TamU joutui tyytymään tasa­peliin Tapiolassa

13/04/2024 TamU
Otteluraportti

Tampere United joutui taipumaan Tapiolassa nihkeään 1–1-tasapeliin, vaikka johti ottelua lähes koko ottelun ajan. Julius Stenroos siirsi TamUn johtoon jo alle vartin pelin jälkeen, ja Hongan tasoitus syntyi pilkulta vasta varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. TamUlla oli ollut tätä ennen muutama tilaisuus niitata peli toisella osumalla, mutta rehellisyyden nimissä Hongan tasoitus oli toisella jaksolla huomattavasti TamUn maalia lähempänä.


Kakkonen

1 – 1

  • Voittojuhlat peruuntuivat Hongan harmillisella 90. minuutin pilkkumaalilla.
  • Ottelun tunnelma kohosi poikkeukselliseksi Sinikaartin ja HK05:n siivittämänä.
  • TamU on aloittanut kautensa voitolla ja tasapelillä, mutta pelissä on vielä runsaasti parantamisen varaa.

Me ehkä passivoiduttiin liikaa johtomaalin jälkeen. Pudotimme liikaa omaa prässiämme ja Honka pääsi paremmin mukaan peliin.

- Julius Stenroos
Keskikenttäpelaaja

Vastustajalta tuli se prässi mikä tiedettiin ennalta, ja ehkä vielä pikkuisen aktiivisemmin kuin heidän ensimmäisessä pelissään. Kyllähän he kiireen meille aiheuttivat.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Mentiin vähän liian nopeasti ylöspäin, kun saimme pallon haltuumme. Olisi pitänyt saada pidempiä pallon­hallinta­jaksoja ja pitkiä hyökkäyksiä, niin olisi saatu purettua painetta paremmin.

- Julius Stenroos
Keskikenttäpelaaja

Voi sanoa että aika alkutekijöissä tässä vielä ollaan. Nyt ollaan päästy vasta muutama viikko harjoituksissa edes päästy pelaamaan 10 v 10 -pelejä. Meillä on hirveästi varaa parantaa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tapahtuma oli hieno, kun oli kaksi kannattajaryhmää, jotka pitivät meteliä. Se oli mahtavaa!

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun ensimmäinen vartti oli melko tasaista pelaamista. Molemmat joukkueet saivat luotua lupaavia hyökkäyksiä, ja muutamat boksiin laitetut pallot olivat vaarallisia. Kentän laidalle oli pakkautunut noin 500 katsojaa, ja sekä Sinikaarti että Hongan kannattajaryhmä HK05 pitivät tunnelman korkealla.

Maaliverkko heilui hiukan ennen vartin täyttymistä. Taha Özcelik voitti kakkospallon keskikentällä, ja siirsi pelivälineen Julius Stenroosille. Tämä käytti pallon Janar Georgilla, joka nosti pallon maukkaasti takaisin boksiin juosseelle Stenroosille. Vaikka pallo oli vähän hankala kontrolloida ja ajautui vasemmalle, Stenroos sijoitti pallon varmasti maalin takakulmaan.

”Saatiin korkeasta prässistä riisto, ’Janne’ pisti hyvän tsipin linjan taakse, ja pääsin siitä laittamaan pallon maaliin”, kertaa Julius Stenroos tilannetta.

Pelaajat juhlivat Julius Stenroosin maalia.

Johtomaalin jälkeen seurasi vaikea vaihe, jonka aikana Honka piti palloa ja näytti vaaralliselta. Varsinaisia maalintekoyrityksiä ei Hongalta silti nähty. Silloin kun Honka pääsi laittamaan korkean pallon boksiin, maalin edusta siivottiin tehokkaasti topparipari Anton Brightin ja Jonne Koistisen johdolla.

”Me ehkä passivoiduttiin liikaa johtomaalin jälkeen. Mun mielestä me aloitettiin hyvin ja pystyttiin pitämään palloa Hongan puoliskolla. Maalin jälkeen pudotimme liikaa omaa prässiämme ja Honka pääsi paremmin mukaan peliin”, Stenroos näkee.

