Espoon Palloseura kaatui Pyynikin pysty­painissa

16/07/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United palasi voittokantaan, kun Espoon Palloseura kaatui Pyynikin urheilukentällä peräti 452 katsojan edessä käydyssä tasaisessa ottelussa. United teki molemmat ensimmäisen jakson maalinsa kulmapotkujen jälkitilanteista. Maalintekijöinä kunnostautuivat Anton Bright ja Joonas Rantala. Myös Espoon Palloseuralla oli ottelussa useita hyviä maalipaikkoja, mutta kun palloa ei saatu hyväksytysti maaliin, ottelu päättyi lopulta Sinipaitojen makeaan voittoon lukemin 2–0. Tulos pitää Sinipaidat äärimmäisen tasaisessa sarjassa neljäntenä, kun puolet otteluista on pelattu.


Kakkonen

2 – 0

  • Ottelun molemmat maalit syntyivät ensimmäisellä jaksolla kulmapotkujen jälkitilanteesta.
  • TamU pelasi hyvän ensimmäisen jakson, mutta oli vähän onnekaskin kun ei menettänyt johtoaan toisella jaksolla.
  • Pyynikille saatiin upeaan kesälauantaihin kauden toiseksi paras yleisömäärä eli 452 katsojaa.

Se oli sellainen tyypillinen roskat koriin -maali. Eino taisi laukaista siinä puolivolleysta. Pallo osui vähän tolppan ja maalivahtiin, ja sitten siinä oli ihan avoin maali edessä.

- Anton Bright
Avausmaalin tekijä

Peli oli juuri sitä, mitä odotettiinkin: kamppailemista ja erikoistilanteita. Onneksi me oltiin tällä kertaa erikoistilanteessa parempia.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tässä on vähän valiteltu, ettei pompi meille tällä kaudella, mutta nyt pomppi ja onneksi näin.

- Anton Bright
Kapteeni

Kuusiselta tarvittiin pari-kolme hyvää torjuntaa, mutta niin kauan kuin nolla on sarakkeessa, niin kyllä siihen täytyy tyytyväinen olla.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Välillä pidettiin palloa vähän liiankin rohkeasti, ja parin-kolmen menetyksen jälkeen tuli pelaajille ohjeet, että nyt pikkuisen suora­viivaistetaan hommaa. Ei tarvitse verta kaivaa nenästä ihan turhan päiten.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Ottelun ennakkoasetelma oli jännittävä, sillä joukkueiden ero sarjataulukossa oli ennen ottelua vain kaksi pistettä. Pyynikin pienellä kentällä tiedettiin odottaa fyysistä ottelua, ja sellainen myös saatiin.

Aurinkoinen keli oli houkutellut Pyynikille mainion määrän lomailevaa kesäkansaa, ja ottelun ensiminuutit menivät myös kentän puolella vähän lomatunnelmissa. Palloa siirreltiin pelaajalta toiselle, mutta murtautumispaikkoja ei näyttänyt löytyvän.

Toiseksi viimeistä kertaa Pyynikin nurmelle.
Kapteenit Anton Bright ja Ville Kiiski olivat joukkueidensa näkyvimpiä pelaajia myös teikkauksen jälkeen.
Antti Kuusinen ja taustalla Sinikaarti.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli otteluennakossa korostanut erikoistilanteiden merkitystä, ja kymmenen minuutin pelin jälkeen paljastui, että joukkue oli kuunnellut valmennusjohdon ohjeet tarkkaan.

EPS-puolustus onnistui ensin purkamaan Joonas Rantalan kulmapotkun, mutta pallo päätyi suoraan rangaistusalueen rajan tienoilla päivystäneelle Eino-Veikko Ekille. Ekin tulinen laukaus otti parikin kimmoketta ennen kuin se putosi maalin edustalle, josta Sinipaitojen kapteeni Anton Brightilla oli lopulta helppo työ viimeistellä ottelun avausosuma.

”Se oli sellainen tyypillinen roskat koriin -maali. Eino taisi laukaista siinä puolivolleysta. Pallo osui vähän tolppan ja maalivahtiin, ja sitten siinä oli ihan avoin maali edessä. Mä vaan seurasin palloa, ja siitä tuli sitten meikäläiselle kunnia viimeistellä maali. Satuin onneksi olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan”, Bright kuvasi kotikatsomon räjäyttänyttä maaliaan.  

Anton Bright juoksee kulmalipulle juhlimaan maaliaan.
Kulmalippu saa kyytiä!
Koko joukkue yhtyy maalijuhliin.

