SalPan shokkialku vei mahdollisuudet pelata tuloksesta

02/04/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United sai lauantai-iltapäivän ottelussa Salon urheilupuiston tekonurmella shokkihoitoa SalPalta, joka iski johtomaalin jo parin minuutin pelin jälkeen, tuplasi johtonsa kymmenen minuutin täytyttyä ja kaunisteli lukemia vielä ensimmäisen jakson puolenvälin kohdalla. Kotijoukkueen pelitempo oli todella kovalla tasolla, eikä TamU päässyt siihen kunnolla mukaan. Tästä huolimatta TamUlla oli kuitenkin omat paikkansa tehdä useampikin maali, ja pientä jossiteltavaakin ottelusta jäi. Silti paremmuudesta ei ollut epäselvyyttä, ja SalPan 3–0-voittolukemat kuvaavat hyvin ottelua.

Harjoitusottelu

3 – 0

  • SalPa pelasi kovalla tempolla, johon TamU ei pystynyt alussa vastaamaan.
  • TamUlla oli ensimmäisellä jaksolla ottelun kaksi selvintä maalintekopaikkaa, mutta molemmat tuhrittiin.
  • TamU kärsi neljännen tappionsa kautta aikain neljännessä Salossa pelaamassaan ottelussa.

Vastustajan tempo oli heti sellainen, että ei olla sellaiseen talven aikana totuttu. Oltiin vähän perässä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Oltiin liian hitaita, laiskoja ja passiivisia, eikä lyöty kroppaa likoon.

- Arttu Haapala
Bruutaalin rehellinen kapteeni

Päästiin kuitenkin peliin mukaan eikä lyöty hanskoja tiskiin. Saatiin puolustusta tiiviimmäksi, ja välillä meillä oli ihan hyviäkin pallonhallintajaksoija

- Arttu Haapala
Keskikenttäpelaaja

SalPa näytti heti ottelun alussa, millä tasolla Ykköseen valmistautuvan joukkueen täytyy pelata viimeisessä harjoitusottelussaan ennen sarjakauden alkua. TamU-leirissä oli painotettu aggressiivisuutta ja tiivistä puolustuspelaamista, mutta puolustus mureni kovin helpon näköisesti heti alussa, ja Bamo Ahmadi laukoi raitapaidat 1–0-johtoon hyvällä laukauksella maalin takakulmaan. Esityön maaliin teki Elmo Heinonen.

Vaikka SalPa oli enemmän pallossa, myös TamU pääsi kahdesti hyvään hyökkäykseen ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Jälkimmäisessä ensin Janar Georg ja sitten Topias Järvelä pääsivät yrittämään viimeistelyä vapaasta paikasta lähietäisyydeltä. Maalivahti torjui Georgin yrityksen suoraan Järvelän jalkoihin, mutta toppari John Michael pysäytti laukauksen maaliviivalta. Ainakin sininen leiri näki myös Michaelin käden olleen blokissa mukana, mutta ainoa vihellys oli kuitenkin paitsiovihellys, kun pallo kimposi takaisin Georgille, ja tämä laittoi sen maaliin.

Heti seuraava SalPan hyökkäys masensi TamUn. Sekä Eelis Korhosella että Joonas Rantalalla oli mahdollisuus purkaa pallo kauas pois, mutta kun näitä ei käytetty, Mikke Louhela pääsi laukomaan toppari Atte Jokisen jalan kautta pallon maalin alanurkkan. Tilanne oli heti alussa 2–0, ja Sinipaitojen nouseminen taistelemaan tuloksesta näytti jo tässä vaiheessa epätodennäköiseltä.

Jakson edetessä SalPalla pyöri pallo mieheltä toiselle ajoittain varsin näyttävällä tempolla. Myös TamUlla oli kuitenkin hyökkäyksiä, ja kummassakin päässä nähtiin myös muutama vaarallinen kulmapotku. TamU sai myös joitakin paikkoja murtautua laitojen kautta kunnon ylivoimahyökkäyksiin, mutta syötöt eivät napsuneet kohdalleen.

Reilun parinkymmenen minuutin pelin jälkeen koko ajan hiukan vaarallisemmalta näyttänyt SalPa iski jo lopulliselta niitiltä tuntuneen 3–0-maalin. SalPa käänsi hyökkäyksen nopeasti syvältä omalta alueeltaan, mutta pallo ajautui kulmalipulle. Sieltä pallo ajettiin boksiin, jossa syntyi ruuhka pilkun kohdalle seitsemän pelaajan taistellessa pallosta yhdessä kasassa. Pallo irtosi lopulta Jesse Huhtalan jalkaan, ja tamperelaislähtöinen hyökkääjä laukoi pelivälineen Veikka Stålhandin käsien kautta maaliin.

