30.7.2016

 
 

Suvereeni esitys toi täydet pisteet Raumalta


Tampere United haki täydet kolme pistettä Raumalla 742-päisen ennätysyleisön edessä pelatusta Pitsyön spesiaalista. Pallo-Iirot oli lopulta ottelussa selvästi alakynnessä, eikä pystynyt luomaan vaarallisia maalintekopaikkoja. Ottelun ratkaisijaksi nousi toisella jaksolla kaksi komeaa maalia viimeistellyt Lauri Saari.

TamU tuli otteluun alkuun todella kovalla ryminällä, ja pallo oli ylärimassa heti toisella minuutilla. Matti Saari murtautui keskialueen sivurajaheiton jälkeen kohti boksia, ja löysi keskeltä kaaren takaa Riku Oraksen. Tämän laukaus kimposi yplärimasta alas ja ulos. Piikissä koko ensimmäisen puoliajan hienosti taistellut Mehdi Fennane oli vielä hyvin karoilla, mutta tökkäisy jäi sen verran heppoiseksi, että raumalaismaalivahti Iiro Koskella oli helppo työ vangita pallo hyppysiinsä.

√Ąij√§nsuon stadion pullisteli √§√§ri√§√§n my√∂den t√§yten√§ joukkueiden astellessa kent√§lle

√Ąij√§nsuon stadion pullisteli √§√§ri√§√§n my√∂den t√§yten√§ joukkueiden astellessa kent√§lle

Mehdi Fennane oli ensimmäisen jakson näkyvimpiä hahmoja

Mehdi Fennane oli ensimmäisen jakson näkyvimpiä hahmoja

Aivan alkuminuuttien jälkeen myös kotijoukkue Pallo-Iirot sai hieman otetta pelistä, mutta paria pahannäköistä sivuvaparia parempia maalipaikkoja se ei saanut. Tuomas Savinainen joutui kuitenkin kerran rikkomaan keltaisen kortin arvoisesti. Kortti oli samalla kauden neljäs, joten Savinainen on pelikiellossa TamUn seuraavassa kotiottelussa.

Mehdi Fennane yhdessä parhaista tekopaikoistaan

Mehdi Fennane yhdessä parhaista tekopaikoistaan

Kokonaisuudessaan ensimmäinen jakso oli kuitenkin enemmän TamUn kuin kotijoukkueen hallintaa. Jaksoa sävyttivät muutamat vaaralliset kulmapotkut, sekä Mehdi Fennanelle kohdistetut läpisyöttöyritykset. Kahdenkymmenennenneljännen minuutin kohdalla Fennane olikin lähellä päästä läpi, mutta tilanne kuivui käsivirheen myötä kokoon. Tästä tilanteesta Fennane sai myös keltaisen kortin. Lisäksi Fennane oli muutamaan kertaan maalintekopaikassa aivan maalin edessä, mutta kudit jäivät kerta toisensa jälkeen piippuun kun puolustajat pääsivät iholle.

Jakson loppuminuuteilla Pallo-Iirot sai vielä vapaapotkun päätyrajan tuntumasta. Juonikas Niklas Kuusio astui pallon taakse, ja yritti yllättää maalivahti Juuso Auvisen suoralla vedolla maaliin. Auvinen ei kuitenkaan ollut yllätettävissä. Näin taukoa lähdettiin viettämään maalittomissa tasalukemissa.

Valtteri Uimonen tuo palloa ylös

Valtteri Uimonen tuo palloa ylös

Lauri Saari ratkaisee toisella jaksolla

TamU teki kaksi vaihtoa heti toisen puoliajan alkuun. Molemmat kortin saaneet pelaajat eli Tuomas Savinainen ja Mehdi Fennane tulivat vaihtoon, ja kent√§lle astelivat Niclas Kalatsev ja Lauri Saari. Kentt√§ryhmityksess√§ Sasha PopovitŇ° nousi kymppipaikalta Mehdi Fennanen paikalle k√§rkeen ja Niclas Kalatsev tuli PopovitŇ°in paikalle. Lauri Saari puolestaan otti vasemman laitahy√∂kk√§√§j√§n paikan, ja Valtteri Uimonen putosi Tuomas Savinaisen paikalle vasemmaksi laitapuolustajaksi.

