Tampere United murskasi paikallis­vastustajansa

21/05/2024 TamU
Otteluraportti

TamU hallitsi suvereenisti Tammelan stadionilla pelattua vierasottelua Ilves-Kissoja vastaan. Loppuvihellyksen soidessa taululla komeilleet 1–6-lukemat vastasivat varsin hyvin peli­tapahtumia, vaikka lukemat repesivätkin vasta toisen jakson ensimmäisen vartin aikana. Hyökkäyspään onnistujia oli laajalla rintamalla, ja uusi pelisysteemikin näyttää toimivan koko ajan paremmin.


Kakkonen

1 – 6

  • Ottelu oli alusta loppuun Sinipaitojen hallintaa.
  • Pienen tapaturman takia tauolle mentiin vain yhden maalin johdossa.
  • Toisen jakson ensimmäisen vartin kolme maalia toivat katsomoon vapautuneen tunnelman.

Me saadaan nyt paljon paremmin palloa linjojen väliin ja muodon sisään ja pystytään olemaan monella tavalla vaarallisia. Hyökkäys­peli on nyt lähtenyt paremmalle uralle, ja samaan aikaan me pystytään kyllä puolustamaankin.

- Matias Sarlin
Kahden maalin mies

Kokonaisuudessaan hyvä, tasa­painoinen peli, ja kentällä näkyi yhä enemmän niitä asioita, joita me ollaan harjoiteltu.

- Tero Suonperä
Päävalmentaja

Kenttätasapaino oli hyvä, ja pelaajien roolit selkeytyy koko ajan. Peli kääntyi nopeasti, kun piti kääntyä nopeasti. Ja sitten kun piti rytmittää, sitten rauhoitettiin ja rytmitettiin.

- Tero Suonperä
Päävalmentaja

Nyt keskitytään moni­puolisesti pelin kehittämiseen. Ihan perus­asioita jauhetaan harjoitus­kentällä. Ei ole mitään taika­temppuja, vaan harjoitellaan pieniä voittavia asioita

-

Tammelan stadion kylpi toukokuisessa helteessä, kun sunnuntai-iltapäivän paikallisottelu Ilves-Kissojen ja Tampere Unitedin välillä käynnistyi. Sinipaitojen kannattajat oli ohjattu itäkatsomon ”vieraskarsinaan”, ja varsin runsaslukuisena Sinikaarti tervehtikin suosikkejaan. Pääkatsomossa oli ottelun alkaessa lähes tarkalleen sata katsojaa, joten kotijoukkue ei ollut onnistunut erityisen hyvin houkuttelemaan TamU-kannattajia otteluun.

Ottelu käynnistyi ikävissä merkeissä, kun pelin ensimmäisessä tilanteessa TamUakin aiemmin edustanut Elias Harala taklasi Niilo Jalkasen kentän pintaan keltaisen kortin arvoisesti. Jalkanen sai päähänsä sen verran kovan iskun Haralan kyynärpäästä, että huolto näytti vaihtoa välittömästi, ja Jalkasen tilalle jouduttiin vaihtamaan Arttu Raittinen.

Niilo Jalkanen jouduttiin ottamaan vaihtoon heti ottelun aluttua, ja Arttu Raittinen pelasi hänen tilallaan lähes täydet minuutit.

Epäonninen alku ei lannistanut Sinipaitoja, vaan jo kuudennella minuutilla nähtiin ottelun avausmaali. Joonas Rantalan pystysyöttö tavoitti Matias Sarlinin, joka kiersi Kissat-puolustajan kevyesti ja siirsi pallon Eero Lambergille. Tämä viimeisteli kylmänviileästi tyhjiin samalla kun Sarlin sai maalivahdin napit nilkoilleen, ja TamU siirtyi iloisesti 1–0-johtoon.

Ilves-Kissat pyrki vastaamaan nopeasti, mutta TamU hallitsi suurimmaksi osaksi kenttätapahtumia. Edellisen pelin tapaan kolmen linjassa pelannut TamU-puolustus pelasi varmasti ja katkaisi vastustajan yksittäiset yritykset.

Arttu Raittinen syöttää Sarlinille, joka tekee todellisen tahtomaalin.

Puolen tunnin kohdalla TamU lisäsi johtoaan. Arttu Raittinen pelattiin vapaaksi oikealta laidalta, ja hänen matala keskityksensä tavoitti ”ihmiskuula-Sarlinin”, joka iski vastustamattomasti lukemiksi 2–0.

