Derbyssä pelissä kunnian lisäksi äärimmäisen tärkeät pisteet

06/06/2019
Otteluennakko

Tampere United pelaa perjantaina kauden odotetuimman kotiottelunsa, kun Ilveksen kakkosjoukkue vierailee Pyynikillä. Derbyt ovat aina ne ottelut, jotka kannattajat etsivät otteluohjelmasta ensimmäisenä, eikä Ilveksen kohtaaminen tee tästä poikkeusta, vaikka Ilves on tietenkin liikkeellä kakkosnipullaan. Ottelussa varmasti paljon tunnetta pelissä varsinkin katsomon puolella, sillä seurojen historiat ovat kietoutuneet toisiinsa aivan poikkeuksellisella tavalla, ja tämä säteilee varmasti myös kentälle. Oman mausteensa otteluun tuo myös se, että Sinipaidat kaipaavat kipeästi lisäpisteitä aloittaakseen nousun sarjataulukon viimeiseltä sijalta kohti turvallisempia sijoituksia.

Yhteinen historia

Seurojen yhteinen historia alkaa vuodesta 1998, mutta sinisessä leirissä eniten tunteita aiheuttaa vuoden 2011 tapahtumat. Tampere Unitedin tarina oli sillon lähellä päättyä, kun talousvaikeudet johtivat epätoivoisiin ratkaisuihin, joista Palloliitto löysi perusteet sulkea seuran kilpailutoiminnasta. Silloin ympyrä sulkeutui mielenkiintoisella tavalla, sillä vain reilu kymmenen vuotta aiemmin Ilveksen edustusjoukkue oli joutunut lopettamaan toimintansa talousvaikeuksien myötä. Tilalle perustettiin yhteistyössä TPV:n kanssa Tampere United, joka otti Ilveksen paikan Ykkösessä kaudella 1999. Pitkälti paikallisista pelaajista koottu joukkue nousi heti ensimmäisellä yrityksellään liigaan. Seuraava kymmenen vuotta onkin komeaa historiaa: Tampere United on kolmella Suomen mestaruudellaan (2001, 2006 ja 2007) ja yhdellä Suomen Cupin voitollaan (2007) yhä edelleen Tampereen ylivoimaisesti menestynein jalkapalloseura.

Vastaavasti kuin Tampere United syntyi Ilveksen talousvaikeuksien seurauksena, Ilveksen edustusjoukkueen uusi nousu liigatasolle alkoi siitä, kun Tampere United joutui väistymään tieltä. Ilveshän oli ottanut kaudeksi 2007 KOO-VEEn paikan Kakkosessa, jossa se pelasi edelleen kaudella 2011 Tampere Unitedin liigataipaleen katketessa. Jo samana kesänä Ilves julkaisi uuden strategian, joka määritti tavoitteeksi liiganousun kaudella 2015. Tämän tavoitteen tueksi Ilvekseen siirtyi lukuisia entisiä Tampere Unitedin pelaajia Jari Niemen johdolla. Nousu Ykköseen toteutui kaudeksi 2013 ja nousu liigaan kaudeksi 2015 – tosin kabinettipäätöksellä FC Hongan ja MYPAn jäätyä vaille liigalisenssiä

Tampere Unitedin historiaa on siis mahdotonta kertoa mainitsematta Ilvestä, ja vastaavasti Ilveksen historiaa ei voi kertoa puhumatta Tampere Unitedista. Ainakin sinisestä leiristä katsoen vaikutelma on, että Tampere Unitedin reilu kymmenen liigavuotta ja silloin otettu menestys on kuin piikki ilveslihassa. Se olisi varmasti mukava unohtaa, mutta tämä ei ole mahdollista, koska Tampere Unitedin kannattajat eivät antaneet seuransa kuolla pois, vaan nostivat sen kausilla 2012–2016 viidessä vuodessa piirin alimmalta sarjatasolta Kutosesta takaisin liiton sarjoihin.

Aiemmat kohtaamiset

Ilveksen kakkosjoukkue lähti ponnistamaan Kutosesta kohti ylempiä sarjoja TamUn tapaan kaudella 2012. Tuolloin joukkueet pelasivat eri lohkoissa, mutta tiet ovat sittemmin kohdanneet pariin otteeseen jo ennen kuluvaa kautta.

