22.7.2017

 
 

Espoosta kolmas peräkkäinen tasapeli


Tampere United otti Espoon vierailultaan kolmannen per√§kk√§isen tasapelin hein√§kuussa p√§√§kaupunkiseudulla pelatuista otteluista. Ottelun alku oli Sinipaidoilta tahmea, ja FC Espoo siirtyikin johtoon Samuli Heiskan puskumaalilla jo reilun kymmenen minuutin pelin j√§lkeen. Riku Oraksen niinik√§√§n kulmapotkusta syntynyt tasoitusmaali n√§ytti viev√§n TamUn tasatilanteessa tauolle, mutta kolmannella lis√§ajan minuutilla n√§htiin jakson kolmas kulmapotkumaali, jonka viimeisteli TamUn miesvartioinnin pett√§ess√§ j√§lleen Samuli Heiska. Toisella jaksolla TamU petrasi peli√§√§n selv√§sti, mutta ter√§vyys boksissa ei ollut riitt√§v√§ useamman kuin yhden maalin tekoon. Se syntyi ottelun 89. minuutilla, kun Topias J√§rvel√§ ohjasi Leroy Malukan vedon maaliin kulmapotkun j√§lkitilanteessa. Lopussa voittomaalikin oli tarjolla, mutta kun se j√§i tekem√§tt√§, joutuivat Sinipaidat tyytym√§√§n pistejakoon maalein 2‚Äď2 (2‚Äď1).

Heti ottelun ensimmäinen minuutti näytti miten tuleman piti, kun espoolaiset pääsivät löysän puolustamisen seurauksena terävään vastahyökkäykseen. Jasin-Amin Assehnoun ajautui kuitenkin sen verran pieneen kulmaan, että laukaus päätyi sivuverkkoon. Maalivahti Jani Rantalakin oli hyvin peittämässä etukulmaa, joten suurta vaaraa tilanteessa ei loppujen lopuksi ollut.

Jasin-Amin Assehnoun laukoo sivuverkkoon. Jani Rantala peittää etukulman. Kuva: Teemu Levänen.

Jasin-Amin Assehnoun laukoo sivuverkkoon. Jani Rantala peittää etukulman. Kuva: Teemu Levänen.

Unitedin ensimmäinen vaarallinen hyökkäys nähtiin ottelun neljännen minuutin täyttyessä, kun Mauno Sirén syötti Lauri Saaren vasemmalla laidalla täyteen vauhtiin. Komean harhautuksen jälkeen väylä boksiin vetopaikkaan oli auki, mutta lopulta jäi epäselväksi, oliko Saaren suupaisu laukaisun vai syötön yritys. Joka tapauksessa maalivahti Heikki Louhivaara poimi pallon helposti haltuunsa.

Enemmän vaaran paikkoja nähtiin kuitenkin TamU-päädyssä. Ehkä vaarallisimmassa paikassa alkuminuuttien näkyvin pelaaja Jasin-Amin Assehnoun ohitti Mahdi Alin ja oli syöttää pallon varmaan maalintekopaikkaan Samuli Heiskalle. Tuomas Alanen liukui kuitenkin viime hetkellä katkaisemaan syötön.

Katseet kääntyvät kun Samuli Heiska puskee pallon maaliin. Kuva: Teemu Levänen.

Katseet kääntyvät kun Samuli Heiska puskee pallon maaliin. Kuva: Teemu Levänen.

Ottelua oli pelattu kymmenen minuuttia kun FC Espoo sai kulmapotkun, josta syntyi myös ottelun avausmaali. Santtu Toiviaisen nappipotku tavoitti etutolpalta Samuli Heiskan pään, ja tämä puski eleettömästi etukulmasta sisään. Toki tilannetta edesauttoi myös Sinipaitojen merkkauspelin epäonnistuminen.

Ensimmäisen jakson alun peliä vaivasi se, että TamUlta puuttui hyökkäyspäässä terävyys, ja puolustuspäässä pelattiin liian pehmeästi. FC Espoo ei siis hallinnut ottelutapahtumia mitenkään mennen tullen, mutta oli molemmissa päädyissä sen verran niskan päällä, että johtomaali oli aivan oikeutettu.