Vain pari minuuttia myöhemmin EPS:n prässi toimi, ja Mourad Amehri onnistui ryöväämään pallon Arttu Haapalalta Sinipaitojen omassa boksissa. Maalin edessä odottanut Yusuke Sasabe oli tilanteessa aivan vapaana, ja maali näytti jo lähes varmalta, mutta jotenkin maalivahti Antti Kuusinen ehti vielä pallon eteen, ja näin TamU säästyi takaiskulta.

Vain hetkeä myöhemmin tapahtui jo toisessa päässä. Keskushyökkääjä Topias Järvelän loukkaantuminen oli avannut Eric Bullockille paikan avauskokoonpanossa, ja ”Eki” olikin hyvällä pelipäällä. Bullock tavoitteli EPS-puolustajan kanssa tasapäin Antti Kuusisen pitkää avausta ja näytti jo ehtivän ensimmäisenä palloon, mutta kaatui ratkaisevalla hetkellä. Kotikatsomo huusi äänekkäästi rangaistuspotkua, mutta päätuomari Robin Kuloaro levitti kätensä, ja peli sai jatkua.

Tuomarin ensimmäisen jakson puolivälissä määräämälle juomatauolle mennessä oli siis jo ehtinyt tapahtua paljon. Ja pian kotikatsomo sai lisää juhlimisen aihetta.

Eelis Korhosen akrobatiaa pääkatsomon edessä.

Tampere Unitedin kakkosmaalissa oli monta onnistujaa. Juho Heikkisen kulmapotkuun EPS-puolustus ehti vielä ensimmäisenä, mutta takatolpalla päivystänyt Ali Aitbenzanzoun palautti pallon keskustaan toppariparilleen Anton Brightille. Brightin nosto löysi päätyrajan tuntumasta Eric Bullockin, joka puski pallon aivan maalin eteen. Ensimmäisenä palloon ehti Joonas Rantala, joka ei paikasta erehtynyt.

Joonas Rantala näkee tilaisuutensa…
…ja iskee pallon maaliin.
Toisen juhla on toisen suru.
Johdon tuplaaminen maistuu.
Riemu parhaimmillaan.

Reilun puolen tunnin jälkeen EPS tuli puolestaan vaarallisesti. Nosto keskikentältä löysi hyökkääjäkolossi Ville Kiisken varsin vapaana Sinipaitojen boksissa. Kiisken pusku oli hyvä, ja hetken näytti siltä, että pallo kaartaa vääjäämättä TamU-maalin takanurkkaan. Jostain kuitenkin taas ilmaantui Antti Kuusisen hanska eteen, ja kotijoukkueen maali varjeltui.

Ensijakson loppupuolella EPS loi vaarallisimmat tilanteensa erikoistilanteista, mutta TamU-puolustus onnistui pitämään vastustajan pois huippupaikoilta.

”Ne tuli aina jokaisella sivurajaheitolla kymmenen metriä lähemmäksi kulmalippua, ja mitä lähemmäs ne tuli, sitä vaarallisempia ne oli. Lopulta me saatiin pahimmat maalipaikat hoidettua kuitenkin ihan hyvin”, Anton Bright kommentoi.

Jakson ehdittyä jo lisäajalle, Eric Bullock näki keskikentällä tilaisuutensa tulleen ja yritti roikuttaa pallon yli maalivahti Jimi Ziprusin. EPS-vahti ehti kuitenkin lopulta vangitsemaan Bullockin noston, ja näin tauolle mentiin numeroissa 2–0.

Pientä painia boksissa.
Eino-Veikko Ek ja EPS:n vieraskatsomo.
Janar Georgin laukaus kilpistyy puolustajiin.
Eino-Veikko Ek pystypainissa Urho Kumpulaisen kanssa.
Eric Bullock laukoo.

Vaikea toinen jakso

Tampere United oli melko tuoreeltaan jo ehtinyt hävitä sarjaottelun kahden maalin taukojohdosta huolimatta, joten tunnelma kentällä ja katsomossa vaikutti toisen jakson alkaessa hiukan jännittyneeltä.

Ensimmäinen kymmenminuuttinen oli kuitenkin ihan kohtuullisen hyvin kotijoukkueen hallinnassa. Paras maalipaikka syntyi, kun Eric Bullock tyrkättiin kumoon rangaistusalueen rajan tuntumassa keltaisen kortin arvoisesti. Taha Özcelikin vapaapotku oli hyvä, mutta kaartoi kuitenkin jonkin verran maalin yli.

Eric Bullock yeittää pääsä boksiin.

Hiljalleen ote alkoi kuitenkin siirtyä vierasjoukkueelle, ja omassa päässä nähtiin vaarallisia tilanteita. Maalivahti Antti Kuusinen antoi hiukan vaikean pitkän pallon ristiin Anton Brightille, jolta Ayuub Ahmed-Nur onnistui riistämään pallon. Hyvä syöttö tavoitti kolossimaisen Ville Kiisken vapaasta tekopaikasta maalin edestä, mutta Sinpaitojen onneksi avustavan lippu nousi ilmaan paitsion merkiksi samalla kun pallo pöllytti maaliverkkoja.