Arttu Raittinen taistelee pallosta.

Viitisen minuuttia ennen puolta aikaa Jonne Koistinen lähetti loistavan ristipallon vasempaan laitaan Arttu Raittiselle, joka eteni kuudentoista rajaa pitkin keskemmälle. Syöttö löysi Janar Georgin mainiosta vetopaikasta aivan keskeltä kuudentoista rajan kohdalta, mutta laukaus jäi sen verran heppoiseksi, että Hongan maalivahti Jussi Tanskan oli melko helppo napata pallo haltuunsa.

Vielä juuri ennen puolta aikaa Juho Heikkinen pääsi rynnistämään vasenta sivurajaa pitkin nopeaan hyökkäykseen kärki Matias Sarlinin rynniessä topparien välissä. Toisesta aallosta löytyi Janar Georg täysin vapaana, mutta veto rangaistusalueen kaaren takaa nousi karkeasti maalin yli.

Ensimmäisen jakson lisäajalla Honka tuli vielä kerran pallonriistoa seuranneella nopealla hyökkäyksellä. Pallo pelattiin parilla siirrolla laitapuolustaja Erik Davidianille boksin vasempaan laitaan, mutta Joonas Immonen torjui vedon etualakulmasta. Seuranneet kaksi kulmapotkuakin TamU selvitti hienosti, mutta jälkimmäisessä laitapuolustaja Eelis Korhonen kolautti päänsä ikävästi Honka-pelaajan kanssa, eikä pystynyt jatkamaan peliä enää toisella jaksolla.

Eelis Korhonen joutui jättämään kentän ensimmäisen jakson jälkeen.
Sinikaarti oli mukana Tapiolassa runsaslukuisena.

Ote vahvemmin Hongalle toisella jaksolla

Toinen jakso sai lupaavan alun, kun TamU loi heti kaksi tekopaikkaa. Ensimmäinen pelattiin suoraan avauspotkusta, kun Matias Sarlin voitti Taha Özcelikin topparille lähettämästä pallosta syntyneen kakkospallon syvällä Hongan alueella. Sarlin käytti pallon Janar Georgille ja pääsi laukomaan pienestä kulmasta syvällä boksissa. Puolustaja kuitenkin peitti laukauksen.

Pari minuuttia myöhemmin Taha Özcelik ohitti ryminällä pari vastustajaa, käytti pallon Juho Heikkisellä ja pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Veto karkasi kuitenkin maalin yli.

Hetkeä myöhemmin vasen laitapuolustaja Verneri Maunuksela näki tyhjän tilan edessään painopisteen ollessa toisella puolella kennttää. Juho Heikkinen näki ”Verkun” juoksun tyhjään tilaan, ja tarjoili mukavan pallon. Maunuksela haki boksin kulmalta ennakkoluulottomasti putoavaa lehteä maalin takakulmaan, mutta tällä kertaa veto nousi yli maalin.

Juho Heikkinen pelasi vahvan ottelun heti päästyään avauskokoonpanoon.

Maali oli pian lähellä toisessa päässä, kun Honka pelasi pitkän hyökkäyksen, jonka päätteeksi kärki Alberto Velasquezille pelattiin pallon linjan taakse. Velasquez kiersi jo maalivahti Joonas Immosen ja pääsi laukomaan pienestä kulmasta. Toppari Jonne Koistinen ehti kuitenkin pelastamaan maalin synnyn liukumalla palloon – tosin ottelun jälkeen Koistinen paljasti pallon käyneen maalin sisäpuolella, mutta tämä jäi tuomareilta huomaamatta.

Hongan paine jatkui kovana, ja hetken päästä pallo oli uudelleen maalissa, kun pitkä hyökkäys päätyi boksiin vapaaseen paikkaan Jouni Hämäläiselle. Avustavan lippu oli kuitenkin pystyssä espoolaisyleisön hurratessa.