Niclas Kalatsev teki vahvan sisääntulon toiselle jaksolle

Niclas Kalatsev teki vahvan sisääntulon toiselle jaksolle

Pelitapahtumat pyörivät toisen puoliajan alusta alkaen pääasiassa Pallo-Iirojen päädyssä. Niclas Kalatsev näytti heti, että hän on kunnossa ollessaan yksi sarjan parhaita pelaajia, ja jakeli palloa näyttävästi laidoille molemmille Saaren veljeksille.

Toisessa päässä läpi ottelun pirteästi pelannut Stanley Ukwuoma pääsi kertaalleen nousemaan laidaltaan terävästi keskelle vetopaikkaan, mutta Juuso Auvisen oli helppo vangita melko heppoiseksi jäänyt laukaus. Myös Mikko Valtanen pääsi kokeilemaan kaukolaukaustaan, mutta tämäkin veto päätyi helposti Auvisen syliin.

Matti Saari nousee terävästi

Matti Saari nousee terävästi

Unitedin johtomaali syntyi tunnin kohdalla upean kuvion p√§√§tteeksi. Matti Saari sai pallon Verneri Uimosen sivurajaheitosta oikealla laidalla. ja ajoi ter√§v√§sti maalia kohti. Kun tiloja ei l√∂ytynyt, Matti Saari antoi pallon Riku Orakselle boksin kulmalla, ja t√§m√§ l√∂ysi oikeaan laitaan vapaaseen tilaan juosseen Niclas Kalatsevin. Kalatsev haki etutolpalla ahtaassa tilassa olleen Sasha PopovitŇ°in. PopovitŇ° jatkoi pallon juonikkaasti kantap√§√§ll√§√§n boksin vasemmalta laidalta t√§ysin vapaana olleelle Lauri Saarelle, joka laukoi pallon yhdell√§ kosketuksella maalin alanurkkaan. Kaunis maali. Koko joukkue rynt√§si Sinikaartin eteen juhlimaan √Ąij√§nsuon p√§√§katsomon vaipuessa hiljaisuuteen.

”Sai aika rauhassa laittaa. Mietin ett√§ pist√§n etukulmaan ja sinne se upposi. Itsell√§ni on usein mennyt vedot yli kun on liikaa aikaa. Nyt olin viikon kalareissussa, ja ehk√§ sain siell√§ rauhoitettua sitten sen verran”, totesi Lauri Saari hymyiss√§ suin ottelun j√§lkeen.

Pelaajat ja kannattavat juhlivat voittomaalia asiaankuuluvasti yhdessä

Pelaajat ja kannattavat juhlivat voittomaalia asiaankuuluvasti yhdessä

Johtomaalin jälkeen Pallo-Iirot yrittivät hakea vaihdoilla lisää hyökkäysvoimaa. Konsta Siivonen ja Jaakko Valtanen tulivat kentälle Aake Rapalan ja kärjessä aloittaneen vasta tänä kesänä 17-vuotta täyttäneen Juuso Snickerin tilalle. Iirojen parhaimmistoon koko ottelun ajan kuulunut Stanley Ukwuoma otti paikan piikistä.

Vaihtojen myötä Pallo-Iiroilla olikin noin kymmenen minuutin mittainen vahva jakso, jonka aikana he saivat muutamia vaarallisia erikoistilanteita ja muutenkin pallo pyöri muutamaan otteeseen vaarallisen näköisesti Unitedin maalin lähellä. Vedot maalia kohti jäivät kuitenkin uupumaan TamU-puolustuksen siivotessa hyvin maalinedustan kapteeni Eetu Rahkolan johdolla. Sinipaidat olivat muutenkin yhä edelleen niskan päällä kaksinkamppailuissa, ja käänsivät peliä nopeasti aina pallon saatuaan. Toisaalta laitapuolustajina pelanneet Uimosen veljekset pitivät Pallo-Iirojen nopeat laitapelaajat tiukassa kurissa.

