24.9.2017

 
 

Porista tuomisena tasapeli­piste


Tampere United haki FC Jazzilta pisteen Porin stadionilla liki kes√§isess√§ auringonpaisteessa pelatusta ottelusta. Ottelun alku oli Sinipaidoille painajaismainen, sill√§ vartin kohdalla kotijoukkue Jazz johti jo 2‚Äď0. Seuraava vartti toi kuitenkin TamUn tasoihin Tero Intalan ja yll√§tysvetona piikiss√§ pelanneen Tuomas Alasen maaleilla. Toisen jakon alussa TamU koki takaiskun kun toppari Santeri Salomaa joutui j√§tt√§m√§√§n kent√§n toisen keltaisen kortin my√∂t√§. Alivoimasta huolimatta TamU loi tukun vaarallisia tilanteita my√∂s toisella jaksolla, ja selvisi my√∂s Jazzin rynnistyksest√§ viimeisell√§ vartilla, ja n√§in ottelu p√§√§ttyi tasan 2‚Äď2 (2‚Äď2).

Ottelu lähti liikkeelle kotijoukkue Jazzin hallinnassa, ja paljon maaleja viime aikoina tehnyt Juho Lehtonen oli tekopaikassa heti toisella minuutilla. Benjamin Tuovinen antoi oivan pystypallon Mauno Sirénin ja Eetu Rahkolan välistä, ja vain pitkästä aikaa pelanneen maalivahti Juuso Auvisen erinomainen vastaantulo ja jalkatorjunta esti maalin synnyn. Seuranneen kulmapotkun jälkitilanteessa Eero Lehtinen pääsi vielä laukomaan, mutta pallo nousi selvästi maalin yli.

Jazzin alkurynnistyksen jälkeen myös TamU pääsi hyökkäämään, ja sekä Matti Saari että Leroy Maluka hakivat kärjessä yllättäen pelannutta Tuomas Alasta syötöillä, joiden onnistuminen oli pienestä kiinni. Myös Tero Intala oli kertaalleen lähellä päästä läpi, mutta Jazz-puolustus katkaisi Leroy Malukan syötön viime hetkellä.

Unitedin synkk√§ viisiminuuttinen alkoi ottelun 11. minuutilta. Silloin Sampo Ojala h√§visi keskialueen p√§√§pallon Lyam Fridaylle, ja Eero Lehtinen karkasi Fridayn puskupallon lentoradan v√§√§rin arvioineelta Mauno Sir√©nilt√§. Vastaan tullut Juuso Auvinen torjui Lehtisen ensimm√§isen yrityksen puolittain, mutta kun pallo pomppi maalivahdin taakse, oli Lehtisell√§ helppo ty√∂ tuikata se verkon perukoille. N√§in Jazz johti 1‚Äď0.

Kolmisen minuuttia my√∂hemmin Jazz sai melko halvan rangaistuspotkun. Pallo pelattiin sivurajaheitosta Juho Lehtoselle boksin laidalle. T√§m√§ eteni kohti p√§√§tyrajaa sy√∂tt√∂paikkaa hakien. Santeri Salomaa kiist√§m√§tt√§ roikkui Lehtosen iholla mukana, mutta kontakti j√§i sen verran heppoiseksi, ett√§ moni olisi voinut j√§tt√§√§ tilanteen vihelt√§m√§tt√§kin. T√§ll√§ kertaa tuloksena oli kuitenkin rankkari ja lopulta kohtalokkaaksi koitunut keltainen kortti Salomaalle. Pienen jahkailun j√§lkeen Juho Lehtonen itse laukoi pallon varmasti maaliin ja n√§in TamU oli tappiolla murheellisesti 2‚Äď0.

Karut lukemat taululla eivät Sinpaitoja lannistaneet, vaan pallo pelattiin heti kohti Jazz-maalia. Ensimmäinen tekopaikka osui Sampo Ojalalle, jonka jalkoihin Matti Saaren kulmapotku putosi niin yllättäen, ettei keskikenttäpelaaja ehtinyt reagoida laukauksella. Muutenkin pallo pysyi hyökkäyspäässä hyvin Sinipaitojen hallussa, ja vain pieni terävyyden puute esti varsinaisiin tekopaikkoihin pääsyn.

