ty odottelemaan mit√§ tapahtuu”, Pettinen summaa.

”Siin√§ luotiin uskoa siihen, ett√§ meill√§ on tarpeeksi vahva seurayhteis√∂ ja kannattajat, jotta me pystyt√§√§n nousemaan kuin Fenix-lintu tuhkasta”, summaa YamU viitaten kauden 2012 avaneeseen Sinikaartin katsomokoregrafiaan.

Päätösvihellystä seurasi tunnemyrsky

Ottelun päättyessä Sinikaartin katsomossa koettiin monenlaisia tunteita. Useimmilla viha ja aggressio väistyivät. Moni tunsi vielä toivoa tai ainakin epäuskoa, ettei tämä voi päättyä näin. Toiset otti valtaansa surumielisyys ja haikeus.

”Osa porukasta oli sill√§ fiiliksell√§ ett√§ t√§m√§ oli nyt t√§ss√§, mutta osa jaksoi viel√§ uskoa ett√§ valitukset voisivat menn√§ l√§pi. Itse kuuluin ehk√§ enemm√§n siihen uskovaan osastoon, vaikka kyll√§ sen tiesi, ett√§ aika ohuen narun varassa ollaan. Kyll√§ siin√§ pelaajien tullessa kiitt√§m√§√§n oli sellainen surumielisyys ja haikeus. Olo oli aika tyhj√§”, Pettinen kertaa.

”Oli se aika tunteellinen hetki, kun pelaajat tuli kiitt√§m√§√§n kannattajia”, komppaa YamU. ”Sielt√§h√§n lensi pelipaitoja ja vaikka mit√§ tavaraa kannattajille, niin kyll√§ siin√§ mietti, ett√§ onko t√§ss√§ viimeiset hetket kun aloitetaan viel√§ joku ch√§ntti.”

TamU-pelaajat heittävät varusteitaan Sinikaartille. Kuva: Jussi Eskola

Kannattajien keskuudessa on usein myös palattu pohtimaan, millainen kaudesta 2011 olisi voinut tulla jos se olisi saatu pelata. Myös Pettinen muistaa hyvin miten paljon harmitti myös se, että joukkue hajosi.

”Pitk√§st√§ aikaa oli saatu kasaan todella potentiaalinen ja hyv√§√§ futista pelaava TamU. Erityisesti harmitti p√§√§valmentaja Jarkko Wissin ja joidenkin pitk√§√§n seurassa pelanneiden pelaajien puolesta. Olisi toivonut ett√§ esimerkiksi Sakke Saarinen olisi saanut p√§√§tt√§√§ pelaajauransa Tampere Unitedissa”, Pettinen pohtii.

”Ei ollut kyll√§ tarkoitus Tampereelta mihink√§√§n l√§hte√§”, vahvistaa lopulta RoPSissa, KTP:ss√§ ja Hakassa liigaa ja Ykk√∂st√§ vuosina 2011‚Äď14 pelannut Sakke Saarinen. Viimeisiksi peleiksi j√§iv√§t Kolmosen ottelut Nokian Palloseurassa kaudella 2015, jonka j√§lkeen jalkapallo on ollut osa el√§m√§√§ tytt√§ren harrastuksen kautta.

Kohtuuttoman kova rangaistus

Kaikkien haastateltujen mielestä TamUn saama rangaistus oli kohtuuton, varsinkin kun lopulta selvisi, ettei TamU voisi saada kaudelle 2012 sarjapaikkaa muualta kuin silloiselta piirin alimmalta sarjatasolta eli Kutosesta

”Kyll√§h√§n siin√§ v√§√§rin oli seurassa tehty, mutta rangaistus oli aivan helvetin suhteeton siihen n√§hden mit√§ oli tehty, kun vertaa, mit√§ sen j√§lkeen on muissa seuroissa tapahtunut”, summaa YamU viitaten seuroihin, joissa on pelattu ilmeisen tietoisesti sopupelej√§ ja selvitty paljon v√§hemm√§ll√§.

Sakari Saarinen palaa hetkeen, jona tieto kilpailuista sulkemisesta oli juuri kantautunut pelaajien korviin yhdeksän päivää ennen liigacupin finaalia. Muutama pelaaja istui vielä harjoitusten jälkeen kopissa, kun puhelimet alkoivat soida toimittajien kärttäessä lausuntoja pelaajilta.

”Joku siin√§ kopissa kommentoikin, ett√§ ei kannata mit√§√§n nyt l√§hte√§ huutelemaan. Mutta parempi sit√§ on jotain sanoa, jos joku tekee n√§in. Se oli viimeinen hetki viel√§ sanoa jotain, eik√§ vaan olla n√§tisti, ett√§ laittakaa vaan pulju kiinni”, Saarinen lataa.

Saarisen kommentit päätyivätkin iltapäivälehden otsikkoon saakka.

