18.2.2018

 
 

Pirkanmaan talvi­derbystä laiha tulos ja pelillinen antiYkkösen turvalliseen keskikastiin viime kaudella kuulunut FC Haka ei antanut sunnuntai-iltana Sinipaidoille mitään mahdollisuuksia, ja otti Pirkanmaan talviderbystä selvän 0–3 (0–2) -voiton. Pallonhallinta oli Pirkkahallissa pelatussa ottelussa selvästi vierailla, eikä TamU päässyt montakaan kertaa kokeilemaan harjoituskentällä harjoiteltua hyökkäyspeliä. Takaiskut syntyivät osittain räikeistä virheistäkin, mutta silti lukemat olisivat voineet olla taululla rumemmatkin.

Ensimmäiset sydämentykytykset koettiin TamU-maalilla jo aivan ensiminuuteilla parin vaarallisen kulmapotkun myötä, mutta nämä tilanteet vielä selvitettiin. Ottelun 9. minuutilla vieraiden pitkä hyökkäys päättyi 0–1-maaliin, kun Henri Malundama spurttasi vasemmalla laidalla hyvä seinäpelin turvin. Malundama löysi Erkka Helmisen keskeltä, ja tämä laukoi pallon yhdellä kosketuksella verkon perukoille.

Leroy Maluka teki paluun Sinipaitoihin, mutta ei päässyt kunnolla peliin kiinni.

Sinipaitojen hyökkäysyritykset pyörivät lähes järjestäin kärkimies Berat Grabovcin kautta, mutta lupaavatkin hyökkäyksen aihiot kariutuivat muiden pelaajien harhasyöttöihin. Tämä tarjosi Hakalle paikkoja myös nopeisiin vastahyökkäyksiin. Silti 0-2-maali syntyi taas pidemmän hyökkäyksen päätteeksi lähes täsmälleen jakson puolenvälin kohdalla. Maali syntyi kuin tyhjästä, kun Gerald Ben pelasi kapteeni Jaakko Rantaselta saamansa pystysyötön yhdellä kosketuksella linjan taakse Jonne Thusbergille, joka nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa päästyään siirsi pallon varmasti verkon perukoille

Henri Malundama ohittaa kokoonpanoon palanneen Valtteri Uimosen.

Jakson jälkimmäisen puoliskon merkittävin tapahtuma oli pieni hässäkkä TamU-maalilla viitisen minuuttia ennen taukovihellystä. Jonni Thusberg laukoi ensin ylärimaan ja sitten saatuaan pallon Gerald Beniltä aikaili vielä sen verran, että maalivahti Antti Kuusinen ehti peittämään vedon.

Ottelu kulki käytännössä koko ensimmäisen jakson Hakan hallinnassa, mistä kertoo karua kieltään TamU-TV:n mittaama pallonhallintaprosentti, joka meni lukemin 33 % / 67 % vieraille. Maalisarakkeen lisäksi Sinipaidoilla oli lukemana pyöreä nolla myös laukausten ja kulmapotkujen osalta.

Topias Järvelä kantoi kapteenin nauhaa.

Berat Grabovci oli Sinipaitojen valopilkku, muttei kyennyt tällä kertaa maalintekoon.

Pelin kuva ei toisella jaksolla merkittävästi muuttunut, ja reilu minuutti ennen tunnin täyttymistä syntyivät loppulukemat 0–3. Haka pelasi hyökkäyksen näppärästi vasemmalta laidalta Joonas Tapani pääsi antamaan viimeisen syötön, josta toisen jakson pelanneella kreikkalaiskärki Antonis Kyriazisilla oli helppo työ rokottaa Unitedia.

Vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin Kyriazisis oli lähellä tehdä toisen maalin, kun Joona Karin syöttö saatteli kreikkalaisen nokikkain maalivahti Antti Kuusisen kanssa. Tämän oivallinen vastaantulo kuitenkin johti mukavaan jalkatorjuntaan. Toisessa päässä Berat Grabovci pääsi kerran laukomaan Leevi Mannisen syötöstä, mutta veto ei osunut kehikkoon.

Leevi Manninen pelasi olosuhteisiin nähden pirteän toisen jakson.

Muutoin Unitedin parhaat tilaisuudet syntyivät Verneri Uimosen sivuvapareista. Vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa tällainen tilanne lopulta pakotti Haka-maalivahti Immosen ensimmäiseen varsinaiseen torjuntaansa. Berat Grabovcin ponnisti palloon, mutta TamU-TV:n kuvastikin jäi epäselväksi, osuiko kosovolainen palloon vai ei. Joka tapauksessa Immonen venytti kätensä maalin edessä pompanneen pallon kulmaksi.

