Derbykirous synkistyi vapunaattona

02/05/2024 TamU
Otteluraportti

Tampere United sai erinomaisen alun derbyyn mentyään johtoon jo kymmenen minuutin kohdalla, mutta ei lopulta onnistunut voittamaan paikalliskilpailija TPV:tä sarjaottelussa viidennelläkään yrittämällä. TPV tuli tasoihin jo ensimmäisellä jaksolla, ja toisella jaksolla oma koira puri, kun Roope Kostiainen teki voittomaalin TPV:lle. Pallonhallinta oli ottelussa selvästi Sinipaidoilla, mutta paine TPV:n maalilla jäi hieman näennäiseksi. Vaikka pallo pyöri maalin tuntumassa muun muassa lukuisissa kulmapotkuissa, terävyys maalin edessä ja yleisemminkin ratkaisupaikoissa jäi puutteelliseksi. Positiivisen puolelle jäiväti vain ottelun komea yleisömäärä 1678 katsojaa ja kannattajapäädyn luoma tunnelma.


Kakkonen

1 – 2

  • Tampere United piti palloa huomattavasti vastustajaa enemmän, mutta paine jäi näennäiseksi.
  • TPV hyödynsi tekopaikkansa tehokkaasti, ja Roope Kostiaisen laukaus voittomaaliin oli todella näyttävä.
  • Positiivisen puolelle jäi upea yleisömäärä 1678 katsojaa ja Tammelan stadionin derbytunnelma.

Yritettiin länkiä omassa parissa­kympissä ja murtavat syötöt oli tsippejä linjan taakse. Ne on vaikeita suorituksia, ja kun vastustaja huomaa että sellaisia alkaa tulla, ne oikein nauttivat tilanteesta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Esitys oli tänään tosi aneeminen, ja oma pelini kulminoitui aika hyvin punaiseen korttiin. Onnetonta suhaamista.

- Toni Toijala
Hyökkääjä

Takaiskumaalissa erikois­tilanteen ykkös­pallossa meillä oli neljällä yhtä vastaan -tilanne, ja sellainen onnistutaan häviämään sata–nolla. Se on jo ihan järkyttävää puolustamista.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

En minä tiedä mitä olisi voinut toisessa kortissa tehdä toisin, ja olihan se ekakin kortti tosi kevyt.

- Toni Toijala
Hyökkääjä

Tammelan stadionilla päästiin ottelun alusta alkaen päästiin suuren maailman tunnelmaan, kun Sinikaarti piti desibelitasot korkealla ja kannattajapäädyssä nähtiin myös viestibanderolleja ja soihtuja viime viikolla menehtyneet kannattajan muistoksi. Pelaajat kantoivat ottelussa surunauhoja.

Tunnelmaa kohotti ottelun mittaa se, että myös TPV:llä oli paikalla äänekkäitä kannattajia. Tammelan Voima oli sijoitettu pääkatsomon kauimmaiseen nurkkaan, mikä antoi hyvät asetelmat huutokilpailulle, jossa toki pienempilukuisilla vierailijoilla ei ollut varsinaisesti mitään mahdollisuuksia. Myös pääkatsomossa yleisö eli voimakkaasti ottelun mukana.

Sinikaarti piti hiljaisen hetken ja sytytti soihdun pois menneen kannattajan muistolle.
Kannnattajapääty päätti hiljaisen hetkensä äänekkäästi.
Tampere Unitedin pelaajat pelasivat ottelun surunauhoissa.

Ottelun alku oli Sinipaidoila hyvä. Molemmissa päissä nähtiin muutama erikoistilanne. Neljännellä minuutilla Taha Özcelik laukoi vapaapotkusta reilusta 25 metristä todella painavan laukauksen niukasti maalin ohi.

Toisen kerran TamUn johtomaali oli lähellä kahdeksannella minuutilla, kun Eric Bullock laittoi mukavan keskityksen Toni Toijalan osoittamaan paikkaan boksissa, mutta harmillisesti hyökkääjäkolossin pusku suuntautui avopaikasta maalin ohi.

Niilo Jalkanen oli vaikea pideltävä alusta alkaen.
Taha Özcelik valmistautuu vapaapotkuun.
Jani Alaperä puskee pallon maaliin.

Sinipaitojen kolmas tekopaikka tuotti tuloksen kymmenennellä minuutilla. Joonas Rantalan vapari kiersi juuri sopivasti boksiin, ja kentän lyhyimpiin kuulunut Jani Alaperä pääsi puskemaan pallon verkon perukoille Tässä vaiheessa moni Tampere Unitedin kannattaja varmasti erehtyi luulemaan, että Sinipaidat pelaisi itsensä helppoon voittoon.