Sasha PopovitŇ° pelasi vahvan ottelun

Sasha PopovitŇ° pelasi vahvan ottelun

Ottelun lopullinen ratkaisu nähtiin kun ottelua oli jäljellä reilun vartin verran. Matti Saari voitti pallon keskiympyrässä Juuso Auvisen maalipotkun jälkeen ja näki veljensä Lauri Saaren nousussa vasemmalla laidalla. Pitkä ja matala syöttö jäi hivenen liian taakse, eikä mahdollistanut suoraa murtautumista maalille. Saari etenkin hitaasti rangaistusalueelle ja asetteli vetoaan sen kulmalla kaikessa rauhassa. Kun terävä laukaus upposi etukulmaan, juhlat olivat valmiit.

”Riku [Oras] teki hyv√§n juoksun ja teki tilan keskelle. Sain jalan vapaaksi ja pistin pallon maaliin”, kertoi Lauri Saari maalin synnyst√§ ottelun j√§lkeisess√§ haastattelussa.

Maalintekijä Lauri Saari pääsee Valtteri Uimosen syleilyyn

Maalintekijä Lauri Saari pääsee Valtteri Uimosen syleilyyn

Maalijuhlat kannattajien edessä

Maalijuhlat kannattajien edessä

Mit√§√§n varsinaista loppukiri√§ Pallo-Iirot eiv√§t ottelun viimeisell√§ vartilla pystyneet kehitt√§m√§√§n, vaan pikemminkin TamU pelasi j√§rkev√§√§ ja yksinkertaista peli√§, ja voitti yh√§ edelleen useimmat kaksinkamppailut. Sinipaidat hakivat kent√§lle my√∂s tuoretta voimaa, kun ensin Jussi Rasva korvasi vasemmalla laidalla Matti Saaren ja my√∂hemmin viel√§ Tuomas Lehti tuli sis√§√§n Sasha PopovitŇ°in paikalle piikkiin. Ylti√∂p√§isen hy√∂kk√§√§miseen ei ollut tarvetta, vaan Sinipaidat pyrkiv√§t pit√§m√§√§n pallon pois vaara-alueilta pitkill√§ ja tasapainoisilla hy√∂kk√§yksill√§.

Kannattajat ja pelaajat villiin juhlintaan vapauttanut loppuvihellys kuultiin lopulta kolmen lis√§ajan minuutin j√§lkeen. Raumalaisyleis√∂ sen sijaan istui loppuminuutit todella hiljaisena, ja moni itse asiassa poistui jo pian 0‚Äď2-maalin j√§lkeen. T√§m√§ kuvastaa hyvin sit√§, miten dominoiva Sinipaitojen esitys oli. Kotiyleis√∂lt√§ todellakin loppui usko vain kahden maalin tappiotilanteessa.

Yllättävänkin helppo voitto Sinipaidoille

Poissaolot ja puolikuntoisten pelaajien mahdolliset peliajat herättivät ennen ottelua paljon spekulaatiota. Lopulta Tampere United pääsi näissä niskan päälle. Toki myös Sinipaidoilta puuttui tärkeitä pelaajia, Ali Koljonen etunenässä, mutta kun sekä Lauri Saari että Niclas Kalatsev olivat toipuneet pelikuntoon, tilanne näytti erityisen valoisalta. Lisäksi Matti Saari oli pitelemätön ja Riku Oras vaikutti tuttuun tapaan olevan lähes jokaisessa tilanteessa mukana.

Matti Saari oli Pallo-Iiroille lähes mahdoton pideltävä

Matti Saari oli Pallo-Iiroille lähes mahdoton pideltävä

Monen huomio kiinnittyi eniten maalitykki Juha Patolan omista häistä johtuvaan poissaoloon, jonka Pallo-Iirot onnistui salaamaan hyvin medialta ottelupäivään asti. Todennäköisesti tätäkin ratkaisevampaa oli Pallo-Iirojen murheet alakerrassa. Kauden avanneesta toppariparista ei ollut mukana kumpikaan osapuoli, eli sekä Vasile Marchis että kautensa loukkaantumiseen päättänyt Eetu Setänen olivat molemmat poissa. Lisäksi joukkueen voimahahmoihin kuuluva laitapuolustaja Antti Horjanheimo puuttui kokoonpanosta, samoin kuin edellisessä ottelussa päähänsä osuman saanut ykkösmaalivahti Panu Erama.

