Sinipaidat sarjakärkeen Kakkosen B-lohkossa

31/05/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United otti kotikentällään selkeän voiton espoolaisesta SexyPöxyistä. TamU sai otteluun lentävän lähdön, kun Janar Georg upotti avausosuman jo kahdeksannella peliminuutilla. Ottelu oli tästä lähtien kotijoukkueen hallinnassa, mutta pelin lopullisesti ratkaisseet Anton Brightin ja Topias Järvelän maalit nähtiin vasta viimeisen kymmenen minuutin aikana. Puhtaan 3–0 (1–0) -voiton myötä TamU nousi Kakkosen B-lohkon kärkipaikalle, kun kaikki joukkueet ovat pelanneet viisi ottelua.


Kakkonen

3 – 0

  • Topias Järvelä oli liekeissa syöttämällä ottelun avausmaalin ja tekemällä kolmannen maalin.
  • TamU hallitsi alkua mielin määrin, mutta sen jälkeen tahti hyytyi.
  • Puolustuspeli oli timanttista, eikä SexyPöxyt päässyt käytännössä lainkaan tekopaikoille.

Onhan tää huippua. Ei sitä muuten tällanen 39-vuotias äijä pelaisi näitä pelejä. Kun ei ole itse ihan täydessä kunnossa, niin on se rankkaa, kun joutuu siinä Järvelänkin perässä juoksemaan. Mutta totta kai jalkapallo, tää yhteisö ja tällaset pelit on mahtavia.

- Markus Halsti
SexyPöxyjen toppari

Puoliajalla Haapala otti roolia ja sanoi aika painokkaasti, että nyt saa ne pimputtelut loppua ja ruvetaan pelaamaan futista.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Paljon jäi parannettavaa, mutta positiivisena antina oli se, että pystyttiin parantamaan toiselle puoliajalle. Tehtiin lopulta Pöxyt aika aseettomaksi.

- Topias Järvelä
Hyökkääjä

Meidän pitää viedä viidestä ensimmäisestä pelistä mukana usko omaan tekemiseen, nauttiminen pallon kanssa olemisesta ja kimpassa tekemisestä. Seuraavaksi on kriittiset kolme peliä, jotka määrittelee pitkälti koko alkukautta.

- Topias Järvelä
Hyökkääjä

Ottelun ennakkoasetelmat olivat herkulliset – tiedettiinhän TamUn nousevan voitolla Kakkosen B-lohkon kärkipaikalle. Joukkue tulikin Kaupin jalkapallostadionin viheriölle määrätietoisena, ja ottelun alkuminuutit kuluivat kotijoukkueen selvässä hallinnassa.

Avausosumaa ei tarvinnut odottaa kauan, sillä ottelun kahdeksannella minuutilla pirteästi viime peleissä esiintynyt Janar Georg otti vastustajan purkupallon haltuunsa. Georg käytti pallon ensin Roope Kostiaisella ja saatuaan sen takaisin syötti pallon edelleen Topias Järvelälle. Järvelä oli jo melko hyvässä maalintekoasemassa, mutta malttoi vielä palauttaa pallon Georgille, joka sai lakaista pallon tyhjään maaliin.

”Se oli aika nätti kuvio. Päästiin hyvin murtautumaan ja Janar jollain ’pulun silmällään’ sitten syötti sen mulle. Mä katsoin, että se tulee siihen hyvällä liikkeellä, niin siirsin siihen sivuun, ja kaveri sai laittaa tyhjiin. Sanoin sille ennen peliä kopissa, että kyllä se yhden tekee, niin oli se pakko sille antaa”, maalin syöttänyt Topias Järvelä kuvaili maalia värikkääseen tyyliinsä.

Topias Järvelä syöttää…
… ja Janar Georg saa laittaa pallon tyhjiin.

Näin ex-maajoukkumies Markus Halstin johdolla pelannut SexyPöxyjen alakerta oli lyöty, ja hetken näytti siltä, että kotijoukkue tekee melkein mitä haluaa. Roope Kostiaisella oli parikin mainiota maalipaikkaa, mutta tolpan ulkoreunaa lähemmäs ei mies palloa saanut.

