Tammelan stadion korkattiin yleisön edessä murska­voitolla

14/03/2024 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin harjoitusottelu Kakkosen A-lohkon FC Futuraa vastaan päättyi kotijoukkueen näyttävään 7–1-voittoon. Porvoolainen vastustaja pysyi kyydissä ensimmäisen puoli tuntia, mutta sen jälkeen Sinipaidat meni menojaan. Ensimmäistä kertaa Tammelan uudelle stadionille päässyttä runsaslukuista yleisöä huudattivat maaleillaan Toni Toijala (4), Julius Stenroos (2) ja Matias Sarlin (1).


Harjoitusottelu

7 – 1

 • TamU loi taululle tylyt 7–1 lukemat.
 • Toni Toijala antoi vahvat näytöt kolmella maalillaan.
 • Harjoitusotteluiden yleisömäärä (324) oli paras harjoitusotteluissa sitten liigavuosien.

Olihan se meidän pelin avaaminen paljon suoraviivaisempaa kuin mitä se on ollut aikaisempina vuosina. Varmasti kaikki nyt näki, miten hyvä se Immosen jalka on. Jos meillä on tuommoinen avaaja ja tuommoiset kohdepelaajat, niin miksei me sitä käytettäisi.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Viikon päästä tulee vastaan Jazz. Tilanteen vaihtoja meidän pitää ruveta käymään enemmän läpi. Kun päästään riistoihin, niin miten päästään iskeen suoraan vastaan siitä. Sitä meidän täytyy seuraavaksi katsoa. Toivotaan myös, että saataisiin sieltä sairastuvalta pelaajia takaisin. Siellä rupeaa olemaan vähän liikaa porukkaa, kun perjantainakin vielä loppupeleissä putosi kaksi pelaajaa pois.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tamperelaisen kansanperinteen mukaan maailmansotien jälkeisinä vuosina kentänhoitajan lampaat huolehtivat siitä, että Tammelan pallokentän nurmi pysyi tasaisessa kunnossa. Kun Tammelan uusi upea stadion viimein aukesi Tampere Unitedin seurayhteisölle, kentällä ei nähty lampaita, tai jos nähtiinkin, ne tulivat lähinnä Porvoon suunnasta.

Sinipaidat lähti otteluun hyvällä pelihuumorilla. Eero Lambergilla oli oivallinen maalipaikka jo noin 20 sekunnin pelin jälkeen Janar Georgin syötöstä, mutta laukaus muutamasta metristä nousi maalin yli.

Ottelun alkupuolella kotijoukkue loi paikkoja tasaisesti: sekä Julius Stenroos, Toni Toijala että Janar Georg pääsivät tonteille, mutta joka kerralla hyökkäys lopulta tyrehtyi vastustajan puolustusmuuriin tai sitten viimeistely ei löytänyt puitten väliin. Erikoistilanteissa myös topparit Anton Bright ja Jonne Koistinen pääsivät vuorollaan kokeilemaan maalintekoa, mutta vailla tulosta.

TamUn puolustuslinja pelasi miehityksessä Verneri Maunuksela – Bright – Koistinen – Eric Bullock, eikä yhteisiä minuutteja tällä porukalla kovin paljon voinut olla ennen ottelua. Yksittäisiä harhasyöttöjä lukuun ottamatta yhteispeli kuitenkin sujui ihan lupaavasti.

Vierasjoukkue Futura ei ottelun ensimmäisen kolmanneksen aikana ollut aivan vailla mahdollisuuksia. Valkopaidat hyökkäsivät harvemmin, mutta suhteellisen vaarallisesti. Vajaan puolen tunnin kohdalla Futura syöksyi nopeasti puretun TamU-kulman jälkeen peräti 3v0-ylivoimahyökkäykseen. Maalivahti Joonas Immonen ei kuitenkaan hämmentynyt, vaan venyi komeaan tuplatorjuntaan, ja Sinipaitojen maali säilyi puhtaana.

Puolen tunnin pelin jälkeen Tampere United joutui tekemään vaihdon, kun Jonne Koistisen tilalle keskuspuolustukseen juoksi Jani Alaperä. Sitten ei enää tarvinnutkaan odottaa kauan ottelun ensimmäistä maalia.

Seuraavassa hyökkäyksessä Janar Georg murtautui laidaltaan rangaistusalueelle, ja vaikka ”Janne” ei vielä selkeään maalipaikkaan ehtinytkään, Futura-peluri päätti päätyrajan läheisyydessä potkaista tätä jaloille.

Pilkku oli ilmiselvä, eikä rankkaria laukomaan asettunut Julius Stenroos jättänyt Futura-vahdille juurikaan mahdollisuuksia, vaan sijoitti pallon kylmän viileästi tolpan viereen. Kotiyleisö sai ensimmäisen kerran juhlia Tampere Unitedin maalia uudessa Tammelassa.