TPV:n tasoitus syntyi, kun TamU antoi TPV:n kahdesti voittaa pallon syvällä Sinpaitojen puolustuspäässä. Vielä ensimmäisessä tilanteessa Roope Kostiaisen matala keskitys meni sen verran liiaksi eteen, että laitahyökkääjä ei päässyt tuikkaamaan palloa takakulmalta.

Maalin johtanut tilanne syntyi, kun TamU pelasi maalipotkun lyhyenä, ja Roope Koistinen riisti pallon Eric Bullockilta laidalla. Tomi Ylinen eteni keskelle ja syötti boksin reunalle Tuomas Lehdelle. Tämä löysi toisesta aallosta Akseli Paavolan, joka viimeisteli maalivahti Joonas Immosen puikoista lukemiksi 1–1. Kaikki kolme maalin alustanutta pelaajaa ovat pelanneet aiemmin urallaan Sinipaidoissa.

Akseli Paavola pääsee laukomaan tasoituksen.

Pelin edetessä vaikutti siltä, että Sinipaitojen peli oli lamaantunut omaan johtomaaliin tai viimeistään TPV:n tasoitukseen. Kokonaisuutenakin ajatellen mainittavia pelitapahtumia oli vain hyvin vähän.

Kymmenen minuuttia ennen taukovihellystä Toni Toijala oli kuitenkin lähellä maalintekoa. TamU kierrätti pallon puolustuksessa oikealta vasemmalle, josta iskettiin Joonas Rantalan Juho Heikkiselle lähettämällä pystypallolla. Heikkinen eteni aina päätyrajalle asti, ja syötti boksiin takaviistoon Toijalalle, joka joutui laukomaan hiukan akrobaattisesta asennosta pallon jäätyä hieman taakse, ja muutenkin hyvin pelannut TPV-vahti Kalle Kohonen torjui.

Ensimmäisen viimeisen kymmenminuuttisen aikana TamU sai luotua joitakin hyökkäyksiä, mutta laukauksia maalia kohti ei saatu, ja keskitykset TPV:n puolustus ja maalivahti selvittivät. Näin tauolle mentiin tasalukemissa 1–1.

Tammelan stadionin pääkatsomossa oli jopa ahdasta.
Janar Georg taituroi pallon haltuunsa.
Niilo Jalkanen ei aivan ehdi palloon ennen maalivahtia.

Draamaa toisella jaksolla

Toisen jakson alku toi lupauksia siitä, että TamU saisi toisella jaksolla maalihanat jälleen auki. TPV vetäytyi, ja TamU sai pitää palloa. Paine tuotti runsaasti kulmapotkujam joita TamUlla oli toisen jakson ensimmäisellä vartilla peräti kuusi.

Lähimpänä maalia oltiin 54. minuutilla, kun TamU sai neljännen aivan peräkkäisen kulmapotkunsa. Joonas Rantalan pallo tuli edellisten kulmapotkujen tapaan aivan maalin suulle. Tällä kertaa TPV ei saanut pallo kontrolliinsa, vaan ensin Janar Georg ja sitten Toni Toijala pääsivät laukoman, mutta pallo päätyi kimmokkeen kautta maalivahdin syliin.

Lukuisat kulmapotkut eivät tuottaneet tulosta.

Yksi TPV:n harvoista hyökkäyksistä nähtiin tunnin kohdalla, kun Roope Kostiainen pääsi pallonriiston jälkeen hyvään juoksuun vasemmalla kaistalla. Avausmaalin tehnyt Jani Alaperä juoksi Kostiaisen kiinni ja taklasi tämän kumoon varoituksen arvoisesti. Seurannut vapaapotku koitui kohtalokkaaksi.

TPV haki vapaapotkusta keskityksen boksiin, jossa Eric Bullock voitti pääpallon, mutta puski sen maan kautta 15 metriin Roope Kostiaisen ulottuville. Monivuotinen TamU-pelaaja rokotti vanhaa seuraansa yhdellä uransa hienoimmista laukauksista. Tuuletukset Kostiainen jätti kuitenkin tyylikkäästi tekemättä.