Kun TamU ei paikoistaan saanut lisämaaleja, vierasjoukkue pääsi hiljalleen otteluun mukaan, ja jakson toinen puolisko olikin varsin tasaista peliä. Vaikka SexyPöxyt ei pystynytkään luomaan yhtään todella vaarallista paikkaa, kotijoukkueen maalivahti Antti Kuusinen pysyi kyllä loppujakson ihan mukavasti lämpimänä. Tauolle siirryttiin niukassa kotijohdossa 1–0.

Roope Kostiainen oli ottelun parhaimmistoa, vaikka tällä kertaa tehomerkintöjä ei tilille tullutkaan.

Lopullinen ratkaisu vasta lopussa

Toiselle puoliajalle Tampere United tuli hyvällä asenteella ja hallitsi pelitilanteita selkeästi. Pitkiä pallollisia hallintajaksoja ja puolittaisia paikkojakin pystyttiin luomaan, mutta olennaisempaa oli, ettei vastustaja päässyt juuri lainkaan tilanteille.

Ottelun säilyessä numeroiden valossa tiukkana tunteet alkoivat hetkittäin kuumenemaan, ja tuomari sai pariin otteeseen rauhoitella pelaajia rikkeiden jälkitilanteissa.

Reilun seitsemänkymmenen minuutin pelin jälkeen nähtiin TamUlta hallittu puolen minuutin hyökkäys, jossa lähes jokainen pelaaja oli vuorollaan pallossa. Eino-Veikko Ekin syöttö takaviistoon löysi boksiin rynnivän Topias Järvelän. Järvelän laukaus alakulmaan oli tarkka, mutta tällä kertaa Pöxyjen maalivahti Otto Brusiin ehti vielä pallon tielle.

Anton Bright puskee lukemiksi 2–0.
Toppariparin maali selvästi maistuu Ali Aitbenzanzounille.

Ottelukellon lähestyessä jo 80 minuuttia Janar Georg hankki nopealla nousullaan TamUlle kulmapotkun. Joonas Rantalan tarkka keskitys löysi kapteeni Anton Brightin takakulmalta, ja vapauttava toinen osuma oli tosiasia.

Vain reilu minuutti maalin jälkeen TamUlla oli mahdollisuus kaunistella lukemia, kun Topias Järvelä ryöväsi pallon SaxyPöxyjen puolustukselta ja murtautui läpiajoon. Maalivahdin jo ohittanut laukaus kääntyi kuitenkin harmittavan niukasti pystypuun väärälle puolelle, ja näin maali jäi vielä syntymättä.

Tuska näkyy Topias Järvelän kasvoilla kun pallo ei ole uponnut maaliin.

Vain pari minuuttia myöhemmin Järvelä pääsi kokeilemaan uudestaan. Taha Özcelikin taitava roikotus tavoitti Järvelän puolustuslinjan selustasta. Järvelä nosti vielä pallon tilanteeseen ehtineen puolustajan yli ja laukoi suoraan volleysta vastustamattomasti maalin alakulmaan. Kannattajakatsomon futishipsterit kehuivat upeaa liikettä jopa gascoignemaiseksi.

”Taha tuli noin 10 minuuttia ennen sitä maalia sanomaan, että teepä tommonen liike. No mä ajattelin, että tehdään sitten – se on sellanen poika, että se osaa laittaa sen leivoksen jalkaan. Mulla tuli siinä sopivan epäonnistunut ensimmäinen tatsi, ja kaveri ehti mukaan, niin piti sitten nostaa siitä vielä yli. Tuli vähän haastetta siihen maalintekoon, mutta upposhan se sinne kulmaan”, maalintekijä Järvelä kuvasi maalia.

Topias Järvelä laukoo pallon maaliin ahtaasta paikasta.

Kolmannen maalin jälkeen kotijoukkue tyytyi lähinnä pitämään palloa ja kuluttamaan minuutteja pois kellosta. Ottelun viimeisten minuuttien aikana Kaupin maanantai-illassa oli mukavaa karnevaalitunnelmaa Sinikaartin pitäessä mekkalaa pääkatsomon pohjoispäässä ja ilahduttavan aktiivisen junioriporukan liittyessä juhliin katsomon toisessa päässä.