Vajaan tunnin kohdalla EPSin karvaus toimi, ja Taha Özcelik menetti maalivahti Antti Kuusiselta saamansa pallon Ville Kiiskelle. Jollain ilveellä Kiiski onnistui kuitenkin aivan maalin edestä vippaamaan pallon maalin ohi.

Eino-Veikko Ek sivurajaheitossa.

Muutamaa minuuttia tämän jälkeen Ayuub Ahmed-Nur oli painelemassa oikealta vähän varkain läpi TamUn puolustuslinjasta, mutta toppari Ali Aitbenzanzoun ehti tilanteeseen viime hetkessä pienentämään laukaisukulmaa, ja lopulta veto suuntautui ohi maalin. EPS sai useita vaarallisia hyökkäyksiä muutoinkin nimenomaan oikealta laidalta.

Reilu kymmenen minuuttia myöhemmin EPS pelasi kauniin vapaapotkukuvion, ja pallo oli Sinipaitojen maalissa. Kotikatsomon helpotukseksi avustavan erotuomarin lippu oli kuitenkin pystyssä paitsion merkiksi. Videomateriaalin perusteella on mahdoton sanoa, oliko liputus aiheellinen.

Toni Sjöstedt tuulettaa turhaan, sillä avustava liputtaa paitsion.

Varsinaisen peliajan jo lähestyessä loppuaan EPS-keskitys löysi oman miehen boksissa. Pusku oli vaarallinen, mutta lopulta pallo pomppi hieman ohi takatolpasta.

Ottelun lisäajalla Taha Özcelikillä oli vielä mahdollisuus kaunistella voittolukemia, mutta kaukoveto leijasi hiukan maalin yli. Tuomarin viheltäessä pilliin ottelun päättymisen merkiksi taululla komeilivat kotijoukkueelle riemukkaat ja vähän onnekkaatkin lukemat 2–0.

Eemeli Rantaneva sai lopussa minuutteja pitkästä aikaa.

Kolme pistettä kelpasi

EPS-ottelu oli Tampere Unitedin 11 ottelu Kakkosen B-lohkossa, ja näin sarja on nyt TamUn osalta puolessa välissä. Kotivoitto oli tärkeä, sillä edellisistä viidestä pelistä joukkueella oli vain yksi voitto. Lauantain otteluiden jälkeen Unitedin sijoitus sarjassa on neljäs, ja lohkokärkeen on matkaa vain yksi piste. Viiden ottelu kuntopuntarissa TamU on tosin edelleen niukasti kärkiviisikon huonoin.

Ottelun jälkeen päävalmentaja Jukka Listenmaa vaikutti suhteellisen tyytyväiseltä otteluun, tai ainakin lopputulokseen.

”Peli oli juuri sitä, mitä odotettiinkin: kamppailemista ja erikoistilanteita. Onneksi me oltiin tällä kertaa erikoistilanteessa parempia. Pari maalia niistä riitti tänään hyvin”, Listenmaa tiivisti.

Kapteeni Anton Bright myönsi, että joukkueella oli tällä kertaa hiukan onneakin mukana:  

”Ei ollut helppoa, mutta tavoite saavutettiin eli kolme pistettä. Se on aina kovaa painimista Pyynikillä, ja mukava saada täydet pisteet. Tässä on vähän valiteltu, ettei pompi meille tällä kaudella, mutta nyt pomppi ja onneksi näin.”

Sinikaarti oli runsaslukuinen.

Sekä Listenmaa että Bright nostivat esiin Pyynikin pienen kentän erityisyyden.

”Ei tossa nyt vaan yksinkertaisesti pysty pelaamaan kunnon jalkapalloa. Tuommoinen hyvä ja aggressiivinen joukkue vie sen tilan pois. Se on sitä pitkää palloa ja sitten tapellaan ykköspallosta ja kakkospallosta. Sitten tulee erikoistilanne ja katsotaan, mitä siitä tapahtuu”, Listenmaa pohdiskeli.  

”Meidän omat erikoistilanteet toimivat tänään hyvin, varsinkin ekalla jaksolla. Molemmat maalit tuli kulman jälkitilanteista. ja erikoistilanteisiin meidän pitikin tänään keskittyä. Pyynikillä niitä tulee todella paljon, jopa niin, että vastustaja pisti toisella puoliajalla maalivahdinkin potkaisemaan omalta puoliskolta palloja boksiin”, Bright analysoi.

