31.7.2017

 
 

Paluu voittojen tielle vakuuttavalla esityksellä


Tampere United palasi sunnuntaina Tammelassa voittojen tielle BK-46:n kustannuksella, ja kasvatti samalla tappiottomien otteluiden putken jo seitsemään otteluun. Ottelun ehdoton hahmo oli kärkipelaaja Roope Kostiainen. Ensin hän viimeisteli todellisen pukukoppimaaliin ensimmäisen jakson lisäajan toisella minuutilla. Toisen jakson tehominuutilla Kostiainen oli lähellä viimeistellä hattutempun, kun hän ensin siirsi Sinipaidat 2–0-johtoon tarkalla sijoituksella, ja laukoi sitten pallon läheltä ylärimaan ennen kuin Topias Järvelä survoi paluupallon verkon perukoille. Lopussa BK-46 teki vielä lohdutusmaalin, mutta ei varsinaisesti uhannut TamUn komeaa 3–1 (1–0) -voittoa.

Heti ottelun ensimmäinen minuutti näytti ottelun kaavan. BK-46 vetäytyi suosiolla alas, ja luovutti pallonhallinnan Sinipaidoille. Pallo kulki paljon keskikentän pohjalla ensimmäistä kertaa avauskokoonpanossa pelanneen kohuhankinta Leroy Malukan kautta, ja sitä jaksettiin pitää maassa. Murtautumispaikkoja haettiin erityisesti laitojen kautta.

Vastahyökkäysjoukkueena tunnettu BK ei päässyt ottelun alussa juurikaan nopeisiin iskuihin, mutta erikoistilanteet olivat odotetun vaarallisia. Niissä 195-senttinen topparikolossi Alieu Ceesay nousi aina ylös, ja muutoinkin BK:lla oli näissä tilanteissa pieni pituusylivoima. Ceesayn päätä tavoiteltiin ensimmäisen kerran ottelun neljännellä minuutilla sivuvaparista. Sillä kertaa pallo ajautui alas puolustukseen, josta Jacob Bushuen keskitys päätyi yllättäen boksiin John Fagerströmin jalkaan. Asepalveluksen tänä kesänä aloittanut nuori hyökkääjä sai kaatuessaankin siirrettyä pallon viereensä Bangaly Kouyatelle, jonka laukaus viuhui niukasti maalin yli.

Vaikka TamU heilutti ottelussa alusta lähtien tahtipuikkoa, pallonhallintaa ei juurikaan saatu muutettua maalipaikoiksi. Ottelun ensimmäisen vartin ainoa laukaus maalia kohti oli lievän loukkaantumisen jälkeen avauskokoonpanoon palanneen Tero Intalan melko löysäksi jäänyt laukaus. Matti Saari puolestaan pelasi Roope Kostiaiselle yhden hyvän vetopaikan, mutta BK-kapteeni Vili-Verneri Roivainen liukui peittämään laukauksen viime hetkellä. Tilanteessa Saari näytti nopeuttaan, ja muutoinkin pahoissa vaikeuksissa ollut Johannes Saarinen tuli kierretyksi lähes lapsellisen helposti.

Maalipaikkojen puutteesta huolimatta Sinipaitojen peli oli erittäin viihdyttävää. Pallo pysyi maassa ja murtautumisia BK-46:n lihamuurin läpi yritettiin näppärillä syöttökuvioilla. Erityisesti Leroy Malukan ja Matti Saaren yhteispeli oli ihailtavaa katseltavaa. Toisessa päässä John Fagerström pääsi kerran puolittain karkuun Mahdi Alilta, mutta nuoren hyökkääjän tasapaino petti kriittisellä hetkellä boksissa – pallon ehkä jo karattua. Paljon lähempänä maalintekoa oli Markus Broman, joka Alin ohitettuaan kiersi myös maalivahti Juuso Auvisen. Kaikeksi onneksi Ali ehti kuitenkin tällä välin juosta vielä mukaan tilanteeseen ja peitti laukauksen.

