27.9.2020

 
 

Rutiinivoitto toi jatkoa voitto­putkeen Pyynikin ilta­valoissa


Tampere United ei kokoonpanovaikeuksistaan huolimatta sortunut pistemenetyksiin TPV:n nuorta kakkosjoukkuetta vastaan, vaan otti Pyynikin iltavaloissa ansaitun 4-1 (2‚Äď1) -voiton.

Aiemmin kaudella TamU olin saanut niell√§ karvasta kalkkia, kun TPV 2 vei Kaukaj√§rvell√§ voiton viime hetken maalilla lukemin 1-0. Sinipaidat ei k√§ytt√§nyt revanssimahdollisuuttaan k√§ytt√§m√§tt√§, vaikka kokoonpanosta puuttuivat kapteeni Eetu Rahkolan lis√§ksi niin ik√§√§n puolustuslinjassa avauskokoonopanoon tavallisesti kuuluvat Mauno Sir√©n ja Joonas Rantala. Muista avauksen miehist√§ my√∂s Eino-Veikko Ek oli poissa kokoonpanosta kauden n√§ill√§  n√§kymin p√§√§tt√§neen loukkaantumisen takia. Lis√§lksi Hakim Belbachir oli poissa kokoonpanosta.

Roope Kostiainen väänsi tehokkaasti kärkipelaajana.

Ottelun alku palautti monen kannattajan mieliin alkukauden traumaattisen tappion, kun vain kahdeksan minuutin pelin jälkeen punapaitainen vierasjoukkue siirtyi ottelussa johtoon. Pallo pelattiin nopeasta vastahyökkäyksestä vasempaan laitaan, josta matalaan keskitykseen ehti ensimmäisenä 18-vuotias Nuutti Mustalahti, joka siirsi pallon Henri Savolaisen ohi verkon perukoille.

Eetu Räisänen laukoo tasoitusmaalin.

Räisäsen ensimmäinen maali Sinipaidoissa sai ilmeet muikeiksi.

Tappioasemasta huolimatta huomattavasti kypsempi ja fyysisempi TamU jatkoi oman pelin jauhamista. Sinipaidat vyörytti painetta hyökkäyspäähän, ja palkinto saatiin 17. minuutilla. Pallo pelattiin syvälle oikeaan laitaan Panu Väliaholle, joka lähetti roikkuvan keskityksen maalille. Pallo jäi pomppimaan TPV-puolustajien ja Roope Kostiaisen väliin, mistä se päätyi Eetu Räisäselle, joka laukoi ensimmäisestä kosketuksesta pallon maaliin oikeaan nurkkaan.

Takaraudasta takaisin kimmonnut pallo h√§m√§si katsojia, joille oli ep√§selv√§√§, tuliko pallo takaisin maalista vai sivuverkosta, mutta R√§is√§sen tunteikas tuuletus varmisti 1‚Äď1-tasoituksen syntyneen, ja n√§in katsomossa juhlat k√§ynnistyiv√§t ensimm√§ist√§ kertaa. Osuma oli ”R√§is√§n” ensimm√§inen maali Tampere Unitedin paidassa.

Emenike oli pitkästä aikaa avauskokoonpanossa.

Ali Aitbenzanzoun lähettää pallon maalille, mutta Severi Kankkunen puskee ylärimaan.

Maalin jälkeen TPV 2 pääsi vaaralliseen vastahyökkäyksen, mutta Sinipaitojen onneksi Henri Savolainen sai jalkaa väliin ensimmäiseen maalintekoyrityksen, ja sitten Severi Kankkunen onnistui selvittämään tilanteen maaliviivalta. Yksi parhaista ensimmäisen jakson maalintekotilanteista aukesi toisessa päässä toppari Kankkuselle, kun 39. minuutilla Ali Aitbenzanzoun lähetti vasemmalta vapaapotkun, johon toppari pääsi vapaasti puskemaan. Lähietäisyydeltä tullut pusku kuitenkin kimposi yläriman kautta yli maalin.

Joukkue juhlii Arttu Haapalan tekem√§√§ 2‚Äď1-johtomaalia.

