Pyynikin ihme jäi vain etäiseksi haaveeksi

17/04/2024 TamU 2
Otteluraportti

Miesten kakkosjoukkueen tie Suomen Cupissa nousi pystyyn kolmannen kierroksen ottelussa, kun Veikkausliigassa pelaava Ekenäs IF haki Pyynikin urheilukentältä selvä 0–11 (0–5) -voiton. Ensimmäisellä jaksolla TamU taisteli urheasti ja uhrautuvasti, ja pystyi pitämään vieraat kohtalaisen hyvin poissa tekopaikoilta. Pelitilannemaaleja ei nähty, kun Sinipaitojen boksipuolustus toimi hyvin, mutta syötönkatkot johtivat lukuisiin kulmapotkuihin ja rikkeet vapaapotkuihin, ja näistä erikoistilanteista rutinoitunut EIF iski viisi maalia. Tämän jälkeen toinen jakso oli pelkkää kosmetiikkaa.


Suomen Cup

0 – 11

  • TamU taisteli urheasti, mutta Kolmosen joukkueen rahkeet eivät riittäneet haastamaan liigajoukkuetta puolta tuntia pidempään.
  • Rumista lukemista huolimatta Pyynikin illasta jää sekä sekä pelaajille että yleisölle mukava muista.

Oli hienoa nähdä, että niin moni oli löytänyt tiensä Pyynikille, ja myös Sinikaarti kannusti joukkuetta äänekkäästi. Tämä oli jotakin aivan erityistä joukkueelle.

- Markus Kopf
Päävalmentaja

Toisella jaksolla aloimme väsyä enemmän ja enemmän, ja vastustaja alkoi saada tiloja, kun etäisyys linjojen välillä kasvoi. Se selittää viisi päästettyä maalia viimeisen parikymmenminuuttisen aikana.

- Markus Kopf
Päävalmentaja

Arvostan EIF:n asennetta, sillä he ottivat tämän pelin tosissaan ja hyökkäsivät ensimmäisestä minuutista alkaen aina viimeiselle minuutille asti, eivätkä ottaneet jalkaa kaasulta edes tehtyään useita maaleja.

- Markus Kopf
Päävalmentaja

Liigajoukkueen kohtaaminen Suomen Cupissa on monelle pelaajalle ainutkertainen kokemus, ja Tampere Unitedin kannattajat tekivät siitä tänään sitäkin hienomman, kun Pyynikin urheilukentälle saapui mukavat 223 katsojaa. Myös Sinikaarti oli mukana lauluineen, ja lisäksi myös muutaman juoniorin oma ryhmä kannusti kakkosjoukkuetta.

Ottelutapahtumassa olikin sitä menneiden vuosien tunnelmaa, johon Pyynikillä saatiin tottua aiemmin edustusjoukkueen otteluissa. Promoottori Henri Ekman oli myös laittanut parasta pöytään, sillä Pyynikin ja Salama Brewingin oluiden ohella ruokapuolella oli tarjolla Iron Pig Foodin mainioita hampurilaisia sekä tietenkin Tapolan ja Vegemin grillimakkaraa.

”Oli hienoa nähdä, että niin moni oli löytänyt tiensä Pyynikille, ja myös Sinikaarti kannusti joukkuetta äänekkäästi. Tämä oli jotakin aivan erityistä joukkueelle, ja siksi iso kiitos kannustuksesta, vaikka emme pystyneetkään pitämään lukemia tasaisina”, kiittää päävalmentaja Markus Kopf yhteisöä tuesta.

Itse ottelussa haaveena oli pitää EIF poissa tulostaululta mahdollisimman pitkään, ja sitä kautta saada pienen pieni mahdollisuus voittoon. Joukkue taistelikin uhrautuvasti. Boksissa puolustettiin tiiviisti ja katkoihin liu’uttiin kovalla tsempillä. Päätyrajasta yli menneet katkot kuitenkin koituivat tuhoksi, sillä kaksi ensimmäistä maaliaan EIF teki kulmapotkuista.

Ennen vieraiden avausmaalia myös TamU sai yhden hyvän hyökkäyksen, josta olisi paremmalla terävyydellä voitu siirtyä ottelussa johtoon. Hyökkäys lähti liikkkeelle Topias Laineen tekemästä keskialueen pallonriistosta ja Niko Mertalan hyvästä juoksusta boksiin tyhjään tilaan. Mertala ajautui kuitenkin liian pieneen kulmaan, ja vasemman jalan vetokin jäi heppoiseksi.

