Tampere United saavutti tammikuussa pidetyssä arvioinnissa Palloliiton laatujärjestelmän tason yksi. Seuran toiminta on jo pitkään ollut tasolla, joka vastaa laatujärjestelmän tasoa yksi, ja kahdella laatujärjestelmän kolmesta osa-alueesta tason yksi arviointi olikin tehty jo vuosia sitten. Nyt myös tarvittava dokumentaatio on saatu sille tasolle, että laatujärjestelmän taso yksi voitiin vahvistaa kaikilla osa-alueilla. Seuraavaksi silmissä siintääkin jo laatujärjestelmän tason kaksi saavuttaminen.
Laatujärjestelmä jakautuu kolmeen osa-alueeseen, jotka ovat urheilutoiminta, johtaminen sekä viestintä, markkinointi ja myynti. Näistä viestinnän, markkinoinnin ja myynnin osalta TamU arvioitiin tasolle yksi jo huhtikuussa 2016 ja johtamisen osalta syyskuussa 2020. Urheilutoiminnassa arviointia tasolle yksi ei vielä aiemmin voitu tehdä muun muassa valmennuslinjan dokumentoinnin keskeneräisyyden takia, mutta nyt tämäkin puute on korjattu.
”Meillä on ollut fokus tekemisessä ja seura on edennyt melkoisella vauhdilla aivan tyhjästä jo melko ammattimaisesti toimivaksi organisaatioksi. Dokumentointi ei ole aina pysynyt vauhdissa mukana, mutta moni käytännössä hyvin toimiva asia tarvitsi vain kirjata ylös.”, toteaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.
TamUn nettisivujen materiaalipankkia seuraamalla onkin voinut huomata, että jotakin on tekeillä, sillä sinne on ilmestynyt viimeisen reilun vuoden aikana paljon uutta materiaalia.
”Viimeisimpänä on julkaistu seuran valmennuslinja, jossa täytyy kiittää seuraan palkatun junioripäällikkö Ville Lehtilän panosta, toki unohtamatta sen eteen jo ennen Villen mukaantuloa töitä tehneitä Markus Kyöstäjää, Jukka Listenmaata ja seuran muita valmentajia”, Niemistö jakaa kunniaa niille joille se kuuluu.
Tampere United on kääntänyt katseensa jo hyvissä ajoin laatujärjestelmän seuraavalle tasolle.
”Tason kaksi vaatimuksia ovat muun muassa talousohjesäännön ja viestintäsuunnitelman laatiminen. Talousohjesäännöstä meillä oli pitkään hyvä mutta monesta kohtaa vanhentunut versio, joka päivitettiin syksyllä ajan tasalle. Myös viestintäsuunnitelma ja siihen liittyvä sosiaalisen median ohjeistus ovat jo syksystä alkaen olleet ladattavissa materiaalipankista”, Niemistö toteaa.
Todennäköisesti urheilutoiminta on jälleen se osa-alue, jonka eteen seurassa saadaan tehdä eniten töitä seuraavan laatujärjestelmän tason saavuttamiseksi. Muilla osa-alueilla tason kaksi vaatimukset on pitkälti jo saavutettukin.
Laatujärjestelmästä on konkreettista hyötyä
Eteneminen laatujärjestelmässä tuo seuroille sen konkreettisen hyödyn, että Palloliiton jakaessa valmennusosaamisen kehittämistukea on seuroilta vaadittu sijoittuminen laatujärjestelmässä vähintään tasolle kaksi.
Vuosille 2022–2023 palloliitto jakoi tukea 30 seuralle kaikkiaan 400 000 euroa hakemusten ja hakukriteerien perusteella. Pienempään 7500 euron tukeen vaadittiin vähintään laatujärjestelmän taso kaksi ja suurempaan 25 000 euron tukeen vähintään taso kolme.
”Tukirahat tietysti mahdollistavat seuran kehittämisen, ja me olemme ilman tukiakin päättäneet panostaa nimenomaan valmentajien osaamiseen.”
”Palloliiton laatujärjestelmää on pakko kyllä kiittää siitä, että se on ohjannut meitäkin tekemään aidosti hyödyllisiä asioita, jotka olisi muutoinkin kannattanut tehdä. Olemme hakeneet laatujärjestelmästä toimenpiteitä myös seuran strategiaan ja vuosittaisiin toimintasuunnitelmiin”, puheenjohtaja Niemistö toteaa.
Palloliiton laatujärjestelmässä on kaikkiaan viisi tasoa. Oheisessa taulukossa näkyy eri tasoilla olevien seurojen määrät.
Laatujärjestelmän taso | Seurojen määrä |
---|---|
Taso 5 | 8 |
Taso 4 | 10 |
Taso 3 | 31 |
Taso 2 | 33 |
Taso 1 | 47 |
Tampere Unitedin materiaalipankki: tampereunited.fi/materiaalipankki