Erikoistilanteiden lisäksi Listenmaa nosti otteluennakossa esiin ehjän puolustuspelin keskeisyyden. Tuloksena oli Kakkosen kauden neljäs nollapeli, ja TamU onkin päästänyt lohkon vähiten maaleja.

”Kyllä puolustus on aina ihan OK, jos on nolla omissa. Kuusiselta tarvittiin pari-kolme hyvää torjuntaa, mutta niin kauan kuin nolla on sarakkeessa, niin kyllä siihen täytyy tyytyväinen olla”, Listenmaa totesi.  

Joukkue ja Sinikaarti ottelun päätyttyä.

Anton Bright oli samoilla linjoilla. Vaikka suoritus ei ollut virheetön, lopputulos oli kuitenkin tästä ottelusta se tärkein.

”Kyllä EPS aika suoraviivaisesti loppujen lopuksi pelasi, varsinkin ekalla jaksolla. Sovitiin, että koitetaan katkoa mahdollisimman paljon niiden isolle target-hyökkääjälle heitettyjä palloja.”

Mun mielestä taisteltiin hyvin ykkös- ja kakkospallot, vaikka kaveri oli puoli metriä pidempi. Ei ne nyt suuremmin maalipaikoille päässyt muuta kuin erikoistilanteista ja sivurahaheitoista. Tokalla puoliajalla rupesi vähän lipsumaan, mutta ihan hyvin se meni lopulta”, Bright tuumasi.

Sinipaitojen rohkea pelin avaaminen välillä suorastaan hirvitti Pyynikin katsomossa, ja pari kertaa EPS:n karvaajat pääsivätkin pallonryöstöihin syvällä TamUn rangaistusalueella. Listenmaa kuitenkin totesi, että ainakin osin kyse oli pelisuunnitelmasta, jossa tietoisesti vältettiin pelkkää pitkän avauksen heittämistä.

”Välillä pidettiin palloa vähän liiankin rohkeasti, vaikka kyllä me siis haluttiin vielä toisellakin puoliajalla hallita palloa, ettei avaaminen mene liian yksipuoliseksi. Kyllä siinä sitten niiden parin-kolmen menetyksen jälkeen tuli pelaajille ohjeet, että nyt pikkuisen suoraviivaistetaan hommaa. Ei tarvitse verta kaivaa nenästä ihan turhan päiten”, Listenmaa avasi.

Kahden ottelun viikon jälkeen joukkue pääsee vähän lepäämään, ja alkavalla viikolla palataan normaaliin harjoitustahtiin.

”Nyt saadaan ihan normaali reeniviikko, ja sunnuntaina tulee sitten seuraava peli. Nyt saadaan tässä parit kunnon treenitkin vedettyä. Katsotaan, koska pelaajien jalat on tästä alustasta palautuneet. Toivotaan että tiistaina päästään harjoittelemaan kunnolla”, Listenmaa summasi.

Seuraavaksi viimeinen kerta Pyynikillä

Seuraava ottelu pelataan sunnuntaina 23.7. klo 16.00 Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan, ja se on samalla miesten edustusjoukkueen viimeinen ottelu Pyynikin urheilukentällä. Haikeiden jäähyväisten jättäminen aloitetaan jo kaksi tuntia ennen ottelun alkua klo 14.00. Pyynikin juoma- ja grillipalvelut ovat silloin auki, ja anniskelualueella on Happy Hour klo 15.30 saakka.

Tätä ottelua et todellakaan halua missata. Kaikki mukaan viimeistä kertaa sinivihreälle Pyynikille!

Kakkonen

2 – 0

( 2 – 0 )

10′ Anton Bright
26′ Joonas Rantala

Yleisöä:
452

Yleisöä:
452

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 83'
9 Eric Bullock 77'
14 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 33'
17 Taha Özcelik 90' +2
18 Janar Georg 90' +3
20 Arttu Haapala 77'
25 Eelis Korhonen 58'
30 Juho Heikkinen 77'
23 Remu Koikkalainen
7 Julius Stenroos 77'
10 Roope Kostiainen 58'
21 Jesse Vuori 90' +3
22 Eemeli Rantaneva 77'
24 Arttu Mättö 77'
41 Eetu Räisänen
15Jimi Ziprus 51'
2Edi Tashevci 46'
4Kasper Viramäki
6Mourad Amehri 27'
7Laith Azhar Al Aboodi 79'
14Yusuke Sasabe
16Valter Salavuo 46'
22Elias Kotilainen
27Ayuub Ahmed-Nur
30Urho Kumpulainen 64'
98Ville Kiiski 64'
1Oskar Lyberopoulos
3Arttu Aho 46'
17Keita Miyakoshi 64'
19Teemu Lyytikäinen
21Rasmus Sipi 79'
23Matias Ambasciano 64'
33Toni Sjöstedt 68' 46'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49