Heikko toinen jakso nollasi hyvän avaus­jakson Atlantista vastaan

19/06/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United kärsi kauden toisen tappionsa lauantaina Atlantiksen vieraana Helsingissä. Menetettyjen kolmen pisteen lisäksi erityisen harmillinen oli tapa, jolla ne lipesivät käsistä. Ensimmäinen jakso oli nimittäin Sinipaidoilta jopa koko alkukauden parasta peliä, ja tauolle mentiin lukemissa 0–2 Julius Stenroosin ja Topias Järvelän maaleilla, eikä Kolmaskaan maali ollut kaukana vielä ensimmäisen jakson lisäajalla. Toisella jaksolla ote siirtyi kuitenkin Atlantikselle, ja TamUn pelistä katosi kontrolli. Tässä päävalmentaja Jukka Listenmaan kaaospalloksi kutsumassa pelissä Atlantis oli paljon Sinipaitoja vahvempi, ja teki voittoon vaaditut kolme maalia.


Kakkonen

3 – 2

  • Kaksijakoinen ottelu: erinomaista ensimmäistä jaksoa seurasi romahdus toisella jaksolla.
  • Ensimmäisellä jaksolla TamU pelasi joukkueena hyvin ja riisti pallon kerta toisensa jälkeen jo hyökkäysalueella.
  • Toisella jaksolla Atlantiksen yksilöille annettiin tilaa, josta he rankaisivat armotta.

Ensimmäinen jakso oli meiltä sitä järkevää pelaamista, eli pidettiin palloa ja syöteltiin huolellisesti. Toisella jaksolla alettiin laittaa pitkiä palloja, menetettiin heti ja otettiin vastaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Toisella jaksolla mentiin juuri siihen kaaospalloon, josta puhuttiin että ei saa mennä mukaan. Siinä Atlantiksen pelaajat ovat äärimmäisen hyviä.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Antti Kuusinen otti muutaman todella hyvän torjunnan, mutta ei vaan saanut muilta riittävästi tukea. Kyllä se vaan on anteeksiantamatonta, että 2–0-johto mennään sössimään.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun alkuheket näyttivät heti, miten ottelun ensimmäinen jakso tulisi etenemään. TamU piti palloa ja loi hyökkäyksiä, ja kaksinkamppailutilanteet ja erityisesti kakkospallot voitettiin hyvällä prosentilla. Ensimmäisenä vetopaikassa boksissa oli sivuvaparin jälkitilanteessa Janar Georg, mutta tässä kohtaa Atlantiksen puolustus peitti siten, että laitahyökkääjän laukaus ei koskaan lähtenyt.

Atlantis oli jatkuvasti helisemässä TamUn korkean prässin kanssa, ja neljännellä minuutilla TamU teki monta perättäistä pallonriistoa, joiden jälkeen pallo liikkui todella kauniisti pienessä tilassa boksin lähellä. Lopulta pallo pelattiin Eino-Veikko Ekille keskitypaikkaan, josta pallo oli lähellä karata suoraan maaliin.

Yhdeksännellä minuutilla Roope Kostiainen pelasi todella kauniin seinään Eino-Veikko Ekin kanssa, mutta pallo kimposi kuitenkin puolustajan kautta kulmapotkuksi. Kulman jälkitilanteessa vielä ylös jäänyt toppari Anton Bright pääsi laukomaan, mutta tämäkin veto blokattiin.

Katseet pallossa. TamU sai lukuisia hyökkäyspään erikoistilanteita ensimmäisellä jaksolla.

Ennen vartin täyttymistä vetoaan pääsivät kokeilemaan vielä Janar Georg ja Roope Kostiainen, mutta tuloksetta.

Atlantis pääsi hyökkäämään ensimmäisen kerran vasta kun ottelua oli pelattu lähemmäs 20 minuuttia. Anton Bright antoi alimpana pelaajana harvinaisen harhasyötön, johon kärki Konan Odilon Kouakou pääsi väliin. Bright sai kärjen vielä kiinni ja paikkasi tilanteen puolittain, mutta pallo ajautui taustalta juosseelle Ifeanyi Emmanuel Anille, joka laukoi pallon puolustajan jalan kautta niukasti maalin ohi. Kulmapotku saatiin selvitettyä täpärästi.