Tampere United onnistui toki my√∂s taktisesti. ”Tiesimme tasan tarkkaan miten Iirot pelaa”, totesi p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ ottelun j√§lkeen. ”Meille oli ihan selke√§√§, ett√§ kun saamme pallon hy√∂kk√§yskolmannekselle ja k√§√§nn√§mme pelin linjan taakse, Iirot ovat pulassa. Saimme suuren aukot keskikent√§lle ja hy√∂dynsimme ne, varsinkin kun saimme toisella jaksolla tuoretta voimaa penkilt√§.”

Lauri Saari ja Sasha PopovitŇ° vaanivat boksissa

Lauri Saari ja Sasha PopovitŇ° vaanivat boksissa

Pelist√§ tulikin Tampere Unitedille loppujen lopuksi yll√§tt√§v√§nkin helppo. Merkitt√§v√§√§ on, ett√§ Pallo-Iiroilla ei ollut koko ottelun aikana yht√§k√§√§n a-luokan maalipaikkaa SInipaitojen puolustaessa tiiviisti. Pallo-Iirojen p√§√§valmentaja Kimmo H√∂rkk√∂ totesi kotijoukkueen otteluraportissa aivan oikein, ett√§ heill√§ oli vaikeat l√§ht√∂kohdat otteluun poissaolojen takia. T√§m√§n taakse H√∂rkk√∂ ei kuitenkaan halunnut menn√§, vaan ruoti omiaan kovin sanoin: ”Ensimm√§iset 20 minuuttia pelasimme p***t housuissa ja vastustaja hullun kiilto silmiss√§. Puhuimme, ett√§ vastustajalla on paine tehd√§ ensimm√§inen maali, mutta oliko pelin panos tai mik√§ syyn√§ sill√§ osa pelaajistamme pelasi selke√§sti alle oman tasonsa. Hy√∂kk√§yspelimme oli ponnetonta. Toiselle puoliajalle saimme peli√§ v√§h√§n haltuun, mutta TamU sai maalinsa kuin varkain emmek√§ oikeastaan saaneet mink√§√§nlaista loppukiri√§ aikaiseksi.”

Juuso Auvinen otti toisella puoliajalla lippalakin avukseen

Juuso Auvinen otti toisella puoliajalla lippalakin avukseen

TamU-kapteeni Eetu Rahkola palaa kommenteissaan kev√§√§ll√§ Pyynikill√§ pelattuun ensimm√§iseen kohtaamiseen. ”Iirot-kotipelin j√§lkeen puhuttiin kopissa ett√§ pystyt√§√§n t√§m√§ joukkue kaatamaan, ja viime kotipelin j√§lkeen puhuttiin ett√§ pystyt√§√§n moninkertaisesti parempaan. T√§n√§√§n todistettiin molemmat v√§itteet oikeiksi. Olen todella ylpe√§, joka j√§tk√§st√§. Kauden tasapainoisin esitys kovimpaan paikkaan, se on vahvan joukkueen merkki.”

”Mielet√∂n ottelutapahtuma ja ilta kaikenkaikkiaan, ei ihan jokap√§iv√§ist√§ suomalaisessa futiksessa! Sarjatilanne on nyt melko kutkuttava, jatketaan ty√∂ntekoa ja menn√§√§n peli kerrallaan, kuten t√§h√§nkin asti”, p√§√§tt√§√§ Rahkola kommenttinsa.