”Arde [Raittinen] pääsi tilanteessa hyvin keskittämään. Näin, että se laittaa sen siihen tunneliin ja että toppari lähtee sitä ennakoimaan. Ajattelin, että ei hemmetti, mä en kerkeä siihen, mutta päätin juosta perään ja laittaa vaikka sen topparin pallon kanssa sinne maaliin. Lopulta pallo kimposi jostain mun ja puolustajan kautta verkkoon”, kuvasi Sarlin tahtomaaliaan.

Juho Heikkinen yhtyy Arttu Raittisen ja Matias Sarlinin maalijuhliin.
Maalijuhlat jatkuvat.

Ensimmäinen puoliaika eteni TamUn hallinnassa kohti taukoa, mutta aivan loppuhetkillä Ilves-Kissat kavensi. Kissat pelasi lyhyen kulmapotkun, ja Andrii Barladym roikotti pallon takakulmaan. Katsomoon näytti siltä, että mies haki pikemminkin keskitystä, mutta maaliverkosta Joonas Immonen joutui pallon kuitenkin poimimaan. Näin tauolle mentiin näennäisen tasaisissa lukemissa 1–2.

”Ainut pieni kauneusvirhe ekassa puoliajassa oli vastustajan maali. Sanoinkin tauolla kopissa, että kun johdetaan jakson lopussa peliä, pidetään loppuaika vain palloa. Turha yrittää väkisin riskillä hyökätä. Ei siinä ääntä tarvinnut korottaa. Kyllä pelaajat sen itsekin tajusi, nää on aikuisia ihmisiä. Todettiin, että jatketaan samaan malliin, pidetään palloa ja paikkoja kyllä syntyy”, kertoi päävalmentaja Tero Suonperä puoliajan tunnelmista.

Taha Özcelik pyöritti TamUn peliä jälleen aiempaa ylempänä keskikentällä.

Toinen jakso: ero repeää

Toisen jakson alussa Tampere United osoitti, ettei kavennusmaali ollut lannistanut joukkuetta. Heti puoliajan ensi hetkillä Arttu Mättö teki hyvän riiston keskikentällä, ja toimitti pallon Juho Heikkiselle. Tämän syöttö löysi Eero Lambergin, jolla oli reilusti aikaa viimeistellä päivän toinen maalinsa ja siirtää tilanteeksi 1–3.

Matias Sarlin juhlii toista maaliaan Sinikaartin edessä.

TamU jatkoi maalijuhliaan vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin, kun Matias Sarlin sai upottaa pallon avopaikasta maalin etunurkkaan.

”Jonu [Joonas Rantala] sai jalan auki laidassa, ja näin, että siinä keskellä on paljon tilaa. Aika rauhassa sain sinne linjan taakse juosta, ja kun oli hyvin aikaa, sain laukauksenkin puiden sisään”, kuvasi Sarlin ottelun toista osumaansa.

Eero Lamberg pääsi ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon ja kiitti kahdella maalilla.

Vain viitisen minuuttia tästä Kissojen maalivahti sai taas keräillä pallon takaansa, kun Joonas Rantalan vapaapotku tavoitti takatolpalta Anton Brightin. Kapteeni jatkoi pallon vielä maalin eteen topparikollega Jonne Koistiselle, joka sai viimeistellä kauden toisen maalinsa helposti tyhjiin.

Ottelun ollessa 1–5-lukemissa TamU teki useita vaihtoja, kun kentältä poistuivat samaan aikaan Taha Özcelick, Joonas Rantala ja Matias Sarlin, ja tilalle tulivat Janar Georg, Eric Bullock ja Erkka Helminen.

Anton Bright puskee pallon vapaaseen tekopaikkaan topparikollega Jonne Koistiselle. Maalivahdin sijoittuminen ei ole paras mahdollinen.
Maalintekijä Jonne Koistinen onniteltavana.

Vaikka TamU hölläsi jo aavistuksen kaasua, yksi osuma kuitenkin vielä nähtiin. Arttu Raittinen nousi vahvasti oikealta laidalta, ja oikea-aikainen läpisyöttö saatteli Juho Heikkisen vastakkain vastustajan maalivahdin kanssa. Heikkinen sijoitti pallon ihailtavan rauhallisesti aivan tolpan juureen, ja taululla komeilivat murskalukemat 1–6.