Algeco Areenalla oli Sinikaartin lisäksi hyvin myös kotijoukkueen kannattajia.
Roope Kostiainen tuo palloa Sinikaartin edessä.

Maalit viimeisellä vartilla

Tilanteiden täyteisen ensimmäisen vartin jälkeen pelissä seurasi hiukan seesteisempi vaihe, eikä TamU luonut hyökkäyksiä enää samaan tahtiin. Myös Atlantiksella alkoi olla pallonhallintajaksoja, kun TamUn korkea prässi ei purrut aivan niin tehokkaasti kuin alussa. Vaarallisia maalintekopaikkoja Atlantis ei kuitenkaan saanut luotua.

TamU oli kuitenkin edelleen niskan päällä, ja ensimmäinen palkinto saatiin heti puolen tunnin täytyttyä. Tilanne lähti liikkeelle Taha Özcelikin keskialueella voittamasta kakkospallosta. Siitä pallo pelattiin kahdeksalla syötöllä Julius Stenroosille vetopaikkaan aivan maalin eteen, ja tämä laukoi pallon takatolpan kautta sisään. Mainittujen pelaajien lisäksi tilanteessa pallo kävi pienessä tilassa Arttu Haapalalla, Topias Järvelällä, Janar Georgilla, Roope Kostiaisella ja Eino-Veikko Ekillä. Todella kaunis maali!

Eino-Veikko Ek syöttää tekopaikkaan Julius Stenroosille, jota ei tosin tässä kuvassa näy.
Julius Stenroos juoksee tuulettamaan maaliaan Sinikaartin eteen. Taustalla iloon yhtyvät Janar Georg ja Anton Bright.

Maalin jälkeen peliä pelattiin suurelta osin keskikentällä, kunnes Taha Özcelik ja Anton Bright syöttelivät hiukan huolimattomasti syvällä omassa päässä, ja Atlantis pääsi pallonriistoon. Pallo pelattiin takaviistoon keskelle maukkaaseen vetopaikkaan Ifeanyi Emmanuel Anille, joka tälläsikin pallon toisella kosketuksellaan kohti maalin ylänurkkaa. Antti Kuusinen venytti kuitenkin kätensä sen verran pallon eteen, että pallo kimposi yläriman kautta ulos kentältä.

TamU pääsi iskemään tehokkaasti vastaan seuranneen Atlantiksen kulmapotkun jälkeen. Eelis Korhonen ja Roope Kostiainen voittivat pallot oikealla laidalla samalla kun Topias Järvelä juoksi keskellä täysin ylhäisessä yksinäisyydessään. Kostiainen syötti mainion pallon, josta Järvelä pääsi siirtämään pallon ensimmäisellä kosketuksella eteensä boksiin ja laukomaan toisella pallon varmasti verkon perukoille. Näin TamU johti jo 0–2.

Topias Järvelä hetki ennen maalintekoa.

Seuraava maalintekopaikka nähtiin vasta lisäajalla, kun Atlantiksen pakka jäi makailemaan ylös TamUn riistettyä pallon melko syvällä omalla alueella. Roope Kostiainen toi palloa 3v2-hyökkäyksessä. ja sai topparien vetäytyessä edetä vapaasti aina vetopaikkaan asti. Terävä laukaus oli maalivahdille vaikea torjuttava, mutta katsomossa jäätiin kuitenkin harmittelemaan, että vedon sijaan ei nähty syöttöä hyökkäyksessä mukana olleille Topias Järvelälle tai Julius Stenroosille.

Toinen jakso muuttaa kaiken

Toinen jakso näytti heti alusta alkaen hyvin erilaiselta kuin mitä ensimmäinen jakso oli ollut. TamU turvautui aiempaa herkemmin pitkiin syöttöihin, ja Atlantis pääsi hyökkäämään nopeilla hyökkäyksillä. Tunnelma oli, että TamU puolustaa johtoaan, eikä ennusmerkit näyttäneet lainkaan hyviltä, vaan Atlantis sai luotua painetta TamUn maalille alusta alkaen.