TamUn kavennusmaali syntyi yll√§tt√§v√§ll√§ tavalla. Matti Saari ja Leroy Maluka pr√§ss√§siv√§t pallon pois laitapuolustaja Dima Aholta. Silloin Malukalla oli tilaa edet√§ vapaasti l√§hemm√§s maalia, ja sitten sy√∂tt√∂ l√∂ysi Tero Intalan kuudentoista rajalta. T√§m√§n sin√§ns√§ ihan ter√§v√§ ja tarkka laukaus upposi maalin etunurkkaan, eik√§ maalivahti Rasmus √Ėstling tehnyt elett√§k√§√§n vedon torjumiseksi. Ep√§selv√§ksi j√§i, oliko Intalan veto todella n√§in yll√§tt√§v√§, vai ottiko pallo pienen kimmokkeen Jazz-puolustuksesta.

Unitedin tasoitusmaali syntyi juuri ennen puolen tunnin t√§yttymist√§. Topias J√§rvel√§ pelasi Verneri Uimoselle ristipallon, jonka t√§m√§ sai haltuunsa aivan kulmalipulla. Nopea keskitys Tuomas Alaselle boksiin vapautti maalintekij√§n vaistot: pallo alas, py√∂r√§hdys ja veto takanurkkaan oli kaikki mit√§ tarvittiin. Monelle tuli maalista el√§v√§sti mieleen Jari Niemen voittomaali Levski Sofian vieraana. Kliininen viimeistely toi t√§ll√§ kertaa pelin tasalukemiin 2‚Äď2.

Ensimm√§isen jakson viimeinen vartti pelattiin maaleitta. Sinipaitojen parhaat paikat olivat Matti Saaren vapaapotku keskelt√§ unelmaet√§isyydelt√§ sek√§ Tero Intalan murtautuminen laidalta l√§pi pallonriiston j√§lkeen. Saaren vapari j√§i kuitenkin muuriin ja Intalan yrityksen maalivahti Rasmus √Ėstling torjui hienosti jalallaan. Toisessa p√§√§ss√§ Lyam Friday yritti ylitt√§√§ Juuso Auvisen yll√§tt√§v√§ll√§ roikkupallolla, mutta nuori maalivahti ei ollut yll√§tett√§viss√§. Muutenkin Jazz sai jakson lopulla vy√∂rytetty√§ painetta TamU-maalille, mutta varsinaisia tekopaikkoja ei en√§√§ n√§hty.

Maaliton toinen jakso

Toisen jakson ensimmäinen maalintekopaikka syntyi Jazz-toppari Joonas Meuran oivalluksesta. Nopeasti annettu pitkä vapaapotku omalta puoliskolta vapautti Juho Lehtosen läpiajoon TamU-toppareiden vielä ihmetellessä tilannetta. Maalivahti Juuso Auvinen oli kuitenkin hereillä ja riisti pallon Lehtosen jaloista.

Pian tämän tilanteen jälkeen nähtiin TamUn kannalta synkät kortit. Ensin Topias Järvelä rikkoi hiukan huolimattoman näköisesti keskialueella, ja sai näin korttitilinsä täyteen, eikä ole käytettävissä kauden viimeisessä ottelussa. Alle minuutti myöhemmin Santeri Salomaa puolestaan oli jälleen pienissä vaikeuksissa Juho Lehtosen kanssa. Kun Salomaa jäi jälkeen ja hidasti Lehtosen vauhtia käsillään, katsoi tuomari rikkeen varoituksen arvoiseksi ja näin Salomaa tuli toisen keltaisen kortin myötä ulosajetuksi.

Toista jaksoa oli tässä vaiheessa pelattu vasta kahdeksan minuuttia, joten TamU joutui pelaamaan pitkän pätkän vajaamiehisenä. Tämä ei kuitenkaan juurikaan näkynyt kenttätapahtumissa, vaan pikemminkin TamU oli kotijoukkuetta lähempänä maalintekoa. Kaikkein lähimpänä käytiin tunnin juuri täytyttyä, kun Tero Intalan yllättävä roikkopallo kimposi takatolpasta takaisin kentälle ja Jazz-puolustuksen purettavaksi.