Avausmaalin jälkeen peli aaltoili ajoittain nopeastikin päädystä toiseen. Vetopaikkoja oli muun muassa Lauri Saarella ja Santtu Toiviaisella, mutta maalia kohti vedot eivät suuntautuneet. Parinkymmenen minuutin kohdalla Lauri Saari tavoitteli maalille kovaa juossutta Roope Kostiaista, mutta tuloksena oli vain raju törmäys maalivahti Heikki Louhivaaran kanssa. Molemmat miehet kuitenkin nousivat ylös jatkamaan peliä lyhyiden huoltotoimien jälkeen.

Santeri Salomaa yrittää pitää Samuli Heiskan aisoissa. Kuva: Teemu Levänen.

Santeri Salomaa yrittää pitää Samuli Heiskan aisoissa. Kuva: Teemu Levänen.

Matti Saaren antamat kulmat olivat vaarallisia. Ensimm√§ist√§ kertaa oltiin l√§hell√§ tasoitusta, kun Mahdi Ali p√§√§si puskemaan. Pallo kuitenkin p√§√§tyi vain maalin katolle. Muutamaa minuuttia my√∂hemmin napsahti kohdalleen. Matti Saari suuntasi kulman etutolpalle juosseelle Riku Orakselle, joka nikkasi pallon kohti maalia. Maalin edess√§ espoolaispuolustaja sai viel√§ p√§√§ns√§ v√§liin, mutta ei pystynyt est√§m√§√§n pallon matkaa verkon perukoille. N√§in ottelu oli tasan 1‚Äď1.

Juuri ennen maalia TamU oli myös tehnyt taktisen vaihdon, kun Tuomas Alanen otettiin kolmen toppari linjasta pois, ja kohuhankinta Leroy Maluka tuli keskikentän pohjalle. Uusi ryhmitys toimikin selvästi paremmin, ja peli alkoi kääntyä enemmän ja enemmän TamUn hallintaan. Osansa tähän oli myös Malukalla itsellään, joka näytti heti että pehmeä kosketus ja kyky tehdä nopeita rytminvaihdoksia on edelleen tallella.

Roope Kostiainen rouhi hyvin piikissä. Kuva: Teemu Levänen.

Roope Kostiainen rouhi hyvin piikissä. Kuva: Teemu Levänen.

Neljänkymmenen minuutin täytyttyä TamU sai vapaapotkun Matti Saarelle juuri vielä sopivalta etäisyydeltä keskeltä. Veto olikin laadukas, mutta aivan se ei riittänyt Heikki Louhivaaralle, joka heittäytyi pallon tielle alanurkkaan. Seuranneen kulmapotkun Matti Saari pelasi Mahdi Alin päähän keskelle, mutta myös tämän puskun Louhivaara pelasti komealla reaktiotorjunnalla.

Ensimm√§isen jakson lis√§ajalla huono erikoistilanne kostautui j√§lleen omassa p√§√§ss√§. Teemu Keisasen kulmapotku l√∂ysi toppari Linus Salmisen t√§ysin vapaaksi unohdettuna takatolpalta. T√§m√§n kaaripusku pomppasi yl√§riman p√§√§lt√§ takaisin kent√§lle, josta Samuli Heiska survoi pallon v√§kisin sis√§√§n. Taukovihellys kuultiin heti maalin j√§lkeen, ja n√§in tauolle l√§hdettiin 2‚Äď1-tappiolukemissa.

Parempi toinen jakso palkitaan tasoituksella

Toista jaksoa pelattiin alusta alkaen hienoisessa TamU-hallinnassa, mutta se johti aivan liian harvoin vaarallisiin tekopaikkoihin. Pallo saatiin tuotua hyvin 20‚Äď30 metrin et√§isyydelle maalista, mutta murtautuminen maalintekopaikkoihin oli vaikeaa, ja silloin kun niihin p√§√§stiin, vetoja ei saatu maalia kohti. Toisen jakson alkuminuuttien erikoisin hetki koettiin 50. minuutin juuri t√§yttyess√§, kun Valdrin Rashica liukui rumasti Leroy Malukan jalkoihin. P√§√§tuomarin tulkinta tilanteesta oli kuitenkin eriskummallisesti se ett√§ Maluka olisi sukeltanut, ja n√§in vapaapotku tuomittiin kotijoukkueelle ja Maluka sai katsella keltaista korttia.