Tähän loppuivat BK:n vaaralliset maalipaikat, ja jakson viimeinen vartti pelattiin tiukassa TamU-hallinnassa. Monessa tilanteessa oli hyvin pienestä kiinni, että pallo olisi päästy siirtämään vetopaikkaan. Lopulta maalia saatiin odottaa aina lisäajan lopulle asti. Ensin Roope Kostiainen jatkoi Matti Saaren keskityksen vetopaikkaan Tero Intalalle, mutta tämän vedon toppari Alieu Ceesau sai blokattua kulmaksi. Vielä ensimmäisen kulman BK selvitti, mutta jälkimmäisen Matti Saari antoi kuudentoista rajalle vetopaikkaan pudottautuneelle Roope Kostiaiselle, joka tälläsi pallon maalin takakulmaan.

Taukovihellys kuultiin heti maalin jälkeen, ja näin TamU pääsi pukukoppiin mukavissa 1–0-johtotunnelmissa.

Anniskelualueella oli tunnelmaa.

Anniskelualueella oli tunnelmaa.

Toisen jakson tehominuutti ratkaisee ottelun lopullisesti

Toinen jakso lähti käyntiin yhtä räväkästi kuin ensimmäinen oli päättynyt. BK:n John Samuelille sattui harvinainen pallon käsittelyvirhe aivan oman boksin tuntumassa ja Topias Järvelä haistoi tilaisuuden. Siirto viereen Matti Saarelle oli erinomainen, mutta tämän sijoitus ponnahti tolpasta takaisin kentälle, ja jo varmalta näyttänyt maali jäi syntymättä.

Kymmenisen minuuttia myöhemmin maali oli lähellä kulmapotkusta, kun Riku Oras pääsi jatkamaan mielipaikaltaan etutolpalta ja kentälle tauolla vaihdettu Tuomas Alanen juoksi vielä omalle mielipaikalleen takatolpalle. Oraksen kääntö suuntautui kuitenkin BK-pelaajan kautta ohi eikä Alanenkaan aivan ehtinyt palloon. Hetkeä myöhemmin Riku Oras pääsi koittamaan vetoaa hiukan kauempaa Matti Saaren ja Roope Kostiaisen oivallisen esityön jälkeen, mutta veto suuntautui päin maalivahtia.

Kaivattu 2–0-maali syntyi lopulta lähes täsmälleen jakson puolivälin kohdalla. Tilanne lähti liikkeelle maalivahti Juuso Auvisen avausheitosta laitapuolustaja Verneri Uimoselle oikealle laidalle. Kuusi maata pitkin pelattua syöttöä myöhemmin pallo oli Roope Kostiaisella maalin edessä, ja tämä sijoitti pallon kauniisti tolpan kautta taka-alanurkkaan. Viimeiset syötöt tilanteessa antoivat vasemmalla laidalla jälleen hyvin toisensa löytäneet Tero Intala ja Mauno Sirén.

Vain 75 sekuntia myöhemmin pallo oli jälleen lähes samassa paikassa Roope Kostiaisen jalassa. Tällä kertaa Kostiainen valitsi voimakkaan laukauksen, joka ponnahti ylärimasta takaisin kentälle pariin metriin. Tähän pallon ehti ensimmäisenä tilanteen hyvin haistanut Topias Järvelä, joka survoi pallon väkisin maalin kattoon. Peli oli 3–0-tilanteessa käytännössä ratkennut.

Ottelun ainoa synkkä hetki koettiin kahdeksan minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Vili-Verneri Roivainen katkaisi Tuomas Alasen huolimattoman syötön keskialueella. Oivaltava syöttö tavoitti boksista Egzon Avdin, tosin Verneri Uimosen ja maalivahti Juuso Auvisen hienoisen uinahduksen avittamana. Tuomas Alanen oli ehtiä pelastamaan pallon vielä maaliviivalta, mutta täydessä juoksussa tehty saksipotku epäonnistui ja pallo päätyi maaliin.

Aivan ottelun loppuhetkillä BK-46 pääsi vielä kerran uhkaamaan TamU-maalia. Tilanteessa Vili-Verneri Roivainen yritti ensin keskitystä, mutta kun tämä pomppasi TamU-puolustuksesta tyhjään paikkaan boksiin, ehti Roivainen vielä virittämään laukauksenkin. Tämä veto jäi kuitenkin lihamuuriin, ja pienen sekoilun jälkeen Leroy Maluka sai purettua pallon rajasta yli.

