Tampere Unitedin junioritoiminta on ottanut kuluvalla kaudella huimia askeleita eteenpäin. Junioreiden määrä on voimakkaassa kasvussa ja samalla toimintaan on saatu mukaan myös lukuisia uusia ohjaajia. Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin myös siitä, että ensi kaudeksi kaupunginosapelaajista kootaan ensimmäiset piirinsarjoissa pelaavat ikäkausijoukkueet. Yhtenä tekijänä kasvun taustalla on myös juniorivalmennuspäälliköksi keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön tuen turvin palkattu Martti ”Masi” Bergström.
Tampere Unitedin junioritoiminnassa on tänä kesänä ollut mukana lähes 200 pientä 6–10-vuotiasta sinipaitaa, eli pelaajien määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuodesta. Ryhmiä on perustettu ympäri kaupunkia seitsemään eri kaupunginosaan Kaukajärveltä Kalevaan ja Vuoreksesta Tesomalle. Ryhmien ohjaajatilannekin on erinomainen, sillä melkein jokaisella ryhmällä on vähintään kaksi ohjaajaa, ja heistä suurimmalla osalla on myös koulutus tehtäväänsä. Masi Bergströmin rooli onkin ollut tärkeä nimenomaan valmennuskoulutuksissa.
”Olen ollut mukana suunnittelemassa ja kehittämässä seuran junioriorganisaatiota syksystä 2014 lähtien, ja olen alusta asti pyrkinyt keskittymään valmentajien kouluttamiseen ja valmennuksen laadun kasvattamiseen seurassa. Uudessa työssäni juniorivalmennuspäällikkönä nämä asiat ovat olleet keskeisessä roolissa”, kertoo Bergström.
Bergströmin tehtävä Tampere Unitedin junioriorganisaatiossa on vaikuttaa toimintaan nimenomaan kentällä. Bergström siis muun muassa kouluttaa valmentajia, suunnitelee malliharjoitteita ja kehittää juniorijoukkueiden yhteisiä toimintatapoja ja menetelmiä.
Bergström kertoo, että TamU-junioreissa mennään laatu edellä, ja tavoitteena on olla kaupungin paras paikka jalkapallon aloittamiseen niin lapsille kuin ohjaajille ja valmentajillekin. ”Tämä varmistetaan vain laadukkaalla ja riittävällä koulutuksella. Haluamme myös kehittää ja kokeilla raikkaita uusia ideoita, joista hyvänä esimerkkinä toimivat tällä kaudella lanseerattu junioripassi ja uusille ohjaajille jaettavat täysin valmiit harjoitussuunnitelmat. Poikkeamme muista seuroista myös siinä, että kaikki materiaalit tulevat seuran nettisivuille täysin vapaasti kenen tahansa hyödynnettäväksi”, Bergström kuvailee.
”Tärkein työtehtävänäni onkin tänä kesänä ollut valmentajien koulutuksen lisäksi löytää sellaisia toimintatapoja ja apuvälineitä, jotka tuovat toimintaan laatua ja auttavat erottumaan positiivisesti muista alueen seuroista.””
Lempäälästä Tampereelle
Masi Bergströmin juuret ovat Tampereen kupeessa Lempäälän puolella, mutta viimeiset kymmenen vuotta Bergström on kuitenkin asunut Tampereella. Koulutukseltaan hän on viittä vaille valmis DI ja matemaattisten aineiden opettaja. Valmentajakokemusta Bergströmillä on reilut kymmenen vuotta eri-ikäisten lasten ja nuorten parissa. Nyttemmin myös omasta kotoa löytyy kaksi pientä lasta.
”Jalkapallo on kuulunut olennaisena osana elämääni neljännesvuosisadan ja Tampere Unitedkin kohta jo parikymmentä vuotta”, kertoo 29-vuotias Bergström. ”Jalkapallon pelaamisen ja myöhemmin myös valmentamisen aloitin Lempäälässä LeKi-futiksen väreissä, mutta Tampere Unitedin pelejä olen seurannut lähes alusta asti. Ensin katsomossa vanhempien kanssa, sitten Veikkausliiga-aikana useamman vuoden pallopoikana ja sen jälkeen taas katsomon puolella.”
Tampere Unitedin uusi tuleminen onkin ollut Bergströmille sydämen asia, ja erityisen panoksensa hän on halunnut antaa alusta asti nimenomaan junioritoiminnassa. ”Kun kannattajat lähtivät rakentamaan seuran uutta nousua ja ensimmäiset juniorijoukkueet perustettiin, tiesin heti haluavani tähän projektiin mukaan. Valmentaja saa eteensä todella harvoin näin hyvän mahdollisuuden päästä jättämään oma kädenjälkensä seuran toimintakulttuuriin kuin Tampere Unitedin tyhjästä käynnistetyn toiminnan tapauksessa”, Bergström hehkuttaa.
Vaikka Bergström on nyt töissä Tampere Unitedissa, ei seuran luonne poikkeuksellisen innokkaiden vapaaehtoisten pyörittämänä tule muuttumaan. Päinvastoin, myös Bergström itsekin valmentaa vapaa-ajallaan yhtä TamU-joukkuetta lähikentällään Vuoreksessa, ja onpa hänet nähty monissa muissakin seuran vapaaehtoistehtävissä – viimeksi Tampereen Derbyssä grillipisteellä. Junioripuolen kasvaessa tarvitaan kuitenkin myös niitä, jotka voivat panostaa seuran kehittämiseen muutoinkin kuin vapaa-ajan puitteissa.
”Kokonaisuus alkaa kasvaa sen verran suureksi, että se ei enää pelkästään vapaaehtoisvoimin onnistu. Mitään varsinaisia hallinnollisia tehtäviä ei työhöni kuitenkaan kuulu, vaan ne hoidetaan seurassa edelleen vapaaehtoisvoimin””, Bergström toteaa.
Tampere Unitedin juniorit ovat näkyvästi esillä edustusjoukkueen seuraavassa kotiottelussa Tammelan stadionilla 1.9. Silloin vietetään seurapäivää, ja ohjelmaan kuuluu perinteiset junioripelaajien palkitsemiset Tammelan nurmella klo 16.30 alkaen. Edustusjoukkueen ottelu TP-47:ää vastaan alkaa klo 17. Kaikki junioripelaajat perheineen on kutsuttu otteluun kunniavieraina, ja pelaajille tarjotaan grillillä lisäksi ilmainen makkara ja pillimehu. Tervetuloa mukaan!