Eelis Korhonen puolustaa tiukasti.

Ensimmäisen vartin aikana Atlantis ei tosin uhannut TamUn maalia mitenkään yhtenään, mutta ennen tunnin täyttymistä Antti Kuusinen joutui venymään kahteen huipputorjuntaan. Atlantis pääsi pitämään palloa pitkään hyökkäyspäässä, ja lopulta keskitys löysi Chijioke Ibekwen aivan maalin edestä. Pusku suuntautui kuitenkin hiukan keskelle, ja Antti Kuusisen loistotorjunta piti Atlantiksen vielä nollilla.

Hetkeä myöhemmin vastaava Atlantiksen pitkä hyökkäys päättyi Mohammed Bekheddan putoavaan lehteen kohti maalin yläkulmaa, mutta Antti Kuusinen haki upean torjunnan. Hetkeä myöhemmin sama mies pääsi laukomaan uudelleen vastaavasta paikasta, mutta nyt veto suuntautui keskemmälle, ja oli Kuusiselle huomattavasti helpompi torjuttava.

Topias Järvelä taistelee kentän pinnassa.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa pyrki hakemaan vaihdoilla tuoreita jalkoja kentälle, ja Arttu Mättö korvasi Arttu Haapalan keskikentällä. ja Eric Bullock Roope Kostiaisen laitahyökkääjänä.

Pian vaihtojen jälkeen omissa kuitenkin soi, kun Atlantis avasi pitkällä syötöllä oikealle laidalle. Laitapelaaja eteni boksiin ja syötti takaviistoon Charles Katashiralle, joka viimeisteli varmasti maalin takakulmaan.

Tasoitus nähtiin vain neljä minuuttia kavennuksen jälkeen. Atlantis loi keskialueen vapaapotkusta kovan paineen maalin eteen, ja kun pallo purettiin kuudentoista rajan taakse, Ayyub Achenchab viimeisteli vastapalloon todella komealla laukauksella. Tilanne oli tasan 2–2.

SInipaitojen hyökkäykset olivat toisella jaksolla harvassa, mutta reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa nähtiin pieniä valonpilkahduksia, ja lopulta Julius Stenroos pääsi laukomaan vaarallisesti. Veto lähti toki melko kaukaa, mutta pomppi inhottavasti niin, että maalivahti sai sysättyä pallon vain vaivoin kulmaksi.

Julius Stenroos pääsee laukomaan, mutta näitä valonpilkahduksia nähtiin toisella jaksolla aivan liian vähän.

Lopulta toteutui se mitä oli pelätty. Atlantis voitti pallon keskiympyrässä TamUn maalipotkusta, ja käänsi hyökkäyksen suoraviivaisesti kohti TamUn maalia. Pallo pelattiin Chijioke Ibekwelle, joka pääsi syöttämään Charles Katashiran vapaaseen malintekopaikkaan TamUn repaleisen linjan taakse. Näin Atlantis siirtyi 3–2-johtoon.

Atlantis oli juhlinut kaikkia maalejaan provosoivasti Sinikaartin edessä, ja nyt Chijioke Ibekwe tuli hyppimään aivan lähietäisyydelle, ja sai tempustaan ansaitun keltaisen kortin. Tuomari olisi toki hyvin voinut reagoida jo aiempiin provokaatioihin.

Ottelun loppuhetkilläkään TamU ei enää päässyt juurikaan uhkaamaan Atlantiksen maalia. Kertaalleen pallo saatiin pelattua Topias Järvelän jalkaan boksissa, mutta vaikeasta asennosta lähtenyt veto meni karkeasti maalin ohi. Eric Bullock irtosi kertaalleen laidaltaan lisäajalla ja tienasi TamUlle kulman, josta ei kuitenkaan saatu sen valmiimpaa aikaiseksi.

Pettymys kahden maalin johdon valuttua hukkaan veti pelaajat kentän pintaan ottelun jälkeen.