Kun tämän enempää sydämentykytyksiä ei kotiyleisölle aiheutettu, ottelu päättyi koko lisäajan rytmikkäästi taputtaneen kotiyleisön riemuksi 3–1 (1–0) -kotivoittoon.

Voiton myötä TamU kasvatti etäisyyden putoamisviivaan seitsemään pisteeseen. Tasaisessa sarjassa myös kärkipaikalle on matkaa vain samainen seitsemän pistettä. Vain muutama kierros sitten TamU oli tilanteessa, jossa, molempiin suuntiin oli matkaa kahdeksan pistettä, joten edetessään sarja näyttää vain tasoittuvan, ja yhä edelleen aivan kaikki on tällä kaudella mahdollista.

Kommentit ottelun jälkeen

”Hieno paluu kotiin!” hehkuttaa päävalmentaja Mikko Mäkelä. ”Suurimpana ajatuksenani on ylpeys joukkueestani ja seurastani. Tammelassa nähtiin hieno tapahtuma ja huivit ylös -tempaus, johon tamperelainen vajaa 500-henkinen yleisö osallistui hienosti. Muutenkin katsomossa oli loistava tunnelma ja kannustus omia kohtaan. Kiitos!”

”Joukkue antoi myös katsojille oman hienon panoksen kentällä. Meidän pallollinen pelimme oli hyvällä tasolla. Pelirohkeus on se asia, minkä haluan jätkille opettaa ja myös antaa mahdollisuuden pelata sen kaltaista peliä. Tottakai voisimme pelata hyvin passiivista alhaalta puolustavaa täysin riskitöntä peliä, mutta vaikka omalla vastuullani on tietenkin tuloksen teko, on kuitenkin tärkeintä kehittää ja opettaa pelaajia uskaltamaan pelata jalkapalloa”, Mäkelä linjaa.

Seuraava ottelu tulee todella nopeasti, sillä Tampereen derbyn toinen osa pelataan jo torstaina klo 18.30 Tammelan stadionilla Tampereen Pallo-Veikkojen isännöimänä. Pidetään Tammela silloinkin sinivihreänä!

 
 
Tampere Unitedin logo
3 – 1

(1 – 0)

BK-46 logo

45+2' Roope Kostiainen
68' Roope Kostiainen
69' Topias Järvelä

Yleisömäärä:
440

83' Egzon Avdi

Yleisömäärä:
440

1 Jere Aalto
4 Otto Hirvonen
5 Alieu Ceesay
6 Jacob Bushue
8 Vili-Verneri Roivainen C
10 John Fagerström
15 Johannes Saarinen vaihtoon 45’
18 Barcklay Dolinski
22 Markus Broman vaihtoon 54’
23 Teemu Lammi vaihtoon 76’
37 Bangaly Kouyate
12 Tom Grönroos
14 Mete Tarakci
16 John Samuel vaihdosta 45’
17 Alexander Malmberg
19 Egzon Avdi vaihdosta 54’
20 Ramon Braz dos Santos
21 Perttu Heiskanen vaihdosta 76’
17Juuso Auvinen
2Mauno Sirén
3Roope Kostiainen vaihtoon 70'
4Topias Järvelä
8Riku OrasC vaihtoon 78'
10Matti Saari
20Verneri Uimonen
23Tero Intala
24Santeri Salomaa
26Mahdi Ali vaihtoon 46'
52Leroy Maluka
1Jani Rantala
6Sampo Ojala vaihdosta 78'
7Jussi Rasva
9Tuomas Lehti
11Lauri Saari
18Sasu Nieminen vaihdosta 70'
22Tuomas Alanen vaihdosta 46'
1 Jere Aalto
4 Otto Hirvonen
5 Alieu Ceesay
6 Jacob Bushue
8 Vili-Verneri Roivainen C
10 John Fagerström
15 Johannes Saarinen vaihtoon 45’
18 Barcklay Dolinski
22 Markus Broman vaihtoon 54’
23 Teemu Lammi vaihtoon 76’
37 Bangaly Kouyate
12 Tom Grönroos
14 Mete Tarakci
16 John Samuel vaihdosta 45’
17 Alexander Malmberg
19 Egzon Avdi vaihdosta 54’
20 Ramon Braz dos Santos
21 Perttu Heiskanen vaihdosta 76’