Veli-Pekka Franssila teki näyttävän paluun avauskokoonpanoon

Veli-Pekka Franssila teki näyttävän paluun avauskokoonpanoon

Yksi ottelun hahmoista oli polvivamman my√∂t√§ liki vuoden mittaiseksi venyneen pelitauon j√§lkeen kentille hiljattain palannut Veli-Pekka Franssila. ”Minulla on yksitoista kuukautta polven kuntoutusta takana, ja peliminuutteja takana ainoastaan muutamia kymmeni√§. Siksi hieman yll√§tyin avauskokoonpanon paikasta varsinkin n√§in kovaan peliin, ja viel√§ puolustavassa keskikentt√§roolissa, jossa en ollut pelannut moneen vuoteen. M√§ks√§ kuitenkin antoi luottoa, ja antoi ainoaksi teht√§v√§ksi katsoa ett√§ Kuusio ei p√§√§se tekem√§√§n peli√§ kymppipaikalla. Mielest√§ni onnistuin kohtuullisesti”, toteaa Franssila vaatimattomana.

”Me pelattiin joukkueena eritt√§in hyv√§ peli, puolustettiin tasapainoisesti ja pelattiin omaa peli√§ ja luotettiin omaan pelaamiseen jonka johdosta p√§√§stiin maalintekotilanteisiin, joista rokotettiin vastustajaa hyv√§ll√§ prosentilla”, ruotii Franssila voiton avaimia. ”Tuntui v-hyv√§lt√§ pelata, t√§m√§n eteen on tehty koko joukkueena t√∂it√§. Nyt kaikki on omissa k√§siss√§, pelataan peli kerrallaan, pelataan joukkueena asenteella koko loppukausi, nautitaan pelaamisesta ja nautitaan hedelmist√§!”

”Ison kiitoksen annan viel√§ kannattajille! Joka kerta kun p√§√§see pelaamaan t√§m√§n logon alla, t√§m√§n kannattajaporukan eteen sit√§ antaa kaikkensa ja nauttii pelaamisesta!” Franssila p√§√§tt√§√§.

Päävalmentajan kommentit

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ luonnehti Sinipaitojen esityst√§ tasapainoiseksi ja kehui joukkueen henkist√§ vahvuutta. ”Viikontakainen virhe oli unohdettu, ja k√§√§nsimme t√§ysin ajatukset tulevaan. Treeniviikko oli onnistunut, ja l√§hdimme tekem√§√§n asioita positiivisuuden ja ilon kautta.”

”Pit√§√§ j√§lleen kehua koko joukkuetta siit√§ mink√§ duunin he tekiv√§t! Nyt oli sit√§ logolle pelaamista isolla syd√§mell√§ mik√§ oli isoin teema t√§h√§n peliin”, M√§kel√§ kiittelee. ”Eetu Rahkola n√§ytti upean esimerkin kapteenina mit√§ tahto pelata joukkueelle merkitsee, vaikka ei ollut l√§hellekk√§√§n t√§ydess√§ kunnossa”.

Kapteeni Rahkolan j√§lkeen p√§√§valmentaja M√§kel√§ nostaa esiin ensimm√§isen√§ Veli-Pekka Franssilan: ”Vellu joutui kovaan paikkaan, mutta pelasi keskikent√§n pohjan roolinsa juuri niin mit√§ haettiin. Vellu on tehnyt hienon paluun loukkaantumisen j√§lkeen ja on ollut ilo seurata kuinka paljon h√§n on tehnyt duunia p√§√§stess√§√§n kuntoon. Nyt se palkittiin upealla tavalla.”

”Tauolla tehdyt kaksi vaihtoa muuttivat hy√∂kk√§yspelaamistamme”, luonnehtii M√§kel√§ ottelun ratkaisua. ”Niclas Kalatsev ja Lauri Saari toivat uuden vaihteen, ja Laurin kaksi hienoa maalia toivat pinnat Tampereelle. Riku Oraksen ja Matti Saaren ty√∂m√§√§r√§ oli j√§lleen uskomaton, ja Valtteri Uimosen n√∂yr√§ toisen puoliajan pelaaminen joukkueelle laitapakin paikalla oli ilo silm√§lle.”