Jakson loppu oli kotijoukkueen näyttävää hallintaa. Vain kolme minuutta myöhemmin samat miehet olivat taas asialla. Janar Georg prässäsi ja riisti pallon ovelasti vastustajan rangaistusalueen rajalla. Toni Toijala teki itselleen tilan ensimmäisellä kosketuksellaan, ja siirsi pallon maalin editse takatolpalle, josta Julius Stenroos sai viimeistellä ottelun toisen maalinsa käytännössä tyhjiin.

Ensimmäinen jakso ei kuitenkaan ollut vielä valmis, vaan pari minuuttia ennen täyden ajan umpeutumista Tampere United tuli jälleen komeasti. Omasta puolustuslinjasta lähteneessä kuviossa hyökkäystä tukemaan noussut Eric Bullock toimitti pallon Julius Stenroosille, joka puolestaan syötti Toni Toijalan vastustamattomasti läpiajoon. Toijalan viimeistely tolpan viereen oli kaunis, ja niin tauolle mentiin kotijoukkueen selkeässä 3–0-johdossa.

”Kun me saatiin se eka maali siihen, niin alkoi ratketa koko ottelu siihen saman tien. Tuli ne pari seuraavaa maalia aika nopeasti sen jälkeen”, päävalmentaja Jukka Listenmaa veti yhteen ensimmäisen puoliajan.

Tuttu näky Futuran kenttäpuoliskolla

Maalijuhlat jatkuvat

Kun Toni Toijala oli ensimmäisellä puoliajalla päässyt maalin makuun, ei kestänyt kauan, kun mies taas venytteli maaliverkkoja. Joonas Immosen avasi pitkälle Futuran alueelle, ja kun porvoolaisten topparit eivät oikein tienneet, kumpi ottaisi pallon, Toijala haistoi tilanteen, kiersi maalivahdin ja sijoitti pallon tyhjiin.

Kaksi minuuttia myöhemmin Sinikaartin edessä maalattiin jälleen. Laitahyökkääjä Eero Lamberg haki taitavalla harhautuksella jalan vapaaksi. Keskitys luukulle oli kaunis, ja Toijalalla oli lopulta helppo työ nikata illan kolmas maalinsa.

Tonin tehovitonen tuli täyteen pari minuuttia myöhemmin, kun vastustajan rangaistusalueella kimpoillut pallo päätyi Toijalan ulottuville. Rento laukaus toimitti pelivälineen yläkulmaan, miehen kasvoille nousi jo vähän hölmistynytkin virnistys, ja taululla komeilivat tennislukemat 6–0. ”Aina sama mies”, kajahti katsomosta.

Kun peli oli kaikin puolin selvä, TamU vaihtoi nopeaan tahtiin kaikki penkillä vuoroaan odotelleet pelaajat kentälle, ja pelin intensiteetti vähän laski. Kotijoukkueen seitsemännen maalin pohjusti laitapuolustaja Verneri Maunuksela, joka karvasi pallon keskikentällä ja syötti Toni Toijalan pystyjuoksuun. Toijala löysi tekopaikkaan hakautuneen Matias Sarlinin, joka pääsi viimeistelemään ensimmäistä kertaa Sinikaartin edessä.

Noin vartti ennen täyttää aikaa Futura sai lohdutusosuman. Varmasti Tampere Unitedin maalia vahtinut Joonas Immonen sai omalta pelaajalta pallon vähän vaikeaan peliasentoon. Immonen halusi kuitenkin pitää pallon pelissä, ja avaus lipsahti vastustajalle, joka pääsi sijoittamaan lukemiksi 7–1.

Ottelun viimeiset minuutit pelailtiin varsin sopuisasti. Sinipaidoilla oli edelleen mahdollisuuksia kaunistella voittolukemia, mutta suurin nälkä oli jo mennyt.

”Toinen puoliaika me taputeltiin niin nopeasti, että jäi vähän pelailuksi viimeinen puolituntinen”, Jukka Listenmaa summasi.

Jääkiekkotehot 4+2 tahkonnut Toni Toijala oli ymmärrettävän hyväntuulinen ottelun jälkeen.

”Jos näin tehokas on maalipaikoissa, niin kyllähän se hyvää kautta lupaa. Paras maali oli ehkä se päämaali, kun mä en ikinä tee päällä maaleja”, maalintekijä myhäili.