Takaiskun jälkeen pallonhallinta pysyi edelleen Sinipaidoilla, mutta maalipaikoille ei suuremmin päästy, vaan hyökkäyspeli näytti suoraan sanoen aseettomalta. Tosin 66. minuutilla Joonas Rantalan kulmapotku oli jälleen ihan laadukas, ja Anton Bright pääsi puskemaan läheltä. Tämäkin jäi kuitenkin maalivahdin käsiin.

Laituri Janar Georg ja toppari Jonne Koistinen eivät yllä palloon.

Vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa TamU sai lunta tupaan, kun Toni Toijalalle nostettiin jo toiseen kertaan aika helpon näköinen keltainen kortti. Toki Toijala astui TPV:n puolustajan jalan päälle, mutta tämä myi tilanteen tuomarille tavalla, joka olisi varmasti saanut hyvät arviot kivenheiton päässä Kalevantiellä näyttelijäntyön laitoksella.

Tilanne kuittaantui kuitenkin nopeasti, kun TamU-kannattajien ”suosikkipelaaja” Antti Kujala liukui todella rumasti vastahyökkäystä käynnistämässä olleen Erkka Helmisen sukille. Tilanteesta olisi saattanut jossakin tapauksessa selvitä pelkällä varoituksella, mutta taklauksessa oli vauhtia ja kyynisyyttä sen verran runsain määrin, että suora ulosajo oli päätuomarilta aivan oikeutettu ratkaisu.

Janar Georg hakee vetopaikkaa ja viime kauden joukkuekaveri Eino-Veikko Ek pyrkii peittämään laukauksen.

TamU sai siis vielä tilaisuuden hakea tasoitusta tasakentällisin. Ensimmäinen ja paras paikka saatiin pian ulosajon jälkeen, kun TamU toi hyökkäyksen vasemmalta. Arttu Raittinen sai tökättyä pallon boksiin juosseen Julius Stenroosin ulottuville, mutta puolustajan samanaikainen liuku palloon esti kunnon laukauksen, eikä Erkka Helminenkään saanut jatkotilanteessa kunnon osumaa palloon.

Sinipaitojen luomat tilanteet jäivät kuitenkin toistuvasti puolittaisiksi. Hetkeä myöhemmin Julius Stenroos oli taas yrittämässä maalintekoa lähietäisyydeltä kun Eric Bullock antoi keskityksen boksin etualueelle, mutta osuma palloon jäi huonoksi ja maalivahti torjui helposti.

Lisäajalla TPV vetäytyi todella syvälle omalle alueelleen, ja TamU piti palloa pitkään, kun TamU voitti kaikki kakkospallot ja purkuyritykset syvällä hyökkäyspäässä. Paine jäi kuitenkin näennäiseksi, sillä yhtään laukausta maalia kohti ei nähty.

Tasoitus jäi näin haaveeksi, ja ottelu päättyi katkeraan 1–2-tappioon.

Tammelan Voima pääsi juhlimaan voittoa.

”Ei voi toista näin huonoa peliä pelata”

Ottelun jälkeen monen TamU-kannattaja pohti, mitä TPV:n voittaminen vaatii. Se ei onnistunut aiempina vuosina altavastaajan asemasta neljästä yrityksestä huolimatta, ja nyt TamU joutui jälkeen kestämään tappion karvauden selvästä ennakkosuosikin asemasta huolimatta.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti ottelun alkua hyvänä, mutta sitten kentällä alkoi tapahtua vääriä asioita.

”Alettiin tehdä sellaisia asioita, jotka eivät meidän joukkueen identiteettiin kuulu. Yritettiin länkiä omassa parissakympissä ja murtavat syötöt oli tsippejä linjan taakse. Ne on vaikeita suorituksia, ja kun vastustaja huomaa että sellaisia alkaa tulla, ne oikein nauttivat tilanteesta”, Listenmaa ruoti.

”Ihan kokemuksesta tiedän, että kun mekin on saatu muutama vastustaja pelaamaan noita juttuja, niin silloin se syttyminen tapahtuu ja puolustetaan todella hyvin. Niin kuin TPV puolustikin, kaikki kunnia heille siitä. Asian voi kääntää niinkin päin, että TPV teki meistä saamattoman”, Listenmaa jatkoi.

”Ei mennyt oikein mistään sisään.”, kommentoi Toni Toijala hyökkääjän perspektiivistä.

”Esitys oli tänään tosi aneeminen, ja oma pelini kulminoitui aika hyvin punaiseen korttiin. Onnetonta suhaamista”, Toijala totesi tylysti.

Toijalalle osui kaksikin hyvää tekopaikka ensimmäisellä jaksolla, mutta maalit jäivät tekemättä.

