Sunnuntaina odotus päättyy – kausi käyntiin Tammelassa

06/04/2024 TamU
Otteluennakko

Viime kaudella Tampere Unitedin pääasiallisena kotikenttänä toimi Kaupin jalkapallostadion, eikä varmaan ole liioiteltua sanoa, että jo silloin monet tähysivät kaihoisasti Tammelan stadionin kohoavalle rakennustyömaalle. Vaikka Kauppiinkin saatiin rakennettua mainiot ottelutapahtumat, on Sinipaitojen seurayhteisössä aistittavissa runsain määrin miellyttävää kihelmöintiä sunnuntain lähestyessä. Vihdoin TamU pääsee kaupungin ytimeen oikealle jalkapallostadionille. Puitteet ovat parhaat mitä seurahistorian aikana tai ylipäätään tamperelaisessa jalkapallossa on päästy kokemaan. Uusi kausi kutkuttaa aina erityisellä tavalla, mutta tällä kertaa odotus on käsinkosketeltavaa. 

Tammelan avausottelu

 • Tampere United palaa Tammelaan viiden vuoden tauon jälkeen.
 • Ottelu VJS:ää vastaan alkaa klo 13.00, mutta stadionilla on ohjelmaa jo klo 9.00 alkaen.
 • Ottelun jälkeen TamU-yhteisö voi jatkaa päivää stadionin 3. kerroksessa TamU-klubilla.

Nyt on saatu pelaajia hyvin paikalle, ja ollaan päästy käymään läpi taktisia asioita, joita aiemmin voitiin harjoitella vähän vähemmän.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tietyillä pelipaikoilla on enemmän kilpailua kuin viime kaudella, ja todella hankala tästä on etsiä parasta yksitoistikkoa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Yhden harjoituspelin olen VJS:ltä nähnyt. Joukkue puolustaa tiiviisti, ja vaikea on päästä heidän muotonsa sisään, mutta sinne meidän on päästävä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Sunnuntaina siis käynnistyy Kakkosen kausi Tampere Unitedin osalta. Joukkueen, seuran ja kannattajien mielissä on kaudelle vain yksi tavoite: nousu Ykköseen. Ensimmäinen koetinkivi on Tammelaan saapuva sarjanousija Vantaan Jalkapalloseura.

Tammelan stadionille odotetaan avausotteluun suurta yleisömäärää. Tampere Unitedin kausikorttimyynti on paukuttanut aivan uusia ennätyslukemia, sillä reilusti yli 300 myytyä kausikorttia tuplaa aiemmat lukemat. Lisäksi irtolippuja on myyty Lippu.fi-verkkokaupasta jo nyt hyvään tahtiin, ja lisäksi otteluun on kutsuttu suuri määrä paikallisa päättäjiä, yritysten edustajia ja entisiä TamU-pelaajia.

Tunnelma on siis vuorenvarmasti katossa jo hyvissä ajoin ennen kuin pallo potkaistaan keskiympyrästä liikkeelle klo 13.00. Innokkaimmat voivat aloittaa pelipäivänsä jo klo 9.00, kun Tammelan stadionin 3. kerroksessa sijaitseva TamU-klubi aukeaa. Katsomoihin aletaan ottaa yleisöä klo 11.30 alkaen.

Joukkue ei kuitenkaan tästä hulabaloosta hätkähdä. Päin vastoin, Tampere Unitedissa on totuttu siihen, että kuhina joukkueen ympärillä on etenkin sarjatasoon nähden kovaa. Niin pelaajat kuin valmentajatkin osaavat nimenomaan ottaa lisää virtaa tekemiseen yleisön pöhinästä.

Alla hyvä viimeistely kauteen

Tampere Unitedin talvikausi on otteluiden tulosten valossa sujunut vaihtelevasti, ja kaksi viikkoa sitten pelattu viimeinen harjoitusottelu Pallo-Iirojen vieraan päättyi rumaan mahalaskuun 4–1-tappiolukemin. Toisaalta talven mittaan nähtiin hyviäkin tuloksia, muun muassa voitto ja tasapeli Ykköseen nousseen FC Jazzin kanssa.

Päävalmentaja Jukka Listenmaan mukaan rikkonaisen talven jälkeen viimeiset pari-kolme viikkoa ovat sujuneet hyvin, kun pelaajat ovat toipuneet sairastelusta ja pikkuvammoistaan.

”Nyt on saatu pelaajia hyvin paikalle, ja ollaan päästy käymään läpi taktisia asioita, joita aiemmin voitiin harjoitella vähän vähemmän. On myös pelattu paljon isoa peliä, ja vähän myös vastustajan mukaisesti.”

”Normaali viikko on saatu vedettyä, ja kaikki vaikuttaa tässä kohtaa ihan hyvältä”, Listenmaa summaa.