Edellisen kerran TamU ja Ilveksen kakkosjoukkue ovat kohdanneet sarjapeleissä kaudella 2016, kun joukkueet pelasivat Kolmosessa. Silloin Tampere United haki hanakasti nousua Kakkoseen, ja oli myös näissä kohtaamisissa selkeästi niskan päällä. Kevään kotiottelu voitettiin Pyynikillä 3–1 (1–1) ja elokuinen vierasottelu Lamminpäässä 0–2 (0–1). Nykyisistä TamU-pelaajista Haris Ibrahimovic, Konsta Raittinen, Matias Stark ja Elias Alanen pelasivat näissä otteluissa Ilveksen paidassa, ja kaikkiaan näiden otteluiden Ilves-pelaajista kymmenen on nähty sittemmin Sinipaidoissa kilpailullisissa otteluissa.

Tätä edeltävät kohtaamiset ovat kaudelta 2014 Nelosesta. Näitä otteluita ei ehkäpä enää tässä vaiheessa kannata tulosten osalta tarkemmin muistella, mutta merkittävää kaudessa 2014 oli se, että kyseessä on ainoa Sinipaitojen alasarjakausi, joka ei päättynyt sarjanousuun. Tuolloinhan Ilves näki tilaisuuden sarjanousuun tulleen Sinipaitojen kompuroitua heinä–elokuun otteluissa, ja lopullisesti se pääsi karkumatkalle voitettuaan Pyynikillä elokuussa TamUn maalein 1–4 (0–3). Tampere United pääsi kuitenkin nousukarsintaan FC Raumaa vastaan, mutta hävisi ratkaisevan ottelun lopulta rangaistuspotkukilpailussa.

Kuluvalla kaudella TamU ja Ilveksen kakkosjoukkue ovat aiemmin kohdanneet Kakkosen Cupin lohkovaiheessa ja harjoitusotteluissa. Tammikuun lopussa Pirkkahallissa pelattu cup-kohtaaminen päättyi Sinipaitojen 0–2 (0–1) -voittoon Elias Haralan ja Taavi Abruquahin maaleilla. Silloin tosin Ilves ei ollut liikkeellä yhtä vahvalla nipulla kuin sillä on käytössään Kakkosen otteluissa. Jo tätä ennen Ilves vei joulukuun alussa kauden ensimmäisen harjoitusottelun nimiinsä maalein 3–2, mutta TamU kuittasi tämän voittamalla maaliskuisen harjoitusottelun Kaupissa samoin lukemin. Tämä ottelu muistetaan erityisesti Jere Remeksen hattutempusta.

Ottelun asetelmat

Ennen ottelua Ilves on neljä pistettä Tampere Unitedin edellä sarjataulukossa. Ero sijoituksissa on tätäkin suurempi, sillä Ilves majailee seitsemäntenä ja TamU viisi sijaa alempana sarjan viimeisenä. Tämä asetelma korostaa pisteiden merkitystä: jos tästä ottelusta saadaan käyntiin pisteputki, sarjasijoitus voi kohentua nopeastikin. Ilves-ottelun jälkeen vastaan saadaan kaksi melko vähin pistein kautensa aloittanutta joukkuetta. Näistä kohdataan ensin FC Jazz vieraissa ja sitten Käpylän Pallo kotona Pyynikillä. Nyt on siis käsillä se hetki, jona kauden suunta voidaan vielä kääntää.

Ilveksen kakkosjoukkue koostuu aiempien vuosien tapaan pääasiassa seuran omista A- ja B-juniori-ikäisistä pelaajista. Heistä Tampere Unitedin kannattajille ehdottomasti tutuin on Valtteri Hiilloskorpi, joka pelasi viime syksynä kahdeksan ottelua Sinipaidoissa tultuaan lainalle FC Hakasta ja auttoi omalla panoksellaan TamUn säilyttämään sarjapaikkansa.

Yhteensä Ilveksen kakkosjoukkueella on käynyt kentällä jopa 30 pelaajaa tämän kauden kilpailullisissa otteluisssa. Yksi kiinnostava kysymys onkin, millaisia apuja se saa edustusjoukkueesta perjantain otteluun. Varmana voidaan pitää, että kakkosjoukkueessa pelaa vain edustusjoukkueen nuoria pelaajia. Todennäköisesti heitä on mukana useita, sillä Ilveksen edustusjoukkue pelaa seuraavan kerran vasta 25.6. (sic), joten ainakaan liigapelit eivät estä pelaamista perjantaina. Toisaalta Ilves pelaa derbyä seuraavana päivänä A- ja B-poikien SM-sarjaottelut Espoossa ja Pietarsaaressa, mutta nuoret pelaajat jaksavat kyllä pelata kahtena päivänä peräkkäinkin.