Heti Intalan noston jälkeen koettiin hieno hetki, kun Antti Haavisto tuli kentälle Topias Järvelän tullessa vaihtoon, ja näin nuori toppari sai pelata uransa ensimmäiset minuutit Kakkosen tasolla. Hetki tämän jälkeen Intala puolestaan oli jälleen tekopaikassa, kun Matti Saaren syöttö takaviistoon tarjosi oivan paikan tällätä vastapallon. Veto nousi kuitenkin maalin yli.

Muutenkin TamUn hyökkäykset vyöryivät jakson puolenvälin paikkeilla mukavasti, ja muun muassa Tuomas Alanen pääsi kertaalleen kokeilemaan puskua Matti Saaren mainiosta kulmapotkusta. Leroy Malukakin pääsi kokeilemaan vetoaan kerran boksista pelattuaan näyttävästi yhteen Tero Intalan kanssa, mutta tämäkin veto karkasi maalin yli.

TamUn etsikkoaika alkoi olla ohi ottelun viimeisen vartin alkaessa. Vaikka Jazz otti ensin pois tehomies Juho Lehtosen ja heti perään itsensä loukanneen Lyam Fridayn, ote siirtyi ottelun lopussa kotijoukkueelle. Osansa tässä oli kentälle päässeellä vasta 15-vuotiaalla Terry Abladella, joka loi nopeudellaan muutamia vaarallisia tilanteita. Kolmisen minuuttia ennen täyttä aikaa Ablade oli myös itse tekopaikassa, mutta Antti Haavisto siivosi pallon maalin edestä väljemmille vesille. Seuranneen kulman jälkitilanteessa toppari Joonas Meura pääsi yrittämään kahdestikin. Ensimmäisen pienestä kulmasta tulleen vedon Juuso Auvinen torjui, ja jatkotilanteessa keskemmältä tullut veto epäonnistui täysin, ja pallo lipui hiljaa ohi maalin.

Viel√§ lis√§ajallakin Jazz sai pient√§ painetta TamU-maalille, mutta pahemmalta vaaralta v√§ltyttiin. N√§in ottelu p√§√§ttyi tasalukemiin 2‚Äď2 (2‚Äď2). Tuloksen my√∂t√§ TamU j√§tti FC Jazzin lopullisesti taakseen sarjataulukossa, kun sarjasta on pelaamatta viel√§ yksi ottelu. T√§m√§n ottelun TamU pelaa Ratinan stadionilla lauantaina 30.9. klo 14 alkaen. Silloin vastassa on K√§pyl√§n Pallo, ja panoksena on ratkaista sarjasijoitus viidennen ja seitsem√§nnen v√§lilt√§. T√§ss√§ kilpailussa on mukana TamUn ja K√§pyl√§n Pallon lis√§ksi paikalliskilpailija TPV, jolla on vastassaan sarjan voitosta pelaava Salon Palloilijat.

Kommentit ottelun jälkeen

”V√§h√§n se j√§nnitti, ja varmaan viel√§kin j√§nnitt√§√§, mutta ihan hyvin se meni eik√§ ainakaan mennyt yht√§√§n sel√§n taakse”, kommentoi Antti Haavisto Kakkosen debyytti√§√§n TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun j√§lkeen.

”Aina jos on alivoimalla ja pystyy pit√§m√§√§n tasapelin, niin onhan se hyv√§ suoritus, mutta oltaisi voitu voittaakin”, Haavisto analysoi ja totesi samalla ettei alivoima paljoa n√§kynyt kent√§ll√§. ”Meill√§ on laidoilla niin hyvi√§ pelaajia ett√§ alivoimallakin pystyt√§√§n pit√§m√§√§n palloa poissa omasta p√§√§st√§.”