Peli alkoi jo l√§hesty√§ puolta aikaa, kun TamUa viime kaudella edustanut Ali Al-Fatli kompastui l√§hell√§ omaa kulmalippua ja avauksessa pitk√§st√§ aikaa n√§hty Emenike p√§√§si l√§hett√§m√§√§n pallon Roope Kostiaiselle maalin eteen. Kostiainen suojasi palloa kahta topparia vastaan ja tiputti Arttu Haapalalle, joka siirsi hienosti pallon vapaaksi vasemmalle jalalleen ja l√§hetti peliv√§lineen vastustamattomasti verkkoon. Taululle 2‚Äď1, ja TamU p√§√§si siirtym√§√§n tauolle maalin johdossa.

Väliahon maali vapautti

Toisella jaksolla jatkettiin siitä, mihin ensimmäisellä jäätiin eli TamUn hallinnalla. Ensimmäistä kertaa kotijoukkueen kolmas maali oli todella lähellä heti jakson alkuminuuteilla, kun Emeniken pitkä avaus vapautti Roope Kostiaisen boksissa. Kostiainen olisi voinut itsekin laukoa, mutta päätti siirtää pallon aivan tyhjän maalin eteen Panu Väliaholle. Tämän laukaus kimposi kuitenkin epäonnisesti etutolpan sisäreunasta ulos.

Roope Kostiainen ei tehnyt tällä kertaa maalia, mutta oli vahvasti mukana kaikkien kolmen pelitilannemaalin rakentelussa.

Panu Välliaho pallossa.

V√§liaho p√§√§si kuitenkin paikkaamaan erheens√§ ottelu 66. minuutilla. Arttu Haapala sai Eetu R√§is√§selt√§ pallon l√§hell√§ puolta kentt√§√§ ja l√§hti tempokuljetukseen yl√∂sp√§in. Haapala k√§ytti pallon Roope Kostiaisella, joka jatkoi pallon yhdell√§ kosketuksella l√§helle p√§√§tyrajaa. Sielt√§ Haapala p√§√§si kahden puolustajan puristuksesta py√∂r√§ht√§m√§√§n itsens√§ vapaaksi ja l√§hetti pienest√§ kulmasta viuhuvan vedon kohti maalia. Maalivahti Jaakko H√§yh√§ torjui pallon viereens√§, mihin ensimm√§isen√§ ehti Panu V√§liaho, eik√§ maaliahne hy√∂kk√§√§j√§ erehtynyt avopaikasta. Lukemiksi siis 3‚Äď1.

Emenike laukoo pilkun vuorenvarmasti maaliin samalla kun Jaakko Häyhä aavistaa väärään suuntaan.

Ottelun viimeinen maali syntyi 84. minuutilla. Emenike laittoi oikealta laidalta vasemman jalan keskityksen rangaistusalueelle, jossa TPV-puolustaja rikkoi laitapakin paikaltaan ylös noussutta Matias Starkia selän puolelta. Ottelun erotuomari Ville Kokkinen ei epäröinyt, vaan vihelsi pallon pilkulle. Vetoaan pelin aikana ahkerasti esitellyt Emenike löysi pilkulta kaivatun tarkkuuden kutiinsa, eikä Häyhällä ollut mitään saumaa päästä väliin aivan oikeaan alakulmaan suuntautuneeseen viimeistelyyn.

Emenike tuo palloa kohti vetopaikkaa.

Ottelun loppu oli l√§hinn√§ kosmetiikkaa, ja TamU sai ansaitun 4‚Äď1-voiton Pyynikin mustaksi pimentyneess√§ illassa. N√§in Sinipaidat my√∂s s√§ilyttiv√§t ohuet nousumahdollisuutensa, joiden toteutuminen tosin vaatii viel√§ Ilves-Kissojen sulamista kauden viimeisiss√§ otteluissa.

Tulevana lauantaina TamU matkaa Nokian Palloseuran vieraaksi. Kauden viimeinen kotiottelu pelataan sitä seuraavana lauantaina klo 15, kun Pyynikille saapuu vastaan valkeakoskelaisseura Pallo-Sepot.

Roope Kostiaisen ja muiden pelaajien nimmarit olivat haluttuja ottelun jälkeen.