Joonas Immonen venyttää kätensä pallon tielle.

Loppuvihellyksen kuuluessa taululla olivat lukema 0–3 ja TamU-TV:n tilastoissakaan ei näkynyt suurta kohennusta ensimmäisen jakson lukemiin. Pallonhallinta hävittiin kirkkain lukemin 36 % / 64 %. Laukauksia maalia kohti oli vain yksi eikä kulmiakaan saatu kuin kolme.

”Meillä unohtui täysin mitä miten meidän piti pelata”, manasi päävalmentaja Mikko Mäkelä ottelun jälkeen. ”Tärkeimmät asiat mitä painotettiin oli maltti puolustaa ja kurinalainen pelitapa, terävyys kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa, sekä vastuunkanto kentällä. Nuo asiat unohtuivat ja ruvettiin oikomaan asioita eikä tehty sitä mitä ollaan harjoiteltu.”

Sinkaarti oli oikeastaan ensimmäistä kertaa tänä talvena isosti ja äänekkäästi mukana ottelussa, ja kentällä nähtiin monia pelaajia, joille tämä oli ensimmäinen kerta äänekkäiden kannattajien edessä. ”Paljon menee varmasti jännityksen piikkiin tai ainakin toivon niin. Tottakai on hyvääkin esimerkiksi Grabon esimerkki ja taistelu kärjessä. Katsotaan peli läpi ja jatketaan harjoittelua sillä nyt näimme että paljon on vielä töitä”, toteaaa Mäkelä.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa vasta sunnuntaina 11.3. kun Kakkoseen ensi kaudeksi noussut hämeenlinnalaisjoukkue HJS vierailee Kaupin lämmitettävällä tekonurmella.

 
 
Tampere Unitedin logo
0 – 3

(0 – 2)

FC Haka logo

Yleisömäärä:
232

9’ Erkka Helminen
23’ Jonni Thusberg
59’ Antonis Kyriazis

Yleisömäärä:
232

30 Joonas Immonen
2 Jami Kyöstilä
3 Jaakko Rantanen C keltainen kortti30’ vaihtoon 46’
5 Taryk Sampson
10 Tuomas Lähdesmäki
11 Erkka Helminen vaihtoon 63’
14 Anton Popovitch keltainen kortti32’
18 Joonas Tapani vaihtoon 63’
19 Jonni Thusberg vaihtoon 58’
20 Henri Malundama
23 Gerald Ben vaihtoon 46’
1 Aati Marttinen
4 Ville-Valtteri Stark vaihdosta 46’
7 Antto Hilska vaihdosta 58’
15 Leevi Lundell vaihdosta 63’
16 Joona Kari vaihdosta 63’
17 Antonis Kyriazis vaihdosta 46’
25Antti Kuusinen
2Mauno Sirén vaihtoon 70'
4Topias JärveläC vaihtoon 76'
7Elias Harala vaihtoon 28'
10Berat Grabovci
11Radwan Moussa keltainen kortti 18' vaihtoon 63'
13Ville Puustinen
19Valtteri Uimonen vaihtoon 46'
20Verneri Uimonen
24Santeri Salomaa vaihtoon 46'
52Leroy Maluka vaihtoon 46'
1Jani Rantala
3Roope Kostiainen vaihdosta 28'
18Jere Remes vaihdosta 46'
21Konsta Raittinen keltainen kortti 78' vaihdosta 63'
26Matias Stark keltainen kortti 88' vaihdosta 70'
27Tommi Ala-Hakuni vaihdosta 76'
28Antti Haavisto vaihdosta 46' vaihtoon 87'
29Arttu Järvelä vaihdosta 87'
31Aleksi Inkinen
34Leevi Manninen vaihdosta 46'
30 Joonas Immonen
2 Jami Kyöstilä
3 Jaakko Rantanen C keltainen kortti30’ vaihtoon 46’
5 Taryk Sampson
10 Tuomas Lähdesmäki
11 Erkka Helminen vaihtoon 63’
14 Anton Popovitch keltainen kortti32’
18 Joonas Tapani vaihtoon 63’
19 Jonni Thusberg vaihtoon 58’
20 Henri Malundama
23 Gerald Ben vaihtoon 46’
1 Aati Marttinen
4 Ville-Valtteri Stark vaihdosta 46’
7 Antto Hilska vaihdosta 58’
15 Leevi Lundell vaihdosta 63’
16 Joona Kari vaihdosta 63’
17 Antonis Kyriazis vaihdosta 46’