Tammelan avaus­ottelusta voitto Janar Georgin maalilla

09/04/2024 TamU
Otteluraportti

Sunnuntaina päästiin juhlimaan Tammelan uuden stadionin ensimmäistä voittoa sarjapeleissä, kun Tampere United peittosi Vantaan Jalkapalloseuran numeroin 1–0 (0–0). Joukkueen pelissä on vielä paljon kehitettävää, mutta Janar Georgin maali ja täydet pisteet toivat hymyn koko seurayhteisön huulille.  Ottelun yleisömäärä oli komea 1191, jota pönkitti mukavasti paikalla olleet parisensataa kutsuvierasta.


Kakkonen

1 – 0

  • TamUn avausottelu Tammelan stadionilla jää historian­kirjoihin maukkaana voittona.
  • Sinipaitojen peli oli vielä kaukana valmiista, mutta juhla­ottelussa vain voitolla oli merkitystä.
  • Yleisömäärä 1191 loi avaus­ottelulla ne juhlavat puitteet, jotka se ansaitsi.

Enemmän oli vauhtia kuin järkeä, vähän sellaista kohnottamista koko peli. Tärkeintähän on kuitenkin kolme pistettä tässä kohtaa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Me kyllä tiedettiin, että ne tulee peittämään keskustan tosi tiiviisti. Meillä oli vaikeuksia päästä keskelle, joten piti heittää pidempää palloa ja mennä laitojen kautta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ihan huikea fiilis oli stadionilla tänään. Kyllä toi Kaupin voittaa. Stadion jotenkin kaikuu silleen hienosti, kun Sinikaarti laulaa.

- Janar Georg
Laitahyökkääjä

Tunnelma Tammelassa oli ainakin itselleni ennen­äkemätöntä, ja oli mahtava pelata debyytti just tässä pelissä.

- Verneri Maunuksela
Laitapuolustaja

Kauden ensimmäisessä sarjaottelussa on aina ylimääräistä latausta, ja Tammelan uusi stadion loi poikkeuksellisen komeat puitteet pitkään odotetulle ottelulle. Lähes 1200 katsojan yleisömäärä kertoi siitä, että Kakkosen tasollakin voi tehdä hienoja juttuja, kun joukkue kiinnostaa ja ottelutapahtuma on rakennettu huolella. 

Kentällä VJS ryhmittyi 5-3-2-muodostelmaan, miehitti kentän keskustan tarkasti ja prässäsi tilanteen tullen varsin aktiivisesti. Vantaalaisten pelisuunnitelma tuotti selvästi hankaluuksia Sinipaitojen pelinavaukselle. Usein TamUn hallitessa palloa Taha Özcelik putosi keskikentältä toppareiden väliin ja etäisyydet muuhun keskikenttään kasvoivat pitkiksi.

Puheenjohtaja Antti Niemistö piti puheen seurayhteisölle ennen ottelun alkua.
Sinikaarti seisoo Pohjoiskatsomossa,

Vajaan vartin pelin jälkeen Tampere United rakensi ottelun ensimmäisen kohtuullisen tekopaikan, kun Arttu Raittista rikottiin laidalla. Taha Özcelik nosti vapaapotkun VJS:n boksiin, jonka jälkitilanteesta Anton Bright pääsi ampumaan, mutta lopulta pallo suuntautui varsin selvästi ohi maalin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin asialla olivat osin samat miehet, kun Özcelikin kulmasta pallo ajautui laukaisupaikkaan puolustaja Eelis Korhoselle. Bright pääsi boksissa vielä ohjaamaan laukausta, mutta tälläkin kertaa pallo lipui pystytolpan ohi.

Arttu Raittinen aiheutti nopeudellaan päänvaivaa VJS:n puolustukselle.
TamU sai muutamia kulmapotkuja ensimmäisellä jaksolla.

Kotijoukkueen paras maalintekopaikka ensimmäisellä jaksolla aukesi reilun puolen tunnin pelin jälkeen. Tällä kertaa VJS:n prässi murrettiin kauniisti parilla nopealla syötöllä. Maalivahti Joonas Immonen avasi toppari Jonne Koistiselle. Janar Georg jatkoi keskialueella Koistisen syötön ensimmäisellä kosketuksella kohti ylös noussutta laitapuolustaja Eelis Korhosta.

Korhonen kirmasi karkuun VJS-linjalta ja laittoi aikaisen matalan keskityksen boksiin, jossa odotti Arttu Raittinen. Tämä otti pallon haltuun ja haki jalan vapaaksi, mutta VJS:n maalivahti Rasmus Koirikivi ehti peittämään maanuoliaisen.