Leroy Maluka (maassa) saa keltaisen kortin. Matti Saari ihmettelee tilannetta. Kuva: Teemu Levänen.

Leroy Maluka (maassa) saa keltaisen kortin. Matti Saari ihmettelee tilannetta. Kuva: Teemu Levänen.


FC Espoon hyökkäykset olivat harvassa, mutta tunnin kohdalla Samuli Heiskalla oli hattutempun viimeistely lähellä, kun Jasin-Amin Assehnoun tavoitteli häntä tyhjän maalin edestä. Unitedin onneksi Heiska ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon.

Tunnin kohdalla kentälle vaihdettu Tero Intala oli heti terävä. Ensimmäinen laukaus epäonnistui ja suuntautui karkeasti yli maalin, mutta toiseen laukaukseen maalivahti Heikki Louhivaara sai venyä parhaimpaansa, jotta sai pallon kiinni ennen sen uppoamista maalin taka-alanurkkaan. Jälkimmäiseen tilanteeseen antoi oivan vapauttavan syötön Leroy Maluka, joka pelasi muutoinkin vakuuttavat 60 minuuttia keskikentän pohjalla rakentavassa roolissa.

Leroy Maluka hakee läpisyöttöä, Lauri Saari juoksee linjan taakse. Kuva: Teemu Levänen.

Leroy Maluka hakee läpisyöttöä, Lauri Saari juoksee linjan taakse. Kuva: Teemu Levänen.

Jakson puolen välin paikkeilla oli pidempi suvantovaihe, jonka aikana TamU hallitsi kyllä peliä, mutta maalintekopaikoille ei päästy. Lähimpänä tekopaikkaa oli Riku Oras, mutta Leroy Malukan oivaltava syöttö oli hiukan liian voimakas ja kantoi maalivahti Heikki Louhivaaran syliin asti ennen kuin Oras sai jalkaansa väliin.

Noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa FC Espoo oli lähellä ratkaista ottelun edukseen, kun kentälle viimeiseksi parikymppiseksi vaihdettu Janne Paukkonen pelattiin vapaaksi linjan takana. Paukkonen pääsi jo kiertämään vastaan tulleen maalivahti Jani Rantalan, mutta pallo karkasi sen verran pieneen kulmaan, että Paukkonen ei yrittänyt ohittaa etutolppaa peittämään rynnännyttä Santeri Salomaata, vaan yritti syöttää maalin eteen Santtu Toiviaiselle. Tämän syötön kuitenkin tilanteen loppuun asti hienosti pelannut Jani Rantala ehti katkaista.

Hetkeä myöhemmin Jasin-Amin Assehnoun oli päästä läpi, mutta Santeri Salomaa pelasti tämän tilanteen tiukalle juoksulla pallon alle, ja Assehnoun veto jäi köykäiseksi. Myös Santtu Toiviainen kokeili kaukovetoa, mutta se painui ohi maalin, ja maalivahti Jani Rantalakin oli tilanteessa hyvin mukana.

Reilu viisi minuuttia ennen täyttä aikaa päävalmentaja Mikko Mäkelä teki kovan ratkaisun. Toppari Santeri Salomaa tuli vaihtoon ja Mehdi Fennane tuli kentälle rouhimaan hyökkäyspään palloja. Alakertaan jäivät siis enää toppari Mahdi Ali ja laitapuolustaja Mauno Sirén ja Verneri Uimonen. Ratkaisu olikin kostautua heti ensimmäisessä FC Espoon hyökkäyksessä, jossa Meysam Hajizadeh oli kaikki tila ja aika katsoa syöttöä boksissa. Hän löysikin Janne Paukkosen takatolpalta ja tämä sai ohjattua pallon maaliin. Unitedin onneksi Paukkonen liputettiin kuitenkin paitsioon.