Ottelun loppuhetket sujuivat varsin sopuisissa merkeissä TamUn pitäessä palloa hallussaan ja kuluttaessa minuutteja pois pelikellosta. Lopulta paikallisottelusta muodostui Sinipaitojen yksipuolinen näytös, eivätkä loppulukemat jättäneet sijaa selityksille.

Juho Heikkisen ilmeestä näkee, että pallo on menossa tolpan kautta maaliin.
Joukkue kiittää vieraskarsinaan sijoitettua Sinikaartia ottelun jälkeen.

Sarlin näki hyökkäyspelissä paljon hyvää

”Hyvä matsi pelattiin! Saatiin maaleja aikaiseksi laajalla rintamalla. Me on alkukaudesta tarvittu Tonia [Toijala] aika paljon tuohon maalintekoon, mutta nyt onnistui ilmankin”, ensimmäiset Kakkosen maalit Sinipaidoille viimeistellyt Matias Sarlin iloitsi.

Tampere United ryhmittyi aiemmin viikolla pelatun HJS-pelin tapaan 3-5-2-muodostelmaan, ja Sarlin näki vain muutamista harjoituksista huolimatta jo syytä optimismiin.

”Kyllä siinä uudessa systeemissä jo moni asia toimii. Me pystytään tekemään vastustajalle semmoisia ärsyttäviä tilanteita, että puolustava pelaaja joutuu tekemään ratkaisun kahden pelaajan välillä”, Sarlin analysoi.

”Me saadaan nyt paljon paremmin palloa linjojen väliin ja muodon sisään ja pystytään olemaan monella tavalla vaarallisia. Hyökkäyspeli on nyt lähtenyt paremmalle uralle, ja samaan aikaan me pystytään kyllä puolustamaankin tuolla muodolla”, Sarlin jatkoi.

Uusi muoto vaikuttaa suoraan myös hyökkääjien omaan peliin. Parissa viime pelissä on päästy aiempaa paremmin murtautumaan myös keskustan kautta.

”Siellä on nyt toinen pelaaja kärjessä mun kanssa, ja siinä on ylipäätään enemmän pelaajia ympärillä. Kun siinä on ylempi keskikenttä ja toinen kärki, niin on helpompi pelata kombinaatioita kentän keskellä”, Sarlin kommentoi.

Parantamisen varaakin vielä luonnollisesti on.

”En mä tiedä, liittyykö se suoraan tuohon muotoon, mutta kyllä me edelleen vähän hätiköidään pallon kanssa. Mun mielestäni me ei pystytä yläalueella vielä tarpeeksi hyvin hallitsemaan palloa eikä sitä kautta oikein saada pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi”, Sarlin pohdiskeli.

Suonperä korosti peli-ilon merkitystä

”Kolme pinnaa oli saatavilla, ja se otettiin. Kokonaisuudessaan hyvä, tasapainoinen peli, ja kentällä näkyi yhä enemmän niitä asioita, joita me ollaan harjoiteltu. Oli myös mukavaa, että saatiin tarjoilla yleisölle maaleja. Hieno päivä, hyvä tulos”, päävalmentaja Tero Suonperä tiivisti ottelun jälkeen.

Pelisysteemissä on vielä viilaamista, mutta Suonperä näki kokonaisuudessaan joukkueen suorituksen aika onnistuneena.

”Pallollinen peli oli aiempaa parempaa. Toki nyt oli kentällä enemmän tilaa, mutta me maltettiin hyödyntää sitä hyvin. Kenttätasapaino oli hyvä, ja pelaajien roolit selkeytyy koko ajan. Peli kääntyi nopeasti, kun piti kääntyä nopeasti. Ja sitten kun piti rytmittää, sitten rauhoitettiin ja rytmitettiin. Lisäksi pelaaja oli riittävästi pallon alla, kun tuli menetyksiä”, Suonperä hehkutti.

Seuraava ottelu pelataan vasta puolentoista viikon kuluttua, joten nyt joukkue voi hetken keskittyä kehittämään peliä harjoituskentällä.

”Ensi viikolla me pystytään harjoittelemaan ihan kunnolla. Kahden pelin viikossa harjoittelu on vähän erilaista, lähinnä vain palauttavaa ja valmistavaa. Nyt me pystytään harjoituksissakin vähän painamaan kaasua ja hakemaan niitä omia äärirajojamme. Kun nostetaan äärirajoja harjoituksissa, se siirtyy sitten myös pelaamiseen”, Suonperä avasi tulevien harjoitusten tavoitteita.