Toni Toijala oli yksi ottelun hahmoista

Tekemistä riittää edelleen

”Harjoituspelille tyypillisesti enemmän oli taas intoa kuin järkeä. Kyllä se kuitenkin lopulta meni ihan hyvin, ainakin omalta osalta. Viime kauden maalimääräähän oli neljä, ja nyt tuli sama määrä yhdessä pelissä”, Toijala veisteli ottelun jälkeen.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli myös tyytyväinen hyökkääjiensä maalintekoharjoituksiin.

”Ihan oikeita liikkeitä rupeaa näkymään siellä hyökkäyskolmanneksella. Tänään toinen hyökkääjä teki neljä maalia, ja toinenkin sai maalitilinsä auki, niin menihän se ihan ok. Nyt on tärkeintä, että oikeat miehet pääsivät painamaan maaleja. Sitä on talvi odotettu, että se maalihana aukeaisi. Toivotaan, että se nyt aukesi oikein kunnolla.”

Erilaisia miehityksiä edelleen kokeillaan, kun uuden kauden pelaajiston vahvuudet alkavat paljastua joukkueelle ja valmennukselle.

”Mää vaihdoin sellaiseksi sisään kaventavaksii laidaksi. Siinä on sitten tarkoitus, että Sarkku [Matias Sarlin] pudottelee palloja ja mä oon enemmän jatkamassa siitä”, Toijala avasi viimeisen puolen tunnin peluutusta.

Loppunumerot olivat selvät, mutta Listenmaa löysi esityksestä myös huomattavasti parantamisen varaa.

”Kenttätasapainon kanssa siinä oli vähän petraamista. Vähän se ote karkaili varsinkin siinä lopussa. On siinä tekemistä vielä, ennen kuin ruvetaan pisteistä pelaamaan”, Listenmaa analysoi.

Päävalmentajan mukaan myös uudella kotistadionilla on vaikutusta pelin nyansseihin:

”Alkuun ei ollut ihan niin hyvää se pallollinen tekeminen, mitä se olisi voinut olla. Olisi pitänyt pystyä paremmin hyödyntämään niitä taskuja, mitä siellä oli. Siellä oli kumminkin aika paljon tilaa. Toi on lopulta tosi iso kenttä. Siihen kun vastustaja tulee, niin ne ei sitä heti tajua, kuinka paljon siellä sitä tilaa on.”

Rauhallisempien hyökkäysten rakentelu vaikutti onnistuvan joukkueelta varsin satunnaisesti. Sen sijaan nopeat keskikentän ylittävät avaukset näyttivät onnistuvan hyvällä prosentilla.

”Olihan se meidän pelin avaaminen paljon suoraviivaisempaa kuin mitä se on ollut aikaisempina vuosina. Varmasti kaikki nyt näki, miten hyvä se Immosen jalka on. Jos meillä on tuommoinen avaaja ja tuommoiset kohdepelaajat, niin miksei me sitä käytettäisi”, Listenmaa tuumaili.

Toni Toijala vahvisti, että selkeäpiirteistä avauspeliä haettiin ihan tietoisesti,

”Kyllä niitä avauksia aika hyvin tuli meikäläisen rintaan, että siitä on aika helppo pudotella palloa. Ja jos keskikenttä on siinä hyvin mukana, niin kyllähän se on helpon näköistä ja tehokasta.”

Joonas Immosen vahva jalka huomattiin. Harjoitusottelut pelataan vielä viime kauden paidoilla (Sipponen ≠ Immonen)

Sarja-avaus lähestyy

Uuteen Tammelaan on jo sen ollessa rakenteilla ehditty kohdistaa monenlaisia intohimoja. Yli 300-päisen yleisön vastaanotto vaikutti varsin myönteiseltä, ja tunnelmakin nousi ihan mainioksi ottaen huomioon, että kyseessä oli edelleen kauteen valmistava harjoituspeli.

Jos Tammelan nurmi tunnettiin vuosikymmeniä huvittavuuteen asti yltäneestä epätasaisuudestaan, uuden stadionin tekonurmella ei tarvitse pelätä virhepomppuja. Ensikokemuksen perusteella pelin kokonaiskuvan näkee mainiosti sekä pääkatsomosta että päädystä. Lisäksi stadionrakenteen akustiikka kaiuttaa kannattajien laulut varsin vaikuttavasti areenan joka nurkkaan.

Yleisön pääsemistä otteluihin on odotettu niin joukkueessa kuin katsomossa

Kun Kakkosen ensimmäiseen kierrokseen on aikaa reilu kolme viikkoa, Listenmaalla on kirkkaana mielessä, mitä osa-alueita täytyy vielä selkeyttää:

”Viikon päästä tulee vastaan Jazz. Tilanteen vaihtoja meidän pitää ruveta käymään enemmän läpi. Kun päästään riistoihin, niin miten päästään iskeen suoraan vastaan siitä. Sitä meidän täytyy seuraavaksi katsoa.”