Halsti nautti Kaupin tunnelmasta

SexyPöxyjen puolustuksen keskustassa täydet minuutit urakoinut Markus Halsti myönsi ottelun jälkeen lopputuloksen oikeutetuksi:

”Kyllä TamU ansaitsi voittonsa. Me vähän vaihdettiin ottelusuunnitelmaa siitä, miten on pelattu aikaisemmissa peleissä. Saatiin sillä oma peli ihan stabiiliksi, mutta tänään TamU oli parempi ja ihan ansaitusti voitti.”

Halsti myönsi, että vierasjoukkueen hyökkäysuhka jäi lopulta melko vaatimattomaksi:

”Viimeiset keskitykset ja viimeiset ideat siinä, miten murtaudutaan boksiin jäi vähän puuttumaan. En mä tiedä, oliko meillä yhtään maalipaikkaa ihan rehellisesti sanottuna. Oli meillä pari puskua ja vetoa kuudeltatoista, mutta siihen tietysti pitää saada parannus. Ja sitten tietysti, jos kolme on omissa, niin pitäisi neljä tehdä, että voittaa pelin. Se on ihan liikaa.”

”Tämä on meille semmoinen matka nyt tällä hetkellä, että joka pelissä pitää oppia. Jos me halutaan säilyä Kakkosessa, niin joka pelistä pitää ottaa ne hyvät asiat. Ja kyllä tänään oli hyviä asioita, mutta nyt meidän pitäisi saada ne myös seuraavaan peliin”, Halsti mietiskeli.

Markus Halsti arkkivihollisensa Topias Järvelän kanssa.

Halsti on urallaan pelannut muun muassa Juventuksen kotistadionilla Torinossa ja Vicente Calderon -stadionilla Madridissa. Kaupin maanantai-iltainen tunnelma sai kuitenkin paljon urallaan nähneen miehen ihan herkistymään.

”Onhan tää huippua. Ei sitä muuten tällanen 39-vuotias äijä pelaisi näitä pelejä. Kun ei ole itse ihan täydessä kunnossa, niin on se rankkaa, kun joutuu siinä Järvelänkin perässä juoksemaan. Mutta totta kai jalkapallo, tää yhteisö ja tällaset pelit on mahtavia.”

Listenmaa: Parantamisen varaa jäi paljon

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei voitosta huolimatta ollut kovin tyytyväinen varsinkaan ensimmäiseen jaksoon.

”Totta kai voitto on hyvä asia, ja hyvä parannus saatiin toiselle puoliajalle, mutta eka puoliaika oli suoraan sanoen aika ala-arvoista suorittamista. Hyvä tasonnosto tuli toiselle puolikkaalle, eikä siinä vastustaja enää oikein päässyt peliin mukaan. Tämmöisiä nämä meidän pelit nyt on, hyvällä fysiikalla me tullaan näitä toisella puoliajalla ratkomaan. Siihen me luotetaan, ja kun puolustuspeli toimii noin, sillä ne pisteet meille tulee.” 

Joukkue ei ollut itsekään tyytyväinen siihen, miten vastustaja päästettiin hyvän alun jälkeen mukaan peliin. Ottelun puoliajalla oli kotijoukkueen kopissa vähän korotettu ääntäkin.

”Puoliajalla [Arttu] Haapala otti roolia ja sanoi aika painokkaasti, että nyt saa ne pimputtelut loppua ja ruvetaan pelaamaan futista. Samaa sitä piti itsekin sanoa, mutta ei sitten enää niin paljon tarvinnut, kun pelaajat itse hoitivat homman”, Listenmaa totesi.  

Joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen.

Heti pelin jälkeen Listenmaa käänsi jo katsetta sunnuntaina pelattavaan viikon toiseen sarjaotteluun.

”Ensi viikonloppuna ollaan varmaan vähemmän pallossa kuin tässä pelissä. Meidän täytyy puolustaminen hoitaa vielä paremmin kuin tänään. Täytyy tässä vähän katsoa Honkaa videolta, se on meidän loppuviikon murheita se. Se tietysti tiedetään, että nuori, liikkuva ja juoksuvoimainen joukkue sieltä vastaan tule”, Listenmaa tiivisti.

Roope Kostiainen ja fist pump pallopojan kanssa.
Voitto maistui erinomaisen alkukauden pelanneelle toppari Ali Aitbenzanzounille.

