6.6.2019

 
 

Derbyssä pelissä kunnian lisäksi äärimmäisen tärkeät pisteetTampere United pelaa perjantaina kauden odotetuimman kotiottelunsa, kun Ilveksen kakkosjoukkue vierailee Pyynikillä. Derbyt ovat aina ne ottelut, jotka kannattajat etsivät otteluohjelmasta ensimmäisenä, eikä Ilveksen kohtaaminen tee tästä poikkeusta, vaikka Ilves on tietenkin liikkeellä kakkosnipullaan. Ottelussa varmasti paljon tunnetta pelissä varsinkin katsomon puolella, sillä seurojen historiat ovat kietoutuneet toisiinsa aivan poikkeuksellisella tavalla, ja tämä säteilee varmasti myös kentälle. Oman mausteensa otteluun tuo myös se, että Sinipaidat kaipaavat kipeästi lisäpisteitä aloittaakseen nousun sarjataulukon viimeiseltä sijalta kohti turvallisempia sijoituksia.

Yhteinen historia

Seurojen yhteinen historia alkaa vuodesta 1998, mutta sinisessä leirissä eniten tunteita aiheuttaa vuoden 2011 tapahtumat. Tampere Unitedin tarina oli sillon lähellä päättyä, kun talousvaikeudet johtivat epätoivoisiin ratkaisuihin, joista Palloliitto löysi perusteet sulkea seuran kilpailutoiminnasta. Silloin ympyrä sulkeutui mielenkiintoisella tavalla, sillä vain reilu kymmenen vuotta aiemmin Ilveksen edustusjoukkue oli joutunut lopettamaan toimintansa talousvaikeuksien myötä. Tilalle perustettiin yhteistyössä TPV:n kanssa Tampere United, joka otti Ilveksen paikan Ykkösessä kaudella 1999. Pitkälti paikallisista pelaajista koottu joukkue nousi heti ensimmäisellä yrityksellään liigaan. Seuraava kymmenen vuotta onkin komeaa historiaa: Tampere United on kolmella Suomen mestaruudellaan (2001, 2006 ja 2007) ja yhdellä Suomen Cupin voitollaan (2007) yhä edelleen Tampereen ylivoimaisesti menestynein jalkapalloseura.

Vastaavasti kuin Tampere United syntyi Ilveksen talousvaikeuksien seurauksena, Ilveksen edustusjoukkueen uusi nousu liigatasolle alkoi siit√§, kun Tampere United joutui v√§istym√§√§n tielt√§. Ilvesh√§n oli ottanut kaudeksi 2007 KOO-VEEn paikan Kakkosessa, jossa se pelasi edelleen kaudella 2011 Tampere Unitedin liigataipaleen katketessa. Jo samana kes√§n√§ Ilves julkaisi uuden strategian, joka m√§√§ritti tavoitteeksi liiganousun kaudella 2015. T√§m√§n tavoitteen tueksi Ilvekseen siirtyi lukuisia entisi√§ Tampere Unitedin pelaajia Jari Niemen johdolla. Nousu Ykk√∂seen toteutui kaudeksi 2013 ja nousu liigaan kaudeksi 2015 ‚Äď tosin kabinettip√§√§t√∂ksell√§ FC Hongan ja MYPAn j√§√§ty√§ vaille liigalisenssi√§

Tampere Unitedin historiaa on siis mahdotonta kertoa mainitsematta Ilvest√§, ja vastaavasti Ilveksen historiaa ei voi kertoa puhumatta Tampere Unitedista. Ainakin sinisest√§ leirist√§ katsoen vaikutelma on, ett√§ Tampere Unitedin reilu kymmenen liigavuotta ja silloin otettu menestys on kuin piikki ilveslihassa. Se olisi varmasti mukava unohtaa, mutta t√§m√§ ei ole mahdollista, koska Tampere Unitedin kannattajat eiv√§t antaneet seuransa kuolla pois, vaan nostivat sen kausilla 2012‚Äď2016 viidess√§ vuodessa piirin alimmalta sarjatasolta Kutosesta takaisin liiton sarjoihin.

Aiemmat kohtaamiset

Ilveksen kakkosjoukkue lähti ponnistamaan Kutosesta kohti ylempiä sarjoja TamUn tapaan kaudella 2012. Tuolloin joukkueet pelasivat eri lohkoissa, mutta tiet ovat sittemmin kohdanneet pariin otteeseen jo ennen kuluvaa kautta.

