Porista tuomisena tasapeli­piste

24/09/2017
Otteluraportti

Tampere United haki FC Jazzilta pisteen Porin stadionilla liki kesäisessä auringonpaisteessa pelatusta ottelusta. Ottelun alku oli Sinipaidoille painajaismainen, sillä vartin kohdalla kotijoukkue Jazz johti jo 2–0. Seuraava vartti toi kuitenkin TamUn tasoihin Tero Intalan ja yllätysvetona piikissä pelanneen Tuomas Alasen maaleilla. Toisen jakon alussa TamU koki takaiskun kun toppari Santeri Salomaa joutui jättämään kentän toisen keltaisen kortin myötä. Alivoimasta huolimatta TamU loi tukun vaarallisia tilanteita myös toisella jaksolla, ja selvisi myös Jazzin rynnistyksestä viimeisellä vartilla, ja näin ottelu päättyi tasan 2–2 (2–2).

Kakkonen

2 – 2

Ottelu lähti liikkeelle kotijoukkue Jazzin hallinnassa, ja paljon maaleja viime aikoina tehnyt Juho Lehtonen oli tekopaikassa heti toisella minuutilla. Benjamin Tuovinen antoi oivan pystypallon Mauno Sirénin ja Eetu Rahkolan välistä, ja vain pitkästä aikaa pelanneen maalivahti Juuso Auvisen erinomainen vastaantulo ja jalkatorjunta esti maalin synnyn. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteessa Eero Lehtinen pääsi vielä laukomaan, mutta pallo nousi selvästi maalin yli.

Jazzin alkurynnistyksen jälkeen myös TamU pääsi hyökkäämään, ja sekä Matti Saari että Leroy Maluka hakivat kärjessä yllättäen pelannutta Tuomas Alasta syötöillä, joiden onnistuminen oli pienestä kiinni. Myös Tero Intala oli kertaalleen lähellä päästä läpi, mutta Jazz-puolustus katkaisi Leroy Malukan syötön viime hetkellä.

Unitedin synkkä viisiminuuttinen alkoi ottelun 11. minuutilta. Silloin Sampo Ojala hävisi keskialueen pääpallon Lyam Fridaylle, ja Eero Lehtinen karkasi Fridayn puskupallon lentoradan väärin arvioineelta Mauno Siréniltä. Vastaan tullut Juuso Auvinen torjui Lehtisen ensimmäisen yrityksen puolittain, mutta kun pallo pomppi maalivahdin taakse, oli Lehtisellä helppo työ tuikata se verkon perukoille. Näin Jazz johti 1–0.

Kolmisen minuuttia myöhemmin Jazz sai melko halvan rangaistuspotkun. Pallo pelattiin sivurajaheitosta Juho Lehtoselle boksin laidalle. Tämä eteni kohti päätyrajaa syöttöpaikkaa hakien. Santeri Salomaa kiistämättä roikkui Lehtosen iholla mukana, mutta kontakti jäi sen verran heppoiseksi, että moni olisi voinut jättää tilanteen viheltämättäkin. Tällä kertaa tuloksena oli kuitenkin rankkari ja lopulta kohtalokkaaksi koitunut keltainen kortti Salomaalle. Pienen jahkailun jälkeen Juho Lehtonen itse laukoi pallon varmasti maaliin ja näin TamU oli tappiolla murheellisesti 2–0.

Karut lukemat taululla eivät Sinpaitoja lannistaneet, vaan pallo pelattiin heti kohti Jazz-maalia. Ensimmäinen tekopaikka osui Sampo Ojalalle, jonka jalkoihin Matti Saaren kulmapotku putosi niin yllättäen, ettei keskikenttäpelaaja ehtinyt reagoida laukauksella. Muutenkin pallo pysyi hyökkäyspäässä hyvin Sinipaitojen hallussa, ja vain pieni terävyyden puute esti varsinaisiin tekopaikkoihin pääsyn.

TamUn kavennusmaali syntyi yllättävällä tavalla. Matti Saari ja Leroy Maluka prässäsivät pallon pois laitapuolustaja Dima Aholta. Silloin Malukalla oli tilaa edetä vapaasti lähemmäs maalia, ja sitten syöttö löysi Tero Intalan kuudentoista rajalta. Tämän sinänsä ihan terävä ja tarkka laukaus upposi maalin etunurkkaan, eikä maalivahti Rasmus Östling tehnyt elettäkään vedon torjumiseksi. Epäselväksi jäi, oliko Intalan veto todella näin yllättävä, vai ottiko pallo pienen kimmokkeen Jazz-puolustuksesta.

Unitedin tasoitusmaali syntyi juuri ennen puolen tunnin täyttymistä. Topias Järvelä pelasi Verneri Uimoselle ristipallon, jonka tämä sai haltuunsa aivan kulmalipulla. Nopea keskitys Tuomas Alaselle boksiin vapautti maalintekijän vaistot: pallo alas, pyörähdys ja veto takanurkkaan oli kaikki mitä tarvittiin. Monelle tuli maalista elävästi mieleen Jari Niemen voittomaali Levski Sofian vieraana. Kliininen viimeistely toi tällä kertaa pelin tasalukemiin 2–2.