Järvelä: Joukkueella luja usko omaan tekemiseen

”Nollapeli kotona ja kolme maalia, ihan ok. Paljon jäi parannettavaa, mutta positiivisena antina oli se, että pystyttiin parantamaan toiselle puoliajalle. Tehtiin lopulta Pöxyt aika aseettomaksi. Eipä niillä oikein saumaa siinä enää ollut”, hyökkääjä Topias Järvelä summasi ottelua. 

Järvelä jakoi ajatuksen siitä, että joukkueen pitäisi pystyä ratkaisemaan otteluita armottomammin.

”Pallollisessa pelissä on parannettavaa. Aikaisemmissa peleissä me ollaan pystytty ottamaan pallonhallinta meille. Nyt kun se käytännössä annettiin meille, me vähän mentiin kaverin tempoon mukaan eikä osattu hyödyntää paikkoja niin kuin pitäisi. Me alettiin vähän kävelemään ja menemään pallon mukana eikä liikutettu palloa tarpeeksi terävästi”, Järvelä mietiskeli. 

Sekä kamera että yleisö rakastivat Topias Järvelää maanantaina.

Joukkue tiedostaa, että kauden alku on ollut hyvä, mutta tosipelit lohkon muita kärkijoukkueita vastaan alkavat nyt.

”Meidän pitää viedä viidestä ensimmäisestä pelistä mukana usko omaan tekemiseen, nauttiminen pallon kanssa olemisesta ja kimpassa tekemisestä. Mä uskon, että niin me saadaan hyvät tulokset tulevistakin peleistä. Seuraavaksi on kriittiset kolme peliä, jotka määrittelee pitkälti koko alkukautta. Siinä on isoja pelejä meille, ja ollaan me jo kopissakin vähän puhuttu tietyistä tavoitteista niitä varten”, Järvelä maalaili.

Kaupin hiukan kalseassa maanantai-illassa oli jotain taikaa, jonka moni paikalla olija tunnisti. Sinikaartin ensimmäisen jakson chantti ”Pöxyt alas, Olé Olé Olé” veti suita hymyyn niin katsomossa kuin osin kentälläkin. Lopuksi olikin paikallaan kysyä velmuna huumorimiehenä tunnetulta Järvelältä, häiritsikö tällainen hassuttelu pelaajien keskittymistä.

”No tota, lauluhan tuli käsittääkseni sieltä K18-alueelta, niin eiköhän se ole siltä osin ihan kunnossa”, Järvelä virnuili.  

Seuraavan kerran TamU pelaa ensi sunnuntaina 4.6. Tapiolassa, jossa kohdataan pisteen päässä TamUsta sarjakakkosen oleva FC Honka Akatemia. Nopeasti sen jälkeen perjantaina 9.6. vuorossa on derby Ilves-Kissoja vastaan, ja tämä ottelu pelataan vihdoista viimein Pyynikin urheilukentällä.

Taha Özcelik tuli TamU-juniorien piirittämäksi ottelun jälkeen.
Yhteiskuva tähtipelaajan kanssa.
Kakkonen

3 – 0

( 1 – 0 )

8′ Janar Georg
80′ Anton Bright
83′ Topias Järvelä

Yleisöä:
251

Yleisöä:
251

32 Antti Kuusinen 24'
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 79'
7 Julius Stenroos 61'
8 Topias Järvelä
10 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 58' 85'
17 Taha Özcelik 85'
18 Janar Georg
20 Arttu Haapala 79'
23 Remu Koikkalainen
11 Arttu Raittinen
24 Arttu Mättö 79'
25 Eelis Korhonen 79'
26 Chuya Uwano 85'
30 Juho Heikkinen 61'
41 Eetu Räisänen 85'
71Otto Brusiin
9Zanjar Abubakir
11Jonas Zaknoun 88'
14Joni Gardemeister 75'
17Sebastian Nuorala C
20Niklas Geitlin
24Ahmed Alaeddine
26Markus Halsti
34Ville Makkonen
36Nakaru Takeda
95Ala Alaeddine 56'
12Mikael Sadinmäki
4Janne Aalto
19Daniel Hawas 46'
27Ermir Suka
31Onni Ketola 75'
89Joel Lahtinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2