19.3.2017

 
 

Rumat tappio­lukemat LahdessaTampere Unitedin vuoden ensimmäinen ulko-ottelu päättyi rumiin lukemiin, kun tehokkaasti viimeistellyt FC Lahti Akatemia paukutti Mukkulan tekonurmella rumat 4–1 (1–0) -lukemat. Ottelu oli kuitenkin huomattavasti tasaisempi kuin mitä loppulukemat antavat ymmärtää. Paremmalla viimeistelyllä ja terävämmällä puolustamisella lukemat olisivat voineet kääntyä toisenlaisiksi. Silti selittelyn varaa ei ole, vaan ensi sunnuntaina kotikentällä pitää nähdä aivan toisenlainen ilme.

Matti Saari murtautuu kohti maalia.

Matti Saari murtautuu kohti maalia.

TamU lähti otteluun aiemmista talven otteluista tutulla korkealla prässillä, jonka kanssa lahtelaisilla oli hienoisia vaikeuksia. Kylmä suihku tuli kuitenkin jo pian 10 minuutin täyttymisen jälkeen, kun FC Lahti sai rangaistuspotkun tilanteesta, jota TamUn vaihtopenkillä verrattiin vain muutamaa hetkeä aiemmin toisessa päässä boksissa sattuneeseen Roope Kostiaisen kaatamiseen. Niin tai näin, Irfan Sadik astui pallon taakse ja tykitti pallon varmasti maalin oikeaan yläkulmaan.

Niclas Kalatsev taistelee pallosta.

Niclas Kalatsev taistelee pallosta.

Sinipaidat saivat heti takaiskumaalia seuranneesta hyökkäyksestä kulmapotkun. Tasoitus oli lähellä, kun Tuomas Alanen pääsi puskemaan täysin vapaasta paikasta, mutta valitettavasti pallo karkasi melko reilusti maalin ohi. Myöhemmin jakson aikana vetojaan pääsivät kokeilemaan Niclas Kalatsev ja Matti Saari, mutta ensimmäisen laukaus painui yli ja jälkimmäisen vapaapotku jäi muuriin.

Konsta Raittinen voittaa pallokamppailun.

Konsta Raittinen voittaa pallokamppailun.

Mauno Sirén yrittää murtautua boksiin.

Mauno Sirén yrittää murtautua boksiin.

Jakson lopulla Roope Kostiainen pääsi yrittämään kahdesti. Ensin Niclas Kalatsev tarjoili vapaan puskupaikan, mutta Kostiainen ei saanut palloa suunnattua maalia kohti. Aivan jakson lopussa Kalatsev syötti Kostiaiselle linjan taakse, ja tämä sai laukauksen lähtemään vaikeasta asennosta. Pallo kaartoi kuitenkin takatolpan sisäpintaan ja siitä kierteisenä yli päätyrajasta.

Roope Kostiainen taistelee pallosta lumisateen ja lahtelaiskäsien keskellä.

Roope Kostiainen taistelee pallosta lumisateen ja lahtelaiskäsien keskellä.

Toinen jakso lähti käyntiin samaan tapaan kuin ensimmäinen. Sinipaidoilla oli heti alussa pari puskupaikkaa boksissa, mutta maalinteossa onnistui kotijoukkue vastahyökkäyksestä jo ennen kuin kymmentä minuuttia oli pelattu. Maalintekijänä kunnostautui kapteenin nauhaa kantanut Jens Tanskanen. Kymmenisen minuuttia myöhemmin sama mies oli jälleen pahanteossa, mutta Tuomo Hiltunen torjui komeasti.

Sinipaidoista pirteimpiä otteita esittivät hyökkäyspäässä Niclas Kalatsev ja Tuomas Lehti. Heistä jälkimmäinen pääsi koittamaan vetoaa pariinkin kertaan boksissa, mutta molemmilla kerroilla maalivahti torjui. Toisessa päässä sen sijaan syntyi kolmas maali, kun keskialueen pallonmenetyksen ja Tuomo Hiltusen torjunnan jälkeen pallo päätyi vapaaseen paikkaan Irfan Sadikille, jolla oli helppo työ laittaa 3–0-maali lähes tyhjiin.

Tuomas Lehti vetopaikassa.

Tuomas Lehti vetopaikassa.

Tappiotilanteesta huolimatta Sinipaitojen peli-ilme pysyi hyvänä. Kentälle viimeiseksi puolituntiseksi vaihdettu Elias Harala pääsi noin 70 minuutin kohdalla läpi, mutta tilanne kuivui kokoon kun lahtelaispuolustaja työnsi nuoren hyökkääjän takaa suorin käsin kentän pintaan, ja tuomari vain näytti Haralaa nousemaan ylös.

Elias Harala kentän pinnassa.

Elias Harala kentän pinnassa.

Sinipaitojen ainoaa maalia saatiin lopulta odottaa aina ottelun loppuminuuteille asti. Silloin Konsta Raittinen toi pallon boksiin ja pelasi sen Elias Haralalle. Tämä sai työnnettyä pallon alaspäin Niclas Kalatseville, joka tälläsi pallon verkon perukoille.

Kavennusmaalista syntynyt pieni hyvä mieli ei kuitenkaan pitkään kestänyt, sillä FC Lahti Akatemia iski loppulukemat 4–1 heti seuraavasta hyökkäyksestä. Pallo päätyi TamU-pelaajien myötävaikutuksella Driton Shalalle, joka ei jättänyt paikkaansa käyttämättä.

Viimeisen vartin pelanneella Dani Gorelovilla oli vielä lopussa paikka kun Niclas Kalatsev löysi hänet takatolpalta. Veto ei kuitenkaan osunut maalipuiden väliin, ja näin loppulukemiksi jäi 4–1 (1–0).

Päävalmentaja Mikko Mäkelä katsoi heti ottelun jälkeen tuloksen taakse. ”Todella rumista lukemista huolimatta tämä oli meiltä huomattavasti parempi peli kuin edellinen PKKU-peli. Kokonaisuus toimi hyvin, mutta keskuspuolustuksessa oli ongelmia: pelattiin liian löysästi ja vastustaja rokotti virheistä. Näin paljon virheitä emme ole tehneet koko talvikaudella.”

”Aktiivisuus ylöspäin oli suhtkoht hyvää ja pystyttiin hyökkäämään monipuolisesti laidoilta ja keskeltä. Pitää muistaa, että nyt ei haeta pisteistä vaan oman pelin kokonaisuutta. Vaikka tulos oli todella ruma, pelissä oli paljon hyvääkin, ja hyviä maalipaikkoja luotiin puolenkymmentä. Tehdyt virheet on periaatteessa helppo korjata”, päävalmentaja Mäkelä päättää.

 
 
FC Lahti Akatemia logo
4 – 1

(1 – 0)

Tampere Unitedin logo

11' Irfan Sadik (rp)
54' Jens Tanskanen
66' Irfan Sadik
88' Driton Shala

87' Niclas Kalatsev

 
24Tuomo Hiltunen
2Mauno Sirén
3Roope Kostiainen vaihtoon 46'
6Sampo Ojala keltainen kortti 36'
9Tuomas Lehti vaihtoon 76'
10Matti Saari vaihtoon 60'
15Niclas KalatsevC
18Konsta Raittinen
20Verneri Uimonen
22Tuomas Alanen keltainen kortti 29'
30Santeri Salomaa keltainen kortti 10'
17Juuso Auvinen
7Jussi Rasva
21Dani Gorelov vaihdosta 76'
25Kakha Samsonia vaihdosta 46'
26Elias Harala vaihdosta 60'
28Antti Haavisto