Ensimmäisen jakson viimeinen vartti pelattiin maaleitta. Sinipaitojen parhaat paikat olivat Matti Saaren vapaapotku keskeltä unelmaetäisyydeltä sekä Tero Intalan murtautuminen laidalta läpi pallonriiston jälkeen. Saaren vapari jäi kuitenkin muuriin ja Intalan yrityksen maalivahti Rasmus Östling torjui hienosti jalallaan. Toisessa päässä Lyam Friday yritti ylittää Juuso Auvisen yllättävällä roikkupallolla, mutta nuori maalivahti ei ollut yllätettävissä. Muutenkin Jazz sai jakson lopulla vyörytettyä painetta TamU-maalille, mutta varsinaisia tekopaikkoja ei enää nähty.

Maaliton toinen jakso

Toisen jakson ensimmäinen maalintekopaikka syntyi Jazz-toppari Joonas Meuran oivalluksesta. Nopeasti annettu pitkä vapaapotku omalta puoliskolta vapautti Juho Lehtosen läpiajoon TamU-toppareiden vielä ihmetellessä tilannetta. Maalivahti Juuso Auvinen oli kuitenkin hereillä ja riisti pallon Lehtosen jaloista.

Pian tämän tilanteen jälkeen nähtiin TamUn kannalta synkät kortit. Ensin Topias Järvelä rikkoi hiukan huolimattoman näköisesti keskialueella, ja sai näin korttitilinsä täyteen, eikä ole käytettävissä kauden viimeisessä ottelussa. Alle minuutti myöhemmin Santeri Salomaa puolestaan oli jälleen pienissä vaikeuksissa Juho Lehtosen kanssa. Kun Salomaa jäi jälkeen ja hidasti Lehtosen vauhtia käsillään, katsoi tuomari rikkeen varoituksen arvoiseksi ja näin Salomaa tuli toisen keltaisen kortin myötä ulosajetuksi.

Toista jaksoa oli tässä vaiheessa pelattu vasta kahdeksan minuuttia, joten TamU joutui pelaamaan pitkän pätkän vajaamiehisenä. Tämä ei kuitenkaan juurikaan näkynyt kenttätapahtumissa, vaan pikemminkin TamU oli kotijoukkuetta lähempänä maalintekoa. Kaikkein lähimpänä käytiin tunnin juuri täytyttyä, kun Tero Intalan yllättävä roikkopallo kimposi takatolpasta takaisin kentälle ja Jazz-puolustuksen purettavaksi.

Heti Intalan noston jälkeen koettiin hieno hetki, kun Antti Haavisto tuli kentälle Topias Järvelän tullessa vaihtoon, ja näin nuori toppari sai pelata uransa ensimmäiset minuutit Kakkosen tasolla. Hetki tämän jälkeen Intala puolestaan oli jälleen tekopaikassa, kun Matti Saaren syöttö takaviistoon tarjosi oivan paikan tällätä vastapallon. Veto nousi kuitenkin maalin yli.

Muutenkin TamUn hyökkäykset vyöryivät jakson puolenvälin paikkeilla mukavasti, ja muun muassa Tuomas Alanen pääsi kertaalleen kokeilemaan puskua Matti Saaren mainiosta kulmapotkusta. Leroy Malukakin pääsi kokeilemaan vetoaan kerran boksista pelattuaan näyttävästi yhteen Tero Intalan kanssa, mutta tämäkin veto karkasi maalin yli.

TamUn etsikkoaika alkoi olla ohi ottelun viimeisen vartin alkaessa. Vaikka Jazz otti ensin pois tehomies Juho Lehtosen ja heti perään itsensä loukanneen Lyam Fridayn, ote siirtyi ottelun lopussa kotijoukkueelle. Osansa tässä oli kentälle päässeellä vasta 15-vuotiaalla Terry Abladella, joka loi nopeudellaan muutamia vaarallisia tilanteita. Kolmisen minuuttia ennen täyttä aikaa Ablade oli myös itse tekopaikassa, mutta Antti Haavisto siivosi pallon maalin edestä väljemmille vesille. Seuranneen kulman jälkitilanteessa toppari Joonas Meura pääsi yrittämään kahdestikin. Ensimmäisen pienestä kulmasta tulleen vedon Juuso Auvinen torjui, ja jatkotilanteessa keskemmältä tullut veto epäonnistui täysin, ja pallo lipui hiljaa ohi maalin.

Vielä lisäajallakin Jazz sai pientä painetta TamU-maalille, mutta pahemmalta vaaralta vältyttiin. Näin ottelu päättyi tasalukemiin 2–2 (2–2). Tuloksen myötä TamU jätti FC Jazzin lopullisesti taakseen sarjataulukossa, kun sarjasta on pelaamatta vielä yksi ottelu. Tämän ottelun TamU pelaa Ratinan stadionilla lauantaina 30.9. klo 14 alkaen. Silloin vastassa on Käpylän Pallo, ja panoksena on ratkaista sarjasijoitus viidennen ja seitsemännen väliltä. Tässä kilpailussa on mukana TamUn ja Käpylän Pallon lisäksi paikalliskilpailija TPV, jolla on vastassaan sarjan voitosta pelaava Salon Palloilijat.