Päävalmentaja ei kuitenkaan halunnut nimetä yksittäisin kehityskohteita, vaan korosti kokonaisvaltaisesti laadukkaan tekemisen merkitystä.

”Nyt keskitytään monipuolisesti pelin kehittämiseen. Ihan perusasioita jauhetaan harjoituskentällä. Ei ole mitään taikatemppuja, vaan ihan vaan laadukasta arkea ja yhdessä oloa. Harjoitellaan pieniä voittavia asioita. Jokaisen suorituksen, joka tehdään harjoituksissa, pitää osaltaan auttaa pelien voittamista”, Suonperä tuumaili.

Taktisten ja fyysisten harjoitteiden lisäksi Suonperä halusi lopuksi vielä korostaa peli-ilon ja joukkuehengen merkitystä.

”Se on myös tärkeä juttu, että meillä on hauskaa keskenämme. Tässä kun oli itsellä tauko valmentamisesta, niin sitä on oivaltanut sen hauskuuden merkityksen vielä paremmin. Voittaminen on tärkeää, ja prosessi on tärkeää, mutta pitää olla myös oikeasti hauskaa. Me vietetään niin paljon aikaa yhdessä, että hauskuutta ei saa missään nimessä unohtaa”, Suonperä muistutti.

Seuraavksi EBK:n vieraaksi

Otteluohjelmassa seuraava ottelu odottaa vasta reilun viikon päässä keskiviikkona 29.5. kun TamU matkustaa EBK:n vieraaksi Espooseen. Seuraava kotiottelu tulee sitten taas sen jälkeen hiukan nopeammin, sillä sarjaa johtava FC Interin kakkosjoukkue vierailee Tammelan stadionilla sunnuntaina 2.6. klo 15.00 alkavassa ottelussa.

Esbo Bollklub ja FC Interin kakkosjoukkue ovat samalla kaksi viimeistä joukkuetta, joita TamU ei ole vielä Kakkosen B-lohkossa kohdannut. Näiden otteluiden jälkeen nähdään siis tietyllä tapaa todellinen sarjatilanne, kun kaikki muutkin ovat kohdanneet toisensa.

Alkusarjan toinen sarjakierros alkaa Tampere Unitedin osalta lauantaina 8.6. VJS:n vieraana Vantaan Myyrmäessä. Alkusarja jatkuu aina elokuun puolenvälin paikkeille asti. ja tämän jälkeen kuusi parasta joukkuetta pelaavat yksinkertaisen jatkosarjan.

Ykkösen nousukarsintaan pääsevät mukaan kustakin kolmesta Kakkosen lohkosta kaksi parasta joukkuetta sekä kaksi parasta lohkokolmosta. Nämä kahdeksan joukkuetta pelaavat ensin väliertä kaksiosoaisina otteluina (koti ja vieras), ja sitten kaksi nousukarsintafinaalia samanlaisina kaksiosaisina otteluina. Kaksi finaalinsa voittanutta joukkuetta nousee Ykköseen.

Kakkonen

1 – 6

( 1 – 2 )

7′ Eero Lamberg
31′ Matias Sarlin
47′ Eero Lamberg
54′ Matias Sarlin
60′ Jonne Koistinen
72′ Juho Heikkinen

Yleisöä:
200

45+3′ Andrii Barladym

Yleisöä:
200

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen
4 Jani Alaperä
10 Taha Özcelik 67'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 67'
18 Niilo Jalkanen 3'
21 Eero Lamberg 73'
23 Matias Sarlin 67'
24 Arttu Mättö
30 Juho Heikkinen
31 Remu Koikkalainen
5 Atte Jokinen
7 Julius Stenroos 73'
9 Janar Georg 67'
11 Arttu Raittinen 3'
16 Erkka Helminen 67'
20 Eric Bullock 67'
1Denis Kasperovych
4Aamos Haapaniemi 46'
5Elias Harala 2' 71'
7Oleksandr Tolharenko
10Andrii Barladym
11Ihor Indutnyi
13Eetu Räisänen
17Serhii Chebotaro 65'
18Tal Bitton
21Leevi Leinonen 65'
99Ruslan Madadov 55'
2Eeki Tuunainen
6Nika Sitchinava 53' 46'
8Islam Ayoub Laouini 65'
9Alex Hjelm
10Akusti Jalasvaara 72' 55'
29Niki Patjas 65'
89Iltaf Danish 71'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49