Karvas viimeisen kympin tappio Äijänsuolla

05/05/2024 TamU
Otteluraportti

Tampere United oli pitkään kiinni voitossa vierasottelussa Pallo-Iiroja vastaan, mutta viimeisellä kympillä Sinipaidat kärsi kaksi takaiskua lyhyen ajan sisällä, ja voitto lipesi käsistä. Ensimmäisen jakson puolessa välissä Taha Özcelik oli vienyt TamUn vierasjohtoon, mutta lisämaalit jäivät tekemättä selvästä pallonhallinnasta huolimatta. Toisella jaksolla pallonhallinta jatkui, mutta vaarallisia hyökkäyksiä nähtiin selvästi ensimmäistä jaksoa vähemmän. Ajoittain momentum siirtyi kotijoukkueelle, ja lopulta ensimmäinen takaisku syntyi Mikko Jalkasen laukomasta rangaistuspotkusta. Heti pelin jatkuttua kotijoukkue painoi pelin TamUn päätyyn, ja Veeti Pohtio pääsi viimeistelemään voittomaalin boksin keskeltä hyvästä keskityksestä.


Kakkonen

2 – 1

  • Ensimmäinen jakso oli selvästi TamUn hallussa, mutta maalit jäivät taas yhteen.
  • TamU on hävinnyt kaksi peliä peräkkäin tekemättä yhtään pelitilannemaalia.
  • Seuraavaksi vastaan tulee kaikki neljä peliään hävinnyt SexyPöxyt.

Meillä ei ollut 80 minuuttiin oikein mitään hätää, mutta sitten tuli synkkä pari kolme minuuttia. Toinen maali oli juuri sitä mitä tiedettiin Iiroilta tulevan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Kyllä siinä oli ensimmäisellä jaksolla hyviäkin tekopaikkoja ihan riittävästi. Toisella jaksolla oli enemmän puolustamista.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun alku oli lievää Pallo-Iirojen hallintaa, ja kotijoukkue pääsi jo viiden minuutin kohdalla hyvään tekopaikkaan boksiin, mutta veto viuhui onneksi maalin ohi. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana molemmissa päissä nähtiin myös tilanne, josta olisi voinut hyvin viheltää pilkunkin. Tuomari katsoi kuitenkin molemmissa tilanteissa, että rike ei ollut ainakaan rankkarin arvoinen.

Kymmenen minuutin juuri täytyttyä nähtiin ensimmäinen pelätty Elias Ahteen juoksu linjan taakse boksiin pallon perään. Toppari Anton Bright kuitenkin ehti palloon ensimmäisenä, eikä Ahteelta nähty tämän jälkeen koko ottelussa oikeastaan mitään mainittavaa. Seuranneesta kulmasta Iirot pelasi hyvällä kuviolla vetopaikan boksin keskelle, mutta Aaro Salonen laukoi pallon maalin yli.

Taha Özcelik yrittää pitää Aaro Salosen kurissa. Kuva: Sami Kivistö

Unitedin avausmaali oli lähellä vartin kohdalla, kun Matias Sarlin taisteli uhrautuvasti laidalla, ja sai pelattua pallon Erkka Helmiselle juoksuun laitaa pitkin. Helminen löysi keskityksellään Niilo Jalkasen boksista, mutta maalivahti Sakari Korri torjui nuorukaisen laukauksen täpärästi.

”Ensimmäisellä jaksolla tuli aika monta torjuntaa ja muutakin läheltä piti -tilanteita. Aleksi Arvela otti yhden hyvän blokin vitosen viivalta, mutta oli itseltänikin aika hyvä peli”, totesi Korri kotijoukkueen haastattelussa ottelun jälkeen.

Parinkymmenen minuutin kohdalla pallo liikkui erittäin kauniisti TamUn vasemmalla laidalla, josta Niilo Jalkanen syötti lopulta keskelle Taha Özcelikille. Iirojen Aaro Salonen rikkoi keskikentän taituria keltaisen kortin arvoisesti, ja Özcelik sai vaparipaikan juuri mieluisalta etäisyydeltä maalista. Özcelikin veto olikin vastustamaton, ja kimposi yläriman ja maalivahdin kautta verkon perukoille siirtäen Sinipaidat 0–1-johtoon.