Ottelun avausmaali syntyi, kun vieraiden Jakob Gottberg antoi kulman etutolpalle, jossa Väinö Vehkonen voitti pallokamppailun ja puski pallon varmasti maaliin. Peliä oli pelattu vasta vajaa kymmenen minuuttia, ja yleisössä harmiteltiin nopeaa takaiskua, joka usein päättää taistelun mahdollisuudet tämänkaltaisissa David vastaan Goljat -otteluissa.

Toisin kuitenkin kävi. TamU jatkoi taisteluaan, ja lähti Sinikaartin chäntti siivittämän hyökkäykseen. Vedoissa maalia kohti TamU siirtyi heti takaiskun jälkeen jopa 2–1-johtoon, kun Topias Laine avasi laidalle juoksuun Timi Rantalalle, joka heitti keskityksen boksiin. Merico Käsper haki vetoa kakkospallosta, mutta kun tämä epäonnistui, Niklas Kjällbeck pääsi laukomaan kolmospalloon. Veto jäi kuitenkin heppoiseksi.

Pelin ehkäpä jo lopullisesti ratkaissut 0–2-maali syntyi vasta 29. minuutilla. EIF iski jälleen kulmapotkusta, ja tällä kertaa osuma kirjattiin Alexander Laksellille. Tällä kertaa kulman tarjoili Joel Lehtonen ja Laksell sai puskea melko vapaasti takatolpalta.

Loput ensimmäisen jakson maalit pakkaantuivat viimeisen reilun viiden minuutin ajalle. Ensin Tobias Fagerström iski pallon takakulmaan kun TamU hiukan nukahti vaparitilanteessa, sitten Joel Lehtonen iski mahdollisesti koko kierroksen komeimman vaparimaalin 20 jaardin viivalta yläkulmaan ja taukolukemat 0–5 juuri ennen taukovihellystä Alexander Laksell, joka iski illan toisensa helpolla puskulla sivuvaparista.

Ensimmäisen jakson voi summata toteamalla, että TamU kaatui erityisesti ilmatilan puolustamiseen erikoistilanteissa. Näistä tilanteista syntyi kolme todella helpon näköistä maalia.

Toinen jakso pelkkää kosmetiikkaa

TamU tuli toiselle jaksolle murskaavasta tilanteesta aivan hyvällä ilmeellä, mutta se ei auttanut muuttamaan tapahtumia kentällä. Vieraiden kuudes maali syntyi reilun viiden minuutin pelin jälkeen. EIF piti palloa pitkään syvällä TamUn päädyssä, ja haki lopulta August Björklundille vetopaikan kuudentoista rajan takaa. Terävä laukaus maalin takakulmaan muutti lukemiksi 0–6, ja samalla oli nähty EIF:n ensimmäinen pelitilannemaali.

Toisen jakson alussa TamUn maalissa pelannut Miika Leppänen esitteli kertaalleen torjuntataitojaan, kun Väinö Vehkonen haki vasenta yläkulmaa rangaistusalueen kaarelta laukomallaan vapaapotkulla. Leppänen heittäytyi komeasti yläkulmaan ja torjui pallon päätyrajasta yli.

Lopullisesti lukemat repesivät vasta viimeisen parinkymmenen minuutin aikana. Sarjatulen aloitti Jakob Gottberg, jonka laukaus kimposi maalin edessä Roni Pietsalon jalasta verkkoon. Tämän jälkeen tunnin kohdalla kentälle tullut Noah Lundström teki hattutempun alle kymmenessä minuutissa. Kaikki kolme maaliaan Lundström viimeisteli aivan lähietäisyydeltä hyvistä syötöistä. Ottelun viimeiseksi jääneen EIF:n yhdennetoista maalin viimeisteli Stanislav Efimov rangaistuspotkusta.

Ottelun viimeisellä minuutilla TamU sai vielä sivuvaparin, josta rakennettiin tilanne. Kapteeni Matias Stark lähetti pallon maalin eteen ja löysi sieltä Miska Helanojan pään. Tämä ei kuitenkaan päässyt kunnolla pallon päälle, ja vaikka TamU voitti vielä kakkospallon ja Niko Hätönen ajoi boksiin, seurauksena oli lopulta maalipotku. Lisäaikaa ei tämän jälkeen lähdetty enää turhaan liiemmin pelaamaan.

Päävalmentaja Markus Kopf ei ollut ottelun jälkeen pahoilla mielin ottelun rumasta tuloksesta, vaan katsoi mieluummin joukkueen esitystä, josta löytyi paljonkin hyvää.

”Olen ihan tyytyväinen joukkueen esitykseen, vaikka loppulukemat eivät näytäkään kovin kivalta. Erityisesti ensimmäisen puolituntisen aikana joukkue noudatti suunnitelmaa erittäin hyvin, ja saimme vastustajalta tilat pois”, Kopf toteaa.