Joukkue on myös uudistunut viime kaudesta hiukan enemmän kuin on totuttu. Osittain tämä on pakon sanelemaa, sillä muun muassa Antti Kuusinen, Arttu Haapala ja Topias Järvelä eivät pelaa tällä kaudella missään ainakaan Kakkosen tasolla, ja Biran Jeng muutti töiden perässä takaisin pääkaupunkiseudulle.

Muihin Kakkosen seuroihin Tampere Unitedista ovat siirtyneet TPV:hen menneet Roope Kostiainen ja Eino-Veikko Ek sekä Ilves-Kissoihin siirtyneet Eetu Räisänen ja Akusti Jalasvaara. He kaikki ovat laatupelaajia Kakkosen tasolle, mutta myös heidän korvaajansa tuovat rutkasti laatua TamUun. Pelaajien vaihtuvuus johtuukin isolta osin siitä, että naapuriseuran hankaluuksien takia laatupelaajia oli talvella tarjolla TamUun poikkeuksellisen paljon.

Ilves-Kissoista Tampere Unitediin päätivät lopulta keskikentän keskustassa operoiva Erkka Helminen sekä laidalla parhaiten viihtyvä monipuolinen Toni Paukkeri. Lisäksi Toni Toijala palasi Sinipaitoihin vuoden tauon jälkeen, ja hyökkäyspäätä vahvistavat myös 11 maalia viime kaudella FC Vaajakoskessa tehnyt Matias Sarlin ja SJK:n organisaatiossa ollut Eero Lamberg.

Alakerrassa toppariosastoa vahvistavat johtajaluonteiset Jonne Koistinen ja Jani Alaperä. Maalille saatiin nuoren Remu Koikkalaisen ohelle kova ja kokenut kaksikko Joonas Immonen ja Roope Järvinen. Lisäksi Nokian Palloseuran juniorikolmikko Verneri Maunuksela, Niilo Jalkanen ja Jonne Rosenberg hakevat ensiaskeliaan Kakkosen tasolla.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa näkee joukkueen vahvistuneen.

”Tietyillä pelipaikoilla on enemmän kilpailua kuin viime kaudella, ja joillakin paikoilla jopa vähän ylitarjontaakin. Joukkue on materiaaliltaan tasaisempi kuin viime kaudella, ja todella hankala tästä on etsiä parasta yksitoistikkoa. Kilpailu on edelleen laajentunut”, Listenmaa arvioi.

VJS on nousija­joukkueena kysymys­merkki

Edellisen kerran TamU ja VJS kohtasivat kaudella 2022, jolloin Sinipaidat veivät molemmista otteluista kolme pistettä. Etenkin vierasottelussa tulos olisi voinut olla toisenlainenkin ilman Antti Kuusisen huippupelastuksia.

Kausi 2022 päättyi vantaalaisille putoamiseen, mutta viime kaudella VJS palasi taas Kakkoseen hienon kauden päätteeksi. HPS antoi kovan vastuksen, ja lopulta VJS:n nousu Kakkoseen irtosi vain maalieron turvin.

Viime kaudella VJS:llä oli nuori ja pelaava runko, joka on pitkälti pysynyt melko samanlaisena tälle kaudelle lukuun ottamatta hyökkäyspäätä. Kolmosessa 22 maalia paukuttanut Karim Jmaali ei ole ollut joukkueen mukana, 10 maalin Vili Lankinen siirtyi Kolmosen Atletico Malmiin eikä 9 maalin Moriba Lamah ole myöskään ollut joukkueen mukana. Atletico Malmista toiseen suuntaan siirtyi 24 maalia upottanut Kevin Nurmi. Nähtäväksi jää pystyykö hän kantamaan vantaalaisten maalintekovastuun tulevalla kaudella tai astuuko joku muu esiin.

Veikkausliigassa meritoitunut sekä Italian ja Englannin kentät kiertänyt Vahid Hambo oli myös osa viime kauden joukkuetta, mutta pelejä kertyi lopulta vain viisi kappaletta, eikä miehellä ole sopimusta tulevalle kaudelle. Viime kaudella TamUsta VJS:ään siirtynyt Chuya Uwano on niin ikään jatkanut matkaa Jyväskylään ja edustaa nyt JJK:ta.

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa kertoo, että pois lähtenee pelaajat ovat hänellä tiedossa, mutta nykyistä pelaajalistaa hän ei ole sen tarkemmin ainakaan vielä käynyt läpi.

”Sen tiedän että TPV:stä on se yksi toppari sinne mennyt”, toteaa Listenmaa Lauri Merikoskeen viitaten.

”Yhden harjoituspelin olen VJS:ltä nähnyt, eikä se välttämättä ole sarjan taitavin joukkue, mutta sitä he paikkaavat työnteolla. VJS puolustaa tiiviisti, ja vaikea on päästä heidän muotonsa sisään, mutta sinne meidän on päästävä.”