Panu V√§liaho: ”Kun p√§√§see huudattamaan Sinikaartia iltavalojen alla, niin onhan se ihan uskomaton fiilis”

Lukuisat poissaolot avasivat n√§yt√∂npaikkoja Unitedin kokoonpanossa, ja pitk√§st√§ aikaa avauksessa ollut Panu V√§liaho p√§√§si n√§ytt√§m√§√§n osaamistaan alusta alkaen. V√§liaho vastasi huutoon k√§ynnist√§m√§ll√§ vapauttavalla 3‚Äď1-osumallaan bileet Pyynikill√§ tosissaan k√§yntiin.

”Pallo pomppi Artun (Haapala) vedon j√§lkeen sopivasti minulle. V√§h√§n tuurillakin maalivahdin torjunnasta tuli kimmoke suoraan minulle ja helppohan siit√§ oli laittaa sis√§√§n”, V√§liaho kertasi osumaansa.

”Kyll√§h√§n se helpotti. Pieni paineistus, mik√§ oli ehtinyt synty√§, l√§hti heti pois, ja pieni latinki laukesi pois. Sit√§ maalia oli siin√§ kuitenkin jo hetken odotettu. Pystyimme sen j√§lkeen rakentamaan peli√§ paljon rauhallisemmin”, jatkoi V√§liaho maalinsa t√§rkeydest√§.

Väliaho myönsi, että peli ei ollut kaunista, mutta tärkeintä oli, että tehtiin se mitä tarvittiin.

”Olihan se ensimm√§inen jakso aika tasaista v√§√§nt√§mist√§ eik√§ varmasti ollut mit√§√§n erityisen kaunista katseltavaa. Toiselle puoliajalle sitten puhuttiin, ett√§ kaikki katsovat peiliin ja nostavat omaa tasoaan. Sitten ne maalitkin sielt√§ tulivat, kun kaikki tekiv√§t t√§ysill√§ hommia.”

Panu Väliaho ja muu joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen.

Pyynikin iltavalopelit olivat nyt tällä erää tässä. Väliaho ei ollut ensimmäisessä mukana, mutta nautti täysillä jälkimmäisen tunnelmasta kentän puolella.

”Ovathan n√§m√§ hienoja pelej√§ pelata. Kun p√§√§see huudattamaan Sinikaartia iltavalojen alla, niin onhan se ihan uskomaton fiilis. Pelaajan n√§k√∂kulmasta se paras palkinto on, kun fanit nauttivat. Parhaita ovat n√§m√§ syksyn pelit, onhan n√§it√§ aivan eri fiilis pelata kuin kes√§ll√§.”

Päävalmentajan kommentit

Jos Panu Väliaho oli ottelun jälkeen täynnä intoa, niin päävalmentaja Jukka Listenmaa ei ollut voitosta huolimatta erityisen mielissään omiensa esityksestä.

”Oli yksi heikoimmista esityksist√§ pitk√§√§n aikaan. Tauolla sanoin, ett√§ ennen peli√§ vedettiin viisitoista vastaan kaksi h√∂yn√§√§, niin se peli oli nyt saman n√§k√∂ist√§. V√§h√§n yritettiin neppailla palloa sinne sun t√§nne, mutta paranihan se toisella puoliajalla, kun saatiin v√§h√§n pidemp√§√§ sy√∂tt√∂√§ ja tempoa peliin. Peliesitykseen ei voida olla tyytyv√§isi√§, mutta t√§rkeint√§ toki oli ottaa n√§m√§ kolme pistett√§”, Listenmaa ruoti n√§hty√§.

TamUlla oli viisi poissaoloa perusavauskokoonpanosta. Voiko vaikeuksia yksinkertaisesti laittaa tämän asian piikkiin, kun esimerkiksi puolustuslinja meni kokonaan uusiksi?

”En laittaisi sit√§ sen piikkiin. N√§en sen enemm√§nkin niin, ett√§ viikko sitten saatiin se todella iso voitto. Se vaikutti meill√§ takaraivossa viel√§. Toivottiin, kun sit√§ muutosta kerran tuli, ett√§ oltaisiin uusia miehi√§ sis√§√§n laittamalla saatu se virta sinne kent√§lle. Latinki ei ollut sitten kuitenkaan ihan se t√§ysi sata.”