”Sanoin sitten sen ’Palloliitto on p√∂ll√∂liitto’. En tied√§ onko se sitten kauheeta jos niin sanoo. En edelleenk√§√§n tied√§ tarkalleen ket√§ syytt√§√§, mutta ei sill√§ nyt en√§√§ ole v√§li√§k√§√§n.”

Tilanteen synkkyys näkyi pelaajista päätösvihellyksen jälkeen. Kuvassa Antti Ojanperä, Jarkko Värttö ja Sakari Saarinen. Kuva: Jussi Eskola

Yhden aikakauden p√§√§t√∂s ‚Äď ja uuden paremman alku?

Antti Pettinen kuvailee liigacupin finaalia yhden aikakauden haikeaksi p√§√§t√∂kseksi, johon p√§√§ttyi my√∂s oma aktiivinen vaihe kannattajatoiminnassa, kun Tampere Unitedin v√§rej√§ kausina 2011‚Äď15 kantaneessa TamU-K:ssa l√∂ytyi toisenlaiset roolit.

”Jotenkin uskoin siihen, ett√§ seura ei katoa mihink√§√§n. Siin√§ oli naiivi lapsen usko siihen, ett√§ kyll√§ t√§st√§ jotenkin selvit√§√§n, ja sellainen sokea luottamus yhteis√∂√∂n ja erityisesti Sinikaartiin.”

”Enp√§ olisi kuitenkaan arvannut millainen prosessi siit√§ k√§ynnistyisi”, Pettinen toteaa mietteli√§√§n√§.

T√§m√§ prosessi onkin sitten oma tarinansa, ja se on itse asiassa kerrottu vuonna 2016 julkaistussa ”Hiekalta Kakkoseen” -kirjassa, jota on edelleen saatavilla TamU-kaupassa vain 20 euron hintaan. Sen tarinan ytimess√§ on havainto siit√§, ett√§ TamU on ollut kannattajilleen niin t√§rke√§, ett√§ tarinan ei yksinkertaisesti annettu p√§√§tty√§ edes toivottoman tuntuisessa tilanteessa. Lis√§ksi tarinaan liittyi etenkin alkuvuosina tietynlainen uho ja halu n√§ytt√§√§ kaikille, ett√§ sinivihre√§√§ seurayhteis√∂√§ eiv√§t voi ulkopuoliset voimat tuhota.

Prosessin seurauksena Tampere United on seurana huomattavasti aiempaa terveemmällä pohjalla, kun toiminta ei ole yhden joukkueen varassa, vaan miesten edustusjoukkueen lisäksi seuralla on naisten edustusjoukkue, kasvava junioritoiminta ja muun muassa miesten kakkosjoukkue vain yhtä sarjaporrasta edustusta alempana. Tällä tavalla rakennettu seura kestää mahdollisia tulevaisuuden kolhuja aivan eri tavalla kuin liigavuosien TamU. Lisäksi seuran yhteisöllisyys on kasvanut yhdessä koettujen rankkojen kokemusten ja upeiden sarjanousujen myötä, eikä tämän merkitystä voi yliarvioida.

”TamU on nykyisin seura merkitt√§v√§sti liigavuosia isommalla √§ss√§ll√§, ja jopa sellainen kokonaisuus, mit√§ kaikki seurat eiv√§t edes p√§√§sarjatasolla Suomessa ole. Seura on todella vahva, ja minulle on vain ajan kysymys, ett√§ seura nousee pikkuhiljaa ylemm√§s ja ylemm√§s. TamUssa on sellaista keskieurooppalaisten alempien sarjojen seurojen henke√§, ett√§ pelip√§iv√§n√§ ei menn√§ vain katsomaan peli√§ vaan kokoonnutaan yhteis√∂n√§ stadionille”, summaa Antti Pettinen.

Myös Sakari Saarinen on seurannut tyytyväisenä seuran paluutarinaa ja viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtuneita käänteitä.

”On tosi hienoa, ett√§ Tampere United on viel√§ olemassa. Meill√§ oli menestyksek√§s hieno aika joukkueessa, ja hetken tuntui, ett√§ se kaikki pyyhkiytyisi pois. Mutta tosi hienoa ett√§ seura on viel√§ hengiss√§ ja voi hyvin. Kiitos siit√§ kaikille!”

Tampere Unitedin kokoonpano

12 Mika Hilander
4 Kristian Kojola C
5 Antti Ojanperä keltainen kortti
6 Jonas Emet keltainen kortti
8 Jarkko Värttö
9 Mika Lahtinen
11 Aleksei Kangaskolkka vaihtoon 74’
13 Sakari Saarinen
16 Ilari Ruuth
21 Jonne Hjelm vaihtoon 79’
27 Johannes Mononen vaihtoon 51’
1 Jere Pyhäranta
10 Sergei Korsunov vaihdosta 79’
17 Antto Hilska vaihdosta 74’
25 Aapo Lappalainen vaihdosta 51’