Jos ottelun ensimmäisen puolen tunnin ajan vierasjoukkue ei esittänyt hyökkäyskolmanneksella juuri mitään vaarallista, ensimmäisen jatkon viime minuuteilla ote siirtyi VJS:lle. Keltapaidoilla oli kaikkiaan kolme kelvollista paikkaa venytellä maaliverkkoa, mutta Koistinen ja Immonen ehtivät viime hetkellä pallon eteen, ja näin tauolle siirryttiin maalittomassa tasatilanteessa. 

Matias Sarlin pelasi kärkenä ensimmäisen tunnin, ja Toni Toijala sai oman puolen tunnin tilaisuutensa.
Janar Georg hakee keskitystä.
Tammelan stadionin pääkatsomossa ja VIP-parvella oli erittäin hyvin yleisöä.

Janar Georg ratkaisee ottelun

Toisen jakson alkuminuutit noudattivat ensimmäiseltä jaksolta tuttua kaavaa. Tampere United piti palloa rakentamatta kuitenkaan mitään erityisen vaarallista. Vastustaja puolestaan tuli tilaisuuden tullen nopeilla vastaiskuilla, mutta ei saanut laukauksia maalia kohti.

Hiukan ennen kuin pelikello ehti tunnin kohdalle Tampere United rakensi vihdoin VJS-puolustuksen puhkaisseen hyökkäyksen. Jonne Koistinen purki pelivälineen keskialueelle, jossa ensimmäisenä palloon ehtinyt Taha Özcelik toimitti nahkakuulan Matias Sarlinille

Janar Georg juoksee kohti Tammelan stadionin ensimmäisen maalin tekemistä.

Sarlinin syöttö puhkaisi VJS:n puolustuslinjan ja Janar Georg oli läpiajossa. Georg ehti ottaa kaksi kosketusta palloon ennen kuin nosti pallon hallitusti maalin takakulmaan. Juhlat päätykatsomoa miehittäneen Sinikaartin edessä saivat alkaa! Maalin syöttänyt Sarlin unohti maalin tehneen pelikaverinsa ensin kokonaan, ja tuuletti villisti Sinikaartin edessä.

”Mä en ihan nähnyt mistä se pallo tuli Sarkulle [Matias Sarlin], mutta se syötti mut nätisti läpi linjasta. Yritin juosta siitä linjaa pitkin, etten menisi jassoon [paitsioon]. Muutama tatsi siitä, ja pieni nosto veskan yli sivuverkkoon. Oli kyllä kiva tehdä maali heti ekaan peliin. Toivottavasti niitä tulee lisää seuraavissa matseissa”, kommentoi maalintekijä historiallista osumaansa.

Sinne uppoaa! Janar Georg viimeistelee Tammelan stadionin ensimmäisen maalin sarjaotteluissa.
Juhlat voivat alkaa!
Maali maistuu Janar Georgille.
Maali maistuu aivan kaikille.
Loputkin pelaajat yhtyvät maalijuhliin.

Avausmaalin jälkeen peli tuntui aukeavan nopeasti, ja paikkoja nähtiin molemmissa päissä. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin maalitilanteesta tuttu kuvio toistui, kun Sarlin avasi laitaan ja Georg kirmasi läpi. Pallo kuitenkin ajautui sen verran sivuun, että VJS-puolustus ehtii mukaan. Seuranneessa tilanteessa Özcelik vielä kieputteli näyttävästi vastustajan boksissa, mutta lopulta vedoille ei päästy.

Heti seuraavassa tilanteessa VJS-puolustuksen pitkä avaus oli tavoittaa toisessa päässä läpi kirmanneen Kevin Nurmen. TamU-vahti Joonas Immonen oli kuitenkin hereillä ja ehti purkamaan pallon kaukana oman maalivahdinalueensa ulkopuolella.

Tammelan stadion näytti hyvältä Simivihreässä päivässä.
Sinikaarti oli sunnuntaina runsaslukuinen.

Reilun tunnin pelin jälkeen Matias Sarlin ja Erkka Helminen saivat kutsun vaihtoon ja Toni Toijala sekä Julius Stenroos kirmasivat kentälle. Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin vaihtopelaajat olivat ratkaista ottelun. 

Kapteeni Anton Bright riisti pallon oman boksin lähettyvillä. Seuraavaksi Janar Georg toimitti pelivälineen Toijalalle, joka ajoi laidalta sisään ja syötti komealla pistolla Stenroosin linjan taakse maalintekopaikkaan. Stenroos harhautti jo maalivahdin, ja vaikka viimeistely-yritys pienestä kulmasta oli hyvä, pystypuuta lähemmäs ei lopulta päästy.