Jakso eteni muutoinkin Hongan hallinnassa, kunnes tunnin paikkeilla TamU sai hetkeksi juonesta kiinni. Nyt oli TamUn maalin vuoro tuhriintua paitsioon. Juho Heikkisen kulmapotku tuli hyvin maalin eteen, ja Jonne Koistinen pääsi puskemaan kohti maalia. Pusku kuitenkin kilpistyi paitsiossa maalin edessä olleeseen Verneri Maunukselaan, ja näin maali jäi syntymättä.

Seurraava tekopaikkapaikka syntyi, kun TamU prässäsi pallon haltuunsa syvällä Hongan alueella. Pallo pelattiin Toni Paukkerille, joka pääsi laukomaan rangaistusalueen kaarelta. Veto viuhui kuitenkin harmillisen selvästi maalin ohi.

Ote siirtyi pian takaisin Hongalle, ja hyökkäykset vyöryivät kohti TamUn maalia. Tuloksena oli lukuisia kulmapotkuja, jotka olivat enimmäkseen vaarallisia, mutta TamU selvitti ne hyvin.

Kymmenen minuuttia enne täyttä aikaa Hongan tasoitus oli todella lähellä. Tilanne lähti Hongan maalipotkusta, josta pallo pelattiin kymmenellä syötöllä kun Alberto Velasquezille boksiin. Vastassa oli enää maalivahti Joonas Immonen, jonka hiukan onnekaskin reaktiotorjunta pelasti maalin synnyn. Pallo pomppasi Immosen polvesta jo hänen selkänsä taakse, mutta maalivahti ennätti kaapata pallon haltuunsa ennen kuin Velasquez ehti karoille.

Toisessa päässä nähtiin tekopaikka pari minuuttia myöhemmin. Joonas Immosen tarkka avaus löysi Verneri Maunukselan vasemmalta laidalta, ja tämä jatkoi päällään kummenen minuuttia aiemmin kentälle tulleelle Eero Lambergille. Tämä pääsi murtautumaan boksiin ja laukoi tulisesti pian boksin kulman ohitettuaan. Harmillisesti veto suuntautui niukasti takatolpan ohi.

Kärki Matias Sarlin tuo palloa.

Hetkeä myöhemmin myös kärki Matias Sarlin pääsi laukomaan. Tilanne syntyi hyvästä laitapelistä, jonka jälkeen Sarlin haki itselleen vetopaikan hiukan keskemmältä kuudentoista rajan takaa. Laukaus meni kuitenkin selvästi maalin yli.

Masentava loppuratkaisu syntyi Hongan painostuksen päätteeksi. Rangaistus­potkuun johtanut tilanne syntyi, kun Honka sahasi palloa hyökkäyspäässä, ja sai lopulta pistosyötön alati vaaralliselle Alberto Velasquezille. Jonne Koistinen rynnisti purkamaan pistosyöttöä ja törmäsi samalla Velasqueziin, joka kaatui sen verran näyttävästi, että tuomari osoitti pallon pilkulle.

Alberto Velasquez itse viimeisteli 1–1-tasoituksen pilkulta. Hongan pelaajat ryntäsivät juhlimaan tasoitusta päätyrajan takana kulmassa ottelua katsoneiden junioripelaajien kanssa. Pelaajien ja kannattajien yhteiset juhlat osin kentänkin puolella toivat sympaattisesti mieleen TamU-K-vuosien maalijuhlat huomattavasti alemmilla sarjatasoilla.

Molemmat joukkueet hakivat voittomaalia vielä ottelun lisäajalla, mutta kummankaan yritykset eivät päässet erityisen lähelle maalintekoa. Erinäisten huoltotaukojen ja tehtyjen vaihtojen myötä lisäaikaa pelattiin peräti kuusi minuuttia, mutta tämä ei auttanut kumpaakaan joukkuetta voittoon, vaan sarjapisteet tasattiin.

Sinikaarti tsemppasi joukkuetta myös ottelun päätyttyä.
Voittojuhlat peruuntuivat Tapiolassa viime hetkellä.