Viime vuonna VJS veti poikkeuksellisen hienon cup-taipaleen piirinsarjan joukkueelle. Vantaalta joutui kolme Kakkosen joukkuetta poistumaan tappion kanssa kotiin, ja vasta puolivälierissä Suomen Cupin lopulta voittanut Ilves oli parempi lähes kolmentuhannen katsojan edessä. Tuossakin ottelussa VJS laittoi miehekkäästi kampoihin ja pyrki pelaamaan omaa peliään. Suomen Cupin puolivälieräpaikan myötä seura lunasti myös edustuspaikan TamUllekin tuttuun UEFA Regions’ Cupin.  

Sunnuntaina päästään nauttimaan suomalaisen jalkapallon kärkitason puitteista, mutta myös VJS:n kotikenttänä toimiva Myyrmäen jalkapallostadion kelpaisi mainiosti monta sarjatasoa ylempänäkin. Vaikka Vantaa on heti Tampereen jälkeen Suomen neljänneksi suurin kaupunki, on paikallisten seurojen ollut vaikeaa vakiinnuttaa asemaansa kirkkaimmissa valoissa.

AC Allianssin ja PK-35 Vantaan liigavisiiteistä ei ole jäänyt erityisen paljon hyvää muisteltavaa. VJS ja TiPS puolestaan ovat molemmat vuoron perään seilanneet Kakkosen ja Kolmosen välimaastossa, mutta aika näyttää, onko jommalla kummalla rahkeita ottaa enemmän askelia ylöspäin. VJS:llä ainakin stadion on kunnossa ja oma junioritoiminta on laajaa 1500 lisenssipelaajalla, joten potentiaalia voisi olla vaikka mihin.

Liput otteluun ja järjestelyt stadionilla

Ottelu pelataan Tammelan stadionilla sunnuntaina 7.4. klo 13.00 alkaen. Katsomoihin pääsee jo klo 11.30 alkaen ja TamU-klubille stadionin 3. kerroksen sisätiloihin jo klo 9.00 alkaen. TamU-klubille pääsee kausikortilla, jäsenkortilla, TamU-klubi-lipulla ja VIP–lipulla.

Pääsisäänkäynti Salhojankadun ja Ilmarinkadun kulmassa aukeaa klo 11.30. Tätä ennen TamU-klubille pääsee Salhojankadulla stadionin pitkän sivun keskellä sijaitsevasta VIP-siäänkäynnistä.

Liput otteluun ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa ja klo 11.30 alkaen stadionin lipunmyynnistä Ilmarinkadulta eli Tammelan koulun puolelta. Jonottamisen lipunmyyntiin välttää käyttämällä verkkokauppaa.

Liput pääkatsomoon (A-katsomo) maksavat 11,50 € aikuisilta ja 9 € alennusryhmiltä. Kannattajapäätyyn (D-katsomo) maksavat 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä.

TamU-klubi-liput maksavat 20 € aikuisilta ja 15 € alennusryhmiltä, ja istumapaikan saa valita vapaasti pääkatsomosta tai päädystä. VIP-liput on jo myyty loppuun.

Lippu.fi-verkkokaupasta on saatavilla myös ruokapaketteja TamU-klubille hintaan 17 €. Pakettiin kuuluu herkullinen puurobuffet sekä yksi juoma. Valittavana on muun muassa Pyynikin Brewing Companyn oluita, muita panimotuotteita ja alkoholittomia vaihtoehtoja.

Myös kausikortit ovat myynnissä ottelun lipunmyynnissä. Hinta pääkatsomooon 120 € aikuisilta ja 90 € alennusryhmiltä. Kannattajapäätyyn kausarit maksavat 100 € aikuisilta ja 70 € alennusryhmiltä.

Kaikki tarvittavat tiedot järjestelyistä: tampereunited.fi/ottelutapahtuma

Suora ottelulähetys Aamulehden tilaajille

Aamulehti Live näyttää ottelun suorana lähetyksenä Aamulehden digitilaajille. Lähetyksen selostaa Rasmus Junila ja kommentaattorina on Palloliitossa tutkimus- ja kehitystoiminnan palvelupäällikkönä työskentelevä Markus Paananen.

Tammelan avausottelun juhlaohjelma

Tampere United pelaa ensimmäisen ottelunsa uudella Tammelan stadionilla vain kerran. Siksi stadionilla on erityistä ohjelmaa. Päivän kulku on seuraava:

 • 09.00 TamU-klubi aukeaa
 • 11.30 VIP aukeaa
 • 11.30 Stadionin portit auki
 • 12.45 Puheenjohtajan avajaispuhe
 • 12.50 Kausivideon ensiesitys stadionin jättiscreeneillä
 • 12.55 Joukkueiden esittelyt
 • 13.00 Ottelu alkaa
 • 15.00– Jälkipelit TamU-klubilla
 • 15.15 Päävalmentaja Jukka Listenmaan ja ottelun parhaan pelaajan haastattelu TamU-klubilla

Tervetuloa sinivihreälle Tammelan stadionille!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49