”Pallotempoa ja huolellisuutta. Sit√§ j√§in kaipaamaan. Savolainen joutui j√§lleen ottamaan pari todella isoa torjuntaa, varsinkin siin√§ heti 1‚Äď1-tasoituksen j√§lkeen. Se oli iso torjunta. Jos siit√§ oltaisiin j√§√§ty h√§vi√∂lle, niin en tied√§ mit√§ olisi tapahtunut”, Listenmaa jatkoi.

Listenmaa näki kentällä toki myös onnistumisia. Topparin toista kertaa pelanneen Anton Brightin pelinavaaminen puolustuslinjasta saa päävalmentajalta kiitosta. Samoin Emeniken onnistuminen rangaistuspotkusta ilahdutti.

”Me puhuimme penkill√§, kun Emenike meni pallon taakse, ett√§ nyt voi tulla ihan mit√§ tahansa. Se oli hieno ele Roopelta, kun Emenike k√§vi n√§tisti pyyt√§m√§ss√§ saisiko vet√§√§, ja Roope antoi t√§m√§n mahdollisuuden. H√§nkin on hy√∂kk√§√§j√§, joka tykk√§√§ tehd√§ maaleja, mutta antoi n√§in kaverille mahdollisuuden kasvattaa omaa itseluottamustaan. Mutta olihan se pilkku j√§√§t√§v√§. Aika kova kaveri olisi saanut olla maalissa, jos olisi k√§ynyt hakemassa sen pallon”, Listenmaa kiitteli Kostiaista ja antoi tunnustusta Emeniken suoritukselle.

 
 
Tampere Unitedin logo
4 ‚Äď 1

(2 ‚Äď 1)

TPV 2 logo

17' Eetu Räisänen
42' Arttu Haapala
66' Panu Väliaho
84' Emenike (rp)

Yleisömäärä:
460

8' Nuutti Mustalahti

Yleisömäärä:
460

30 Jaakko Häyhä keltainen kortti 84’
8 Niklas Sampila
20 Julius Stenroos
23 Akseli Paavola keltainen kortti 80’ vaihtoon 80’
26 Miska Huttunen
29 Granit Shala keltainen kortti 88’
31 Nuutti Mustalahti
33 Niklas Lindholm keltainen kortti 60’
35 Joakim Ruohonen
59 Aleksi Rantanen
66 Ali Al-Fatli vaihtoon 89’
13 Antti Paasi
6 Anssi Anias vaihdosta 89’
14 Fadil Matar
39 Niko Hätönen vaihdosta 80’
42 Jetro Niemi
43 Pero Deldie Mangala
29Henri Savolainen
6Severi Kankkunen
7Matias Stark keltainen kortti 78'
8Ali Aitbenzanzoun
10 Emenike
11Roope KostiainenC vaihtoon 89'
13Arttu Haapala vaihtoon 67'
18Panu Väliaho vaihtoon 80'
27Nils Strömsholm vaihtoon 85'
31Anton Bright
41Eetu Räisänen keltainen kortti 88' vaihtoon 89'
30Jani Rantala
2Topias Järvelä keltainen kortti 90+2' vaihdosta 67'
3Tommi Sääksi
9Oskari Korpinen vaihdosta 89'
16Eric Bullock vaihdosta 80'
21Pyry Virtanen
22Markus Kopf vaihdosta 89'
30 Jaakko Häyhä keltainen kortti 84’
8 Niklas Sampila
20 Julius Stenroos
23 Akseli Paavola keltainen kortti 80’ vaihtoon 80’
26 Miska Huttunen
29 Granit Shala keltainen kortti 88’
31 Nuutti Mustalahti
33 Niklas Lindholm keltainen kortti 60’
35 Joakim Ruohonen
59 Aleksi Rantanen
66 Ali Al-Fatli vaihtoon 89’
13 Antti Paasi
6 Anssi Anias vaihdosta 89’
14 Fadil Matar
39 Niko Hätönen vaihdosta 80’
42 Jetro Niemi
43 Pero Deldie Mangala