”T√§st√§ l√§htien joka peli on nousukarsintapeli, ja se varmasti motivoi j√§tk√§t viel√§ kovempaan iskuun!” M√§kel√§ p√§√§tt√§√§. Otteluita onkin tulossa kovaan tahtiin, sill√§ seuraava ottelu pelataan jo ensi viikon torstaina Pyynikill√§ H√§rm√§√§ vastaan, ja vain kolme p√§iv√§√§ my√∂hemmin Pyynikill√§ kohdataan Regions‚Äô Cupin ottelun takia siirretyss√§ r√§stiottelussa PJK. T√§st√§ edelleen kolme p√§iv√§√§ my√∂hemmin kohdataan viel√§ Ilveksen kakkosjoukkue vieraissa Lamminp√§√§ss√§, joten tiedossa on tiukka kolmen pelin rupeama seitsem√§n p√§iv√§n sis√§ll√§.

Nyt on kuitenkin hetki aikaa nauttia makeasta voitosta. Loppukaudesta on tulossa sanalla sanoen huikea, sillä Pallo-Iirot, Tampere United ja Ilves-Kissat ovat tasapisteissä sarjan kärjessä. Iirojen kärkipaikka perustuu neljä maalia TamUa parempaan maalieroon. Ilves-Kissat puolestaan on pelannut ottelun muita enemmän, mutta tähän ei tietenkään voi TamU eikä Pallo-Iirot tuudittautua ennen kuin rästiottelut on voitettu.

Ensi viikolla taas mennään. Ole mukana!

 
 
P-Iirot logo
0 ‚Äď 2

(0 ‚Äď 0)

Tampere Unitedin logo

 

Yleisömäärä:
742

* * * Lauri Saari
* * Matti Saari
* Verneri Uimonen

61' Lauri Saari
74' Lauri Saari

Yleisömäärä:
742

* * * Lauri Saari
* * Matti Saari
* Verneri Uimonen
5 Joonas Ojanen keltainen kortti 4’
6 Severi Kankkunen
7 Juho Torkkeli
9 Juuso Snicker vaihtoon 62’
11 Miika Pertola vaihtoon 79’
12 Iiro Koski
13 Stanley Ukwuoma
14 Niklas Kuusio C
15 Mikko Valtanen
17 Jouni Tukiainen vaihtoon 71’
18 Aake Rapala vaihtoon 55’
2 Jaakko Valtanen vaihdosta 62’
8 Konsta Siivonen vaihdosta 55’
16 Tuomo Ruotsalainen
19 Roope Virtanen vaihdosta 71’
21 Mustafa Musov
23 Panu Erama vaihdosta 85’
24 Eero Ojala vaihdosta 79’
17Juuso Auvinen
3Tuomas Savinainen keltainen kortti 6' vaihtoon 46'
5Eetu RahkolaC keltainen kortti 90'
6Veli-Pekka Franssila
8Riku Oras
16Mehdi Fennane keltainen kortti 24' vaihtoon 46'
19Valtteri Uimonen
20Verneri Uimonen
21Matti Saari keltainen kortti 67' vaihtoon 80'
22Tuomas Alanen
41Sasha PopovitŇ° vaihtoon 86'
1Jussi Siltanen
7Jussi Rasva vaihdosta 80'
9Tuomas Lehti vaihdosta 86'
10Jonne Keränen
11Lauri Saari vaihdosta 46'
15Niclas Kalatsev keltainen kortti 76' vaihdosta 46'
28Antti Haavisto
5 Joonas Ojanen keltainen kortti 4’
6 Severi Kankkunen
7 Juho Torkkeli
9 Juuso Snicker vaihtoon 62’
11 Miika Pertola vaihtoon 79’
12 Iiro Koski
13 Stanley Ukwuoma
14 Niklas Kuusio C
15 Mikko Valtanen
17 Jouni Tukiainen vaihtoon 71’
18 Aake Rapala vaihtoon 55’
2 Jaakko Valtanen vaihdosta 62’
8 Konsta Siivonen vaihdosta 55’
16 Tuomo Ruotsalainen
19 Roope Virtanen vaihdosta 71’
21 Mustafa Musov
23 Panu Erama vaihdosta 85’
24 Eero Ojala vaihdosta 79’