Uhkapeli sai kuitenkin nopean palkinnon. Nimenomaan Mehdi Fennanen taistelu tuotti kulmapotkun, jonka Matti Saari sijoitti maalille. Espoolaisten purku päätyi Leroy Malukalle kuudentoista rajalle. Tämä pyssytti maata pitkin ja Topias Järvelä ohjasi pallon maalin edestä verkon perukoille.

Topias Järvelä seisoo maalivahti Heikki Louhivaaran edessä hetkeä ennen maalintekoa. Kuva: Teemu Levänen.

Topias Järvelä seisoo maalivahti Heikki Louhivaaran edessä hetkeä ennen maalintekoa. Kuva: Teemu Levänen.

Topias Järvelä juhlii maalia ja Lauri Saari yhtyy ilonpitoon. Kuva: Teemu Levänen.

Topias Järvelä juhlii maalia ja Lauri Saari yhtyy ilonpitoon. Kuva: Teemu Levänen.

Maalia juhliessaan J√§rvel√§ sai vaihtopenkilt√§ ohjeen siirty√§ topparin paikalle. Paluu normaalimpaan kentt√§ryhmitykseen ei kuitenkaan pys√§ytt√§nyt TamUn kiri√§, vaan voittomaalia haettiin koko pitk√§ lis√§aika. Paras paikka tehd√§ ratkaisumaali osui Lauri Saarelle, joka sutaisi Mehdi Fennanelta pompanneen keskityspallon vitosen viivalta niukasti maalin ohi. Kun lopun kaksi kulmapotkuakaan eiv√§t tuottaneet tulosta, TamU joutui tyytym√§√§n pistejakoon maalein 2‚Äď2 (2‚Äď1).

Kommentit ottelun jälkeen

”Ei ole aiempaa kokemusta topparina pelaamisesta. Paukkonen j√§i ihan kakkoseksi ja takasin sill√§ pisteen meille”, vitsaili lopussa yll√§tyskomennuksen topparin paikalle saanut Topias J√§rvel√§ TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun j√§lkeen.

Tekem√§√§ns√§ tasoitusmaalia J√§rvel√§ kuvaili suunnitelluksi kuvioksi: ”Tuli kulma ja mun k√§sky oli seist√§ veskarin edess√§, ja nousen siit√§ sitten v√§h√§n. En tied√§ sy√∂ttik√∂ Leroy [Maluka] vai laukoiko, mutta sain jalkani v√§liin ja siit√§ sitten pallo reppuun.”

Keskikentt√§pelaamista Leroy Malukan kanssa J√§rvel√§ kuvaili mukavaksi. ”Leroy tuo siihen rytmi√§, varmuutta ja malttia. Pystyimme pit√§m√§√§n palloa pitki√§ jaksoja. Leroy auttaa meit√§ nuorempiakin pelaajia rauhoittumaan pallon kansssa”, J√§rvel√§ kehuu.

”Ei oltu oikein hereill√§ ekaa varttia, mentiin v√§h√§n seitkyt lasissa. Siin√§ oli kaikilla v√§h√§n bussijalkoja”, J√§rvel√§ kommentoi vaikeaa alkua.

”Aina pit√§isi olla tyytyv√§inen vieraspisteeseen, mutta nyt on v√§h√§n kaksijakoiset fiilikset”, pohtii p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§. ”Kolmea pistett√§ tarjottiin, mutta eilen puuttui se viimeinen ter√§vyys pelist√§ varsinkin molempien boksien edustoilla.”

”Olen joka tapauksessa tyytyv√§inen j√§tkien suoritukseen, vaikka pelin ensimm√§inen 15 minuuttia ei oltu kyll√§ tarpeeksi kovalla fokuksella peliss√§ sis√§ll√§. Pelitapa jolla l√§hdettiin ei toiminut, ja siit√§ otan syyn t√§ysin itselleni. Aikaisella vaihdolla saatiin pelirytmist√§ kiinni, ja p√§√§stiin pelaamaan omaa pallolista peli√§”, M√§kel√§ ruotii.