Taha Özcelik fiilistelee vaparimaaliaan. Kuva: Sami Kivistö

Pian johtomaalin jälkeen TamUlla oli hyvä tilaisuus tuplata johto, kun Niilo Jalkanen pelattiin hyvään laitajuoksuun. Puolustaja juoksi ”Nipan” kiinni, mutta Erkka Helminen juoksi hyvin boksiin, ja Jalkanen antoi hyvän syötön tekopaikkaan. Maalivahti Korri torjui jälleen täpärästi.

Paine Pallo-Iirojen maalilla jatkui myös ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla, mutta maalivahdin torjuttavia laukauksia ei enää nähty.

Karvas toinen jakso

Toinen jakso jatkui periaatteessa samoissa merkeissä kuin miten ensimmäinen jakso oli pelattu. Kuitenkin mitä pidemmälle jakso eteni, sitä vähemmän näytti siltä, että TamU kykenisi tekemään vapauttavan toisen maalin. Lopulta toteutui klisee siitä, mitä tapahtuu jos et itse tee maalia. SIitä TamU saa syyttää vain itseään, sillä ottelu olisi pitänyt ratkaista jo ensimmäisellä jaksolla.

TamUn toisen jakson paras paikka tehdä maali syntyi noin kymmenen minuutin kohdalla, kun Arttu Mättö voitti kaksinkamppailun keskiympyrässä ja antoi pallon viereensä Erkka Helmiselle. Helminen pelasi Janar Georgille juoksuun, ja ”Janne” rynnisti väkisiin vetopaikkaan boksiin. Sakari Korri torjui kuitenkin laukauksen melko helposti ja puolustus siivosi karat.

Joonas Rantala hakee avausta. Kuva: Sami Kivistö

Jo ennen tunnin täyttymistä Pallo-Iirot sai luotua enemmän painetta kuin siihen asti ottelussa aivan alkua lukuunottamatta. Joonas Immonen joutui kertaalleen vähän haastavampiin torjuntatöihin, mutta maalivahti sai näppinsä väliin Juuso Aallon kaukolaukaukseen, ja Verneri Maunuksela siivosti irtopallon yli sivurajasta.

Sinipaitojen toisen jakson toinen ja samalla viimeinen tekopaikka avautui vaihdosta sisään tulleelle Juho Heikkiselle vajaa vartti ennen täyttä aikaa, kun ”Jusu” sai jalan auki keskellä juuri kuudentoista rajan takana. Pallo kilpistyi kuitenkin puolustajaan puolessa matkassa boksin sisällä.

Verneri Maunuksela ei saa Juuso Aaltoa kuriin boksissa. Kuva: Sami Kivistö

Synkät hetket alkoivat juuri 80 minuutin tultua täyteen. Pallo-Iirot pystyi pitämään palloa pitkään hallussaan kuudentoista rajan tuntuassa, ja lopulta Juuso Aalto sai jalan auki, ja veto pamahti ylärimaan. Aalto itse sai paluupallon haltuunsa kun Verneri Maunukselan purkuyritys epäonnistuu, ja muutaman Aallon pyörähdyksen jälkeen Maunuksela sortui rikkomaan, ja tuomari osoitti armotta rangaistuspilkkua.

Rankkaria asettui laukomaan kokenut Mikko Jalkanen. Joonas Immonen oli hyvin vedossa mukana, mutta Jalkasen laukaus alakulmaan oli riittävän laadukas, etteivät maalivahdin kädet siihen yltäneet.

Pallo-Iirojen voittomaali syntyi anteeksiantamattomasti melkein heti tasoitusmaalin jälkeen. Pallo-Iirot pelasi paineen oikeaan kulmaukseen pitkällä pallolla, ja siellä Mikko Jalkanen ja Oliver Repo voittivat kamppailun pallosta Joonas Rantalaa ja Anton Brightia vastaan. Lopulta Aaro Salonen lähetti pallon maalille, ja vitosen viivalla päivystänyt Veeti Pohtio ohjasi pallon maaliin Jonne Koistisen ja Verneri Maunukselan välistä.