Julius Stenroos kiertää maalivahdin, mutta laukaus pienestä kulmasta jää etutolppaan.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä kymmenkunta minuuttia, kotijoukkue joutui alivoimalle, kun päätuomari määräsi Eelis Korhosen vaihtopenkille paikkailtavaksi. Tammelan uuden tekonurmen päällystetty hiekka rikkoi uhrautuvasti pelanneen puolustajan ihon polven tienoilta, ja mies oli useamman minuutin pois kentältä.

Hetkellisellä ylivoimalla VJS otti pelin haltuunsa ja vyörytti hyökkäyksiä kotijoukkueen päätyyn. Pitkän painostujakson jälkeen keltapaitojen laukaus suuntautui kuitenkin maalin ohi. Tilanteen jälkeen maalivahti Immonen jäi maahan makaamaan pidellen nilkkaansa. Mies saatiin lopulta kylmäsuihkeella kuntoon, mutta vastustajan pahin paine oli tämän keskeytyksen jälkeen ohi. 

Vielä juuri ennen varsinaisen peliajan umpeutumista VJS tuli kerran vaarallisesti. Matalaan keskitykseen liukui ensimmäisenä VJS-kippari Aaro Nyholm, jonka viimeistely nousi kotikatsomon helpotukseksi yli maalin.

Ottelun lisäajalla Sinipaitojen kannattajat saivat vielä pariin otteeseen pidätellä hengitystään, mutta kun takaiskuilta lopulta säästyttiin, pääsi sinivihreä seurayhteisö juhlimaan kauden avausvoittoa huojentuneen riehakkaassa tunnelmassa. 

Kannattajat olivat fiiliksissä ottelun päätyttyä.
Pelaajat ottelun päätyttyä.
Pelaajat kiittävät kannattajia Pohjoiskatsomon edessä.

Peli on kaukana valmiista

Ottelun jälkeen Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa totesi avoimesti, että parantamisen varaa jäi rutkasti.

”Pelihän ei ollut kaksista, mutta ei kai se sarja-avauksessa ikinä olekaan. Enemmän oli vauhtia kuin järkeä, vähän sellaista kohnottamista koko peli. Tärkeintähän on kuitenkin kolme pistettä tässä kohtaa. Ja jos me otettiin nyt se kauden ensimmäinen nollapeli, niin ei se ihan huonoon saumaan tullut”, Listenmaa summaili joukkueen esitystä.

Kotijoukkueen nihkeä pelinavaaminen ei Listenmaan mukaan kuitenkaan johtunut siitä, että vastustaja olisi päässyt jotenkin yllättämään.

”Pikkuisen ne oli omaa pelinavaamistaan muuttaneet siitä pelistä, mitä me oltiin nähty. Prässi oli ehkä vähän aktiivisempi kuin odotettiin, mutta ei mitään isompaa yllätystä tullut. Kaikki oli aika hyvin tiedossa.”

”VJS puolusti tiiviisti, niin ei se murtautuminen niin helppoa ollut. Ne on työteliäitä poikia ja tekee paljon hommia!”, Listenmaa kehui vastustajaa.

Maalintekijä Janar Georg oli Listenmaan kanssa samoilla linjoilla:

”Me kyllä tiedettiin, että ne tulee peittämään keskustan tosi tiiviisti. Meillä oli vaikeuksia päästä siihen keskelle, joten piti heittää sitä pidempää palloa ja mennä laitojen kautta. Oli kyllä ihan tiedossa, ettei pelinavaaminen tule olemaan helppoa.”

Georgin mukaan joukkueen valmistautuminen on vielä kesken ja toistoja tarvitaan, kun miehistö on aika mittavasti uusiutunut.

”Meidän oma prässi oli välillä aika hankalaa. Ei olla ehditty vielä harjoitella niin paljoa, kun toi ‘pre season’ on ollut aika rikkonainen. Meidän pitää vaan saada pelejä alle, niin saadaan tiimipelaaminen parantumaan. Ei ole harjoituskaudella päästy kertaakaan pelaamaan samalla kokoonpanolla useampaa peliä putkeen”, Georg tiivisti. 

Listenmaa ei heti pelin jälkeen halunnut tehdä mitään syväanalyysia nähdystä, mutta lupaili parannusta otteisiin, kun kauden avaukseen liittyvä jännitys on saatu joukkueesta karistettua. 

”Katsotaan kehityskohteita tarkemmin huomenna, kun on nähty tämän pelin tallenne. Totta kai ne siellä pallollisella puolella varmasti on.”