”Toivotaan myös, että saataisiin sieltä sairastuvalta pelaajia takaisin. Siellä rupeaa olemaan vähän liikaa porukkaa, kun perjantainakin vielä loppupeleissä putosi kaksi pelaajaa pois.”

Myös Toni Toijalalla on resepti ensi sunnuntain otteluun jo selvillä:

”Seuraavassa matsissa vastus vähän kovenee. Meidän pitää mennä siihen vähän paremmalla jalalla, laittaa perussyötöt tarkemmiksi, ja niin me voitetaan Jazz.”

Harjoitusottelut jatkuvat ensi sunnuntaina

Sunnuntaina 17.3. klo 14.00 harjoitusottelussa vastaan asettuu Ykköseen noussut FC Jazz.

Stadion on vielä keskeneräinen ja harjoitusotteluissa on poikkeusjärjestelyt. Tammelan stadionilla on avoinna stadionin länsipuolisen pääkatsomon 3. kerros (VIP-tila) sekä pohjoispäädyn päätykatsomo (D-katsomo). Otteluun on ilmainen sisäänpääsy

 • 3. kerroksessa kioski
 • 3. kerroksessa anniskelu
 • 3. kerroksessa fanituotemyynti
 • Ruokaliput ovat myynnissä lippu.fi verkkokaupassa
 • 20 € FLIP vegaaninen pizza sandwich + pieni salaatti + juoma
 • Sisäänkäynti Salhojankadulta VIP-ovesta keskeltä katsomoa
 • Pysäköintihalli Salhojankadun ja Tammelankadun kulmassa, kadunvarsipaikkoja Salhojankadulla ja Ilmarinkadulla
 • Finesportsin pelialue ei ole käytössä harjoitusotteluissa
 • TamU-Klubi ei ole avoinna harjoitusotteluissa
 • Sporttipubi on vielä remontissa

Kaikki stadionin palvelut aukeavat kello 13.00 eli stadionin porttien auetessa.

Tervetuloa Tammelan sinivihreään tunnelmaan!

Sisäänkäynti harjoitusotteluihin

OSTA KAUSIKORTTISI JA PÄÄSYLIPPUSI NYT

Kausikortit kaudelle 2024 ovat myynnissä TamU-kaupassa. Ostoksille voi klikata myös suoraan napeista tämän uutisen alta. Irtoliput yksittäisiin otteluihin tulevat ovat myynnissä lippu.fi verkkokaupassa. Lippupisteessä on myynnissä myös TamU-Klubi liput, VIP-liput ja VIP-kausikortit.

Kausikortin voi maksaa myös kulttuurietua käyttäen Smartumin, Edenredin ja ePassin mobiili­­sovelluksilla. Tällöin kausikorttiin merkitään ostajan nimi, ja henkilöllisyys tarkistetaan stadionille tultaessa. Kulttuuri­edulla voi luonnollisesti ostaa vain yhden kausikortin itselleen.

Smartumin tai Edenredin mobiili­­sovellusta käyttäessäsi valitse oikea summa (120 € / 100 € / 90 € / 70 €). Lisäksi kirjoita viestiin kausikortin tyyppi ”Kausikortti 2024 pääkatsomo”, ”Kausikortti 2024 pääty”, ”Kausikortti 2024 pääkatsomo (alennusryhmät)” tai ”Kausikortti 2024 pääty (alennusryhmät)”.

Käyttäessäsi ePassin mobiilisovellusta kausikortti­vaihtoehdot tulevat näkyviin ostettavina tuotteina. Valitse niistä haluamasi ja vahvista maksu.

Kulttuuriedulla maksaessasi lähetä kuvakaappaus kuitista tai välitä sähköpostiisi saamasi maksuvahvistus osoitteeseen talous@tampereunited.fi. Kerro samalla, mihin osoitteeseen haluat kausikortin postituksen. Kausikortit postitetaan viimeistään huhtikuussa ennen kauden alkua.

Harjoitusottelu

7 – 1

( 3 – 0 )

33′ Julius Stenroos
36′ Julius Stenroos
42′ Toni Toijala
51′ Toni Toijala
53′ Toni Toijala
55′ Toni Toijala
67′ Matias Sarlin

Yleisöä:
324

78′ Anatolii Moisieiev

Yleisöä:
324

30 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen 30'
4 Verneri Maunuksela
7 Julius Stenroos
9 Eric Bullock
11 Eero Lamberg 56'
13 Anton Bright C
17 Taha Özcelik 63'
18 Janar Georg 63'
22 Toni Paukkeri
35 Toni Toijala
5 Atte Jokinen 63'
10 Matias Sarlin 56'
25 Jani Alaperä 30'
41 Erkka Helminen 63'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49