TamU haki takaiskun jälkeen tasoitusmaalia periaatteessa ihan raivokkaasti, mutta erityisen hyviä tekopaikkoja ei saatu luotua. Anton Bright pääsi lisäajan toisella minuutilla puskemaan boksissa sivuvaparin jälkitilanteesta tulleesta toisesta keskityksestä, mutta paikka ei ollut erityisen helppo, ja pallo karkasi selvästi maalin yli.

Päävalmentajan kommentit

Raskas tappio veti päävalmentaja Jukka Listenmaan hiljaiseksi ottelun jälkeen.

”Meillä ei ollut 80 minuuttiin oikein mitään hätää, mutta sitten tuli synkkä pari kolme minuuttia. Toinen maali oli juuri sitä mitä tiedettiin Iiroilta tulevan. Ensimmäisellä jaksolla ne pystyttiin puolustamaan suht hyvin pois, mutta siinä se ei sitten onnistunut”, Listenmaa huokaili.

Vaihdot TamU teki vasta verrattain myöhään, ja neljästä vaihdosta kaksi tehtiin vasta takaiskumaalien jälkeen.

”Jalkoja siinä haettiin kentälle. Arttu Mättö siinä pyysikin vaihtoa, vaikka jaksoikin pidempään kuin odotettiin”, kommentoi Listenmaa pitkän loukkaantumisensa jälkeen ensimmäisen pelinsä edustuksessa pelannutta keskikenttäpelaajaa.

Ottelu olisi kuitenkin pitänyt ratkaista jo ensimmäisellä jaksolla, mutta harmillisesti maalit jäivät yhteen, ja se antoi Pallo-Iiroille mahdollisuuden tulla tasoihin ja ohi.

”Kyllä siinä oli ensimmäisellä jaksolla hyviäkin tekopaikkoja ihan riittävästi. Toisella jaksolla oli enemmän puolustamista”, Listenmaa summasi.

Pelit jatkuvat nopeasti, sillä heti keskiviikkona 8.5. TamU matkustaa rästiotteluun SexyPöxyjen vieraaksi Espooseen.

”Maanantain reeneissä täytyy hoitaa tämä peli pois ja alkaa keskittyä SexyPöxyihin. Kaksi reeniä tässä vain ehditään vetää väliin”, Listenmaa kertoo.

SexyPöxyt-ottelun jälkeen TamU palaa jälleen normaalimpaan viikkorytmiin, kun seuraava kotiottelu pelataan viikkoa myöhemmin tiistaina 14.5. klo 19.00 Tammelan stadionilla. Vastaan asettuu silloin Hämeenlinnan Jalkapalloseura.

Kakkonen

2 – 1

( 0 – 1 )

23′ Taha Özcelik

Yleisöä:
474

83′ Mikko Jalkanen (rp)
85′ Veeti Pohtio

Yleisöä:
474

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen
9 Janar Georg
10 Matias Sarlin 86'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 87'
17 Taha Özcelik
18 Niilo Jalkanen 65'
24 Arttu Mättö 71' 86'
29 Verneri Maunuksela 64'
41 Erkka Helminen 75'
31 Remu Koikkalainen
4 Jani Alaperä 86'
7 Julius Stenroos
11 Arttu Raittinen 86'
20 Eric Bullock 65'
21 Eero Lamberg
26 Juho Heikkinen 75'
1Sakari Korri
3Aleksi Arvela
4Christopher Abdou
5Timi Halminen 65'
7Oliver Repo
9Juuso Aalto
10Mikko Jalkanen
16Aaro Salonen
17Veeti Pohtio
18Elias Ahde C 65'
21Matias Babb
12Eetu Männistö
8Topias Silvennoinen 65'
11Alex Johansson 65'
13Aaro Kainulainen
24Jami Halminen
31MIro Honkaniemi

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49