”Sitä malttia tulee varmaan ihan senkin myötä, kun on tämä eka ottelu saatu alta pois. Pitää saada etäisyyksiä vähän paremmiksi, niissä oli vähän vaikeuksia tänään”, Listenmaa tuumaili.

Uuden Tammelan stadionin historiallisen ensimmäisen sarjamaalin viimeistellyt Janar Georg tiivisti joukkueen ja koko seurayhteisön tunnelmat seuraavasti:

”Ihan huikea fiilis oli stadionilla tänään. Kyllä toi Kaupin voittaa. Stadion jotenkin kaikuu silleen hienosti, kun Sinikaarti laulaa. Ja kenttäkin on ihan priimakunnossa, niin mikäs siinä on pelatessa.”

Verneri Maunuksela nautti täysin siemauksin

Yksi ottelun hahmoista oli ensimmäisen Kakkosen ottelunsa pelannut Verneri Maunuksela. Yhteistyöseurasopimuksen turvin myös Nokian Palloseuran P20-joukkueessa SM-sarjaa pelaava laitapuolustaja sai ensimmäisen tilaisuutensa avauskokonpanossa poikkeuksellisen hienossa paikassa.

”Tunnelma Tammelassa oli ainakin itselleni ennenäkemätöntä, ja oli mahtava pelata debyytti just tässä pelissä”, Maunuksela tunnelmoi.

Ensisijaista nuorelle miehelle on kuitenkin joukkueen menestys.

”Tuntuu todella hyvältä että voitettiin kauden ensimmäinen peli, ja saatiin siihen vielä nollapeli.”

”Nyt kun devyytti on tehtty, tästä on hyvä lähteä rakentamaan tulevia pelejä kohti”, Maunuksela päättää.

Seuraavat ottelut

Seuraavan ottelunsa TamU pelaa FC Hongan vieraana Tapiolassa jo perjantaina 12.4. klo 19.00. Sinikaarti järjestää otteluun matkan, johon voi kysyä paikkoja yksityisviestillä Sinikaartin Instagramissa tai Facebookissa.

Takaisin Tammelan stadionille sinivihreä seurayhteisö pääsee keskiviikkona 17.4. kun klo 19.00 alkavassa Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelussa tulee vastaan FC Interin kakkosjoukkue. Sarjapelit jatkuvat Tammelassa puolestaan lauantaina 20.4. kun derbyssä saadaan vastaan Ilveksen kakkosjoukkue. Myös derby potkaistaan käyntiin klo 19.00.

Liput kotiotteluihin ovat myynnissä lippu.fi-verkkokaupassa. Kausikortteja saa myös TamU-kaupasta, ja kausari onkin edelleen hyvä ja edullinen ostos, kun kaudesta on jäljellä vähintään yksitoista Kakkosen kotiottelua ja yksi Suomen Cupin ottelu. Myös mahdolliset nousukarsinnat sisältyvät kausikorttiin.

Lisäksi kausikortilla pääsee Tammelan avausottelussa mainioksi osoittautuneelle TamU-klubille, joka sijaitsee stadionin 3. kerroksen pohjoispäädyssä. Tervetuloa etkoilla ja jatkoille TamU-klubille, jonne pääsevät mukaan kausikortin ostaneiden lisäksi seuran jäsenet, TamU-klubi-lipun ostaneet sekä VIP-vieraat.

Kakkonen

1 – 0

( 0 – 0 )

57′ Janar Georg

Yleisöä:
1191

Yleisöä:
1191

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen 65'
9 Janar Georg
10 Taha Özcelik
11 Arttu Raittinen 52' 81'
13 Anton Bright C
16 Erkka Helminen 62'
17 Toni Paukkeri
23 Matias Sarlin 62'
25 Eelis Korhonen 74'
29 Verneri Maunuksela
33 Roope Järvinen
5 Atte Jokinen
7 Julius Stenroos 62'
20 Eric Bullock 81'
21 Eero Lamberg
22 Toni Toijala 62'
30 Juho Heikkinen
98Rasmus Koirikivi
2Rasmus Auramo 78'
3Tuomas Koponen
4Miro Marin 70'
7Kevin Nurmi
8Matias Syrjäläinen
9Aaro Nyholm C
17Joni Merinen 90'
29Kauri Koivunen
33Misael Rearte 65'
87Santeri Suutari
1Teemu Muurinen
15Eetu Olvinen
20Olli Saksinen 65'
22Oskari Blommendahl
25Lauri Merikoski
26Samu Hyvärinen 78'
27Akseli Partanen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49