Ilveksen kakkosjoukkueessa pelanneista pelaajista kaksi on pelannut myös liigaotteluita kuuluvalla kaudella: Eemeli Raittinen viisi ottelua ja Naatan Skyttä yhden ottelun. Samoin Santeri Haaralalla on peräti 19 liigaottelua kaudelta 2018, Mikael Almenilla 11, Roope Huhtalalla neljä ja Jesse Huhtalalla kaksi. Lisäksi muutamalla muulla pelaajalla on alla pieniä määriä liigaotteluita menneiltä kausilta. Kaikki kuusi nimeltä mainittua pelaajaa pelasivat Ilveksen edellisessä ottelussa helatorstaina, kun KaaPo vei pisteet tylysti lukemin 3–0, ja ovat pelanneet muutenkin säännöllisesti kakkosjoukkueessa. Myös maalivahdit Johannes Luukkonen ja Matias Riikonen harjoittelevat liigajoukkueen mukana, vaikka torjuntavastuuta peleissä ei ole luonnollisestikaan TamUssakin torjuneen Mika Hilanderin takana tullut.

Tampere Unitedilla puolestaan kokoonpanoasiat ovat selkeämpiä. Mustafa Hussein Zada on päässyt takaisin pelikuntoon, ja myös Ali Aitbenzanzoun on palaamassa terveiden kirjoihin. Huonona uutisena Omar Kharylla on lievä loukkaantuminen, josta lääkäri on määrännyt viikon verran lepoa. Hänen lisäkseen Mikael Köngäs ja Niko Äkräs ovat varmuudella poissa.

Päävalmentaja Mourad Seddikin ajatukset ovat olleet koko viikon perjantaina kotikentällä pelattavassa paikkallisottelussa. ”Derbyyn uskoisin, että ei tarvitse ketään erikseen motivoida. Luonnollisesti jokainen pelaaja syttyy tällaiseen matsiin”, Seddiki arvioi. ”Meillä on valitettavasti tappioputki alla. Yritämme peli-ilolla, itseluottamuksella ja kovalla työllä saada sen poikki.”

TamU-TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä Pyynikiltä. Ottelun selostaa Juuso Koskinen ja kentän laidalla haastattelut tekee Juho Reijonen. Lähetys alkaa noin viisi minuuttia ennen ottelun alkua.

Älä jää jonoon – tule ajoissa Pyynikille ja nauti palveluista

Ottelu pelataan siis Pyynikin urheilukentällä perjantaina 7.6. klo 18.30 alkaen. Stadionille kannattaa tulla jo hyvissä ajoin, sillä lipunmyyntiin on odotettavissa ruuhkaa ottelun alun lähestyessä. Pyynikin portti aukeaa F. E. Sillanpään kadulla klo 17.30 eli tunti ennen ottelun alkua. Samalla hetkellä aukeavat myös stadionin palvelut: anniskelualueet, TamUn oma grillipiste ja Ravintola 4 Vuodenajan hodarigrilli.

Liput otteluun maksavat 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä (7–16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varusmiehet ja eläkeläiset sekä Tampere Unitedin jäsenet). Lipunmyyntiin kannattaa varata tasaraha jonojen nopeuttamiseksi. Lipun voi ostaa myös ennakkoon Tiketin nettikaupasta tai myyntipisteistä. Tampereella myyntipisteet löytyvät keskustasta Stockmannilta, Sokokselta ja Swamp Musicista.

Lue lisää ottelun järjestelyistä erillisestä muistilistasta. Ja ennen kaikkea: pue päällesi Tampere Unitedin värejä, esimerkiksi huivi tai paita, saavu Pyynikille hyvissä ajoin ja pidä ääntä omiesi puolesta. Näytetään taas, että tämä kaupunki on meidän!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

12.10. HJS - TamU 3 – 1

28.9. TamU naiset - TuTo 8 – 2

28.9. TamU 2 - PP-70 12 – 0

20.10. klo 16 TamU - HJS

klo - TamU naiset

klo - TamU 2