Prässipeli avainasemassa

Päävalmentaja Jukka Listenmaa näki että Honka oli juuri sellainen joukkue kuin mitä oli odotettu.

”Vastustajalta tuli se prässi mikä tiedettiin ennalta, ja ehkä vielä pikkuisen aktiivisemmin kuin heidän ensimmäisessä pelissään. Kyllähän he kiireen meille aiheuttivat, mutta kyllä me se myös itse itsellemme aiheutettiin. Oli hyvä joukkue kyllä vastassa, ja jopa parempi mitä odotettiin”, Listenmaa näkee.

”Varsinkin ensimmäisellä jaksolla tehtiin vähän sellaisia hölmöjä ratkaisuja eli yritettiin tsippailla palloa vastustajan ylitse, ja vastaanottajalle tuli sen takia hirveä kiire. Sitten kun maltettiin avata peliä ihan rauhassa, niin kyllä me päästiin niiden prässistä ohi. Hyökkäyskolmanneksella pallo ei oikein pysynyt hallussa, vaan pallo menetettiin liian nopeasti ja jouduttiin ottamaan vastaan.”

Maalintekijä Julius Stenroos näki asian samalla tavalla.

”Ei pystytty pitämään palloa omilla. Mentiin vähän liian nopeasti ylöspäin, kun saimme pallon haltuumme. Olisi pitänyt saada pidempiä pallonhallintajaksoja ja pitkiä hyökkäyksiä, niin olisi saatu purettua painetta paremmin”, pohtii Julius Stenroos toisen jakson haasteita.

Myös TamU pelasi korkealla prässillä, ja pallonriistoista saatiinkin muutamia tekopaikkoja. Useamman kerran nähtiin myös miten vikkelät nuoret espoolaiset purkivat prässin helpon näköisesti.

”Kun Honka pääsi meidän prässistä ohi, heillä oli paljon tilaa juosta meidän kenttäpuoliskolle. Mutta kyllä prässi myös toimi, ja saatiin Honka laittamaan pidempääkin palloa kuten oli toivottu. Valitettavasti hävittiin kyllä sitten näistä tulleita kaksinkamppailujakin”, Listenmaa analysoi.

Edelleen paljon parannettavaa

Hongan peli näytti jo tässä vaiheessa kautta hyvältä, ja Jukka Listenmaa pohdiskeli, että nuori joukkue voi parantaa tästä kauden mittaan vielä paljonkin.

”Heillä on pelin rakenne hyvällä mallilla ja pallo liikkuu kivasti. Kaikki oli tiedossa, mutta ehkä astetta paremmin he peliään toteuttivat mitä odotettiin. Honka voi olla todella laadukas joukkue loppukesästä”, Listenmaa arvioi.

Tampere Unitedille pelin paraneminen haastavan alkukauden jälkeen on välttämätöntä. Pisteiden valossa kaksi ensimmäistä ottelua ovat toki sujuneet kohtalaisen hyvin, mutta ei tarvitse kovin syvällistä ymmärrystä jalkapallosta nähdäkseen, että peli on kaikkea muuta kuin valmiin näköistä.

”Voi sanoa että aika alkutekijöissä tässä vielä ollaan. Nyt ollaan päästy vasta muutama viikko harjoituksissa edes päästy pelaamaan 10v10-pelejä, ja sitä nyt kumminkin halutaan tehdä joka viikko.”

”Nyt sitä on päästy pelaamaan vasta neljä kertaa, ja ensimmäisellä kerralla mukana oli viisi kakkosjoukkueen pelaajaa. Kiitos heille siitä että tulivat, mutta sen puolesta meillä on hirveästi varaa parantaa”, Listenmaa ruotii.

Suuri tapahtuma kyläkentällä

Ottelutapahtuma oli Kakkosen tasolle monella tapaa erikoislaatuinen. Ottelu pelattiin enemmänkin harjoituskentäksi soveltuvalla tekonurmella, jonka laidalla ei ollut katsomoita kaikille noin 500 paikalle ahtautuneelle katsojalla. Niinpä suuri osa yleisöstä seisoi kentän laidalla, ja ajoittain aivan kiinni sivurajassa ja jopa kentän puolella.