Tämän jälkeenkin tilanteita nähtiin toki molemmissa päissä. Puolen tunnin kohdalla Veikka Stålhand venytti loistavan lähitorjunnan, kun korealaisvahvistus Jong-Tae Yoon keskitti oikealta ja Jesse Huhtala pääsi ohjaamaan etutolpalta aivan lähietäisyydeltä.

SalPan painostus tuotti ensimmäisen jakson loppuun asti vaaraa TamUn maalille, ja se sai lukuisia kulmapotkuja. TamU puolestaan pääsi vastahyökkäyksiin, mutta edes Topias Järvelän puhdas läpiajo ei tuottanut tulosta, kun Järvelä ajautui liian lähelle maalivahtia, joka sai torjuttua laukauksen liiankin helpon näköisesti. Näin tauolle mentiin SalPan johtaessa 3–0 kolmella hiukan halvalla mutta ansaitulla maalilla.

Tasaisempi toinen jakso

Toiselle jaksolle TamU vaihtoi kolme hyökkäyspäässä kärkeä alempana pelannutta pelaajaa, kun Julius Stenroos, Chuya Uwano ja Janar Georg tulivat vaihtoon. Keskelle Stenroosin paikalle tuli Juho Heikkinen, ja laidoille Eino-Veikko Ek ja Arttu Raittinen.

TamU tulikin toiselle jaksolle terävästi. Huippuluokan maalipaikkoihin parempi ote ei johtanut, mutta ero ensimmäisen jakson esitykseen oli merkittävä. Toki myös SalPa teki vaihtoja, eikä 3–0-tilanteessa johdossa olevankaan joukkueen ole helppo pitää ihan sitä parasta tempoa enää yllä.

TamUn parhaat tilanteet syntyivät kulmapotkuista, ja niissä lähimmäksi kavennusmaalia päästiin 70. minuutilla. kun SalPan puolustaja liukui palloon etutolpalla ja ohjasi pallon vahingossa kohti maalia. Maalivahti sai kuitenkin torjuttua laukauksen. Myös SalPa sai useita kulmapotkuja ja myös pari loistavaa vapaapotkupaikkaa, joista molemmista kapteeni Joonas Meura laukoi päin muuria.

TamU haki maalia aivan ottelun loppuun saakka, mutta kunnon tekopaikoille ei päästy murtautumaan. SalPan parhaat paikat lisämaalien tekoon osuivat Jesse Huhtalalle ja aivan lopussa Roope Pyyskäselle. Molempien vedot viuhuivat kuitenkin maalin ohi, ja näin ottelu päättyi lukemiin 3–0 (3–0).

Tyytymätön päävalmentaja

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei luonnollisestikaan ollut tyytyväinen heikkoon ottelun alkuun ja kolmeen päästettyyn maaliin.

”Vastustajan tempo oli heti sellainen, että ei olla sellaiseen talven aikana totuttu. Oltiin vähän perässä, ja myötätuulikin auttoi SalPaa lyömään painetta.”

Meidän puolustamisesta puuttui pieni nöyryys ja tylyys siinä, että jos on pakko purkaa palloa niin sitten pitää kanssa purkaa. Tietysti on rohkeaa yrittää pelata, mutta aina se ei ole järkevää”, Listenmaa ruotii.

Ottelun alussa 1–0-tappiolla saatu tasoituspaikka ja sen menettäminen jäivät harmittamaan päävalmentajaa. Maalit muuttavat peliä, ja tässä kohtaa 1–1-tasoituksen sijaan SalPa teki heti seuraavasta hyökkäyksestään 2–0-johtomaalin.

”Itse en nähnyt tilannetta, mutta niin ainakin väitettiin, että maaliviivalta kädellä otettiin kiinni. Silloinhan siitä olisi pitänyt tulla rankkari ja ulosajo kaverille, ja peli olisi ollut vähän erilainen.”

Myös ensimmäisen jakson lopussa käyttämättä jäänyt läpiajo jäi harmittamaan, ja muutamia muitakin tilanteita oli, missä Topias Järvelän ja laidoilla pelanneiden Chuya Uwanon ja Janar Georgin yhteistyö olisi voinut tuottaa tulosta.

”Niistä kun olisi tehty niin olisi ollut paremman näköistä. Nyt ei mennyt”, Listenmaa summaa.

Toisella jaksolla TamU sai paremmin otetta pelistä, mutta Listenmaa ei halunnut siitä sen enempää iloita, vaikka SalPa ei enää oikeastaan yhtään todella laadukasta tekopaikkaa rakentanut.

”Kun tauolla lukemat ovat 3–0, niin kyllähän siin johtavan joukkueen peli vähän lopahtaa. SalPan tempo ei enää toisella jaksolla ollut enää niin kova kuin ensimmäisellä jaksolla. Aika tasapaksu toinen jakso pelattiin.”

Arttu Haapala näki ottelun hyvänä oppina

Kapteenin nauhaa ottelussa kantanut Arttu Haapala myönsi, että TamU ei ollut valmis siihen tempoon, jonka SalPa laittoi päälle heti aloitusvihellyksestä alkaen.

