Tampere Unitedin uusi hallitus aloitti toimikautensa marraskuun puolivälissä. Samalla TamUn pitkäaikainen puheenjohtaja Heikki Wilen siirtyi hallituksessa pienempään rooliin, ja päävastuun puheenjohtajana otti Antti Niemistö. Niemistö on nyt siis ollut seuran vetovastuussa noin kaksi ja puoli kuukautta. Tänä aikana uudet työnjaot ovat alkaneet vakiintua, ja seuran arki asettunut lopulta varsin tutulle tolalleen.

Niemistö on tähän mennessä kulkenut jo pitkän tien seuran mukana. Perustamisvuodesta 1998 lähtien seuraa seurannut ja jo liigavuosina Sinikaartin toiminnassa mukana ollut Niemistö on ollut viimeiset vuodet seuran hallituksessa mukana, viimeiset vuodet varapuheenjohtajana. Lisäksi hänellä on ollut iso rooli ottelutapahtumien järjestämisessä sekä viestinnässä. Siviilissä Niemistö toimii noin 20 henkeä työllistävän Tussitaikurit Oy:n toimitusjohtajana, ja tuo seuraan tätä kautta hankittua johtamiseen, organisaation kehittämiseen ja myyntiin liittyvää osaamista.
Valinta seuran puheenjohtajaksi oli Niemistölle itselleen lopulta melko odotettua: ”Ei valinta yllätyksenä tullut. Tähän oli jo valmistauduttu henkisesti ja jonkun verran myös käytännön tasolla siten, että olin syksyllä jo hyvissä ajoin ennen valintaa aiempia vuosia enemmän mukana päävalmentajahaussa ja joukkueenrakentamiskeskusteluissa. Sitä kautta haluttiin turvata jatkuvuus.”
”Kun Heikki Wilen kesällä ilmoitti ensiksi hallituksen sisällä, ettei ole jatkamassa, keskustelimme mahdollisista ehdokkaista uudeksi puheenjohtajaksi. Yllättävän nopeasti hahmottui, että olen itse asiassa aika motivoitunut tähän tehtävään. Olin ehkä aiemmin ajatellut, etten olisi valmis ottamaan tehtävää vastaan, mutta ajat muuttuvat. Seura on ihan erilaisessa kypsyydentilassa, ja ehkä tämä tilanne sopii minulle vähän paremmin”, Niemistö pohtii.
Niemistö on tyytyväinen hallituksen kokoonpanoon ja korostaa jatkuvuutta: ”Hallituksessa jatkaa monta vanhaa jäsentä, ja mukaan on tullut sopivasti myös uutta verta. Junioritoimintaa viime vuodet kehittänyt Markus Kyöstäjä nousi varapuheenjohtajaksi, ja se on seuran kehityksen kannalta erittäin tärkeä juttu. Omaan tekemiseeni taasen vaikuttaa merkittävästi se, että hallituksesta pois jäänyt Tarmo Lyytikäinen on ottanut lisää vastuuta seuran viestinnästä, ja erityisesti sen organisoimisesta niin, että kirjoittajia on entistä enemmän.”
Edellinen puheenjohtaja jatkaa mukana
Erityisen arvokkaana Niemistö näkee sen, että seuran puheenjohtajana pitkään toiminut Heikki Wilen ei suinkaan ole poistunut takavasemmalle.
”Pitkäaikainen puheenjohtaja toki väistyi, mutta Heikki jatkaa pienemmässä roolissa hallituksessa, ja on aina käytettävissä kun tarvitsee apua. Tämän olen jo käytännössäkin testannut talven aikana. Lisäksi Heikki on ottanut haltuunsa erilaisia projekteja, jotka varmasti näkyvät toiminnassamme jo pian. Projektimuotoinen toiminta tuntuu itse asiassa olevan Heikille hyvin ominaista ja mieleistä”, Niemistö myhäilee.
”Urheilupuolelta Heikki on jäänyt siirtymävaiheen jälkeen käytännössä kokonaan pois. Mikko Jokela on siellä keskeinen vastuuhenkilö, ja minä sparraan ja autan sen minkä ehdin ja voin. Mikko keskittyy edustusjoukkueen rakentamiseeen, eli hän hoitaa neuvottelupuolta kuten ennenkin ja saa tukea muilta seuratoimijoilta. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut viime kaudesta, joskin tämä talvi on varmasti ollut Mikolle edellistä työläämpi. Meillä on käynnissä edustusjoukkueen uudelleenrakennus, kun valtaosa viime kauden pelaajista on lähtenyt tai lähtemässä toisaalle, ja se on toki näkynyt talven otteluiden tuloksissakin. Silti on nähtävissä, että kyllä tästä vielä hyvä tulee”, rohkaisee Niemistö kaikkia kannattajia.
Kaikista eniten Niemistö kertoo odottavansa kesää, ja sitä, että tosipelit alkavat. ”Silloin päästään taas katsomoon laulamaan ja nauttimaan Pyynikin ainutlaatuisesta tunnelmasta. Aion taas olla kannattajien mukana laulamassa niin paljon kuin muilta vastuiltani ehdin. Onneksi edustusjoukkueen taustaryhmä on tänä vuonna poikkeuksellisen monihenkinen, joten ainakin vieraspeleissä pitäisi aina päästä katsomoon”, kertoo joukkueenjohtajan rooliinkin toisinaan varsinkin pidemmillä vieraspelimatkoilla ajautunut Niemistö
Seuran arvot näkyviin
Tampere Unitedin nelivuotinen strategiakausi on puolessa välissä. Siksikään Niemistön ei ole tarkoitus tehdä suuria muutoksia seuran toimintaan, vaan strategia ohjaa jatkamaan aiempien kausien linjalla.