”Kev√§ttalvella oli v√§h√§n loukkaantumista, ja sitten ruvettiin hakemaan pelikuntoa taas uudestaan. On t√§t√§ debyytti√§ odoteltukin, mutta siin√§ on kovia j√§tki√§ ollut edess√§”, kuvailu kakkosjoukkueessa ennen edustusdebyytti√§√§n paljon pelannut Haavisto kauden kulkua. ”Pelin temmossa on kyll√§ huomattava ero Kakkosen ja Nelosen v√§lill√§. Huomaa ett√§ pystyjuoksuihin pit√§√§ v√§h√§n aikaisemmin reagoida, sill√§ yhdess√§ kohtaa p√§√§si aika nopeaan j√§tk√§ ohitseni.”

”Saatiin joukkueeseen hyv√§ fiilis ja kaikki n√§ytti todella hyv√§lt√§ peli√§ ajatellen, mutta j√§lleen alun 15 minuuttia oli nihkeet√§ ja kaveri rokottikin kaksi kertaa meid√§n selkeist√§ nukahduksista. Sen j√§lkeen rupesimme saamaan pelist√§ otetta ja tulimmekin nopeasti tasoihin”, p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ kommentoi ottelua.

”Toisen jakson pelasimme melkein kokonaan vajaalla, mutta sit√§ ei n√§hnyt lainkaan kent√§n laidalle. Pystyimme luomaan hyvi√§ paikkoja ja puolustamaan tiiviisti. J√§lleen j√§tkilt√§ upeaa asennetta ja taistelua! Lauantaina p√§√§t√§mme kauden kotona ja siihen ker√§√§mme viel√§ kaiken mit√§ on j√§ljell√§”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Ensi lauantaina 30.9. klo 14 TamU siis kohtaa Ratinassa sarjan päätöskierroksella Käpylän pallon. Tervetuloa päättämään menestyksekäs Kakkosen debyyttikausi tyylillä!

 
 
FC Jazz logo
2 ‚Äď 2

(2 ‚Äď 2)

Tampere Unitedin logo

11' Eero Lehtinen
15' Juho Lehtonen

Yleisömäärä:
268

24' Tero Intala
30' Tuomas Alanen

Yleisömäärä:
268

1 Rasmus √Ėstling
2 Toni Kuusela
3 Joonas Meura
4 Juho Kemppinen keltainen kortti90+2’
8 Eero Lehtinen
9 Juho Lehtonen vaihtoon 74’
10 Hushyar Aftab
13 Benjamin Tuovinen
16 Friday Lyam vaihtoon 75’
17 Dima Aho
20 Arttu Aromaa
11 Terry Ablade vaihdosta 74’
18 Aleksanteri Tomberg
21 Joel Lehtonen vaihdosta 75’
22 Jussi Lemio
24 Rasmus Laaksonen
31 Sami Liuhala
17Juuso Auvinen
2Mauno Sirén
4Topias Järvelä keltainen kortti 52' vaihtoon 61'
5Eetu RahkolaC keltainen kortti 16'
6Sampo Ojala
10Matti Saari keltainen kortti 90' vaihtoon 90+1'
20Verneri Uimonen
22Tuomas Alanen
23Tero Intala vaihtoon 83'
24Santeri Salomaa keltainen kortti 13' toinen keltainen kortti 53'
52Leroy Maluka keltainen kortti 82'
1Jani Rantala
3Roope Kostiainen
7Jussi Rasva
11Lauri Saari vaihdosta 83'
19Valtteri Uimonen vaihdosta 90+1'
21Konsta Raittinen
28Antti Haavisto vaihdosta 61'
1 Rasmus √Ėstling
2 Toni Kuusela
3 Joonas Meura
4 Juho Kemppinen keltainen kortti90+2’
8 Eero Lehtinen
9 Juho Lehtonen vaihtoon 74’
10 Hushyar Aftab
13 Benjamin Tuovinen
16 Friday Lyam vaihtoon 75’
17 Dima Aho
20 Arttu Aromaa
11 Terry Ablade vaihdosta 74’
18 Aleksanteri Tomberg
21 Joel Lehtonen vaihdosta 75’
22 Jussi Lemio
24 Rasmus Laaksonen
31 Sami Liuhala