Edellisen kerran TamU ja Ilveksen kakkosjoukkue ovat kohdanneet sarjapeleiss√§ kaudella 2016, kun joukkueet pelasivat Kolmosessa. Silloin Tampere United haki hanakasti nousua Kakkoseen, ja oli my√∂s n√§iss√§ kohtaamisissa selke√§sti niskan p√§√§ll√§. Kev√§√§n kotiottelu voitettiin Pyynikill√§ 3‚Äď1 (1‚Äď1) ja elokuinen vierasottelu Lamminp√§√§ss√§ 0‚Äď2 (0‚Äď1). Nykyisist√§ TamU-pelaajista Haris Ibrahimovic, Konsta Raittinen, Matias Stark ja Elias Alanen pelasivat n√§iss√§ otteluissa Ilveksen paidassa, ja kaikkiaan n√§iden otteluiden Ilves-pelaajista kymmenen on n√§hty sittemmin Sinipaidoissa kilpailullisissa otteluissa.

T√§t√§ edelt√§v√§t kohtaamiset ovat kaudelta 2014 Nelosesta. N√§it√§ otteluita ei ehk√§p√§ en√§√§ t√§ss√§ vaiheessa kannata tulosten osalta tarkemmin muistella, mutta merkitt√§v√§√§ kaudessa 2014 oli se, ett√§ kyseess√§ on ainoa Sinipaitojen alasarjakausi, joka ei p√§√§ttynyt sarjanousuun. Tuolloinhan Ilves n√§ki tilaisuuden sarjanousuun tulleen Sinipaitojen kompuroitua hein√§‚Äďelokuun otteluissa, ja lopullisesti se p√§√§si karkumatkalle voitettuaan Pyynikill√§ elokuussa TamUn maalein 1‚Äď4 (0‚Äď3). Tampere United p√§√§si kuitenkin nousukarsintaan FC Raumaa vastaan, mutta h√§visi ratkaisevan ottelun lopulta rangaistuspotkukilpailussa.

Kuluvalla kaudella TamU ja Ilveksen kakkosjoukkue ovat aiemmin kohdanneet Kakkosen Cupin lohkovaiheessa ja harjoitusotteluissa. Tammikuun lopussa Pirkkahallissa pelattu cup-kohtaaminen p√§√§ttyi Sinipaitojen 0‚Äď2 (0‚Äď1) -voittoon Elias Haralan ja Taavi Abruquahin maaleilla. Silloin tosin Ilves ei ollut liikkeell√§ yht√§ vahvalla nipulla kuin sill√§ on k√§yt√∂ss√§√§n Kakkosen otteluissa. Jo t√§t√§ ennen Ilves vei joulukuun alussa kauden ensimm√§isen harjoitusottelun nimiins√§ maalein 3‚Äď2, mutta TamU kuittasi t√§m√§n voittamalla maaliskuisen harjoitusottelun Kaupissa samoin lukemin.¬†T√§m√§ ottelu muistetaan erityisesti Jere Remeksen hattutempusta.

Ottelun asetelmat

Ennen ottelua Ilves on neljä pistettä Tampere Unitedin edellä sarjataulukossa. Ero sijoituksissa on tätäkin suurempi, sillä Ilves majailee seitsemäntenä ja TamU viisi sijaa alempana sarjan viimeisenä. Tämä asetelma korostaa pisteiden merkitystä: jos tästä ottelusta saadaan käyntiin pisteputki, sarjasijoitus voi kohentua nopeastikin. Ilves-ottelun jälkeen vastaan saadaan kaksi melko vähin pistein kautensa aloittanutta joukkuetta. Näistä kohdataan ensin FC Jazz vieraissa ja sitten Käpylän Pallo kotona Pyynikillä. Nyt on siis käsillä se hetki, jona kauden suunta voidaan vielä kääntää.

Ilveksen kakkosjoukkue koostuu aiempien vuosien tapaan pääasiassa seuran omista A- ja B-juniori-ikäisistä pelaajista. Heistä Tampere Unitedin kannattajille ehdottomasti tutuin on Valtteri Hiilloskorpi, joka pelasi viime syksynä kahdeksan ottelua Sinipaidoissa tultuaan lainalle FC Hakasta ja auttoi omalla panoksellaan TamUn säilyttämään sarjapaikkansa.

Yhteensä Ilveksen kakkosjoukkueella on käynyt kentällä jopa 30 pelaajaa tämän kauden kilpailullisissa otteluisssa. Yksi kiinnostava kysymys onkin, millaisia apuja se saa edustusjoukkueesta perjantain otteluun. Varmana voidaan pitää, että kakkosjoukkueessa pelaa vain edustusjoukkueen nuoria pelaajia. Todennäköisesti heitä on mukana useita, sillä Ilveksen edustusjoukkue pelaa seuraavan kerran vasta 25.6. (sic), joten ainakaan liigapelit eivät estä pelaamista perjantaina. Toisaalta Ilves pelaa derbyä seuraavana päivänä A- ja B-poikien SM-sarjaottelut Espoossa ja Pietarsaaressa, mutta nuoret pelaajat jaksavat kyllä pelata kahtena päivänä peräkkäinkin.