”Harmillisesti EIF oli hyvin tehokas erikoistilanteista, sillä kaikki ensimmäisen jakson maalithan tulivat niistä. Muutoin heillä ei ollut ensimmäisellä jaksolla mitään varmoja maalipaikkoja, vaan vain muutamia vetoja jotka blokkasimme. Tämä kertoo joukkueen hyvästä työstä, ja myös siitä että meidän pitää parantaa erikoistilannepuolustamista.”

Hyökkäyspelissäkin Kopf näki muutamia mahdollisuuksia.

”Valitettavasti tulosta ei syntynyt eikä hyökkäyksistä saatu erityisen hyviä tekopaikkoja.”

”Toisella jaksolla aloimme väsyä enemmän ja enemmän, ja vastustaja alkoi saada tiloja, kun etäisyys linjojen välillä kasvoi. Tämä tuli erityisen selväksi viimeisellä puolituntisella, kun EIF vaihtoi neljä tuoretta pelaajaa kentälle, ja se selittää viisi päästettyä maalia viimeisen parikymmenminuuttisen aikana”, Kopf näkee.

”Toisella jaksolla aloimme saimme toisaalta hyviä 3–4 syötön ketjuja omasta päädystä lähtien, mutta hyökkäyspäässä emme pystyneet jatkamaan vahvan vastustajan takia. Tämän päälle voimme kuitenkin rakentaa peliämme.”

Päävalmentaja Kopf haluaa lähettää kiitokset myös vastustajalle.

”Arvostan EIF:n asennetta, sillä he ottivat tämän pelin tosissaan ja hyökkäsivät ensimmäisestä minuutista alkaen aina viimeiselle minuutille asti, eivätkä ottaneet jalkaa kaasulta edes tehtyään useita maaleja. He todella ansaitsivat tämän tuloksen.”

”Ottelu oli meille hyvä oppimiskokemus, ja auttaa meitä kehittymään. Nyt meillä jatkuu arki Kolmosen peleissä, ja tavoitteemme on aloittaa kausi positiivisemmin kuin kahtena edelliskautena. Seuraavien viikkojen aikana teemme lujasti töitä tämän eteen”, Kopf päättää.

Kohti sarjakautta Kolmosessa

Kakkosjoukkueen taival Suomen Cupissa päättyi, ja sarjakauden alku on jo ovella. Kauden ensimmäiseen Kolmosen ottelunsa joukkue pelaa lauantaina 27.4. TP-49:n vieraana Toijalassa.

Kotiavauksen joukkue pelaan viikkoa myöhemmin sunnuntaina 5.5. klo 16.00 alkaen Pyynikin urheilukentällä. Vastassa on silloin hervantalaisjoukkue ACE. Ottelussa on yleisölle tarjolla anniskelualue ja grillipalvelut.

Kolmosjoukkueen sarjaotteluihin on tälläkin kaudella vapaa pääsy. Joukkuetta voi kuitenkin tukea taloudellisesti ostamalla 20 €:n hintaisen tukikausikortin TamU-kaupasta. Tervetuloa viihtymään Pyynikin urheilukentälle.

Suomen Cup

0 – 11

( 0 – 5 )

Yleisöä:
223

10′ Väinö Vehkonen
29′ Alexander Leksell
38′ Tobias Fagerström
40′ Joel Lehtonen
45′ Alexander Leksell
52′ August Björklund
69′ Roni Pietsalo
71′ Noah Lundström
77′ Noah Lundström
80′ Noah Lundström
83′ Stanislav Efimov (rp)

Yleisöä:
223

32 Miika Leppänen
4 Miika Havantola
7 Matias Stark C
9 Oskari Korpinen 82'
11 Timi Rantala
13 Niko Mertala 57'
16 Teemu Palo
25 Topias Laine 47' 57'
26 Merico Käsper 27' 46'
27 Nils Strömsholm 75'
29 Niklas Kjellbäck 57'
1 Tarmo Rajakangas
10 Panu Väliaho 46'
15 Olli Kulmala 82'
17 Tony Zimmerman
20 Pyry Virtanen 57'
23 Niko Hätönen 57'
30 Miska Helanoja 57'
90Onni Rintamäki
2Joel Lehtonen
3Väinö Vehkonen
9Salomo Ojala 62'
15August Björklund 62'
18Arttu Siivonen
21Tobias Fagerström 62'
25Jakob Gottberg 43'
30Emil Pallas
34Henri Malundama
35Alexander Leksell 62'
1Ramilson Almeida
7Roni Pietsalo 62'
20Noah Lundström 62'
29Fahad Mohamed 62'
31Stanislav Efimov 62'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49