Pettymys ottelun jälkeen valtava

Ottelun jälkeen ei ollut mitenkään mukava mennä Tampere Unitedin kopille. Päävalmentaja Jukka Listenmaan velvollisuuksiin kuuluu pelien jälkeiset kommentit, mutta pettymyksen keskellä pelaajat säästettiin kommentoinnilta edes selvittämättä, olisiko joku ollut tähän halukas.

”Toisella jaksolla mentiin juuri siihen kaaospalloon, josta puhuttiin että ei saa mennä mukaan. Siinä Atlantiksen pelaajat ovat äärimmäisen hyviä”, päävalmentaja manasi heti ottelun jälkeen.

”Ensimmäinen jakso oli meiltä sitä järkevää pelaamista, eli pidettiin palloa ja syöteltiin huolellisesti. Toisella jaksolla alettiin laittaa pitkiä palloja, menetettiin heti ja otettiin vastaan. Vielä tauolla puhuttiin, että nyt on vastassa joukkue, joka voi tällaisia pelejä kääntää, kun he saavat hurmoksen päälle. Niin siinä sitten kävi”, Listenmaa kertasi.

”Tänään ei vaihtopelaajatkaan tuoneet kentälle ihan sitä mitä olisi pitänyt tuoda. Ei laiteta mitään kenenkään piikkiin, mutta vaihtojen jälkeen taso heikkeni kentällä. Tänään ei saatu penkiltä sitä mitä sieltä on tähän mennessä pääsääntöisesti joka kerta saatu.”

Palattaessa vielä ensimmäisen jakson peliin, päävalmentaja Listenmaa totesi sen olleen TamUlta hyvä.

”Se oli juuri sitä miten Atlantista vastaan täytyy pelata. Pidetään ryhmä tiiviinä ja puolustetaan hyvin, niin tiloja kyllä löytyy ja ylivoimia saadaan luotua, kun vastustaja pelaa miesvartiointia. Yksi hyvä jakso ei vaan riitä”, Listenmaa huokaisi.

Erikseen päävalmentaja Listenmaa halusi nostaa esiin vielä maalivahti Antti Kuusisen loistotorjunnat.

”Kuusinen otti muutaman todella hyvän torjunnan, mutta ei vaan saanut muilta riittävästi tukea. Kyllä se vaan on anteeksiantamatonta, että 2–0-johto mennään sössimään. Ei näitä saisi tapahtua”, Listenmaa päättää.

Seuraavan kerran TamU pelaa vasta juhannuksen jälkeen perjantaina 30.6. kun Kaupin jalkapallostadionille tulee vieraaksi putoamisviivan alapuolelle valahtanut Hämeenlinnan Jalkapalloseura. Harjoittelussa pidetään kuitenkin vain lyhyt keskiviikosta lauantaihin jatkuva juhannustauko.

Kakkonen

3 – 2

( 0 – 2 )

31′ Julius Stenroos
37′ Topias Järvelä

Yleisöä:

68′ Charles Katashira
71′ Ayyub Achenchab
83′ Charles Katashira

Yleisöä:

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek 70' 89'
7 Julius Stenroos
8 Topias Järvelä
10 Roope Kostiainen 64'
13 Anton Bright C
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg 81'
20 Arttu Haapala 64'
25 Eelis Korhonen
35 Biran Jeng
23 Remu Koikkalainen
2 Ali Aitbenzanzoun
9 Eric Bullock 64'
11 Arttu Raittinen 89'
22 Eemeli Rantaneva
24 Arttu Mättö 64'
26 Chuya Uwano 81'
93Anwar Abdi
4Costa Mareclo
5Viktor Schevchenko
7Konan Odilon Kouakou 90'
10Mohammed Bekhedda
11Mauro Severino
10Ayyub Achenchab 87'
28Jean Souza De Almeida 56'
34Shadrak Makengo 46'
37Adonis Sfishta 46'
62Ifeanyi Emmanuel Ani 78'
88Sammy Ndjock
14Richard Tiberi
18Charles Katashira 46'
19Chijioke Ibekwe 83' 46'
29Mohamed Lassoued 78'
38Chidera Ajunwoko 87'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49