”En minä mikään pääpelaaja ole, mutta kyllä näistä pitäisi vitosen viivalta puskea maaliin. Toisessa paikassa veto oli ihan ok, mutta ei mennyt sisään säkälläkään.”

Tappio otti todella koville.

Päävalmentaja Listenmaa kertoi, että tauolla oli pyrkimyksenä herätellä pelaajia ja saada joukkue palaamaan perusasioiden äärelle.

”Se ehkä vähän auttoi, ja saatiin vähän tekopaikkoja. Mutta sitten takaiskumaalissa erikoistilanteen ykköspallossa meillä oli neljällä yhtä vastaan -tilanne, ja sellainen onnistutaan häviämään sata–nolla. Se on jo ihan järkyttävää puolustamista”, Listenmaa totesi.

”Roopelta oli siinä hieno laukaus ja hyvä suoritus. Hatunnosto Roopelle siitä, ettei alkanut maalia hirveästi tullettaa. Hieno ele Roopelta”, antoi Listenmaa tunnustusta viime kausien pelaajalleen.

Toisella jaksolla Toijalan ottelu päättyi kahteen nopeaan tahtiin tulleeseen keltaiseen korttiin, joiden molempien jälkeen Toijalan olemus kertoi hämmennyksestä, ja myös katsomossa kortteja pidettiin kevyin perustein nostettuina.

”En minä tiedä mitä olisi voinut toisessa kortissa tehdä toisin, ja olihan se ekakin kortti tosi kevyt. Kyllähän minä siinä toisessa astuin jalan päälle, mutta siitä otettiin kaikki irti”, Toijala manasi.

Loppuun Toijalan viesti on selvä:

”Eteenpäin. Ei voi toista näin huonoa peliä pelata.”

Pelaajat seisoivat ottelun jälkeen rivissä Sinikaartin edessä. Taustalla stadionin jättiscreenillä näkyi Roope Kostiaisen tekemä voittomaali.

Katseet kohti lauantaita ja Äijänsuota

Sinipaitojen kovat ottelut jatkuvat nopeasti, sillä jo lauantaina bussi suuntaa kohti Raumaa, jossa odottaa sarjan kärkijoukkue Pallo-Iirojen kohtaaminen Äijänsuon stadionilla. Paluu arkeen alkaa torstaina vappuna pidetyn välipäivän jälkeen.

”Torstaiksi pitää saada taas hyvä meininki, mutta varmasti vaikeaa se tulee olemaan. Silloin myös katsotan klipit tästä pelistä ja katsotaan Raumaa kohti”, Listenmaa päättää.

Ottelutahti jatkuu myös tämän jälkeen tiheänä, sillä keskiviikkona 8.5. TamU pelaa rästiottelunsa SexyPöxyjen vieraana. Seuraava kotiottelukin tulee suhteellisen nopeasti, sillä tiistaina 14.5. TamU saa vieraakseen Tammelan stadionille Hämeenlinnan jalkapalloseuran. Liput tähän otteluun ovat myynnissä Lippu.fi-verkkokaupassa.

Kakkonen

1 – 2

( 1 – 1 )

10′ Jani Alaperä

Yleisöä:
1678

18′ Akseli Paavola
61′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
1678

1 Joonas Immonen
3 Jonne Koistinen
4 Jani Alaperä 60' 75'
9 Janar Georg 75'
10 Taha Özcelik 69'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
18 Niilo Jalkanen 65'
20 Eric Bullock
22 Toni Toijala 74' 81'
30 Juho Heikkinen 25' 65'
31 Remu Koikkalainen
7 Julius Stenroos 65'
11 Arttu Raittinen 65'
16 Erkka Helminen 75'
23 Matias Sarlin 75'
24 Arttu Mättö
29 Verneri Maunuksela
1Kalle Kohonen
4Eino-Veikko Ek 45'
6Akseli Paavola
10Tuomas Lehti 58'
11Roope Kostiainen 88'
17Juuso Yli-Rajala
18Elmeri Riikonen 9' 77'
20Rudi Dieter 77'
25Juho Mattila C
26Santeri Pitkäkoski
56Tomi Ylinen
32Sami Maja
2Aleksi Rantanen
5Mauno Sirén 77'
7Antti Kujala 83' 58'
13Ville Puustinen 77'
19Miska Huttunen 88'
29Wihtori Vänttinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

13.7. HJS - TamU 2 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

17.7. klo 19 TamU - SexyPöxyt

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49