Ilveksen kakkosjoukkueessa pelanneista pelaajista kaksi on pelannut my√∂s liigaotteluita kuuluvalla kaudella: Eemeli Raittinen viisi ottelua ja Naatan Skytt√§ yhden ottelun. Samoin Santeri Haaralalla on per√§ti 19 liigaottelua kaudelta 2018, Mikael Almenilla 11, Roope Huhtalalla nelj√§ ja Jesse Huhtalalla kaksi. Lis√§ksi muutamalla muulla pelaajalla on alla pieni√§ m√§√§ri√§ liigaotteluita menneilt√§ kausilta. Kaikki kuusi nimelt√§ mainittua pelaajaa pelasivat Ilveksen edellisess√§ ottelussa helatorstaina, kun KaaPo vei pisteet tylysti lukemin 3‚Äď0, ja ovat pelanneet muutenkin s√§√§nn√∂llisesti kakkosjoukkueessa. My√∂s maalivahdit Johannes Luukkonen ja Matias Riikonen harjoittelevat liigajoukkueen mukana, vaikka torjuntavastuuta peleiss√§ ei ole luonnollisestikaan TamUssakin torjuneen Mika Hilanderin takana tullut.

Tampere Unitedilla puolestaan kokoonpanoasiat ovat selke√§mpi√§. Mustafa Hussein Zada on p√§√§ssyt takaisin pelikuntoon, ja my√∂s Ali Aitbenzanzoun on palaamassa terveiden kirjoihin. Huonona uutisena Omar Kharylla on liev√§ loukkaantuminen, josta l√§√§k√§ri on m√§√§r√§nnyt viikon verran lepoa. H√§nen lis√§kseen Mikael K√∂ng√§s ja Niko √Ąkr√§s ovat varmuudella poissa.

P√§√§valmentaja Mourad Seddikin ajatukset ovat olleet koko viikon perjantaina kotikent√§ll√§ pelattavassa paikkallisottelussa. ”Derbyyn uskoisin, ett√§ ei tarvitse ket√§√§n erikseen motivoida. Luonnollisesti jokainen pelaaja syttyy t√§llaiseen matsiin”, Seddiki arvioi. ”Meill√§ on valitettavasti tappioputki alla. Yrit√§mme peli-ilolla, itseluottamuksella ja kovalla ty√∂ll√§ saada sen poikki.”

TamU-TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä Pyynikiltä. Ottelun selostaa Juuso Koskinen ja kentän laidalla haastattelut tekee Juho Reijonen. Lähetys alkaa noin viisi minuuttia ennen ottelun alkua.

√Ąl√§ j√§√§ jonoon ‚Äď tule ajoissa Pyynikille ja nauti palveluista

Ottelu pelataan siis Pyynikin urheilukentällä perjantaina 7.6. klo 18.30 alkaen. Stadionille kannattaa tulla jo hyvissä ajoin, sillä lipunmyyntiin on odotettavissa ruuhkaa ottelun alun lähestyessä. Pyynikin portti aukeaa F. E. Sillanpään kadulla klo 17.30 eli tunti ennen ottelun alkua. Samalla hetkellä aukeavat myös stadionin palvelut: anniskelualueet, TamUn oma grillipiste ja Ravintola 4 Vuodenajan hodarigrilli.

Liput otteluun maksavat 10 ‚ā¨ aikuisilta ja 7 ‚ā¨ alennusryhmilt√§ (7‚Äď16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja el√§kel√§iset sek√§ Tampere Unitedin j√§senet). Lipunmyyntiin kannattaa varata tasaraha jonojen nopeuttamiseksi. Lipun voi ostaa my√∂s ennakkoon Tiketin nettikaupasta tai myyntipisteist√§. Tampereella myyntipisteet l√∂ytyv√§t keskustasta Stockmannilta, Sokokselta ja Swamp Musicista.

Lue lisää ottelun järjestelyistä erillisestä muistilistasta. Ja ennen kaikkea: pue päällesi Tampere Unitedin värejä, esimerkiksi huivi tai paita, saavu Pyynikille hyvissä ajoin ja pidä ääntä omiesi puolesta. Näytetään taas, että tämä kaupunki on meidän!