”Oltiin liian hitaita, laiskoja ja passiivisia, eikä lyöty kroppaa likoon. Tempo oli kovempi kuin mihin ollaan totuttu”, toteaa kapteeni brutaalin rehellisesti.

Samaan hengenvetoon Haapala näki myös. että ottelusta saatiin mukaan hyvää oppia tulevalle kaudelle.

”Varmasti se on ajatus ollutkin, miksi ohjelmaan on otettu yksi tällainen kovempi peli. Se valmistaa kauteen.”

”Päästiin kuitenkin peliin mukaan eikä lyöty hanskoja tiskiin, eikä kaveri päässyt lyömään sen isompia lukemia tauluun. Saatiin puolustusta tiiviimmäksi, ja välillä meillä oli ihan hyviäkin pallonhallintajaksoija”, Haapala näkee.

Erityisesti Haapala oli tyytyväinen siihen, että pelhuumori pysyi hyvänä läpi ottelun, vaikka SalPa löikin nopeasti tylyt lukemat taululle.

”Yleisilme kauttakin ajatellen oli hyvä. Ei pelit ole ohi ennen kuin ne on ohi, ja luulisin että kesällä yksi meidän vahvuus on, että meillä riittäisi jalat painaa vaikka 120 minuuttia jos tarvis olisi.”

”Meilläkin oli pari hyvää maalipaikkaa ensimmäisellä jaksolla, ja vaikka kaveri vei peliä, maalien lisäksi heillä taisi olla vain yksi selkeä maalintekopaikka. Maalitkin syntyivät kauempaa laukauksista, joita yleensä olemme hyvin blokanneet. Läpiajoja tai muita tuhannen taalan paikkoja ei nähty”, Haapala analysoi.

”Alussa juostiin pallon perässä, mutta pelin edetessä saatiin rauhallisuus ja puolustettiin välillä jopa aluetta. Kun ei huideltukaan enää missä sattuu, SalPa ei enää päässyt hyville paikoille.”

Heti sunnuntaina FC Haka juniorien kimppuun

Seuraava ottelu pelataan poikkeuksellisesti jo alle 24 tunnin kuluttua edellisestä. Tavoitteena on saada paljon peliaikaa kaikille sarjakauden lähestyessä. Vastus on ainakin sarjatason perusteella selvästi kevyempi FC Hakan reservijoukkue, mutta Kolmosen joukkueeseen ei voi toki suhtautua läpihuutojuttuna.

”Puolustus täytyy saada taas kuntoon. Kun pidetään nolla, se yksikin maali riittää jälleen. Nyt on kahdessa pelissä kolissut omiin liikaa”, toteaa kilpakauden alla selkeästi tulosmoodiin siirtynyt päävalmentaja Jukka Listenmaa.

Ottelu FC Haka junioreita vastaan pelataan Kaupin jalkapallostadionilla sunnuntaina 2.4. klo 12.30 alkaen. Kauppiin pääsee kulkemaan kätevästi sekä ratikalla että omalla autolla, sillä kentän lähellä on hyvin pysäköintitilaa, ja lisäksi alueella on Finnparkin parkkihalli.

TamUn grilli palvelee yleisöä maukkailla makkaroilla, ja tarjolla on sekä Tapolan lihaisat että Vegemin vegaaniset vaihtoehdot. Lisäksi tarjolla on lämmikkeeksi kuumia juomia sekä pipoja, huiveja ja muita kannattajatuotteita. Myyntipiste palvelee klo 12.00 alkaen, ja ostokset voi maksaa sekä käteisellä että maksukortilla.

Otteluun on vapaa pääsy, mutta ottelussa voi ostaa kausikortin tulevalle kaudelle. Tervetuloa Kauppiin!

Harjoitusottelu

3 – 0

( 3 – 0 )

Yleisöä:

3’ Bamo Ahmadi
11’ Mikke Louhela
22’ Jesse Huhtala

Yleisöä:

30 Veikka Stålhand
6 Eelis Korhonen 57'
7 Atte Jokinen
8 Topias Järvelä
9 Chuya Uwano 46'
13 Leevi Perkiö
15 Joonas Rantala 82'
17 Taha Özcelik 82'
20 Arttu Haapala C
26 Julius Stenroos 26'
56 Janar Georg 46'
32 Antti Kuusinen
3 Eemeli Rantaneva 82'
4 Eino-Veikko Ek 46'
11 Casper Stenroos 82'
19 Arttu Raittinen 46'
21 Jesse Vuori 57'
24 Juho Heikkinen 46'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

17.4. TamU - FC Inter 2 0 – 0 rpk.

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

16.4. TamU 2 - EIF 0 – 11

20.4. klo 19 TamU - Ilves 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

27.4. klo 15 TP-49 - TamU 2