M√§kel√§ toteaakin joukkueen olevan hyv√§ss√§ tilanteessa: ”Vaikka eilen ei ollut parhaita pelej√§mme t√§ll√§ kaudella, pystyimme kuitenkin saamaan tuloksen niin sanotusta kuuden pisteen pelist√§, mit√§ emme saaneet h√§vit√§. Se kertoo paljon t√§m√§n hetken tasostamme, ett√§ v√§h√§n heikommallakin pelill√§ pystymme taistelemaan voitosta. Tied√§n kokemuksesta, ett√§ peli ei aina kulje parhaalla tavalla, eik√§ saada ihan kaikkea irti koneistosta.”

”Kaiken kaikkiaan olen tyytyv√§inen j√§tkien suoritukseen ja varsinkin tason nostoon toiselle jaksolle. Tappiottomien otteluiden sarja venyi jo kuuteen peliin ja ensi viikon sunnuntaina Tammelassa tulemme hakemaan j√§lleen kolmea pistett√§”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§ viitaten 30.7. pelattavaan seuraavaan otteluun. Silloin Tammelaan saadaan vieraaksi BK-46 Karjaalta, ja luvassa on j√§lleen Tampereen viihdytt√§vint√§ jalkapalloa. Tervetuloa nauttimaan Sinipaitojen otteista!

 
 
FC Espoo logo
2 ‚Äď 2

(2 ‚Äď 1)

Tampere Unitedin logo

11' Samuli Heiska
45' Samuli Heiska

Yleisömäärä:
141

34' Riku Oras
89' Topias Järvelä

Yleisömäärä:
141

2 Meysam Hajizadeh keltainen kortti 72’
6 Santtu Toiviainen
7 Samuli Heiska vaihtoon 69’
8 Aaro Vaitomaa
12 Heikki Louhivaara
11 Teemu Keisanen vaihtoon 68’
14 Miikka Leinonen
16 Valdrin Rashica keltainen kortti 64’ vaihtoon 78’
17 Jasin-Amin Assehnoun
20 Linus Salminen C keltainen kortti 90+1’
26 Jaakko Lepola
10 Joni Saastamoinen
19 Peik Salminen vaihdosta 69’
21 Joel Järvelä
27 Joel Lahtinen
29 Janne Paukkonen vaihdosta 68’
35 Viljami Sinisalo
37 Kim Louhisto keltainen kortti 85’ vaihdosta 78’
1Jani Rantala
2Mauno Sirén keltainen kortti 39'
3Roope Kostiainen vaihtoon 60'
4Topias Järvelä
8Riku OrasC
10Matti Saari
11Lauri Saari
20Verneri Uimonen
22Tuomas Alanen vaihtoon 30'
24Santeri Salomaa keltainen kortti 79' vaihtoon 85'
26Mahdi Ali
30Tuomo Hiltunen
9Tuomas Lehti
16Mehdi Fennane vaihdosta 85'
19Valtteri Uimonen
21Konsta Raittinen
23Tero Intala vaihdosta 60'
25Leroy Maluka keltainen kortti 51' vaihdosta 30'
2 Meysam Hajizadeh keltainen kortti 72’
6 Santtu Toiviainen
7 Samuli Heiska vaihtoon 69’
8 Aaro Vaitomaa
12 Heikki Louhivaara
11 Teemu Keisanen vaihtoon 68’
14 Miikka Leinonen
16 Valdrin Rashica keltainen kortti 64’ vaihtoon 78’
17 Jasin-Amin Assehnoun
20 Linus Salminen C keltainen kortti 90+1’
26 Jaakko Lepola
10 Joni Saastamoinen
19 Peik Salminen vaihdosta 69’
21 Joel Järvelä
27 Joel Lahtinen
29 Janne Paukkonen vaihdosta 68’
35 Viljami Sinisalo
37 Kim Louhisto keltainen kortti 85’ vaihdosta 78’