Maalintekijä Julius Stenroos näki kuitenkin ottelutapahtuman luonteen ja tunnelman positiivisena asiana, eikä katsojien läheisyyskään vaivannut.

”Ei se minua sen kummemmin häirinnyt. Oli hieno tapahtuma, ja kiva että vastustajallakin oli kerrankin kannattajia, jotka kannustivat ääneen. On se vähän erilaista kun ne ovat ihan siinä kentän vieressä, mutta ei se minua mitenkään erityisesti haitannut.”

Janar Georg joutui yleisön keskelle.

Tunnelma olikin Kakkosen tasolle hyvin poikkeuksellinen, kun sekä Sinikaarti että kotijoukkueen HK05 olivat paikalla suurella joukolla ja pitivät lauluillaan tunnelman korkealla.

Päävalmentaja Listenmaa on kriittisempi.

”Oli se vähän vaarallista kun katsojat olivat niin lähellä sivurajaa, ja välillä yleisöä istui jalat melkein kentän puolella. Rankkarissakin oli lähemmäs sata ihmistä melkein maalin takana. Ei se varmaan ihan kaikkien sääntöjen mukaan mennyt. Siinä kun ’Janne’ taklattiin kentän ulkopuolelle jollekin pienelle katsojalle olisi voinut sattua pahastikin.”

”Tapahtumana se oli kuitenkin hieno, kun oli kaksi kannattajaryhmää, jotka pitivät meteliä. Se oli mahtavaa!”, Listenmaa toteaa.

Otteluruuhka jatkuu

TamUn otteluruuhka jatkuu tiiviinä, sillä seuraava peli pelataan jo ensi keskiviikkona 17.4. klo 19.00. Kyseessä on Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelu, johon vieraaksi Tammelan stadionille saapuu FC Interin kakkosjoukkue.

Sarjapelit jatkuvat heti seuraavan lauantaina 20.4. kun Tammelassa pelataan klo 19.30 alkaen derby Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Huomaa että alkamisaika on puoli tuntia alunperin ilmoitettua myöhempi.

Liput näihin molempiin otteluihin ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa.

Jo ennen edustusjoukkueen otteluita miesten kakkosjoukkue kohtaa Suomen Cupin kolmannella kierroksella liigajoukkue EIF:n. Tämä ottelu pelataan Pyynikin urheilukentällä tiistaina 16.4. klo klo 18.00. Liput otteluun maksavat 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä, ja ne ovat myynnissä TamU-kaupassa.

Kakkonen

1 – 1

( 0 – 1 )

14′ Julius Stenroos

Yleisöä:
500

90′ Alberto Velasquez (rp)

Yleisöä:
500

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen 89'
7 Julius Stenroos 71'
9 Janar Georg
10 Taha Özcelik
11 Arttu Raittinen 46'
13 Anton Bright C 27'
23 Matias Sarlin
24 Eelis Korhonen 46'
29 Verneri Maunuksela
30 Juho Heikkinen 78'
33 Roope Järvinen
5 Atte Jokinen
16 Erkka Helminen 78'
17 Toni Paukkeri 46'
18 Niilo Jalkanen
20 Eric Bullock 46'
21 Eero Lamberg 71'
1Jussi Tanska
6Said Ahmed Abdulkadir 46'
7Michele Desalegen 84'
11Arez Goshnaw 55'
15Ilya Simonov
16Erik Davidian
20Leon Vesterbacka
22Aito Pitkänen 69'
24Joonatan Ritamies
25Oliver Tukia
56Alberto Velasquez
30Tuomas Väänänen
2Jouni Hämäläinen 55'
3Ilkka Miettinen
5Veli Äijälä 69'
17Max Blumberg
21Tacza Samuel 46'
23Nuutti Norhomaa

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49