”Keskeinen asia on se, että homma jatkuu niin kuin ennenkin, ja mitään radikaaleja muutoksia ei ole luvassa. Tosin meille tulee hyvin nopeasti seuraavan strategiakauden rakentaminen ja se on ehkä se, missä puheenjohtajalla voi ottaa isonkin rooli, kun valitaan miten strategiaa lähdetään rakentamaan ja mitä tavoitteita määritellään. Tietenkin seuran jäsenet kutsutaan tälläkin kertaa tähän työhön mukaan”, Niemistö tuumii.
Vaikka kyseessä ei Niemistön mukaan ole kärkiteema, haluaisi hän tuoda seuran arvoja eli yhteisöllisyyttä, paikallisuutta, suvaitsevaisuutta ja seuraylpeyttä, entistäkin enemmän esille TamUn päivittäisessä toiminnassa.
”Varmaan suurin osa arvoista näkyy käytännön tasollakin jo hyvin, mutta mielestäni on tärkeää, että kun arvot on määritelty, ne ovat muutakin kuin vain mappiin laitetut sanat”, Niemistö paaluttaa.
”Koska kasvamme junioriseurana, haluaisin saada suvaitsevaisuutta hiukan konkreettisemmin näkyviin sillä tavalla, että kuka tahansa meille pelaamaan tuleva nuori pelaaja tietäisi, ettei mitään puolia itsestään tarvitse pitää piilossa. Se vaatii sitä, että sitä tuodaan esille seuran taholta joka tasolla, niin hallituksessa kuin varsinkin kentän laidalla”, linjaa tekniikan tohtorin koulutuksestaan huolimatta itseään humanistiksi kuvaileva Niemistö.
”Muutoinhan arvot näkyvät tosi hyvin seuran toiminnassa. Tuomme tamperelaisuuttamme esille voimakkaasti, meillä yhteisön merkitys on todella iso, ja seuraylpeyden varaanhan seura on rakentunut. Koko seuraahan ei olisi olemassa, jos meidän porukka ei olisi kiintynyt juuri omaan seuraansa. Kun TamU meinasi vuonna 2011 kadota jalkapallokartalta, meiltä kysyttiin, miksi ette siirry kannattamaan sitä ja sitä joukkuetta. Yhteisössämme koko kysymys oli täysin absurdi, ja tätä seuraylpeys pohjimmiltaan on.”
”Itseäni huvitti alasarjavuosina se, että niin monen mielestä tuntui olevan kummallista, että oman seuran takana pysytään, vaikka sen edustusjoukkue pelaisi Kutosessa”, Niemistö naurahtaa.
Seuran pitkäjänteinen rakentaminen jatkuu
Tampere Unitedin kausi 2019 päättyi putoamiseen sarjapykälää alemmas, mutta seuran ja sen edustusjoukkueen pitkäaikaiset tavoitteet eivät kuitenkaan muutu. Seuran rakentaminen jatkuu Niemistön mukaan Kolmosessa aivan entiseen tapaan.
”Isoin putoamisen vaikutushan on se, että olemme askeleen kauempana tavoitteitamme urheilulliselta kantilta katsoen. Jos miettii strategiaamme, joka on toki nimetty raflaavasti ‘Yhdessä kohti Ykköstä’, on tietysti selvää, että strategiakauden viimeisellä kaudella 2021 nouseminen Ykköseen on hyvin epätodennäköistä. Mutta strategian ajatus ei koskaan ollut asettaa jokin tietty nousuvuosi, vaan se, että seuran rakennetta ja taloutta vahvistetaan siten, että Ykköseen nousu tapahtuisi joskus sen väistämättömänä seurauksena, ja todennäköisesti vasta tämän kuluvan strategiakauden jo päätyttyä. Urheilullinen menestys seuraa siis siitä, että seura on kunnossa. Täytyy myös muistaa, että olemme yleisölle eniten näkyvän edustusurheilun ohella nopeasti kasvava junioriseura, joka liikuttaa pieniä Sinipaitoja ympäri kaupunkia.”
”Ilahduttavaa on ollut myös se, että seuran yhteistyökumppanit ovat ottaneet uuden tilanteen hyvin vastaan. Olen itse ottanut vastuuta seuran myynnistä, ja olen huomannut että Tampere Unitedia on itse asiassa tällä hetkellä oikein mukava myydä. Lisäkseni hallituksen jäsenistä Harri Karvisella on myös iso rooli ja vastuu, ja kenties kerromme jo piankin hiukan tarkemmin, miten seuralla tässä suhteessa menee ja mitä olemme Harrin kanssa saaneet aikaan. Tässä vaiheessa voi kuitenkin jo sanoa, että tilanne näyttää paljon paremmalta kuin mitä uskalsimme budjetoida.”
”Seuran rakentaminen jatkuu sarjatason muuttumisesta huolimatta samalla tavalla kuin ennenkin. Siinä mielessä Kolmoseen putoamisen vaikutus on todella pieni siihen verrattuna, mitä suuri yleisö on ehkä kuvitellut”, Niemistö päättää.